Tujina

Prevara ljudstva ali res umira?

Kairo, 20. 06. 2012 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po poročilih iz Kaira je nekdanji egiptovski predsednik Mubarak v kritičnem stanju in tik pred smrtjo. Mnogo Egipčanov pa je prepričanih, da vojska s takšnimi poročili le odvrača pozornost od krepitve vojaške oblasti in nepravilnosti na predsedniških volitvah.

Življenje Hosnija Mubaraka naj bi viselo na nitki.
Življenje Hosnija Mubaraka naj bi viselo na nitki. FOTO: Reuters
Nekdanji egiptovski vodja Hosni Mubarak je v kritičnem stanju, kljub prvotnim poročilom pa naj ne bi bil klinično mrtev. Vrhovni vojaški svet je sporočil, da se Mubarak po srčnem napadu odziva na zdravljenje.

84-letnika je lani z oblasti odnesla revolucija, pred kratkim pa je bil obsojen za doživljenjski zapor zaradi odgovornosti za smrt več sto protestnikov. Mnogi so bili razočarani, da ni bil obsojen na smrt. Njegovo zdravstveno stanje je bilo vprašljivo že med sojenjem, a so se takrat poročila o njegovi skorajšnji smrti izkazala za lažna.

Novica o Mubarakovem slabem stanju je razburila protestnike, ki protestirajo na Tahrirju. Po predsedniških volitvah je namreč vojaški svet napovedal, da ne bo prepustil oblasti, pravzaprav si bo še povečal pristojnosti. Nekateri so zato prepričani, da je novica o skorajšnji Mubarakovi smrti le kulisa, s katero želi vojaška oblast odvrniti pozornost od lastnega hlastanja po oblasti in številnih nepravilnosti, ki naj bi se dogajale med predsedniškimi volitvami.

Po teh je zmago razglasil kandidat muslimanske bratovščine Mohammed Mursi, a je tudi njegov nasprotnik, zadnji Mubarakov premier Ahmed Šafik dejal, da je prepričan, da je zmagal on. Uradni rezultati še niso znani.

Muslimanska bratovščina, za katero se mnogi bojijo, da bo v državno ustavo uvedla skrajno šeriatsko pravo, je med drugim napovedala, da bodo, če bodo prevzeli oblast, Mubaraku sodili ponovno, saj si po njihovo zasluži smrt.

A oblast ima zaenkrat v rokah vojska, ki je razpustila parlament in nase prenesla zakonodajno moč, tako pa naj bi ostalo še več mesecev.

Podporniki in nasprotniki s transparenti korakajo pred bolnišnico

Pred bolnišnico Maadi, kjer zdravijo Mubaraka, velja poostreno varovanje, Mubarak pa naj bi ležal na oddelku za intenzivno nego.

Čeprav Mubarak torej še ni mrtev in je za osmrtnice še prezgodaj, je egiptovska državna televizija že predvajala arhivske posnetke nekdanjega predsednika kot mladega vojaškega pilota in vojnega heroja, ki je bil takoj po prihodu na oblast med ljudstvom izjemno priljubljen.

Iz bolnišnice so sporočili, da je Mubarak priključen na naprave, ki ga vzdržujejo pri življenju in je nezavesten, pred bolnišnico pa mu podporo izraža več podpornikov. "On je moj oče, vodja. Muslimanska bratovščina je združba kriminalcev, ki je uničila državo. V Mubarakovih časih smo imeli 30 let miru," je povedal eden izmed podpornikov.

Med njimi pa je tudi več nasprotnikov. "Revni smo in on ni storil nič, da bi razmere izboljšal. Medtem ko je njegova družina jedla meso, je ljudstvo stradalo," je dejal eden od nasprotnikov, drugi pa dodal, da komaj čaka, da s škornjem potepta njegov grob.

Egipčani še vedno čakajo rezultate predsedniških volitev. Mnogi menijo, da so poročila o Mubarakovi skorajšnji smrti namenjena zavlačevanju postavitve nove oblasti.
Egipčani še vedno čakajo rezultate predsedniških volitev. Mnogi menijo, da so poročila o Mubarakovi skorajšnji smrti namenjena zavlačevanju postavitve nove oblasti. FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slo4theist
22. 06. 2012 12.37
Iz prve roke vam lahko povem da umira...... Tako kot vsako živo bitje na tem planetu, samo vprašanje je časa kdaj bo matilda prispela na destinacijo!
lolipoly
20. 06. 2012 18.19
+1
Clovek je star 84 leta, kaj mislite kaj drugega lahko pricakujemo....ko je stres prisoten vse bolj hitro gre..
Mustang3x1
20. 06. 2012 10.01
+6
Sem kliknil samo zaradi tega, ker se mi je zdelo, da je v naslovnici slika Ekrema Jevrića... lol
Mrho
20. 06. 2012 09.51
+6
Meni je smešno že to vedno če kakega vodilnega dobijo pa mu dokažejo zločine on čudežno hudo hudo zboli isto je bilo z vsemi ujeti predsedniki,generali itd itd. A prej so pa lahko vladali hudo bolani.. Naj sedi pred sodnikom pa pred ljudstvom pa če mu srce ne dela
recis
20. 06. 2012 10.32
+5
Sputnik
20. 06. 2012 13.10
+4
zidar, hilda in co. so tudi hudo bolni ko treba na sodišče