Tujina

Presenečen Mesić

Zagreb, 11. 02. 2008 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški predsednik je presenečen nad izjavami italijanskega kolega, ki je povojne poboje Italijanov označil kot etnično čiščenje.

Iz urada hrvaškega predsednika Stipeta Mesića so danes sporočili, da so presenečeni nad nedeljskimi izjavami njegovega italijanskega kolega Giorgia Napolitana, ki je povojne poboje Italijanov označil kot etnično čiščenje. Kot so dodali, Napolitanove izjave niso v skladu z lanskim dogovorom obeh predsednikov na sestanku v Brnu.

Napolitano je povojne poboje Italijanov označil kot etnično čiščenje.
Napolitano je povojne poboje Italijanov označil kot etnično čiščenje. FOTO: Dare Čekeliš

V Mesićevem uradu so še zapisali, da je "potrditev izrazov in kvalifikacij, ki jih je italijanski predsednik uporabil lani, v neskladju ne le z vzdušjem na srečanju obeh predsednikov v Brnu, ampak tudi z idejo mirne, združene in dinamične Evrope, na katero se predsednik Napolitano sklicuje". Kot so še dodali, sporočilu, s katerim se je Mesić že lani odzval na izjave italijanskega predsednika, ni potrebno niti dodati niti odvzeti nobene besede.

Zaradi Napolitanovih besed ob lanskem dnevu spomina na povojne poboje in odhod Italijanov z ozemelj, ki so po drugi svetovni vojni pripadla Jugoslaviji, se je med hrvaškim in italijanskim predsednikom vnel oster besedni boj. Napolitano je v svojem lanskem govoru v zvezi s povojnimi poboji med drugim govoril o "slovanskem ekspanzionizmu", "barbarstvu" slovanskih sosedov ter "pohodu sovraštva" in "krvoločnega besa". Mesič je takrat odgovoril, da v teh izjavah "ni mogoče spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma".

Obeležitev Dneva spomina na fojbe
Obeležitev Dneva spomina na fojbe FOTO: POP TV

Hrvaškega predsednika je takrat opomnila celo Evropska komisija, ki je pozvala k umirjanju napetosti med Rimom in Zagrebom. Po sestanku maja lani v Brnu sta nato oba predsednika izjavila, da so nesoglasja glede fojb zglajena. Mesić je takrat tudi spomnil na pobudo bivšega italijanskega predsednika Carla Azeglia Ciampija, da bi predsedniki Italije, Slovenije in Hrvaške skupaj obiskali prizorišča množičnih pobojev iz časa med in po drugi svetovni vojni ter na ta način zaprli vsaj nekatera od odprtih vprašanj med državami.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trzican
01. 05. 2008 12.10
mesiča je treba odstraniti
hinko.murovec@siol.net
12. 02. 2008 06.39
In kdo se bo v Sloveniji oglasil??? JJ-grobar, Rupelj, ki je vedno prave barve , ali kak Bajuk , ki sodi v isto branžo kot vsa ta " žlahta". Ali je že kdo videl, da bi pristaš nečesa istočasno temu oprekal. Če bi bilo po volji sedaj vladajočih bi takim izjavam še ploskali , čudi me , da se niso naši pridružili s svojimi kostmi. LP
Krbo?
11. 02. 2008 22.58
@parefin : Tebi je kamen na glavo padel.. Glede Mesica pa lahko samo recem bravo! Nisem dostikrat na strani hrvatov, ampak glede tega pa imajo prav.
kriss714@amis.net
11. 02. 2008 22.18
Parefin, a ne bi ti malo obiskal kakšnega psihiatra? Kakšne pa serješ! Slovenci agresorji, ker smo se želeli osvoboditi? Slovenija krade hrvatom? Pa daj, ne nori...........
parefin@yahoo.com
11. 02. 2008 22.03
Politiki se morajo zavedati, da nebodo za vedno priljubljeni(glasovani) ce bodo le skusali gladiti odnose in se podrejali, da dosezejo to zgladitev. Slovenci smo v oceh sveta - Slovenija krade in grozi Hrvatom, v 2. svet. vojni smo bili mi glavni agresorji, pa cetudi smo bili pod okupacijo, zaceli smo v 90. vojno na Balkanu, itd. Zal to resno misli svetovna javnost! Ker se pac poslusa tistega ki je najbolj glasen.
kriss714@amis.net
11. 02. 2008 21.48
Parefin, dober politik ima možgane in jajca. In ni komunist.
parefin@yahoo.com
11. 02. 2008 19.49
Se enkrat lahko le obcudujemo Hrvasko politiko KI KAJ DELA ZA INTERES SVOJEGA NARODA!! UPAJO VSAJ KAJ NAREDITI OZ. RECI! Mi?!?!? Obtozujejo nas za etnicno ciscenje drzava ki je prva izvedla se malo hujse etnicno ciscenje nad nami in celo Afriko! SLO. POLITIKI ZALOSTITE ME ZE 20 LET! MRŠ! KJE SO JAJCA?!?! Zaradi tega pa imamo na izbiro le nekega Jelincica! Zakaj se ne najde vec taksnih kot Jelincic samo taksni ki bi tudi kaj naredili ne le govorili!!!
DarthRevan
11. 02. 2008 19.21
Glede na to, kdo vodi našo zunanjo politiko, to ni presenetljivo. Pač, zdaj je MZZ prezaposleno s Šetincem...jutri bo pa s čim drugim.
pravicen
11. 02. 2008 19.19
Evo Mesič ma jajca ja slovenske riti riti riti pa so spet tiho tiho banda strahopetna
xzamiel@hotmail.com
11. 02. 2008 18.58
Čeprav je politika HRV po mojem mnenju, zahrbtna/hinavska +, da se nekaterih stvari lotujejo na zelo sebičen način in tako dalje, sem tu na strani HRV. Zakaj? Ker zaenkrat čisto pravilno govori in se ne pusti ITA, da jih v blato meče. Jezi me to, da so naši politiki tiho kot miške, če prav jih po eni strani razumem. Po mojem mnenju bi morali obe strani opozoriti na odprta vprašanja in sploh na ERC, ki je trenutno prioriteta + omeniti še, da naj se ITA vzdrži svojih enostranskih trditev, ki zavajajo zgodovino.
MJOY88_11
11. 02. 2008 18.22
Ti Italijani pa si res upajo! Predrznost! V 1. in 2. sv. vojni so prestopl na zmagovalno stran in se mel za neke heroje in pokrdal Slovencem in Hrvatom ozemlje. Res, bolš da so sam tih in to je to....
WhoLetTheDogsOut
11. 02. 2008 17.39
Vsaka čast Mesiču!On je edini izmed visokih političnih predstavnikov,ki ima jajca da se upre Italijianskim obtoževanjem.Naši politiki,so vsi po vrsti tiho ko riti in se bojijo kaj bo povedala EU.Celotna vlada namesto,da bi se potegnila za lasten narod,je raje pokleknila pred Italijo in drži skupaj z njo (zgodovina se ponavlja...).Glede lanskoletne Mesičeve izjave,da so oni prišli k nam in ne mi k njim,je čisto pravilna,dodal bi le da naj bodo srečni tisti ki so preživeli (vprašanje je,če bi nam oni dali to možnost...)
dxty78
11. 02. 2008 17.00
Vsem komentatorjem svetujem ogled filma The fascit legacy. Marsikaj ti je po ogledu dosti bolj logično... Samo dodam še, da ta film še ni bil predvajan na italijanski tv. Vse je del politike. Pravzaprav je bilo vse zglajeno zaradi Churchilla:), ki se je bal komunistične Yuge (kao) in se je predvsem zelo bal italijanskih komunistov (ki so delovali že proti Mussoliniju in ki so bili po 1943 precej močni in bi lahko celo zmagali) - deal je bil: Kapitulacija in zaprtje ter likvidacija Mussolinija, v zameno pa Badoglio "opravi" z italijanskimi komunisti. Seveda so Badogliu tudi obljubili, da se italijanski vojni zločini ne bodo nikoli kaznovali... oni nikoli niso imeli Nurbrega... In še bi se dalo o tem pisati...
mikis@mail386.com
11. 02. 2008 16.24
Mesič jih že dobiva v mehek trebuh. Italijani so se Hrvaške lotili grdo in na svojstven način. In Mesič lahko samo usta odpira, kot riba na suhem. Čas je že , da narodi bivše Jugoslavije še enkrat pogrejejo vprašanje italijanskih vojnih zločinov med II. vojno na tem območju. ampak Ameri so to že zdavnaj pometli pod preprogo.
Bedni
11. 02. 2008 15.46
zakaj se 50 let o tem ni govorilo. zato ker juga ni bila pickin dim in se ni pljuvalo an vse strani. danes italija lahko z nami in hrvati pometa po mili volji. da nam je tito, da jim pokaze vzroke za fojbice, bi bilo drugace. sicer pa glede an njihovo tlacenje 50 let, bi se jaz na njihovm mestu vprasal kako to, da so se pustili bantiti ustaviti v trstu, ter da niso poskusali priti do sicilije. vnema je bila dosti velika.
Strelja?ko
11. 02. 2008 15.40
Napolitanki se je zmešalo. Kaj bi še bilo če bi ta dva Mussolini in Hitler vojno dobila, a? Saj bi samo v evropi bili dve narodnosti, taljanska pa germanska. Prekleto...
parefin@yahoo.com
11. 02. 2008 15.36
Ja Italjia Italija. Kje imajo pa slovesnosti na spomin svojih genocidov v Afriki, Jugoslaviji(Istri,Dalmaciji,...)... Zakaj mi nimamo slovesnosti na Rabu kjer je bilo v taboriscih ubitih na tisoce Slovencev in Hrvatov? Italija, Italija... Zalostno je pa to da cel svet verjame mogocni Italiji. Zakaj bi verjeli nekim novim,balkanskim,majhnim,tretje svetovnim drzavam. Fojbe v primerjavi z njihovim pocetjem ni skoraj NIC!