Tujina

Preživel le eden

Tallmansville, 04. 01. 2006 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rudniško nesrečo v Zahodni Virginiji je preživel le en rudar in ne dvanajst, kot so pred tem poročali mediji.

Reševalna ekipa pred vstopom v rudnik
Reševalna ekipa pred vstopom v rudnik FOTO: Reuters

Nesrečo, ki se je v ponedeljek zgodila v premogovniku v ameriški zvezni državi Zahodna Virginija, je preživel le en rudar in ne 12, kot so sprva sporočili reševalci. Preživeli rudar je v kritičnem stanju.

Sorodniki ogočeni

Sorodniki skupno trinajstih rudarjev, ki so bili ujeti pod zemljo so ogorčeni, saj je vodstvo rudnika še pred nekaj urami zatrjevalo, da je umrla le ena oseba in da je dvanajst rudarjev čudežno preživelo. Ena od sorodnic nesrečnih rudarjev, Virginia Dean, ki je v nesreči izgubila strica, je dejala: “Samo en je preživel. Lagali so nam.”

Napaka v komunikaciji

Predsednik rudarske družbe International Coal Group (ICG) Ben Hatfield se je opravičil za pomoto, ki jo je pripisal napaki v komunikaciji med reševalci in nadzornim centrom.

Center je namreč sprva prejel podatek, da je nesrečo preživelo 12 rudarjev. "Vendar to ni bilo res," je dejal. "Edini potrjeni preživeli je Randal MyCloy, ki so ga prepeljali v bolnišnico v kritičnem stanju. Za preostalih 11 rudarjev je zdravstveno osebje med reševalci ugotovilo, da so umrli," je povedal Hatfield. Truplo enega rudarja so reševalci našli že v torek.

Možnosti za preživetje je bilo malo
Možnosti za preživetje je bilo malo FOTO: Reuters

Tudi ameriški mediji so poročali, da so reševalne ekipe 40 ur po nesreči »čudežno« našle dvanajst živih rudarjev in truplo 35-letnega Terryja Helmsa, ki naj bi bil najbližje prizorišču eksplozije.

Možnosti za preživetje so sicer že včeraj ocenili za minimalne, saj so bili testi kakovosti zraka v rudniku zelo slabi. Vsebnost ogljikovega monoksida je namreč za 400-krat presegla dovoljeno vrednost.

Veselje svojcev, potem ko so zvonovi v bližnji cerkvi naznanili, da so rudarji živi
Veselje svojcev, potem ko so zvonovi v bližnji cerkvi naznanili, da so rudarji živi FOTO: Reuters


Eksplozija presenetila 19 rudarjev

Nesreča se je zgodila v ponedeljek po lokalnem času, ko je eksplozija presenetila 19 rudarjev. Šestim rudarjem se je uspelo rešiti, medtem ko jih je trinajst ostalo ujetih pod zemljo.

Reševalci so najprej zvrtali luknje do podzemnih rovov rudnika premoga in izpustili ogljikov oksid, nato pa se podali na naporno pot do ponesrečenih kolegov. Po do zdaj zbranih podatkih so rudarji po eksploziji še nekaj časa živeli. Pri sebi so imeli dovolj hrane in vode za en dan ter posebne naprave za čiščenje zraka, ki lahko delujejo do sedem ur. Da bi se umaknili proč od smrtonosnega ogljikovega monoksida, ki je zajel rudnik, so se zatekli globlje v jamo, zgradili zasilno pregrado in čakali na pomoč, ki je žal prišla prepozno.

Testi so pokazali veliko koncentracijo ogljikovega monoksida
Testi so pokazali veliko koncentracijo ogljikovega monoksida FOTO: Reuters

Eksplozije v rudniku so ponavadi posledica visokih koncentracij metana, vendar pa za zdaj glede nesreče v rudniku Sago ni podatkov o vzroku eksplozije.

V rudniku, ki zaposljuje 130 rudarjev, nakopljejo na leto 800.000 ton premoga.

SORODNI ČLANKI