Tujina

Kraljica Elizabeta II. napad v Manchestru označila za barbarsko dejanje, Trump napadalce ozmerjal z zgubami

London/Ljubljana/Bruselj/Berlin, 23. 05. 2017 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mednarodna skupnost ostro obsoja teroristični napad, ki se je sinoči zgodil v Manchestru in v katerem je umrlo 22 ljudi. Odzval se je premier Cerar, pa francoski predsednik Macron, ki je dejal, da je ob novici zgrožen. Ameriški predsednik Trump je napadalce označil za zgube, obsodbe zločina pa prihajajo tudi iz Rusije.

Po terorističnem napadu v Manchestru, v katerem je umrlo 22 oseb, med njimi tudi otroci, se vrstijo številni odzivi svetovnih politikov, ki obsojajo grozljivi napad.

Slovenski premier Miro Cerar je danes prek Twitterja najostreje obsodil napad v Manchestru. "Naše misli so s prijatelji v Združenem kraljestvu ter družinami in prijatelji žrtev," je zapisal premier.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pretresenost ob "napadu, ki je vzel mnoga nedolžna življenja", pa je na Twitterju izrazilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Kraljica Elizabeta II. in princ Phillip sta se z minuto molka poklonila žrtvam napada.
Kraljica Elizabeta II. in princ Phillip sta se z minuto molka poklonila žrtvam napada. FOTO: AP

Elizabeta II.: To je bilo barbarsko dejanje

Britanska kraljica Elizabeta II. se je odzvala na sinočnji napad v Manchestru in ga obsodila. Dejala je, da gre za "barbarsko dejanje" in da sočustvuje z vsemi, ki jih je ta grozljiv dogodek prizadel, še posebej pa s sorodniki in prijatelji umrlih ali poškodovanih. Prav tako se je zahvalila vsem za hitro, strokovno in nesebično pomoč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik republike Borut Pahor je britanski kraljici Elizabeti II. poslal sožalno pismo. V svojem imenu, imenu države in njenih ljudi je izrazil globoko prizadetost nad ponedeljkovim terorističnim napadom, so sporočili z urada predsednika.

Trump napadalce označil za zgube

Napad je ostro obsodil tudi ameriški predsednik Donald Trump. "Hudobne zgube so umorile toliko mladih, lepih in nedolžnih ljudi, ki so živeli in uživali svoje življenje," je dejal po srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. "Ne bom jim rekel pošasti, ker jim bo ta izraz všeč," je povedal po srečanju na Zahodnem bregu in dodal: "Odslej jim bom rekel zgube, ker to tudi so. Zgube in še več jih bo. Zapomnite si, to so zgube."

Po telefonu je nato poklical še britansko premierko in ji zagotovil, da Američani stojijo ob strani Britancem. Ponudil ji je pomoč ZDA pri preiskavi ter izrazil zadovoljstvo ob njunem skorajšnjem srečanju ta teden, da bi se pogovorila o "nezlomljivi zavezanosti ZDA Veliki Britaniji in načinih, na katere lahko obe državi skupaj z zavezniki in partnerji po svetu dosežejo poraz terorizma". Strinjala sta se, da je napad - katerega tarča so bili najstniki in njihovi prijatelji na veselem dogodku - še posebej zlohoten in izprijen, so sporočili iz Bele hiše.

Trump je napadalce označil za zgube.
Trump je napadalce označil za zgube. FOTO: AP

Macron ob novici zgrožen

Solidarnost z Britanci je izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je sporočil, da je zgrožen, kanadski premier Justin Trudeau pa je na Twitterju zapisal, da je pretresen. V kasnejšem telefonskem pogovoru s premierko Thereso May se je zavzel za tesnejše sodelovanje na področju boja proti terorizmu v Evropi. Povedal ji je še, da je Francija mobilizirala vsa potrebna sredstva za pomoč Veliki Britaniji v boju proti terorizmu.

Britanska premierka Theresa May je po napadu sporočila, da so njene misli z vsemi, prizadetimi v napadu. Napad je označila za enega najhujših napadov v Veliki Britaniji doslej in za najhujšega na severu Anglije. Dodala je, da bodo skušali v prihodnosti preprečiti takšne napade in se spopadli z ideologijo, ki je pogosto kriva za takšno nasilje. "Če se bo izkazalo, da so še drugi odgovorni za napad, jih bomo privedli pred roko pravice," je še poudarila.

Francoski predsednik je sporočil, da je bil ob novici o napadu zgrožen in osupel, francoski premier Edouard Philippe pa je napad označil za strahopeten terorizem, ki je bil očitno uperjen proti mladim.

Solidarnost z žrtvami napada sta izrekla tudi županja Pariza in župan Nice, francoskih mest, ki so ju prav tako pretresli teroristični napadi.

Putin: Odločno obsojamo ta ciničen in nehuman zločin

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje britanski premierki Theresi May in dejal, da je pripravljen okrepiti sodelovanje z Veliko Britanijo v boju proti terorizmu. "Odločno obsojamo ta ciničen in nehuman zločin. Pričakujemo, da tisti, ki stojijo za njim, ne bodo ušli kazni, ki si jo zaslužijo," je poudaril v sporočilu za javnost.

Trudeau pretresen

Kanadski premier Trudeau je na Twitterju sporočil, da so Kanadčani pretreseni ob novici o grozljivem napadu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je zapisal, da so njegove misli z Manchestrom. Žalost in pretresenost je izrazil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Danes žalujemo z vami. Jutri bomo skupaj z vami delali za to, da se bomo ubranili tistih, ki poskušajo uničiti naš način življenja," je zapisal.

Merklova: Nemčija vam stoji ob strani

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila zgroženost ob napadu. "Ta domnevni teroristični napad bo samo okrepil našo odločenost glede sodelovanja z britanskimi prijatelji proti tistim, ki načrtujejo in izvajajo takšna nehumana dejanja. Britancem zagotavljam: Nemčija vam stoji ob strani," je zapisala v sporočilu za javnost.

Solidarnost z Britanci je izrazil tudi nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. "Naše misli so z našimi britanskimi prijatelji. Skupaj obstanemo."

Pretresenost ob napadu in sožalje sta Britancem izrekla tudi avstrijski kancler Christian Kern in zunanji minister Sebastian Kurz.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je zagotovil, da zavezništvo stoji ob strani Veliki Britaniji v boju proti terorizmu.

Španski zunanji minister Alfonso Dastis se je medtem v odzivu s ciljem preprečevanja tovrstnih napadov zavzel za okrepitev izmenjave obveščevalnih informacij med članicami EU. "Moramo sodelovati, še posebej z združevanjem informacij, ki jih imamo, ob zavedanju, da ni nihče izvzet iz te norosti," je odgovoril na novinarsko vprašanje, kaj bi lahko storila EU za preprečitev teh napadov.

Papež Frančišek je izrazil globoko užaloščenost ob tem barbarskem napadu. Izrazil je solidarnost "z vsemi, ki jih je prizadelo to nesmiselno nasilno dejanje" in zagotovil, da bo molil za vse ranjene in mrtve, so zapisali v Vatikanu v sožalni brzojavki.

Napad se je zgodil po koncertu ameriške pevke Ariane Grande v ponedeljek pozno zvečer v Manchestru. Po zadnjih podatkih je terjal 22 žrtev, samomorilski napadalec pa naj bi umrl ob sprožitvi eksplozivne naprave. To je bil najhujši tovrsten napad v Veliki Britaniji po napadu na londonsko podzemno železnico leta 2005, v katerem je umrlo 56 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni