Tujina

Erdogan: Po sestrelitvi letala sem klical Putina, a mi ni dvignil telefona

Moskva, 26. 11. 2015 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./N.Š.K./STA/M.M.
Komentarji
1273

Odnosi med Rusijo in Turčijo so napeti. Putin je poudaril, da je imela Rusija Turčijo za prijateljico, dejanje sestrelitve letala pa vidi kot izdajo. Erdogan je sporočil, da bi Turčija ravnala drugače, če bi vedela, da je letalo, ki so ga sestrelili v bližini sirske meje, rusko.

Odnosi med Rusijo in Turčijo ostajajo napeti. Čeprav Rusija zagotavlja, da zaradi sestreljenega letala ne namerava vstopiti v vojno s Turčijo, številne skrbi kopičenje vojaške prisotnosti Rusije v regiji. Med drugim je ruski obrambni minister napovedal, da bodo na mediteransko obalo namestili raketni sistem S-400 z dosegom 250 kilometrov.

Turška stran sicer vztraja, da je Rusija nedovoljeno vstopila v njihov zračni prostor, Rusi imajo svojo različico zgodbe in pravijo, da je bilo njihovo letalo sestreljeno nad ozemljem Sirije. Za nameček pa državi druga drugi očitata podpiranje terorizma. 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes za francosko televizijo France 24 dejal, da bi Turčija ravnala drugače, če bi vedela, da je letalo, ki so ga v torek sestrelili v bližini sirske meje, rusko. Dodal je, da mu ruski predsednik Vladimir Putin ni dvignil telefona, ko ga je poklical po sestrelitvi ruskega letala. "Če bi vedeli, da gre za rusko letalo, bi morda opozarjali na drugačen način," je še dejal turški predsednik, ki je pred tem zavrnil, da bi se Turčija opravičila za strmoglavljene ruskega letala.

Putin: Turčijo smo imeli za našo prijateljico

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes poudaril, da na sestrelitev letala gledajo kot na izdajo. Še bolj boli dejstvo, da je to storila država, katero je Rusija imela za prijateljico. Zdi se mu nemogoče, da turške zračne sile ne prepoznajo ruskih letal.

Od koga Turčija kupuje nafto?

Vladimir Putin in Recep Erdogan.
Vladimir Putin in Recep Erdogan. FOTO: Reuters

Putin je danes opozoril, da je do pojava džihadistične skupine Islamska država prišlo, ker določene države niso ukrepale in "ker sodelujejo s teroristi""Vsakršno upravičevanje terorizma in prizanašanje terorizmu bi morali obravnavati kot de facto sodelovanje pri terorizmu in sodelovanje pri zločinih," je dejal.

"Teroristov in njihove nezakonite trgovine z nafto, ljudmi, mamili, artefakti in orožjem niso le prikrivali oz. jih prikrivajo, ampak nekdo na ta način še naprej služi denar," je dejal Putin. "Služijo na stotine milijonov in milijard dolarjev," je pristavil ruski predsednik. Rusi tako znova opozarjajo na turško vlogo pri vzponu Islamske države.

Erdogan zavrnil očitke, da Turčija podpira IS

Erdogan je ostro zavrnil očitke Rusije, da Turčija od IS odkupuje nafto in s tem podpira teroriste. Od Moskve je zahteval, da predloži dokaze za te trditve, očitke pa označil za "emocionalne""Sram naj vas bo. Ti, ki pravijo, da kupujemo nafto od IS, naj to dokažejo. Sicer boste obrekovalci," se je odzval turški predsednik.

Poudaril je, da je boj Turčije proti IS nesporen. "Stališče naše države do IS je jasno od samega začetka. Tu ni vprašajev. Nihče nima pravice oporekati našemu boju proti IS in nas obtoževati," je dodal.

Putin odgovarja

Putin je na te Erdoganove besede dejal, da je teoretično možno, da turške oblasti ne vedo o dobavah nafte iz Sirije, a da je to nekako težko za verjeti.

Medvedjev napovedal prve povračilne ukrepe

Rusija trga tudi gospodarske vezi s Turčijo, odpovedali so vrh Rusija - Turčija, napovedan za december, uvajajo pa tudi prepoved uvoza na nekatere turške izdelke in državljane svarijo pred potovanji v Turčijo. Ruska vlada je agenciji, ki se ukvarja z varnostjo hrane, naročila, naj znova preveri kvaliteto artiklov, ki jih uvažajo iz Turčije, kmetijski minister pa je že dejal, da vsaj 15 odstotkov teh proizvodov ne ustreza ruskim standardom, poroča Reuters.

Erdogan se je odzval tudi na napovedi ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva, ki je dejal, da je že naročil, da se pripravi terminski načrt o zamrznitvi skupnih turško-ruskih projektov. Tudi te ukrepe je označil za "čustvene".

Med ukrepi, ki jih nameravajo sprejeti Rusi, je zaustavitev skupnih gospodarskih projektov, omejevanje finančnih in trgovinskih transakcij in sprememba carinskih tarif. Ukrepe bodo sprejeli tudi na področjih turizma in prometa, je še dejal Medvedjev. Nabor teh ukrepov naj bi imeli pripravljen že v dveh dneh, da bi jih potem lahko tudi kar se da hitro začeli izvajati, je še dejal predsednik ruske vlade.

Turčija se ne bo opravičila. Še več. Od Rusije zahteva opravičilo

Na današnjo Putinovo izjavo, da bi se morala Turčija zaradi sestrelitve letala opravičiti Moskvi in ji ponuditi plačilo odškodnine, je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu dejal, da se ne bodo opravičili. "Ne moramo se opravičiti, ko imamo prav," je dejal. Dodal je, da je v sredinem telefonskem pogovoru ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu izrazil obžalovanje Ankare. Odzval se je tudi Erdogan, ki je dejal, da Rusija zaman pričakuje opravičilo. Še več. Zaradi kršitve turškega zračnega prostora Ankara od Moskve zahteva opravičilo.

Rusi naj zapustijo Turčijo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pozval ruske državljane, naj zaradi obstoječih terorističnih groženj ne hodijo na turško ozemlje. Vse, ki so že v Turčiji, pa je pozval, naj se vrnejo v domovino.

Odpoklicali svojega veleposlanika v Moskvi

Turške oblasti so svojega veleposlanika v Moskvi odpoklicale, in sicer v luči "fizičnih napadov na turške misije in podjetja v Rusiji".

Sestreljeni pilot bi se rad vrnil v boj

Ruski pilot Konstantin Murakhtin, ki je preživel turško sestrelitev letala, pravi, da je pripravljen, da se vrne v boj. Kot je dejal, želi z nadaljevanjem sodelovanja v napadih v Siriji "plačati dolg" za mrtvega prijatelja - pilot Oleg Peskov njunega zadnjega poleta namreč ni preživel.

Suhoj Su-24 (na sliki). Turčija trdi, da je rusko letalo kršilo turški zračni prostor, medtem ko Rusija vztraja, da je bilo ves čas v sirskem zračnem prostoru.
Suhoj Su-24 (na sliki). Turčija trdi, da je rusko letalo kršilo turški zračni prostor, medtem ko Rusija vztraja, da je bilo ves čas v sirskem zračnem prostoru. FOTO: Reuters

Murakhtin, ki je za svoje letalske spretnosti v ruski vojski prejel tudi nagrado, sicer vztraja, da letalo ni zašlo v turški zračni prostor, prav tako naj ne bi bilo nobenih opozoril, da letalo izvaja nedovoljen vstop v tuj zračni prostor. Turška vojska je sicer objavila zvočni posnetek, na katerem se sliši, kako glas opozarja rusko letalo, da se približuje turškemu zračnemu prostoru in ga poziva, naj spremeni smer. Prav tako Turki pravijo, da niso vedeli, da sestreljujejo rusko letalo.

A Murakhtin pravi, da bi lahko Turki pilota opozorili še kako drugače kot s sestrelitvijo, če so ocenili, da letita preblizu meje.

Ruski predsednik Putin je medtem sporočil, da bodo Peskova posthumno nagradili z najvišjim državnim odlikovanjem za pogum. 52-letnik je bil poročen, imel je 16-let staro hčerko in 8-letnega sina. Župan mesta Lipetsk, kjer je družina živela, je napovedal, da bodo družini odplačali hipoteko, ki so jo najeli za pred kratkim kupljeno stanovanje.

Država bo odlikovala tudi vojaka, ki je umrl med reševalno akcijo v sestreljenem helikopterju. Bil je poročen in oče 4-letnega sina.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1273)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SmejemSe
27. 11. 2015 11.14
+8
Nepotrebno ste sestrelili rusko letalo, v povračilo za uničenje konvoja nafte, ki jo je erdoganov sinček kupil od isis. Soočite se s posledicami.
SmejemSe
27. 11. 2015 11.12
+4
Enota za odstranjevanje kebaba v polnem pogonu.
SmejemSe
27. 11. 2015 11.10
+4
turčini so do nadaljnjega v hišnem priporu oz. "grounded" LOL!
enakostzavse
27. 11. 2015 10.45
-8
Eni " pametni" tukaj , pozivajo k bojkotu Turčije in njihovih izvoznih artiklov ??? Zaradi enga avijona in enga mrtvega pilota, kateri je kršil pravila o nedotakljivosti ? Potem pa moramo tudi bojkotirat ruse, eni se naj ločijo od ruskih "umetnic" in naj nehajo pit krompirjevco. Zakaj ? Ker je putin sestrelil POTNIŠKO letalo z 300 mrtvimi. In to nič krivimi civilisti, samo za to, da bi škodoval ugledu Ukrajine. Bolano. Torej, bojkot vsega ruskega.
RoccoS
27. 11. 2015 11.05
+6
meni se zdi, da si najpametnejši prav ti, gobezdaš pod vsakim komentarjem! Bojkotiraj ti le rusko, mi bomo turško!
SmejemSe
27. 11. 2015 11.06
+3
enakostzavse
27. 11. 2015 11.15
-4
hahahahhah sta prava pajaca. Take potrebujejo putin janša & Co. Mala pamet in hitro spreobrnjeni hahahaha
SmejemSe
27. 11. 2015 11.18
+1
enakostzavse
27. 11. 2015 11.25
-3
Samo smejim se lahko taki privrženosti hahahahah. Sicer pa sem bil na metelkovi. Skoraj eno leto, ampak to takrat ko je bilo še vse normalno tam hahahahaha. Ah ja, pa janša je tudi bil na metelkovi, samo on je bil na drugi strani debelih vrat hahahahahah
enakostzavse
27. 11. 2015 10.29
-3
Kariera putina. Najprej premie, po zakonsko končanem mandatu , predsednik in potem nazaj za premiera. Mogoče je vrstni red drugačen, način pa ni, me toliko ne zanima tale pajac. Medvedjev pa priden kuža hahahahaah. In kaj si lahko potem mislimo o človeku, kateri ima tako močno, bolestno, željo po vladanju ?? Nič kaj pozitivnega.
User416781
27. 11. 2015 10.35
+1
Ne, to je popolnoma normalno, da na čelu "najbolj demokratične države", ki je vzor vsem že 20 let gledaš eno in isto faco...
srebrnibreg
27. 11. 2015 10.36
+3
Kako si je Erdogan zagotovil mesto predsednika?
kraljicavesolja
27. 11. 2015 10.37
+4
enakostzavse
27. 11. 2015 10.48
-1
srebrni, kje pa si videl da zagovarjam erdogana. Saj je enak pajac kot putinček. Željan bit glavni. kraljica, ti si pa cvet inteligence. Če bi me taki podpirali, bi sam pobegnil v pozabo.
User416781
27. 11. 2015 10.57
-1
Kraljica - kaj pa imaš ti od Putina, da ga hvališ pred bogom. Človek je nevaren, njegovo razimšljanje je nevarno in obstaja nevarnost, da bo zakuhal kaj resnega...mene bolj spominja na njegove predhodnike za časa Sovjetske zveze.
kraljicavesolja
27. 11. 2015 11.04
+1
Enakost, jst nikol nisem pisala zase, da sem pametna. Vem, da nisem, sam se da preživet. A za PUtina, da je en kontra Amerom, sam zato.
User416781
27. 11. 2015 10.26
-4
A mi lahko nekdo razloži, zakaj tako simpatiziranje z Rusi? Vsi tisti ki smo imeli na takšen in drugačen način opravka z Rusi, vemo, da je ta narod poden od podna in so lažnivci in manipulatorji največjega formata. Če imaš posel v Rusiji, prej kot slej naletiš na mafijo, ki je ugrabila državo. Tam poteka vse samo s podkupninami. Vsi imate nekaj proti slovenskim tajkuom - Rusi so tej besedi dali nov pomen. Dokler povprečen človek v Rusiji komaj preživi, Rusija nima proti zahodu niti najmanjših možnosti. Vse razen Moskve je v Rusiji beda...vem iz prve roke. Putin ima podporo le v Moskvi in je diktator v pravem pomenu besede. Hvala lepa za tak vzor. Če pa še malo pogledamo v zgodovino, pa so Rusi največji morilci svojega lastnega naroda, da ne govorim o okupaciji vzhodne evrope. Ampak očitno imate nekateri spomin na nivoju zlate ribice. Kje je večji napredek in blaginja - tam kjer ima največji vpliv Rusija, ali tam kjer imajo ZDA? Kam grejo ljudje za boljšim življenjem - v zahodne države in ZDA. Ne poznam nikogar, ki bi šel v Rusijo z izjemo predstavništev tujih podjetij.
Ferdo Crni
27. 11. 2015 10.29
-2
galop
27. 11. 2015 10.30
+3
A zakaj? Malo si preberi ameriško zgodovino vojn in kakšno knjigo kdaj...Lahko se pa sprehodiš po detroitu ali pa new orleansu.Ali pa po kakšni stranski ulici v ameriki.
enakostzavse
27. 11. 2015 10.32
-2
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Rusija je bila nekoč nek pojem kulture (Bolšoj), šport in še kaj bi se našlo. Sedaj je pa samo karikatura v roki bolestnih vladarjev, s putinom na čelu.
User416781
27. 11. 2015 10.33
-2
Ti si pa malo poglej Rusko zgodovino od Lenina naprej, 20mio ljudi izginilo v gulagih - stranske ulice v Rusiji pa so bistveno bolj nevarne od tistih v ZDA. Ali pa se sprehodi čez Rusijo izven Moskve.
Ferdo Crni
27. 11. 2015 10.33
-3
Najbolj patetična mi je krilatica o "slovanskih bratih". Če bi že to demagoško rasistično in nacionalistično geslo vzel zares, bi si med "slovanskimi brati" raje izbral Slovake, Čehe, Poljake..... Vsi ti pa z Rusi niso v najboljših odnosih.
enakostzavse
27. 11. 2015 10.34
+0
galop, a je tukaj govora o amerih ??????? Ne, govora je o vpletenosti rusov v mednarodne incidente.
srebrnibreg
27. 11. 2015 10.35
+3
ggrr- zato simpatiziramo z Rusi, ker se bori proti krvoločnežem pod imenom ISIS. Zato, ker Turki podpirajo ISIS. Zato, ker je skorajda ves svet na strani Rusov in dokaz je, da se je Francoz pridružil Putinu ne Turkom, Zato, ker tudi Nemci in Američani ter Angleži obtožujejo Erdogana za sestrelitev ne Putina. Zato, ker nočemo več dogodkov kot so padec Ruskega letala nad Sinajem on pokolov v Parizu.
enakostzavse
27. 11. 2015 10.50
+0
srebrni, daj odrasti že. Kje se pa putin bori proti isisu ? On se bori za asada.
User416781
27. 11. 2015 10.53
+0
srebrnibreg - popolnoma se strainjam z vsem navedenim. Ampak na teh forumih gre simpatiziranje z Rusi še bistveno dlje. Večina ljudi vidi v njih nekakšne rešitelje - pa verjemi, da so daleč od tega.
galop
27. 11. 2015 10.17
+4
Pozor ! Alahu zmanjkuje devic..Prijatelji turkov in alaha se lahko javite ..
enakostzavse
27. 11. 2015 10.27
-2
Tvoj putinček jih tudi ima rad, samo to ne pride v javnost hahahahahahaha Najboljše za njega so baje tam od 11- 15 let. Ostalo je že prestaro.
galop
27. 11. 2015 10.31
+1
Te imajo najraje tisti ki redno hodijo k maši ali pa pridigajo.
enakostzavse
27. 11. 2015 10.35
+1
enakostzavse
27. 11. 2015 10.17
-3
Prva laž: Rusi nimajo PRIJATELJIC. Imajo samo hlapce in one od katerih imajo korist, ostale imajo za sovražnike !!!!!!!!!!! Druga laž: Izjava pilota, da ni bil v Turškem zračnem prostoru. Kako je to vedel. Ker je imel pri sebi ZEMLJEVID in na tleh ni bilo za videt da bi bil pri Turkih. Izjava stoletja. A so meje pobarvane z rdečo, da so vidne iz letala ? Kje na karti je videl da ni v Turčiji ?
User416781
27. 11. 2015 10.28
-2
Tako je - ampak Slovenci smo očitno narod rusofilov s spominom zlate ribice.
Ferdo Crni
27. 11. 2015 10.15
+0
Tole je vse malce mimo in medijsko napihnjeno- Enak tip letala je v oborožitvi tudi S A F(sirskih letalskih sil). S tem tipom letalom pa je bilo že kar nekaj incidentov med SAF, Britanci in turki. Leta 2013 so se tako sirijci s tem letalom približali britanski vojaški bazi, v prestrezanje pa sta vzletela dva britanska prestreznika in dva Turška F16. Leta 2014 pa so Izraelci s patriotom sestrelili sirsko letalo enakega tipa, ker je prodrlo 800 km na izraelsko ozemlje. Torej če se rusko letalo ni odzivalo in ker ne gre za vizuelno prepoznavanje je čisto možno, da so turki menili, da gre za klasično sirsko provociranje.
SERIOUSLY01
27. 11. 2015 10.06
-2
ni ti dvignil telefona ker so mu ga odklopili.nima dinarčkov , da bi račun plačal...
RoccoS
27. 11. 2015 10.03
+3
Rusi so objavili, da so turki dobili letalo, ki je sestrelilo njihovo, le nekaj dni pred tem od američanov in opravljal bi ga naj tudi američan. Če to drži, potem spet amerika provocira. EU bi se moral distancirati od ameriških provokacij.
enakostzavse
27. 11. 2015 10.07
-4
In če rusi objavijo, je potem to čista resnica ? Ti si sigurno janševa ovca, ko verjameš vse kvake.
Ferdo Crni
27. 11. 2015 10.13
+1
MA dej rocco - F16 je že doooolgo v turških oboroženih silah.
Ferdo Crni
27. 11. 2015 10.17
+1
"Rusi so objavili" - je precej pavšalna trditev. Namreč na netu mrgoli ruskih sajtov, katerih poslanstvo je iz vsake nezgode narediti ameriško teorijo zarote. Od tam izvira većina bizarnih teorij zarote - naprimer laserska sestrelitev Germanwings.
RoccoS
27. 11. 2015 11.03
F16 je dolgo v ruskih rokah, vendar ta zaden bi naj bil najnovejši, nisem pa vzel tega "zdravo za gotovo". Vemo pa proti kom se borijo rusi in komu to ne paše, pričakujem še več provokacij nata in pentagona. enakostzavse, si tipičen levak, sigurno delaš v JS, vsi drugače misleči so ovce in janšisti. Pa če ti povem, da ga nikoli nisem volil, pa tudi NSI ne. Potem si edina ovca ti!
enakostzavse
27. 11. 2015 11.21
Pozitivno. To z janšo mislim. Negativno, to z slepim zagovarjanjem človeka, kateri se ne ozira na nikogar. ON je ON in to edini. In če nekoga tako zagovarjaš kot ti putina, potem ni druge kot da si ovca, brez svojega "jaz", željen biti voden od nekoga.
Nightyfly
27. 11. 2015 10.01
+3
Niet Che 27.11.2015 08:37:31 23 23 RESNICA O GADAFIJU: V zvezi z nategovanjem in lažmi ki jih širi EU pod komando ZDA, ///...............................................Niet, ta text o Gadafiju bo kar drzal , ceprav stevilke varirajo od medija do medija , v glavnem pa drzijo . To mi je potrdil tudi mladi clovek ,ki je v casu eksekucije Gadafija zbezal iz Libije .Enostavno Zahod se je odlocil destabilizirati in oslabiti Bliznji Vzhod , s tem pa avtomatsko ojacati Turke , Saudi Arabijo , torej samo del tistega sveta , ki jim je ekonomsko najbolj ustrezen. Zdaj se nafta prodaja na crno , po smesnih cenah , samo ugibamo lahko , kako se bogastvo teh dezel trajno seli v last in v interesne sfere Zahoda . Mislim, da je dobro , da je Putin reagiral in vsaj malo pokazal zobe , saj so Rusi ze dolgo dolgo pod udarom zahodnega permanentnega pritiska na Vzhod .
El Koronito
27. 11. 2015 10.14
+0
jasno ... vsi majo že poln Q njihovega vmešavanja
Ferdo Crni
27. 11. 2015 10.19
+1
Vse tole okrivljanje amerike je že patetično. Bližnjevzhodne "pomladi" je zakrivila afera WikiLeaks, zaradi katere se je vse začelo v Tuniziji in Egiptu in po domina efektu še drugje.
enakostzavse
27. 11. 2015 10.21
+0
Kaj Gadafi je bil Turk ? A je on sestrelil ruskega zalutalega pilota ? Putin je pokazal zobe hahahahahaahah. A je bil pri dentistu ? hahahahah
Ferdo Crni
27. 11. 2015 10.31
+2
Kako Turki ekonomsko odgovarjajo grdi ameriki? Zaradi poceni kebaba?
KLONJA
27. 11. 2015 09.43
+6
kako bodo pa sedaj Turki tolkli Kurde,ko ne bodo mogli več v Sirijo???
siupamoizvedetiresnico
27. 11. 2015 09.42
+2
Jasno je, da so ti. teroristi navadni plačanci, ki izkoriščajo islam, ker ga je pač najlažje interpretirat kot nasilnega (težko bi za kaj takega najeli sikhe npr.), vprašanje je le, od koga so plačani, oz. kdo ima v tej regiji največje apetite, oz. koga bi ukinitev petrodolarja najbolj prizadela v finančnem smislu. Odgovor je na dlani, tako je očiten, da že kar boli, upajmo samo, da ameriški narod čimprej spregleda za kar pa se bojim, da je malo možnosti. Če pregledaš ameriške medije in komentarje na njih vidiš, da je to misija nemogoče, tako zelo so zavedeni in tako zelo so navajeni svojega ugodja, da četudi jim serviraš resnico je ne vidijo.
enakostzavse
27. 11. 2015 10.09
-1
Če jim serviraš resnico ? Katero resnico ? Putinovo ? hahahahahaa naivnež.
KLONJA
27. 11. 2015 09.39
+8
Turčija in Slovenija so edine banana države,ki preganjajo novinarje zaradi resnice,Turčija je vse novinarje,ki so pisali,da Turki oborožujejo in urijo skrajneže poslala v zapor kot špijune,pri nas pa jim prilepijo izdajo državne tajne
enakostzavse
27. 11. 2015 10.10
+0
Rusi pa ljubijo kritike vodilnim , a ne hahahahahahha
Ferdo Crni
27. 11. 2015 10.19
+0
Mi in Turki smo še dobri. Rusi neprave novinarje kar fentajo.
Nightyfly
27. 11. 2015 09.35
+13
Samo treznosti Putina se lahko Turki , pa tudi vsi mi zahvalimo -indirektno , da Putin ni reagiral vojasko - z vsemi argumenti .Merklova je zdaj ostala kar nekam sama , z napacno politiko in figami v zepu .
enakostzavse
27. 11. 2015 10.11
+0
Putin je baje že predlagan za Nobelovo nagrado za mir hahahahahahaah
galop
27. 11. 2015 10.27
+1
enakostzavse
27. 11. 2015 10.53
Obama si jo, v nasprotju z putinčkom, resnično zasluži.
SmejemSe
27. 11. 2015 09.31
+10
fenomenalno so se zaj**** turki. cel svet jih je spregledal.
enakostzavse
27. 11. 2015 10.24
-1
A je putin cel svet???? In kaj je spregledal ? Ko bo res spregledal, bo sam odstopil in šel v penzion. Ampak tega ne bo, ker putin NOČE spregledat.
SmejemSe
27. 11. 2015 11.02
El Koronito
27. 11. 2015 09.26
+9
Stavim, da se isisova nafta prodaja v dolarjih ... petrodolarjih pa to ...
El Koronito
27. 11. 2015 09.28
+6
Stavim, da so teroristi, ki prodajajo to nafto, direktno financirani, oboroženi in izurjeni s s strani zahodnjaških neoliberalističnih sil.
El Koronito
27. 11. 2015 09.31
+4
Torej lahko sklepamo, da ti. teroristi nimajo nikakršne veze z islamom in muslimani in da jih povsem po nedolžnem obsojamo.
El Koronito
27. 11. 2015 09.34
+5
Stavim, da so ljudje na Bližnjem vzhodu živeli čisto v miru, dokler niso k njim začeli vdirati "američani" z izmišljenimi razlogi, samo zato, da bi se lahko polastili njihove nafte, ki se prodaja v petrodolarjih in jim s tem zagotavlja ENORMNO neupravičeno posredniško bogatenje.
JTM-admin
27. 11. 2015 09.37
+3
Normalno cilj je kompletna destibilizacija dol, naslednji je Iran. zato da lahko potem zahodnjaško "demokracijo" uvedejo do pravic odkupa naft in s tem povezano zagotovitev USD valute pri trgovanju z najpomembnejšo surovino sveta.
El Koronito
27. 11. 2015 09.39
+5
Stavim, da so jih pokopali stroški nenehnega nadlegovanja, rušenja suverenosti in vojaških posegov širom sveta. Dolarji se tiskajo popolnoma brez nadzora Kongresa in bi v trenutku, ko petrodolar nebi več bil obvezen za trgovanje z nafto, popolnoma NIČVREDEN.
El Koronito
27. 11. 2015 09.44
+2
Stavim, da vedo da bo ta trenutek prej ko slej nastopil in da se bo američanom snelo. Žal pa so to že predvideli in pravočasno okrepili policijske in vojaške enote, zgradili FEMA kampe, ustanovili NSA, jim omejili državljanske pravice.
cirenij
27. 11. 2015 09.45
+2
Je zadnjič v TV intervjuju lepo povedal en mlad sirski begunec, da mu je pred petimi leti v Siriji bilo zelo dobro. Ampak Amerosi@company uničijo vse, kjer se pojavi njihov škorenj. Evropa pa jim na žalost drži štango.
tone7
27. 11. 2015 09.47
+2
Poglejte še kaki tuji tisk( za razliko od naših medijev, ki enostransko zagovarjajo Turčine), boste lahko prebrali, da se ISIS-jeva nafta toči todi v Hrvaški
El Koronito
27. 11. 2015 09.48
+4
El Koronito
27. 11. 2015 09.51
+4
Isisova nafta se toči povsod - Tone, če nisi razumel, je načrt "američanov" zelo jasen. Ohraniti trgovanje z nafto v petrodolarjih. Vsak, ki je začel razmišljati drugače je to hitro plačal z življenjem. Tudi Gadafi, ki so mu ZDA in EU v času njegovega umora, dolgovale 200 milijard dolarjev.
enakostzavse
27. 11. 2015 10.39
+1
niet, daj , je že čas da se pojaviš pod drugim nickom, si že tečen. Ali pod tretjim , ali četrtim hahahahaha
JTM-admin
27. 11. 2015 12.43
enakostzavse, saj vem ovca kakršna si težko prenese resnico... Kar beri 24 kur naprej in verjami kar pišejo.
_endrug
27. 11. 2015 09.24
+7
"Erdogan: Po sestrelitvi letala sem klical Putina, a mi ni dvignil telefona." Mogoče je šel na WC pa ni mogel klicati nazaj, ker je bila številka skrita.
SmejemSe
27. 11. 2015 09.23
+5
Odstranjevanje kebaba v polnem razmahu.