Tujina

Odločitev o krepitvi sklada za zaščito evra še ta mesec

Bruselj, 07. 11. 2011 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Območje evra bo odločitve o smernicah za krepitev posojilne sposobnosti sklada za zagotavljanje stabilnosti evra sprejelo do konca novembra s ciljem, da je ta izvedena decembra, je povedal luksemburški premier Jean-Claude Juncker.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Finančni ministri držav v območju evra so se vnovič srečali v Bruslju, kjer so Grčijo znova pozvali k politični enotnosti v podporo oktobrskemu dogovoru. Druga ključna tema je bila krepitev posojilne sposobnosti začasnega sklada za zaščito evra (EFSF) s 440 na 1000 milijard evrov, ne da bi se pri tem povečala poroštva držav članic. Cilj je preprečiti širjenje krize na Italijo in Španijo.

Območje evra bo odločitve o smernicah EFSF sprejelo do konca novembra s ciljem, da je ta izvedena decembra, je danes v Bruslju povedal šef skupine finančnih ministrov držav v območju evra, luksemburški premier Jean-Claude Juncker.

Poleg tega je Juncker poudaril, da so finančni ministri držav v območju evra vodje grških političnih strank pozvali, naj pisno potrdijo, da bodo spoštovali zaveze, ki jih mora Grčija izpolniti v zameno za mednarodno finančno pomoč.

Bruselj zaskrbljen zaradi Italije

Bruselj sicer trenutno najbolj skrbi morebitna širitev krize na Italijo, saj sedanji mehanizmi za zagotavljanje stabilnosti evra ne bi bili dovolj za reševanje tega tretjega največjega gospodarstva območja evra. Tudi zato v komisiji pozivajo k čimprejšnji okrepitvi posojilne sposobnosti EFSF.

Sedaj je ključno, da se Italija drži svojih fiskalnih ciljev, zagotovi njihovo izvedbo ter okrepi strukturne reforme, ki bodo spodbudile rast, je dejal komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Rehn, sicer strasten nogometaš, je svoje besede podkrepil s prispodobo v nogometnem žargonu. Pomembno je, da Italija v fiskalni politiki igra "catenaccio", torej dobro organizirano in učinkovito obrambo s ciljem preprečitve golov, medtem ko je pri strukturnih reformah lahko bolj ofenzivna, je dejal.

Berlusconi, Sarkozy, Merkel
Berlusconi, Sarkozy, Merkel FOTO: Reuters

Italijanska vlada je obljubila ostre ukrepe za zmanjšanje ogromnega javnega dolga in za izvedbo reform, potrebnih za krepitev gospodarske rasti, vendar notranjepolitične razmere v državi – ugiba se o skorajšnjem odstopu predsednika vlade Silvia Berlusconija – ne prispevajo k nujno potrebnemu zaupanju finančnih trgov.

Položaj Italije je kritičen, saj so obrestne mere na njene desetletne državne obveznice dosegle že 6,6 odstotka, kar je blizu nevzdržne ravni. Grčija, Irska in Portugalska so morale, ko so obrestne mere na njihove državne obveznice dosegle nevzdržno raven, zaprositi za mednarodno finančno pomoč.

Evropska komisija bo ta teden zaradi perečega položaja Italije v Rim poslala misijo, ki bo preverila izvajanje obljubljenih ukrepov za ureditev javnih financ in reform. Poleg tega je Rim k spremljanju izvajanja ukrepov pozval tudi Mednarodni denarni sklad.

V Bruslju so sicer danes vnovič poudarili, da položaj Italije ni primerljiv s položajem Grčije ter da pozivi Bruslja k vladi narodne enotnosti veljajo le za Grčijo. Pri tem so zavrnili kritike, da so s pozivanjem k vladi narodne enotnosti v Grčiji posegli v suverenost države in s tem presegli svoje pristojnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
08. 11. 2011 00.15
MOSSAD003 07.11.2011, 08:13 1900 minimalno, realno pa vsaj še polovico zraven, tko da verjetno bo več kot F430 ;) boy_ 07.11.2011, 09:44 amerika je plasirala v evropske banke preko 1200 miljard olarjev.seveda pa so ti "dolarčki" šli zgoljv velike banke, katere si lastijo doberšen delež ameriških investicij.lep primeri bi bil societe generale, pa deutchebank,pa največja italjanska(pozabil kak ma ime :$ ), grške banke so dobivale kar znatno "pomoč" od amerike pa še bi se našle.ne verjemi vsega kar pravijo po TV, preberi še kaj drugega.Seveda pa tisti "dolarčki" niso vredni nič, saj so zgolj številka na računalniku ki se prenaša iz enega računa na drugega (QE),realno ap jih ni mogoče postaviti na mizo.
krtaca15
07. 11. 2011 23.48
Več kredita vzamemo, večji sužnji smo... Na koncu sledi bankrot države in najlepši del - kreditodajalcu ostane papir, kreditojemalcu pa infrastruktura, vojska itd. s katerim lahko udriha po kreditodajalcu. To je samo igra proti kateri Slovenija nima šans. V vsakem primeru bomo na izgubi.
matic cad
07. 11. 2011 23.44
ravnokar gledal posnetek v wameriškem mestu ki je bil med protestom ustreljen mladostnik amerika v revoluciji mi pa kot da ne obstaja groza!!!
Danijel Fric
07. 11. 2011 18.40
Berluskoni je začel jemati viagro 70 , tako da Italija bo kaj hitro okrevala, ne bo več, " lula aja, ampak , aleluja"
bobocat
07. 11. 2011 18.35
Zanimivo je, da nihce vec ne kaze s prstom na ZDA, kjer se je kriza pravzaprav zacela.. Ravno oni oziroma njihova "bajna" bancniska banda je spravila svet na kant !! ZDA oziroma njene korporacije ki vodijo drzavo so krive za stanje kot ga imamo !! Kaj je pa z Irsko in Portugalsko? Svet je talec finančnega sektorja!
12345s
07. 11. 2011 17.20
a se ona dva fiksata
jz321
07. 11. 2011 16.10
Če bi mi nehali kupovati od njih, bi postali še bolj revni in bi si lahko še manj privoščili. Mi bi pa za razliko od njih pridobili, ker bi začeli spet sami proizvajat in s tem zagotovili delo za ogromno Evropejcev, ki so ostali brezposelni zaradi selitve delovnih mest v Azijo.
odprioci
07. 11. 2011 16.00
jz321 07.11.2011, 15:55 0 "Kitajska ne potrebuje EU in ZDA imajo dosti velik trg pri sebi doma" Velik, ampak reven... vsi Kitajci skupaj imajo samo petino kupne moči EU in ZDA. Če torej EU in ZDA nehata kupovati na Kitajskem, ji bo padla proizvodnja za štiri petine. Malo nižje sem napisal, da jim ne plačujemo za izdelke, katere proizvedejo in so zato revni, če bi oni poskrbeli za sebe in bi trošili izdelke na sebe bi jim šlo veliko bolje mi bi pa videli da nimamo nič razen papirja na bančnem računu. Proizvodnja bi padla ampak bi tisto kar proizvedejo porabili sami in bi jim šlo bolje kot nam.
jz321
07. 11. 2011 15.55
"Kitajska ne potrebuje EU in ZDA imajo dosti velik trg pri sebi doma" Velik, ampak reven... vsi Kitajci skupaj imajo samo petino kupne moči EU in ZDA. Če torej EU in ZDA nehata kupovati na Kitajskem, ji bo padla proizvodnja za štiri petine.
odprioci
07. 11. 2011 15.48
jz321 07.11.2011, 15:40 0 "in od kje boš potem dobil raznorazne stvari nujno potrebne za življenje" Jih bomo pač proizvajali v Evropi. Sicer bodo malo dražje, ampak ljudje jih bodo vsaj lahko kupovali, ker bodo imeli delo in plače. Brez tega pa kmalu ne bomo več mogli kupovati niti kitajskih izdelkov. Da, proizvodnja se mora vrniti nazaj v Evropo oz. v vse države EU.
odprioci
07. 11. 2011 15.44
jz321 07.11.2011, 15:17 0 Kitajska izvozi tri četrtine vsega kar naredi v EU in ZDA... Sama niti pod razno ne more porabit vsega kar proizvede, zato nujno potrebuje trge z visoko kupno močjo, kot sta EU in ZDA. Evropska Unija ima recimo trikrat višjo kupno moč, kot cela Kitajska, čeprav ima skoraj trikrat manj prebivalcev. Mislim da Kitajska ni tista, ki bi postavljala pogoje EU in ZDA, ampak je lahko kvečjemu obratno... Če EU in ZDA zapreta svoje trge za kitajske izdelke, bo Kitajcem trda predla. Kitajska daje svoje izdelke ZDA in EU na kredit oz. dobijo obljubo da jim bodo to plačali enkrat. Kitajska ne potrebuje EU in ZDA imajo dosti velik trg pri sebi doma. Ubistvu bi bilo za Kitajsko bolje če nam ne pošilja več svojih izdelkov saj jim ne plačamo in oni bi te izdelke porabili na sebi.
jz321
07. 11. 2011 15.40
"in od kje boš potem dobil raznorazne stvari nujno potrebne za življenje" Jih bomo pač proizvajali v Evropi. Sicer bodo malo dražje, ampak ljudje jih bodo vsaj lahko kupovali, ker bodo imeli delo in plače. Brez tega pa kmalu ne bomo več mogli kupovati niti kitajskih izdelkov.
janez6b
07. 11. 2011 15.23
jz321 in od kje boš potem dobil raznorazne stvari nujno potrebne za življenje, misliš da bo evropski proizvajalec to naredil za isto ceno, jok brate pozabi, mi smo tisti, ki smo želeli preseliti proizvodnjo tja dol, sedaj pa žanjemo uspehe tega, pohlepa naših zahodnih gospodarskih elit, ki so na kitajsko preselili vso civilno proizvodnio zaradi nekaj cenejše delovne sile.
jz321
07. 11. 2011 15.17
Kitajska izvozi tri četrtine vsega kar naredi v EU in ZDA... Sama niti pod razno ne more porabit vsega kar proizvede, zato nujno potrebuje trge z visoko kupno močjo, kot sta EU in ZDA. Evropska Unija ima recimo trikrat višjo kupno moč, kot cela Kitajska, čeprav ima skoraj trikrat manj prebivalcev. Mislim da Kitajska ni tista, ki bi postavljala pogoje EU in ZDA, ampak je lahko kvečjemu obratno... Če EU in ZDA zapreta svoje trge za kitajske izdelke, bo Kitajcem trda predla.
janez6b
07. 11. 2011 15.15
gruber74 07.11.2011, 13:52 -1 A zdaj bodo pa oni nam dnar posojal?Zalost.Treba je njihove izdelke zablokirat v Evropo in da jih potem vidimo kje so:-) @ Naivno razmišljanje, kot d so Kitajci tisti, ki so prisilili evropejske proizvajalce da preseljujejo proizvodnjo na vzhod, ne to so naredili zaradi požrešnosti zahodnih kapitalistov, ki bi za vsak % več dobička prodali še svojo mater. Novi krediti pa niso nič drugega kot kupovnje časa pred popolnim zlomom, vsi krediti pa padejo na pleča ljudi, in ne na pleča tistih, ki predlagajo rešitve, ki to niso, mogoče dobre le za elito in mednarodnji denarni sklad.
bobocat
07. 11. 2011 14.50
Globalizacija je pač naredila svoje.Kitajska raste v super močno velesilo na vseh področjih in bojim se da bo prej ona prisilila ostali svet naj se ji prilagaja(tudi kar se tiče človekovih pravic),kot obratno. Slej kot prej si bomo morali priznati,da nam bodo kitajski komunistični kapitalisti diktirali kako naj živimo.
gruber74
07. 11. 2011 13.52
A zdaj bodo pa oni nam dnar posojal?Zalost.Treba je njihove izdelke zablokirat v Evropo in da jih potem vidimo kje so:-)
odprioci
07. 11. 2011 13.25
Jimi1 07.11.2011, 12:51 1 Platon2307.11.2011, 11:41... Tudi stari Rim je propadel, ko več ni bilo dovolj davčnih prihodkov, povečalo pa se je število proračunskih porabnikov (svobodnjakov), ki so živeli na račun vse manjšega števila sužnjev, ki so se upirali ali postajali neto porabniki-svobodnjaki.... Ko je bilo za prikoritnike zastojn kruha in iger konec, se je sesulo.... Hanibal in njegov prihod je bil samo še milostni strel propadlemu sistemu.... A te to na kaj spominja ? Dodal bi še, da je Rim pred propadom tudi "tiskal" denar tako da je zmanjšal delaž zlata v kovacih in tako razvrednotil denar. Propad se tudi začel takrat ko so začeli s programi s katerimi so ljudi postali odvisni od države, državna pokojnina, socialni prispevki, subvencije,... da so pa programi imeli finance so dvignili davke. Zgodovina se ponavlja.
Platon23
07. 11. 2011 13.15
Jimi107.11.2011, 12:51 Primerjaš da čisto različna monetarna sistema kot bi primerjal nacizem in demokracijo recimo! Veš v času rima ni bilo borznih trgovanj kjer se lahko počne vse saj so podrli vse regulatorje! Toja predstava vsega je tako otroško enostavna da bi si vsak želel da je resnična a na žalost ni! Tudi centralnih bank ni bilo ki bi tiskale navaden papir recimo! Rim je imel zlate cekine in pravijo da je naša družba napredovala! Raje se vprašaj kaj je denar v današnjem sistemu in kako nastane in zakaj vsi slepo verjamejo v njegovo vrednost čeprav je vreden toliko kot papir na katerem je natisnjen! Ne bom se pregovarjal ker si več kot očitno še bolj pri osnovah kako deluje današnji monetarni sistem!
Platon23
07. 11. 2011 13.06
Očitno imata oba težave z branjem in razumevanjem besedila! RAzumeta da ta sistem bazira na DOLGU? ki se ge ne da nikoli odplačati ker nikoli ni in nikoli ne bo dovolj denarja v obtoku! Kot sem rekel če bi vso proizvodnjo zadržali v EU bi postopek samo trajal kakšno desetletje več ker bi ustvarjali manši primankljaj! Ki pa se ustvarja vedno ker je sistem pač tak! Sej vem za vaju je vse tako enostavno pa še zdaleč ni! Kakšno knjigo v roke toda če imate že težave z mojimi besedili bosta verjetno od kake knjige bore malo odnesla! Vama ne zamirim pač tipična primera indoktrinacije s pomočjo šolskega sistema! Brez zamere tudi sam sem bil tak na rečo je že dolgo let od tega!