Tujina

Starši, ki so na koncert pripeljali svoje otroke, pretreseni: 'Nobena devetletnica ne bi smela videti kaj takega'

Manchester, 23. 05. 2017 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Groza in strah. Tako svoje občutke opisujejo pretresene priče bombnega napada, ki se je v ponedeljek pozno zvečer zgodil po koncertu mlade ameriške pevke Ariane Grande v Manchestru. Okoli 20.000 obiskovalcev, večinoma mladostnikov, se je v trenutku eksplozije ravno odpravljalo domov.

Očividci napada v manchestrski areni so pretreseni.
Očividci napada v manchestrski areni so pretreseni. FOTO: AP

Andy Holey je v areno prišel po ženo in hčerko, ki sta se udeležili koncerta. Za BBC pripoveduje, kako močna je bila eksplozija, ki je ubila najmanj 22 ljudi. "Počilo je blizu blagajne ob vhodu v dvorano. Vrglo me je od vrat do vrat, kakšnih deset metrov daleč. Ko sem si opomogel, sem na tleh zagledal trupla. Hotel sem najti ženo in hčerko, to je vse, na kar sem lahko mislil." Andy je imel srečo; ženo in hčerko je našel v dvorani, obe nepoškodovani.

John Young je bil na koncertu z ženo in devetletno hčerko. "Da bi se izognili najhujši gneči, smo iz dvorane odšli malce prej. Morda nas je prav to rešilo. Če bi bili na kraju eksplozije 20 sekund kasneje, ne vem, kaj bi se zgodilo. Bili smo že zunaj, ko so ven začeli nositi ranjene otroke. Nobena devetletnica ne bi smela videti kaj takega," je za televizijo SkyNews dejal Young.

Emma Johnson je z možem prispela pred manchestrsko areno, da bi domov odpeljala svoji hčerki, stari 15 in 17 let. "Stala sva na vrhu stopnic pred predverjem, ko je kar naenkrat počilo, steklo pred nama je dobesedno razgnalo. Cela stavba se je stresla. Po tleh so ležali deli človeških teles," je pretresena Johnsonova.

Tudi Gary Walker je z ženo čakal svoji hčeri pri izhodu iz arene. "Slišala sva, ko je Ariana odpela še zadnjo pesem, nato so iz dvorane počasi začeli prihajati obiskovalci. Kmalu zatem je grozno počilo, bilo je nekaj dima. Začutil sem bolečino v nogah, moja žena mi je rekla: 'Moram se uleči'. Pomagal sem ji, poškodovan ima trebuh in zlomljeno nogo, jaz imam le nekaj prask. Glede na to, da sva bila le kakšne tri metre stran od napada, sva jo še dobro odnesla," je za BBC povedal Walker.

"Bila je huda eksplozija – lahko si jo čutil v prsih. Bilo je kaotično. Vsi so tekli in kričali ter samo poskušali najti izhod," pa za nemško agencijo Reuters pripoveduje obiskovalka koncerta Catherine Macfarlane.

Reševalci, ki so bili prvi na kraju dogodka, so za BBC povedali, da so nekaterim žrtvam oskrbeli poškodbe, ki kažejo na to, da je samomorilski napadalec uporabil šrapnel, topovski izstrelek, napolnjen s kovinskimi kroglicami in eksplozivom.

Več otrok in mladostnikov je pogrešanih

Po domnevnem terorističnem napadu v Manchestru pogrešajo številne ljudi, ki so se po eksploziji v paniki razbežali. Svojci in prijatelji pogrešanih, med njimi je veliko otrok in najstnikov, so na družbenem omrežju Twitter sprožili iskanje z oznako #Manchestermissing.

Ljudje so se v paniki razbežali, nekateri mladostniki in otroci so še vedno pogrešani.
Ljudje so se v paniki razbežali, nekateri mladostniki in otroci so še vedno pogrešani. FOTO: AP

Po eksploziji v preddverju dvorane ob koncu koncerta je v Manchester Areni in tudi pred njo, kjer so sorodniki čakali na obiskovalce koncerta, zavladala panika. Mnogi so panično začeli bežati in osebne predmete pustili za seboj. Med njimi tudi telefone, zaradi česar svojci mnogih otrok še niso našli. Na Twitterju so tako sprožili kampanjo za pogrešane, pod oznako #Manchestermissing objavljajo tudi fotografije pogrešanih.

Meščani Manchestra so medtem obiskovalcem koncerta ponujali prenočišča pod oznako #RoomForManchester. Več deset otrok pa je zatočišče poiskalo kar v bližnjih hotelih.

19-letni študent Sebastian Diaz je v Manchester na koncert prišel iz Newcastla. "Ariana Grande je ravno odpela zadnjo pesem in slišal se je ogromen pok. Videl sem ljudi teči, instinktivno sem tekel z njimi. Znašli smo se v koridorju, v slepi ulici. Grozno je bilo. Našel sem glavni vhod in ljudje so jokali. V hotelu so ljudje jokali v telefone," je razložil Diaz.

18-letni Calvin Welsford, ki je na koncert prišel iz Bristola, je dejal: "Bil sem v prvi vrsti in zdelo se je, da je do eksplozije prišlo zadaj. Slišalo se je kot strel pištole. Bilo je zelo glasno. Pogledal sem okrog in ljudje so bili povsod, bežali so proti izhodu. Bila je panika. Varnostniki so nam rekli, naj gremo, toda bili so prijazni."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1