Tujina

Preživeli so se spomnili morije

Beslan, 01. 09. 2010 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

3000 sorodnikov umrlih je na dvorišču šole v Beslanu prižigalo sveče in polagalo cvetje. Številni so prinesli steklenice z vodo v znak spomina na talce, ki so bili tri dni brez vode. V grozljivi tragediji je umrlo 333 talcev, med njimi 186 šolarjev.

Svojci žrtev v uničeni telovadnici.
Svojci žrtev v uničeni telovadnici. FOTO: Reuters
Babica joče z vnukinjo v naročju ob fotografijah ubitih talcev.
Babica joče z vnukinjo v naročju ob fotografijah ubitih talcev. FOTO: Reuters
Med žalujočimi je bil tudi vodja Severne Osetije Tajmuraz Mamsurov, čigar sin in hči sta preživela tragedijo.

Kakih 3000 ljudi se je poklonilo spominu na žrtve tragedije s talci v Beslanu v ruski republiki Severni Osetiji, kjer je skupina teroristov iz Čečenije in Ingušetije na prvi šolski dan 1. septembra 2004 v šoli zajela več kot tisoč ljudi. V zajetju talcev pred šestimi leti je umrlo 333 talcev, med njimi 186 otrok.

Žalujoči, med njimi tudi preživeli tragedije in sorodniki umrlih, so se zbrali na dvorišču šole v Beslanu, kjer so prižgali sveče in položili cvetje ob fotografijah žrtev na stenah uničene telovadnice, kjer so teroristi pred šestimi leti zadrževali talce. Številni so prinesli steklenice z vodo v znak spomina na zajete talce, ki so bili tri dni brez vode. Šolski zvonovi so se oglasili ob 9.15 po lokalnem času, s čimer so oznanili trenutek, ko so oboroženi uporniki vdrli v šolo, kjer so bile ravno takrat proslave ob prvem šolskem dnevu. 

Skupina teroristov je pred šestimi leti v šoli v Beslanu zajela več kot 1100 otrok, njihovih svojcev in učiteljev. Ruske posebne enote so po neuspešnih pogajanjih z ugrabitelji, ki so zahtevali umik ruskih enot iz Čečenije in izpustitev somišljenikov v Ingušetiji, dva dni pozneje vdrle v poslopje, nato se je vnel spopad, v katerem je bilo ubitih več kot 330 talcev, med njimi številni otroci.

Šest let po tragediji so odprta še številna vprašanja o ugrabitvi in reševalni akciji. Časnik Vedomosti je na primer objavil članek z naslovom 'Molk po napakah', v katerem kritizira oblasti, ker niso kaznovale policijskih in vojaških poveljnikov, ''ki bi morali preprečiti napad''.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bostjan@kocevje.com
01. 09. 2010 20.05
bol da bi šu pahor sem ne pa v libijo....
Juzni
01. 09. 2010 15.53
Kaj takega lahko naredi samo negdo,ki ima dusevne motnje.