Tujina

Pri 12-letnici, ki je preživela požar v londonski stolpnici, potrdili zastrupitev s cianidom

London, 13. 07. 2017 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski zdravniki so pri 12-letni deklici, ki je preživela požar v londonski stolpnici Grenfell, diagnosticirali zastrupitev s cianidom. Deklico so skupaj s sestro in matero v bolnišnici dali v umetno komo. Dekličina mati, ki je bila med požarom sedem mesecev noseča, je izgubila otroka.

Britanski zdravniki so najmanj pri eni preživeli osebi v požaru v londonski stolpnici Grenfell diagnosticirali zastrupitev s cianidom, poroča BBC.

Gre za 12-letno Luano Gomes, ki so jo zdravili zaradi vdihavanja zelo strupenega plina, ki naj bi nastajal pri gorenju izolacije ali plastike v požaru 14. junija.

Zaradi nevarnosti zastrupitve s cianidom so prav tako zdravili dekličino sestro in mater Andreio Gomes. Mati, ki je bila v času požara sedem mesecev noseča, je otroka izgubila.

V požaru v londonski stolpnici Grenfell je umrlo najmanj 80 ljudi.
V požaru v londonski stolpnici Grenfell je umrlo najmanj 80 ljudi. FOTO: AP

Mediji so pred tem že poročali, da so tri preživele v požaru v 24-nadstropni stolpnici, ki je zahteval najmanj 80 življenj, zdravili s protistrupom za cianid, tokrat pa so prvič potrdili zastrupitev s to snovjo.

Andreio Gomes in njeni hčerki so v bolnišnici dali v umetno komo. Gomesova je bila brez zavesti štiri dni, Luana šest dni, njena sestra Megan pa teden dni.

V bolnišnični odpustnici Gomesove je med drugim jasno navedeno, da so deklico zdravili zaradi zastrupitve in vdihavanja dima. Vse tri Gomesove so sicer zdravili s protistrupom, a le pri 12-letni Luani je bila zastrupitev tudi uradno potrjena.

Cianid lahko ob visoki koncentraciji povzroči smrt

Simptomi zastrupitve s cianidom so glavobol, omotica, zmedenost, bruhanje in krči, ob visoki koncentraciji pa lahko povzroči smrt.

"Posledice so zelo hitre. Lahko umreš v nekaj sekundah, odvisno od ravni izpostavljenosti," je dejal klinični toksikolog Johann Grundlingh. "Ko normalno dihaš kisik, celice proizvajajo energijo. Cianid pa blokira sposobnost proizvodnje energije iz kisika," je pojasnil.

Zastrupitev s cianidom naj bi bila po poročanju BBC-ja sicer pri hišnih požarih precej pogosta, saj se za izolacijo navadno uporabljajo plastični materiali, iz katerih se, kadar zagorijo, sprošča cianid.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
13. 07. 2017 18.36
Nagravžna grda kvadratna, komunistična moderna arhitektura ni za nič drugega, kot za spalit.
BUONcaffee
13. 07. 2017 17.52
London je že od nekdaj čudno mesto. Na viasat history gledam najbolj krute zločine kateri so se zgodili prav tam in zaznamovali zgodovino.
Andrejka Caharijaz
13. 07. 2017 17.38
+1
DEKLIČINA MATI, KI JE BILA MED POŽAROM SEDEM MESECEV NOSEČA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KAKŠEN KOMENTAR OZ. INFORMACIJA PA JE TO, ALI VAS NI SRAM !!NIMATE NITI OSNOVNOŠOLSKE IZOBRAZBE!!!!!!!!!!!!! Dekličina mati, ki je bila v sedmem mesecu nosečnosti.... ! tako je pravilno !!!!!!!!!!!!!!! ! ja kaj se pa greste !
Ramzess
13. 07. 2017 17.05
Izgubila otroka, zaradi zastrupitve, ali zdravil za umetno komo? Sila neprijetno za žensko, se zbudi iz kome in je brez otroka.
Ramzess
13. 07. 2017 17.07
ho?emVšolo
13. 07. 2017 13.12
+2
cianid... torej ima trajno poškodovane možgane