Tujina

Priča potrdila: Sanader prejel pol milijona evrov provizije

Zagreb, 15. 12. 2011 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eden od nekdanjih direktorjev Hypo Alpe Adria je na zagrebškem sodišču potrdil, da so Sanaderju izplačali provizijo, ta pa je potem banki na Hrvaškem zagotovil prednostni položaj. Ugotavljali so tudi, kdo je denar prevzel.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Na sojenju nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju je pričal Günter Striedinger, eden od nekdanjih direktorjev v koroški banki Hypo Alpe Adria. Dejal je, da je Sanader v zameno za pol milijona evrov provizije med drugim zagotovil prednostni položaj banke na Hrvaškem.

Na vprašanje tožilke Tamare Laptoš je Striedinger potrdil, da je sestavljal beležke o srečanjih med predstavniki Hypo banke in Sanaderjem na hrvaškem zunanjem ministrstvu, tudi ko ni bil navzoč na srečanjih, na katerih so se pogovarjali o 20 milijonih evrov posojila hrvaški diplomaciji med letoma 1994 in 1995.

V eni od beležk je zapisal, da bodo Sanaderju izplačali petodstotno provizijo od zneska omenjenega posojila ter da bo Hypo banka uživala prednostni položaj na hrvaškem trgu. Denar so izplačali v več obrokih, in sicer v gotovini, čeprav to ni bila običajna praksa, je še dejal Striedinger. Po njegovih besedah so bile provizije običajne, sicer pa so šle v breme stranke.

Striedinger, ki je priča tožilstva, se ne spomni, kakšna je bila oseba, ki je prejela denar, prepričan pa je, da to ni bil hrvaški izseljenec Eugen Laxa, čigar podpis je na nakazilih. Kot je pojasnil, so mu fotografijo Laxe pokazali preiskovalci v Avstriji. Laxa naj bi bil približno 80 let star moški, denar pa naj bi prevzel nekdo vsaj dvakrat mlajši.

Nikalno je odgovoril tudi na vprašanje Sanaderjevega odvetnika Čeda Prodanovića, ali je bila oseba, ki je prevzela denar, obtoženi Sanader. Poleg tega so predstavili dokaze, da so Laxi iz Hypo banke nakazali tudi denar za provizijo v nekem drugem primeru, in sicer na račun podjetja na Irskem.

Sojenje se bo nadaljevalo v petek z novimi pričami. Še zmeraj pa ni jasno, kdaj naj bi Sanaderja izpustili iz pripora. Potem ko je ustavno sodišče odločilo, naj ga izpustijo proti plačilu 12,4 milijona kun (1,8 milijona evrov) varščine, je namreč protikorupcijski urad vložil pritožbo.

Obramba poskuša dokazati, da je Laxa posloval s Hypo banko, medtem ko tožilstvo trdi, da ga je Sanader uporabil kot kritje za izplačilo provizije ter da Laxa, ki je medtem umrl, sploh ni vedel za posojilo.

Striedinger je še povedal, da osebno ni sodeloval v pogajanjih o pogojih za omenjeno posojilo, sicer pa da je bil nekajkrat s takratnim direktorjem banke Wolfgangom Kultererjem na srečanjih na sedežu hrvaške diplomacije, kjer so se pogovarjali o političnem položaju na Hrvaškem. Imeli naj bi tudi druge manjše poslovne dogovore. Tam naj bi spoznal tako Sanaderja kot takratnega šefa hrvaške diplomacije Mateja Granića. Ni pa potrdil, da bi Sanader prejel kakršno koli kuverto od Kultererja, kar je prejšnji teden trdil Drago Vidaković.

Kulterer, ki bi tudi moral pričati, se danes ni pojavil na sojenju. Opravičil se je, da je povabilo prejel 13. decembra, in predlagal sodišču, da bi ga zaslišali po videopovezavi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
15. 12. 2011 15.55
+2
Tudi pri nas se "ugotavlja", kdo je denar predal. Vrabci že vejo!
Platon23
15. 12. 2011 14.55
+12
čakamo podobno zadevo v primeru JJ in patrie! Čeprav si naši "deničarji" to težko priznajo a vsak kdo ki je kdaj sklepal kakšen posel pa četudi takega ki patrii ne seže do gležnjev ve da mora dati kako kuverto da zadeve stečejo! Kot vidite so pri velkih ribah samo vsote večje metode ostajajo iste! Zatto počasi nehajte s to naivnostjo prosim!
mcc
15. 12. 2011 15.36
+3