Tujina

Pomoč le prišla do prizadetih ljudi

Džakarta, 27. 10. 2010 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je cunami vasi ob indonezijski obali zravnal s tlemi in so številni prebivalci ostali brez domov, je po dveh dneh pomoč do njih le prišla. Število žrtev pa se je povzpelo na 282.

Opustošenje po cunamiju
Opustošenje po cunamiju FOTO: Reuters
Reševalci iščejo preživele.
Reševalci iščejo preživele. FOTO: Reuters

Po zadnjih podatkih je v cunamiju, ki ga je v ponedeljek na zahodu Malezije sprožil potres z močjo 7,7 stopnje, umrlo najmanj 282 ljudi, še okoli 411 pa jih pogrešajo.

Kot je znano, je potres stresel območje ob zahodni obali Sumatre v ponedeljek. Po potresu se je sprožil cunami, tri metre visoki valovi pa so najbolj prizadeli odročno območje Mentavai, ki je posebej priljubljeno pri deskarjih. Popotresni val je tamkajšnje vasi zravnal s tlemi, številni ljudje pa so ostali brez strehe nad glavo.

Ladje, ki naj bi ljudem pripeljale pomoč, kot so zdravila, hrana in šotori, so končno prispele na cilj, potem ko so bili ljudje zaradi nemirnega morja in slabega vremena skoraj dva dni bolj ali manj prepuščeni sami sebi. Na poti na prizorišče je tudi indonezijski predsednik Susilo Bambang Yudhoyono.

Žarišče ponedeljkovega potresa je bilo 240 kilometrov zahodno od mesta Bengkulu na Sumatri na globini 20,6 kilometra. Potresu sta nekaj ur pozneje sledila še dva močnejša popotresna sunka z magnitudo 6,1 in 6,2.

Indonezija je del t. i. pacifiškega ognjenega obroča, za katerega je značilna intenzivna vulkanska in potresna aktivnost. Junija je indonezijsko Papuo prizadel potres z magnitudo 7,1, v katerem je umrlo 17 ljudi, več tisoč jih je ostalo brez domov.

Leta 2004 je azijski cunami, ki ga je povzročil potres z magnitudo 9,3 v okolici Sumatre, samo v Indoneziji zahteval najmanj 168.000 smrtnih žrtev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.