Tujina

Azurna obala brez elektrike

Nica/Hanoj, 03. 11. 2008 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zaradi izpada elektrike v Nici bari niso več stregli kave, trgovine so ostale v temi, številni prebivalci pa so bili ujeti v dvigalih. Vzrok naj bi bili hudi nalivi.

Na Azurni obali so ostali brez električne energije.
Na Azurni obali so ostali brez električne energije. FOTO: Reuters

Francoska Azurna obala je dopoldne ostala brez električnega toka. 'V temi' so bila vsa velika mesta ob Sredozemlju, med njimi Nica, Cannes, Grasse, Antibes in Menton, brez elektrike pa so ostali tudi v kneževini Monako.

V središču Nice so obstali vsi tramvaji, trgovine so bile zavite v temo, kavarne niso več stregle kave, nič več pa niso bila mogoča plačila s kreditnimi karticami. Prekinjena je bila železniška povezava med Toulonom in Nico, gasilci pa so več kot stokrat nudili pomoč ljudem, ki so ostali ujeti v ustavljenih dvigalih.

Izpad je zakrivila okvara dveh električnih omrežij, ki so ji najverjetneje botrovali močni nalivi in nevihte, ki so v zadnjih 24 urah zajeli jugovzhod Francije. Pred grozečimi poplavami so na varno preselili več sto ljudi.

Za zdaj o žrtvah ne poročajo. Vendar pa policija še vedno išče zasebno letalo s štirimi ljudmi na krovu, ki je v nedeljo kljub opozorilom med slabim vremenom vzletelo, nakar se je za njim izgubila vsaka sled.

V Vietnamu katastrofalne poplave

Hudo deževje, ki je zajelo severni in osrednji del Vietnama, je doslej zahtevalo že 65 življenj. Večina je umrla v plazovih, ki se prožijo na razmočenih tleh.

Na tisoče domov je poškodovanih ali popolnoma uničenih, tudi v prestolnici Hanoj, kjer tako obsežnih poplav niso zabeležili vse od leta 1984. Velik del mesta je pod vodo, promet je skoraj popolnoma obstal. Ves vikend je namreč neprestano deževalo, prebivalci so si tako lahko oddahnili šele danes, ko je dež pojenjal. Vendar pa vremenoslovci opozarjajo, da je prezgodaj za veselje. Napoved ni nič kaj prijazna, saj se bodo nalivi nadaljevali še ta teden. Doslej je v Hanoju v poplavah umrlo 18 ljudi.

Ceste v Hanoju so poplavljene.
Ceste v Hanoju so poplavljene. FOTO: Reuters

Oblasti svarijo tudi pred izbruhom bolezni, kot sta kolera in denga. Ministrstvo za zdravje je zato vsem klinikam na poplavljenih območjih ukazalo, naj 24ur na dan delajo v polnem pogonu, da bi lahko čim hitreje pomagale obolelim in ustavile morebitne izbruhe.

Vlada je na delo poslala tudi vojsko, ki pomaga čistiti rečna korita in popravljati načete nasipe. V provinci Ninh Binh je eden že popustil, ogroženih naj bi bilo več tisoč ljudi. Vojaki naj bi poskrbeli tudi za to, da bi jih čim prej preselili na varno.

Plazovi morijo tudi na Kitajskem

Močno deževje je zajelo tudi jugozahod Kitajske, podobno kot v Vietnamu se je sprožila vrsta plazov. Ti so pod seboj pokopali ali poškodovali okoli tisoč hiš. Umrlo je 22 ljudi, 45 jih še pogrešajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.