Tujina

Pretreseni preživeli opisujejo: 'Vsepovsod so bila trupla in kri', pogrešane iščejo tudi prek Twitterja

Pariz, 14. 11. 2015 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko svet poskuša doumeti, kaj se je zgodilo v Parizu, so pretresene priče spregovorile o napadih. "Notri je bila klavnica, ljudje s kroglami v glavi," je koncertno dvorano opisal policist. "Slišal sem strele. Ljudje so padli po tleh. Glavo sva si zaščitila z mizo," je povedal moški v restavraciji. Na stadionu se je tekma nemoteno nadaljevala, čeprav so slišali eksplozije. Mislili so, da gre za petarde.

Več videovsebin
  • Posnetki iz bližine restavracije Le Petit Cambodia tik po napadu
    02:02
    Posnetki iz bližine restavracije Le Petit Cambodia tik po napadu
  • Groza v Franciji: Izredna poročila ob 11.15
    10:21
    Groza v Franciji: Izredna poročila ob 11.15
  • Groza v Franciji: Izredna poročila 12.53
    25:00
    Groza v Franciji: Izredna poročila 12.53
  • Groza v Franciji: Izredna poročila 14.50
    20:20
    Groza v Franciji: Izredna poročila 14.50

Na prizoriščih v Parizu, kjer so se v petek zgodili krvavi teroristični napadi s skupno najmanj 127 smrtnimi žrtvami, se danes zbirajo šokirani Parižani, ki poskušajo doumeti, kaj se je zgodilo.

Največ ljudi se je zbralo pred koncertno dvorano Bataclan, kjer je bilo po zadnjih podatkih ubitih 82 ljudi. "Notri je bila klavnica, ljudje s kroglami v glavi," je povedal eden od policistov, ki je ponoči sodeloval v operaciji proti napadalcem, zjutraj pa se je brez uniforme vrnil kot posameznik, ki ga je napad pretresel.

Uporabniki Twitterja pod hashtagom "recherche" in "rechercheparis" (iskanje, iskanje v Parizu) iščejo svojce in prijatelje, s katerimi so po terorističnih napadih izgubili stike.

Novinar radia Europe 1 Julien Pierce je bil v dvorani, ko se je tam začelo streljanje. "Na koncert je prišlo več oboroženih moških. Dva ali trije brez mask so vstopili s kalašnikovkami podobnim orožjem in na slepo streljali v množico," je zapisal na spletni strani radia. "Trajalo je od deset do 15 minut. Bilo je izredno nasilno, zavladala je panika," je opisal in dodal, da so bili napadalci zelo mladi. "Trupla so bila vsepovsod".

Druga priča na koncertu je za portal FranceInfo povedala, da so "napadalci streljali v množico s polavtomatskim orožjem". "Uspelo nam je pobegniti, vsepovsod je bila kri".

"Gre za apokaliptične dogodke," je ocenil mladenič blizu koncertne dvorane. "Zagotovo so se hoteli maščevati za smrt Džihadističnega Johna," je menil.

Psihiater: Poskušamo jih vrniti v realnost

V četrti, kjer je dvorana, je danes več ekip psihiatrov, ki pomagajo ljudem, ki so po napadu v šoku. "Skušamo jih vrniti v realnost," je pojasnil psihiater iz Lilla in dodal, da skušajo pomagati predvsem tistim, pri katerih bi se lahko razvil posttravmatski sindrom.

Ben Grant je bil s soprogo v baru, kjer se je zgodil še eden od napadov. Po njegovih besedah sta na tleh opazila šest ali sedem trupel, v baru pa so jima povedali, da so napadalci streljali iz avtomobilov. "Slišal sem strele. Ljudje so padli po tleh. Glavo sva si zaščitila z mizo," je povedal Grant, ki napadalcev ni videl, saj je bil v zadnjem delu lokala. "Bilo je precej grozno," je dejal po poročanju britanskega BBC.

Nogometna tekma se je nadaljevala

Novinar Vincent je bil na stadionu Stade de France, blizu katerega so med prijateljsko nogometno tekmo med Nemčijo in Francijo odjeknile eksplozije. "Slišali smo dve veliki eksploziji v prvem polčasu, kasneje pa še eno manjšo," je povedal za časnik Liberation. V drugem polčasu je po njegovih besedah nad stadionom krožil helikopter, tekma pa se je nadaljevala, kot da se ne bi nič zgodilo. "A vse smo spremljali preko Twitterja, vključno z novico o evakuaciji predsednika Francoisa Hollanda, ki ga sicer nihče ni videl oditi," je še povedal.

Pierre Montfort živi blizu kamboške restavracije Petit Cambodge, prizorišča enega od napadov. "Slišali smo streljanje, 30 sekund streljanja, mislili smo, da gre za ognjemet," je povedal.

PREBERITE ŠE:

V ŽIVO: Islamska država uradno prevzela odgovornost za teroristične napade v Parizu

Teroristični napadi v Franciji so razlog za izredno zaskrbljenost, je prepričan strokovnjak za varnost Denis Čaleta.

Lokacije terorističnih napadov

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3