Tujina

FOTO: Tožilec: Napad na vlaku politično motiviran, napadalec pred kratkim izvedel za smrt svojega prijatelja

Würzburg/München, 19. 07. 2016 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./STA/K.H.
Komentarji
0

Napad na vlaku, na katerem je 17-letni afganistanski begunec s sekiro in nožem hudo poškodoval pet ljudi, je bil politično motiviran, ocenjuje nemški tožilec. Šlo naj bi za 'maščevanje' proti nevernikom, ker je pred kratkim izvedel, da je umrl njegov prijatelj v Afganistanu. IS je prevzela odgovornost za napad in objavila domnevni posnetek napadalca.

Moški, ki je na regionalnem vlaku med krajema Ochsenfurt in Würzburg s sekiro in nožem napadel potnike, je bil 17-letni afganistanski begunec, ki je v Nemčijo prišel kot mladoletnik brez spremstva, zadnja dva tedna pa je živel pri rejnikih v bližnjem mestu Ochsenfurt, poročajo nemški mediji.

Podoben napad na lokalnem vlaku se je v Nemčiji zgodil pred malo več kot dvema mesecema, ko je 27-letni napadalec blizu Münchna z nožem ubil enega človeka in tri ranil.

Po poročanju Focusa.de se je napad zgodil v ponedeljek ob 21.15, tik pred končno postajo, ko je bilo na vlaku od 25 do 30 ljudi. Ko je nekdo potegnil zasilno zavoro in se je vlak ustavil, je napadalec skočil z vlaka in pobegnil. Policisti so ga izsledili, in ko je poskušal napasti tudi njih, so ga ustrelili.

Policisti so danes sporočili, da so hudo poškodovani štirje potniki – dve sta celo v smrtni nevarnosti –, še ena oseba, ki jo je poškodoval med begom, pa lažje. Še 14 ljudi je zaradi napada v šoku.

Policija odstranjuje truplo 17-letnega napadalca.
Policija odstranjuje truplo 17-letnega napadalca. FOTO: AP

Med huje ranjenimi je družina iz Hongkonga

Med tistimi, ki so huje ranjeni, je družina iz Hongkonga. Tamkajšnji časopis South China Morning Post, ki ga navaja Focus.de, poroča, da gre za 62-letnega očeta, 58-letno mamo, 27-letno hčerko in njenega 31-letnega fanta. 17-letni sin, ki je bil tudi z njimi, pa ni poškodovan.

"Še nikoli v življenju nisem videl toliko krvi," je za nemški Bild povedal očividec. "Danes ne bom mogel spati." Opisal je notranjost kupeja: "Kot v klavnici, kri je bila povsod – po tleh in po sedežih." Ljudje so se po njegovih besedah plazili ven iz vlaka in prosili za pomoč, nekateri so negibno ležali na tleh.

Notranjost vagona vlaka.
Notranjost vagona vlaka. FOTO: AP

Tožilec: Napad na vlaku politično vzpodbujen

Nemški tožilec Erick Ohlenschlager je danes ocenil, da je bil napad na vlaku, ki ga je v ponedeljek zvečer na vlaku na Bavarskem izvedel mladoletni begunec iz Afganistana, politično motiviran. 

Tožilec Ohlenschlager je še dejal, da se je napadalec želel maščevati nevernikom zaradi trpljenja, ki so ga povzročili njegovim muslimanskim prijateljem. Dodal je, da je napadalec na vlak vstopil z namenom, da na vlaku ubije neznance, pri tem pa je v zakup vzel tudi lastno smrt.

Po besedah tožilca je bil napadalec veren musliman, ki še ni bil nikoli kaznovan. Je pa minulo soboto izvedel, da je v Afganistanu umrl eden od njegovih prijateljev. Tožilstvo je proti njemu odredilo preiskavo zaradi poskusa umora v petih primerih in hude telesne poškodbe, je še pojasnil.

Na napad se je odzval tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki je dejal, da ga je napad pretresel. Dodal je, da so pristojne oblasti v Nemčiji zelo čuječne. Obljubil je, da bodo tako na zvezni kot deželni ravni "storil vse, da preprečijo tovrstna dejanja".

Napadalec v Nemčiji se je po navedbah oblasti radikaliziral sam

Bavarski notranji minister Joachim Hermann je danes sporočil, da ni nobenih dokazov, da je imel mladoletni begunec iz Afganistana, ki je v ponedeljek zvečer na vlaku na Bavarskem z nožem in sekiro ranil pet ljudi, povezave s skrajno Islamsko državo.

"Obstaja verjetnost, da ima napad islamistično ozadje. Po besedah nekaterih prič je moški med napadom vpil: Alah je velik!, a policija tega še ni potrdila," je sicer kmalu po napadu povedal Herrmann.

Kot je pozneje na novinarski konferenci pojasnil Hermann, je na roke naslikana zastava Islamske države in pisanja v paštunščini, ki so jih našli v begunčevi sobi, kažejo, da se je mladenič radikaliziral sam. Med drugim je 17-letnik za seboj pustil poslovilno pismo očetu in poziv muslimanom, naj se oborožijo.

Tudi nemški pravosodni minister Heiko Mass je Afganistanca označil za osamelega storilca, ki svojega dejanja ni uskladil z nekom tretjim.

Samooklicana Islamska država prevzela odgovornost za napad

Danes je tiskovna agencija Amaq, ki je blizu Islamski državi, sporočila, da je napad na vlaku izvedel eden od njihovih borcev. Objavili so celo video, na katerem mlad moški maha z nožem proti kameri in grozi, da bo izvedel pokol v Nemčiji. IS trdi, da je na posnetku napadalec iz nemškega vlaka, ki so ga identificirale imenom Muhammad Riyad.

"Sem borec Islamske države in začenjam sveto operacijo," na videoposnetku izjavlja domnevni napadalec.

Oblasti še niso potrdile verodostojnosti posnetka.

Islamska država je v zadnjem času že prevzela odgovornost za napade, ki so jih zagrešili osameli napadalci. Agencija Amaq je tako v podobnem slogu v soboto sporočila, da je moški, ki je ob državnem prazniku v Nici minuli četrtek s tovornjakom ubil 84 ljudi, pripadnik IS.

Po navedbah analitikov IS odgovornost za takšne napade prevzema, čeprav napadalci pred tem z njo niso imeli nobenega stika. Dovolj je, da so pred tem prisegli zvestobo vodji IS Abu Bakru al Bagdadiju.

Preiskujejo tudi ravnanje policistov

Afganistanec je bil eden izmed skoraj 15.000 mladoletnikov brez spremstva, ki so lani med množico 1,1 milijona beguncev zaprosili za azil v Nemčiji, kažejo podatki nemške agencije za begunce Bamf. Številni med temi mladoletniki, ki so med drugim prišli tudi iz Sirije in Iraka, trpijo za posttravmatsko stresno motnjo.

Kot je povedal bavarski minister, je mladenič v Nemčiji živel v domu za mladoletne begunce brez spremstva, nato pa so ga pred dvema tednoma namestili v rejniško družino blizu Würzburga. "Priče ga niso opisale kot kakorkoli radikaliziranega ali fanatičnega," je še povedal Hermann. "Ob muslimanskih praznikih je obiskoval mošejo, a ni bil videti posebej veren," je dodal.

Nemška policija je sicer uvedla tudi notranjo preiskavo o tem, ali je bilo upravičeno, da so ga policisti ubili. Ena vidnejših političark iz stranke Zelenih Renate Künast je že kritizirala ravnanje policistov in poudarila, da bi ga morali onesposobiti, ne pa ubiti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3