Tujina

'Preučiti moramo nove dokaze'

Los Angeles, 16. 07. 2011 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je ukazalo ameriški vojski, naj začasno nadaljuje politiko "ne sprašuj, ne govori", ki homoseksualnim osebam omogoča služenje v oboroženih silah, dokler se njihova spolna usmerjenost ne razve.

Sodišče je prejšnji teden politiko "ne sprašuj, ne govori" že odpravilo, a je zdaj to odločitev zamrznilo, ker mora preučiti nove dokaze. Omenjena politika homoseksualnim osebam omogoča služenje v oboroženih silah, dokler se njihova spolna usmerjenost ne razve.

Po navedbah ameriških medijev gre za nov zaplet pri odpravljanju sporne politike, ki se ga vojska loteva zelo počasi. Ameriška administracija jo namerava dokončno odpraviti do konca leta, zato je ministrstvo za pravosodje izpodbijalo razsodbo sodišča v tožbi skupin za zaščito pravic homoseksualcev iz prejšnjega tedna, po kateri bi se politika morala odpraviti takoj.

Dan Choi je moral zapustiti ameriško vojsko le zato, ker je gej.
Dan Choi je moral zapustiti ameriško vojsko le zato, ker je gej. FOTO: Reuters

Zakon, ki odpravlja tako imenovano politiko "ne sprašuj, ne govori" in homoseksualnim osebam omogoča odkrito služenje v oboroženih silah, je ameriški predsednik Barack Obama podpisal decembra lani.

Prej omenjeno politiko je moral leta 1993 kot kompromis sprejeti demokratski predsednik Bill Clinton, ki je naletel na močno nasprotovanje vojaškega vrha in večine politikov v kongresu, ko je hotel odpraviti prepoved služenja homoseksualnih oseb v oboroženih silah. Tudi ameriška javnost takrat odpravi prepovedi še ni bila tako naklonjena, kot je danes.

Sprejet je bil kompromis, ki je homoseksualcem omogočil služenje v vojski, če so prikrivali svojo usmerjenost, o kateri jih ni imel nihče pravice spraševati. Če pa so koga ujeli pri "homoseksualnem obnašanju", so ga nemudoma odpustili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
16. 07. 2011 21.15
PRAV ZANIMIVO KAJNE TUDI PRI NAS MORAJO DOBITI DRUGE DOKAZE AJA OBRAZE NA SODIŠČIH.