Tujina

Presenečenje na sodišču, Navalni odkorakal na prostost

Moskva, 19. 07. 2013 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni se še ne bo 'preselil' v kazensko kolonijo. Po obsodbi, ki je razburila Putinove nasprotnike v Rusiji, je namreč sodišče presenetilo in ga proti plačilu varščine izpustilo na prostost. Pogoj je, da ne zapušča Moskve.

Odločitve sodišča se je najbolj razveselila Julija Navalni.
Odločitve sodišča se je najbolj razveselila Julija Navalni. FOTO: Reuters

Voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega, ki so ga v četrtek zaradi poneverbe obsodili na pet let v kazenski koloniji, hkrati pa je sodišče zanj odredilo takojšen pripor, so danes proti plačilu varščine izpustili iz zapora. Odločitev sodišča v Kirovu so številni v sodni dvorani pozdravili s ploskanjem.

Rusko tožilstvo se je v četrtek presenetljivo pritožilo na odločitev sodišča v Kirovu o takojšnjem priporu Navalnega. Vidno vesel Navalni je po današnji odločitvi sodišča ocenil, da gre za "veliko presenečenje". "Kar se je zgodilo danes, je enkraten fenomen v ruskem pravosodju," je dejal.

Sodišče je izpustitev iz pripora odredilo tudi za poslovnega partnerja Navalnega Pjotra Oficerova, ki je bil v četrtek obsojen na štiri leta v kazenski koloniji. Oba se lahko vrneta v Moskvo ob pogoju, da mesta ne bosta zapustila.

Na moskovskih ulicah se je sicer v četrtek spontano zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti obsodbi. Menijo namreč, da ima proces politično ozadje, saj je Navalni oster kritik predsednika Vladimirja Putina. Policija je prijela več kot 200 protestnikov.

Kremelj je medtem danes ocenil, da sta bili obsodba in izpustitev iz pripora zakoniti odločitvi sodišča, ki se ju mora spoštovati. "Obe odločitvi sta bili sprejeti v skladu z zakonodajo. Sodne odločitve se mora spoštovati, saj so zakonite," je dejal tiskovni predstavnik Putina Dmitrij Peskov.

Bo vendarle kandidiral za župana Moskve?

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: Reuters

Navalni je nedavno vložil kandidaturo za moskovskega župana, po četrtkovi obsodbi pa je napovedal, da se bo iz županske tekme umaknil. Za zdaj še ni jasno, ali bo zaradi današnje odločitve o izpustitvi iz pripora četrtkovo odločitev preklical. Kot je danes povedal sam Navalni, se bo odločil, ko se bo vrnil v Moskvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleks 85
19. 07. 2013 14.26
+0
tale rusija je še huje kot severna koreja........
abra1kadabra
19. 07. 2013 13.08
+0
JURČEK ZADEL 2 LOTA IN SEDAJ LAHKO PORAVNA PUFE