Tujina

Preživela štiri strele

Karači, 26. 04. 2006 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

14-letna Pakistanka je preživela brutalen poskus umora iz časti. Njeni bratranci so jo ugrabili in nanjo štirikrat streljali.

V Pakistanu zaradi umora iz časti na leto umre približno 1000 žensk
V Pakistanu zaradi umora iz časti na leto umre približno 1000 žensk FOTO: Reuters

Nur Jehan leži v bolnišnici, kjer jo varujejo oboroženi policisti. »Spet me bodo poskušali ubiti. Umorili bodo mene in mojo družino,« pravi 14-letnica, ki je preživela poskus umora iz časti.

Ker naj bi deklica imela spolno razmerje s fantom iz sosednje vasi v provinci Balučistan, so jo njeni sorodniki označili za 'kari', kar pomeni 'črna ženska'. Nurin oče je vedel, da bodo njegovi sorodniki poskušali umoriti njegovo hčer, zato se je z družino preselil v Karači. A dekličini bratranci so družino izsledili in Nur ugrabili. Odpeljali so jo iz mesta, nanjo streljali in jo pustili v cestnem jarku. Na srečo so jo našli mimoidoči in jo odpeljali v bolnišnico, kjer so zdravniki ugotovili, da so Nur ustrelili v trebuh, v roko, nogo in v koleno. Predstavnik policije pa je povedal, da so storilci ustrelili tudi Nurinega fanta, ki je strelnim ranam podlegel. 

Po podatkih pakistanske komisije za človekove pravice v Pakistanu zaradi umora iz časti na leto umre približno 1000 žensk. Morilci so v večini primerov njihovi soprogi ali moški sorodniki, razlog za umor pa je ponavadi razmerje z drugim moškim. Pakistanska vlada je lani sprejela zakon, s katerim so prepovedali umore iz časti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
27. 04. 2006 09.12
Še dobr , da teh zakonov nimamo pr nas, k bi bli že zdavni brez žensk.
tina.afna@email.si
26. 04. 2006 17.31
omg, lani so sprejel zakon k take umore prepoveduje lol ne me hecat :) velik velajo zakoni očitno, če jih je še zmer 1000 na let. jure, agree
UrsicJure
26. 04. 2006 17.22
-1
Folk dej gremo se pobijat iz časti! Te vere je čist use treba čimprej pobrisat dol iz našga planeta, ker to ni več normalno, pa ne mi rečt, da rimskokatoliška cerkev ni počela istih stvari! Ldje če naute začel vrjet sami vase namest u take bedarije k jih slište po cerkvah, mušejah, đamijah,... pol bo se taka pizdarija, da bol da si ne predstaulate kaksna!
sodelujem@email.si
26. 04. 2006 17.01
pa kje živijo. so normalni ali kaj. tile so ja 1000 za leseno žlico. to bi se moralo že zdavnaj nehati. pa ne me hecat umori iz časti.