Tujina

Priča obremenila pedofila

Bruselj, 19. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred sodiščem v belgijskem Arlonu se je Sabine Dardenne soočila s svojim ugrabiteljem, domnevnim belgijskim pedofilom Marcom Dutrouxom.

Sabine Dardenne
Sabine Dardenne FOTO: Reuters

Do soočenja med ugrabljenko, 20-letno Sabine Dardenne, ki je glavna priča v procesu, in domnevnim ugrabiteljem, ki je sicer obtožen umora in posilstva več deklic, je prišlo prvič po osmih letih. Sabine Dardenne je danes zrelo, jasno in nedvoumno pripovedovala o grozotah, ki jih je preživljala v 80 dneh, ko je bila zaprta v kleti obtoženega Dutrouxa.

Kot je na sodišču povedala priča, ki jo je Dutroux ugrabil leta 1996 in zaprl v klet, kjer je preživela ure strahu, ji je njen ugrabitelj grozil s hudobnim možem, ki jo želi ubiti. "Bodi pridna, ali pa boš umrla," ji je grozil Dutroux. Zato je bila na koncu še vesela, da jo je ugrabitelj zaprl v klet, je povedala in dodala, da si ni upala pobegniti.

Marc Dutroux
Marc Dutroux FOTO: Reuters

Enkrat je sicer poskušala s silo podreti vrata, a je bil Dutroux potem tako besen, da ni nikoli več poskusila. Dardenneova, ki je bila v času ugrabitve stara 12 let, je brez podrobnosti potrdila, da jo je Dutroux večkrat posilil. Povedala je tudi, da je bil Dutroux edini moški, ki ga je videla, in tudi edini, ki jo je zlorabljal.

Na vprašanje, ali ji je Dutroux kdaj povedal o svoji ženi in otrocih, je odgovorila: "Seveda ne, jaz sem bila njegova žena." Če je bila Dutrouxu pokorna, je smela občasno gledati televizijo. Sicer pa je bila zaprta v kleti ali pa je morala čistiti hišo, je še povedala Dardenneova.

"Zakaj me nisi ubil?" je Dutrouxa vprašala Sabine (Foto: Reuters)
"Zakaj me nisi ubil?" je Dutrouxa vprašala Sabine (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ob koncu pričanja se je obrnila k Dutrouxu in ga vprašala: "Zakaj me nisi ubil?". Dutroux ji je odgovoril, da tega tudi ni nameraval. Je pa priznal, da jo je zlorabil, zanikal pa je vpletenost v smrt ostalih štirih deklic. "Priznam svoje napake. Priznam, da sem jo zlorabil, nikoli pa nisem niti pomislil na to, da bi jo ubil," je povedal obtoženec.

Laetitia Delhez
Laetitia Delhez FOTO: Reuters

Dardennova je bila iz ujetništva rešena skupaj z danes 22-letno Laetitio Delhez, ki bo pričala v torek.

47-letni Dutroux je poleg ugrabitve in zlorabe omenjenih dveh deklet obtožen še ugrabitve, posilstev in umora osemletnih Julie Lejeune in Melisse Russo ter 17-letne An Marchal in 19-letne Eefje Lambrecks, katerih trupla je policija našla zakopana na njegovem vrtu poleti leta 1996. Prav tako je obtožen umora svojega sodelavca Bernarda Weinsteina. Dutrouxova 45-letna bivša žena Michelle Martin je obtožena sodelovanja pri vseh zločinih, 32-letni Michel Lelievre je obtožen ugrabitev, posilstev in posedovanja mamil, 62-letni Michel Nihoul pa ugrabitve.

Prejšnji teden so na sodišču prebrali pisma, ki jih je Dardennova med svojo ugrabitvijo pisala svoji družini, njen ugrabitelj pa jih ni nikdar poslal. V pismih je klet, kamor je bila zaprta, imenovala sobo agonije, izrazila pa je tudi dvom, da bo še kdaj videla svoje domače.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1