Tujina

Preživele Breivikove žrtve so pojasnile svoje bolečine

Oslo, 27. 04. 2012 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sojenje Breiviku se je nadaljevalo s pričanjem njegovih žrtev, ki so preživele eksplozijo pred vladnim poslopjem. Večina jih ima močno prizadet sluh, en moški je izgubil nogo, drugi pa je bil 12 dni v komi in je njegovo življenje viselo na nitki.

Anders Breivik med poslušanjem svojih žrtev ni kazal nobene pretresenosti.
Anders Breivik med poslušanjem svojih žrtev ni kazal nobene pretresenosti. FOTO: Reuters

Danes je med sojenjem Andersu Breiviku pričal moški, ki je preživel bombni napad v Oslu pred vladnim poslopjem, a so mu morali zaradi hudih poškodb amputirati nogo. "Nenadoma me je nekaj zadelo, zelo močan val, ki me je dvignil v zrak in me vrgel vstran," je povedal 56-letni Tore Raasok, ki je zaposlen na ministrstvu za promet.

Raasok je eden izmed osmih ljudi, ki so preživeli omenjeni bombni napad in so pričali pred sodiščem ter pojasnili, kako so poškodbe vplivale na njihovo življenje. Raasok je povedal, da so ga ob eksploziji v obe očesi zadeli koščki oken, hkrati pa mu je zdrobilo obe nogi. Levo so mu morali pozneje amputirati, ne more pa več uporabljati tudi leve roke. Zaradi eksplozije je moral Raasok prestati deset operacij. "Se je pa dobro izšlo za moje oči. Vidim namreč približno tako slabo, kot sem pred dogodkom," se je nekdanji strasten smučar nekoliko poslužil črnega humorja.

Tožilec Svein Holden pa je v povsem resnem tonu dejal, da je vse to težko poslušati. "Vendar pa so ti primeri del obtožnice, zato morajo žrtve uperiti luč na posledice tega, kar se je zgodilo," je nadaljeval.

Psihiatri med sojenjem Breiviku
Psihiatri med sojenjem Breiviku FOTO: Reuters

Kristian Rasmussen, ki je bil prav tako žrtev bombe, ki jo je Breivik podstavil pred vladno poslopje, pa je povedal, da je v času eksplozije v svoji pisarni ravno pisal elektronsko pismo. "V komi sem bil 12 dni in bila je velika negotovost, če bom sploh preživel," je pojasnil 31-letnik. Utrpel je namreč hude poškodbe glave, vključno s hudimi krvavitvami možganov, imel je zlomljen vrat in tudi hude rane v abdomnu. V bolnišnici je moral preživeti skoraj dva meseca. Ker je okreval tako počasi, so mu družina in prijatelji, za to kar se je zgodilo pozneje na otoku Utoya, povedali skoraj en teden po tem, ko se je zbudil iz kome. Bali so se namreč, da bi lahko znova padel v komo.

Pričali so tudi drugi preživeli in večina jih je v veliki meri izgubila sluh. Breivik pa med pričanjem ni pokazal nobenih čustev, prav tako se ni odzval na poročilo o včerajšnjem protestu pred sodno dvorano, ki se ga je udeležilo okoli 40.000 ljudi. Ti so zapeli pesem, ki jo sam najbolj sovraži.

V prihodnje bodo pred sodiščem nastopile tudi priče, ki so preživele Breivikov strelski pohod na otoku, na katerem je 33-letnik pobil 69 ljudi, večinoma starih med 14 in 19 let. Sam je umore priznal in dejal, da obžaluje, da ni pobil še več ljudi, vztraja pa, da ni kazensko odgovoren, ker naj bi bili žrtve levičarski izdajalci, ki politično podpirajo migrante, s čimer pomagajo uničevati evropsko kulturo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dom En
18. 08. 2012 20.14
-1
Jas bi ga označil za Bedaka in ga poslal v umobolnico za 30 let hahha
Draža
27. 04. 2012 21.18
+4
Naj ga oprostijo,ker ni odgovoren za to,pač je bila samoobramba.
dannyer
28. 04. 2012 12.32
+0
če bi evropa imela strožje zakone ta tuj... bi danes bilo manj umorov
Abacus
28. 04. 2012 21.00
+0
To ni res, ZDA imajo močno strožje zakone, pa ni nič manj umorov. Tudi recimo Rusija, čeprav nima smrtne kazni, so njeni zakoni zelo strogi, neprimerno še posebej razmere v zaporih pa so ravno tako številni umori še posebej priseljencev, le da vlada to skriva. Tako da, strožje kazni niso nikakršna rešitev. Pomembno je, da ljudje vidijo, da je krivec bil kaznovan in ne linčan. Kajti ravno linčanje je vzrok za miselnost ljudi, ko jim kdo kaj hudega stori, da mu vrnejo s še večjo mero. To ni rešitev, ker se vse le še stopnjuje. Včasih je za družbo koristneje, če obsojenec dobi relativno milo kazen za svoj zločin.
dannyer
29. 04. 2012 12.38
+0
to pa ne drži v zda vela razpuščeni zakoni z prihodom iligalcev ki počnejo naj več problemov .plus tuki je še 100 drugih načinov zraven zato mi ne premirji zda z evropo evropa je bolj zrela bolj civilizirana kulturna in v 21 st ,zda pa niso.
Jerchek
27. 04. 2012 19.43
+17
Ampak meni se pa tudi starši, ki svoj podmladek pošiljajo na politične kampe, ne zdijo ravno zdravi ...
Osvald
27. 04. 2012 19.38
-4
Ker niso znali prisluhniti njegovi bolečini se je zgodilo kar se je.
sejjekul
27. 04. 2012 21.11
-1
dannyer
28. 04. 2012 12.28
-1
edino kaj nam preostani je tožba euja zaradi širjenja laži diskriminacijo prebivalstva ,ter kršenje svoboda govora izražanja ter rasističnega diskriminatorskega in seveda kršenje pravic ter podpirati genocid pod pretvezo evropskim vrednotam .itd na sreča dokazov mrgoli .
someonex33
27. 04. 2012 19.33
+5
Take bi dal delat v rudnik, dokler ne umrejo od napora.
dannyer
28. 04. 2012 12.21
+0
Mr.Starkiller17
27. 04. 2012 19.26
+29
Breivik je bolan v glavi. Na žalost sem v svojem življenju, v sloveniji, srečal že veliko potencialnih "breivikov"... Bo še zanimivo, če bomo še slabše živeli iz leta v leto