Tujina

Vas pri Fukušimi z visoko stopnjo radiacije

Tokio, 30. 03. 2011 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
64

Japonska vlada je napovedala zaprtje vseh reaktorjev jedrske elektrarne Fukušima. IAEA pa je zaskrbljena zaradi zelo visokega sevanja v vasi, ki leži 40 kilometrov od elektrarne. Napovedan je tudi izreden vrh te agencije.

Krizi v poškodovani jedrski elektrarni ni videti konca, pravijo oblasti na Japonskem. Pri odpravljanju posledic in preprečevanju najhujšega bodo Japoncem pomagali Francozi in Američani.

Morje pred Fukušimo vedno bolj seva, kar kaže na uhajanje radioaktivne vode iz kompleksa elektrarne.
Morje pred Fukušimo vedno bolj seva, kar kaže na uhajanje radioaktivne vode iz kompleksa elektrarne. FOTO: Reuters

Podatek o vnovičnem povečanju vsebnosti radioaktivnega joda v bližini poškodovane elektrarne Fukušima Daiči je sporočila družba Tepco, ki upravlja elektrarno. To je po 11. marcu, ko je bila elektrarna poškodovana v potresu in cunamiju, največja izmerjena vrednost.

V nedeljo je bila vrednost radioaktivnega joda v morski vodi nekaj sto metrov od elektrarne 1850-krat višja od običajne.
V Tepcu in japonski agenciji za jedrsko varnost sicer še naprej zatrjujejo, da zaradi zvišane vrednosti joda življenje v oceanu ni ogroženo. Nekateri strokovnjaki pa kljub temu opozarjajo, da bodo imeli izpusti radioaktivnih snovi v morje dolgoročne posledice za življenje v morju ob japonski obali.

Hidehiko Nišijama
Hidehiko Nišijama FOTO: Reuters

V Fukušimi se povečuje tudi zaskrbljenost glede plutonija. Predstavnik vladne agencije za jedrsko energijo Hideki Nišijama je pojasnil, da uhajanje plutonija nakazuje resne poškodbe gorivnih palic.

Operater nuklearke je med 21. in 22. marcem v bližini elektrarne zbral vzorce prsti na petih lokacijah. V enem od vzorcev so vsebnosti plutonija 238 dosegle vrednost 0,54 bekerela na kilogram, kar je trikrat več od normalne. Japonska vlada sicer tudi za izmerjene vrednosti plutonija zatrjuje, da niso zdravju škodljive.

Iz družbe Tepco pa so danes tudi sporočili, da so predsednika družbe, 66-letnega Masatako Šimizuja, ki se že nekaj časa ni pojavil v javnosti, v torek sprejeli v bolnišnico. Imel naj bi povišan krvni tlak. Šimizu naj bi zbolel že 16. marca, pet dni po nesreči v Fukušimi, v javnosti pa se je zadnjič pojavil 13. marca. Tepco je ves ta čas v javnosti zastopal podpredsednik družbe Sakae Muto.

IAEA: Položaj še vedno zelo resen

Tudi vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano je ocenil, da je položaj v Fukušimi še vendo zelo resen. Agencija pa je pri japonski vladi izrazila tudi zaskrbljenost nad zelo visoko izmerjeno radiacijo v vasi, ki je od elektrarne oddaljena 40 kilometrov. Zato so Tokiu predlagali, da ponovno oceni nevarnost, ki jo predstavljajo izmerjene količine in naj razmislijo o ukrepanju. Radiacija naj bi bila namreč nad mejo, ki jo IAEA obravnava za tako kritično, da je potrebna evakuacija. Zaradi dogodkov na Japonskem pa bo od 20. do 24. junija v okviru IAEA potekal sestanek na najvišjem nivoju.

Singapur v zelju odkril sevanje

Singapur je danes sporočil, da je v hrani, ki je prispela iz Japonske zaznal visoko stopnjo radiacije. Najvišje koncetrancije radiacije naj bi zaznali v zelju.

Poškodovani reaktorji gredo v odpis

Japonska vlada je danes odločila, da nobenega od šestih reaktorjev jedrske elektrarne Fukušima, ki je bila poškodovana v uničujočem potresu in cunamiju 11. marca, ne bodo več priklopili na električno omrežje. Odredila je tudi nujen nadzor vseh jedrskih reaktorjev v državi, da bi zagotovila, da v njih v prihodnje ne bi prišlo do podobnih poškodb.

Družba Tepco, ki upravlja elektrarno, je pred tem sporočila, da bo v Fukušimi za vedno ustavila reaktorje ena do štiri. "Nimamo nobene druge možnosti, kot da jih za vedno odpišemo," je danes v Tokiu sporočil predstavnik družbe Cunehisa Kacumata. Pojasnil je, da so ti štirje reaktorji tako poškodovani, da niso več uporabni, medtem ko bi ostala dva reaktorja po ocenah družbe še lahko obratovala.

Japonski cesar Akihito in cesarica Mičiko sta danes obiskala tokijsko dvorano Budokan, v kateri je trenutno evakuacijski center za ljudi, ki so v katastrofalnem potresu in cunamiju izgubili svoje domove. Mnogi med njimi prihajajo prav iz prefekture Fukušima. Zaradi radioaktivne kontaminacije morja in zemlje je negotovo, ali se bodo evakuiranci sploh kdaj lahko vrnili v kraje, kjer so nekoč stali njihovi domovi.
Japonski cesar Akihito in cesarica Mičiko sta danes obiskala tokijsko dvorano Budokan, v kateri je trenutno evakuacijski center za ljudi, ki so v katastrofalnem potresu in cunamiju izgubili svoje domove. Mnogi med njimi prihajajo prav iz prefekture Fukušima. Zaradi radioaktivne kontaminacije morja in zemlje je negotovo, ali se bodo evakuiranci sploh kdaj lahko vrnili v kraje, kjer so nekoč stali njihovi domovi. FOTO: Reuters

Japonski premier Naoto Kan pa se je danes o odpravljanju posledic nesreče v Fukušimi po telefonu pogovarjal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Dogovorila sta se za tesno sodelovanje, so sporočili iz Bele hiše.

Kan je v torek priznal, da so razmere v Fukušimi nepredvidljive, obenem pa zagotovil, da so japonske oblasti v maksimalni pripravljenosti, da bi preprečili ekološko katastrofo.

Nekaj več kot 100 ljudi se je danes zbralo pred tokijskim poslopjem družbe Tepco, upravnikom in lastnikom poškodovane elektrarne v Fukušimi. Po poročanju prič so protestniki vzklikali ''Stop jedrski energiji!''.

Japonski minister za gospodarstvo, trgovino in industrijo Banri Kajeda je sicer ponovil, da bi se Japonska glede na svoje potrebe po energiji in odsotnost drugih virov električne energije težko odpovedala elektriki iz nukleark. Spomnil je, da Japonska iz nukleark pridobi 30 odstotkov vse električne energije.

Japonska zakonodaja odločitev o strožjih varnostnih ukrepih prepustila družbam, ki upravljajo z elektrarnami

Ko se je predsednik Tepca Masatako Šimizu opravičil japonskemu narodu za nadaljevanje težav v Fukušimi, je nesrečo pripisal ''čudu narave, kakršnega še nismo doživeli''.
Ko se je predsednik Tepca Masatako Šimizu opravičil japonskemu narodu za nadaljevanje težav v Fukušimi, je nesrečo pripisal ''čudu narave, kakršnega še nismo doživeli''. FOTO: Reuters

Japonska je danes posodobila varnostne standarde za jedrske elektrarne, kar je prvo uradno priznanje, da so bila varnostna merila v času potresa nezadostna.

Vlada v Tokiu je odredila nujen nadzor vseh jedrskih reaktorjev v državi, da bi zagotovila, da v njih v prihodnje ne bi prišlo do podobnih poškodb kot v Fukušimi. Japonski minister za gospodarstvo, trgovino in industrijo Banri Kajeda je v odprtem pismu o nadzoru nad reaktorji obvestil direktorje devetih regionalnih elektropodjetij na Japonskem in še dveh podjetij, ki upravljata z japonskimi nuklearkami. Nadzor bodo uvedli tudi pred zagonom vseh jedrskih reaktorjev, ki trenutno ne obratujejo ali so še v izgradnji.

Pregled ukrepov podjetja Tepco in varnostnih meril namreč kaže, da sta Japonska in Tepco vedno znova zanemarjala nevarnosti in ignorirala opozorila, med njimi tudi študijo o posledicah morebitnega cunamija za elektrarno, ki jo je leta 2007 izdelal višji varnostni inženir, zaposlen v Tepcu.

Varnostna študija pravi, da ''zaradi fenomena cunamija še vedno obstaja nevarnost, da njegov udarec preseže višino, kakršno smo upoštevali pri načrtovanju elektrarne''. Študija zaključi, da obstaja 10-odstotna možnost, da v obdobju petdesetih let cunami po najbolj grobih ocenah resno ogrozi ali poruši obrambne sisteme kompleksa Fukušima Daiči.

Kljub temu da je Japonsko prizadel izredno močan potres in katastrofalen udarec cunamija, pa ostaja dejstvo, da Tepco v preteklosti ni storil ničesar za nadgradnjo varnostnih sistemov elektrarne.
Kljub temu da je Japonsko prizadel izredno močan potres in katastrofalen udarec cunamija, pa ostaja dejstvo, da Tepco v preteklosti ni storil ničesar za nadgradnjo varnostnih sistemov elektrarne. FOTO: Reuters

Toda Tepco ni zaradi varnostne študije, ki je bila predstavljena leta 2007 na konferenci o nuklearni varnosti v Miamiju, spremenil popolnoma ničesar na varnostni opremi jedrske elektrarne, s katero upravlja. Tega je delno kriva tudi japonska varnostna zakonodaja, ki je ključne odločitve o preventivnih varnostnih ukrepih prepustila v rokah družb, ki upravljajo z elektrarnami.

Japonska zakonodaja o nuklearni varnosti ni od družbe Tepco (pa tudi od drugih, ki upravljajo z jedrskimi elektrarnami) nikoli zahtevala vnovične preučitve potresne ogroženosti, kakršno so upoštevali pri gradnji elektrarne pred več kot 40 leti. To nikoli izvršeno nadgradnjo varnostnih mehanizmov lahko štejemo med spodletelo priložnost za ustrezno pripravo na naravno nesrečo, zaradi katere je na Japonskem prišlo do največje jedrske nesreče po Černobilu.

Čeprav je japonska agencija za jedrsko in industrijsko varnost zabeležila poškodbe, ki jih je hladilnim sistemom elektrarne Fukušima Daiči prizadejal potres v preteklosti, od družbe Tepco ni zahtevala njihovega ojačanja, ki bi jih lahko zavarovalo pred bodočimi nesrečami, kar pomeni oster odmik od meril, ki na področju jedrske varnosti veljajo od nesreče na Otoku treh milj v Združenih državah v 80. letih prejšnjega stoletja.

Drugače rečeno: čeprav so morale družbe v Združenih državah, ki upravljajo z jedrskimi elektrarnami, po nesreči na Otoku treh milj v svojih obratih namestiti ojačane hladilne sisteme, je japonska agencija za jedrsko in industrijsko varnost leta 1992 zavrnila potrebo po pridobitvi močnejših in varnejših hladilnih sistemov z utemeljitvijo, da mora biti to prepuščeno upravnikom elektrarn.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realnews
31. 03. 2011 07.32
realnews
31. 03. 2011 06.56
radiacija izmerjena v mleku v Ameriki na farmi 500 km od pacifiške obale samo kot vedno NI nevarna iz mehiškega zaliva poročajo da je lansko razlitje nafte 50 x hujše kot so domnevali, aja spet pušča madež 150 x 50 milj še ena zanimiva ,napisi na zatočiščih za preživele SAMO ZA JAPONCE, TUJCI VSTOP PREPOVEDAN preverite na moji strani
realnews
31. 03. 2011 06.46
aja Nemčija bo prva država na svetu ki bo zaprla VSE JE in DOKAZALA da se da tudi brez. BRAVO Merklova kolko jih je že nemcev ? koliko JE imajo? kakšno industrijo že imajo? aj se opravičujem , Slovenija , mi PREVEČ porabimo da si bi to privoščili
realnews
31. 03. 2011 06.41
no tisti ki se bojite da bomo v temi brez JE na MITu so naredili list v velikosti kred.kartice ki je sposoben z pomočjo ene. sonca cepit vodo na vodik in kisik in pri tem ustvari elek. ki zadstuje dnevni porabi enod. hiše preverite !
butnskalca
31. 03. 2011 01.22
......danes opazili bel dim tudi iz enega reaktorja iz Fukušime 2 katera leži 10 km južneje.............pa to ni več res
naivna
30. 03. 2011 23.54
kako bo lahko vojna do 2014, ce pa 2012 bo konec sveta , po vasem pisanju tu.
sonyomaster
30. 03. 2011 22.58
2010 - Tretja svetovna vojna. Začela se bo novembra 2010 kot čisto običajna vojna in trajala do oktobra 2014, medtem pa bo uporabljeno najprej atomsko, potem pa tudi kemijsko orožje. 2011 - Kot rezultat kemijskih padavin na severni polobli Zemlje ne bo več niti živali ne rastlin. Zatem bodo muslimani začeli kemijsko vojno proti preostalim Evropejcem. Napovedi babe Vange.
tomii83
30. 03. 2011 20.51
Čudno da noben ne pogrunta elektrarne na bioplin iz greznice in farmerskega gnoja.
Alojz Železnik 1
30. 03. 2011 20.43
Vse kar spravim iz sebe je: Japonci, moje sožalje! Mir in vse dobro vam želim!
antonino
30. 03. 2011 20.19
a bodo kar vrata zaklenili in rekli adijo reaktorji - bojim se, da bo še marsikoga bolela glava, preden bo konec
antonino
30. 03. 2011 20.18
važno je, da ni nevarnosti za ljudi ( pa čeprav je 100000x povečano sevanje ) - saj ljudje tega ne vidijo, potem bo pa za raka kriva cigareta.
tomii83
30. 03. 2011 20.13
Še Hitler bi bil proti jesdrki energiji in orožju,ker se je zavedal da bi ogrozil celo evropo.
ljx
30. 03. 2011 20.07
Na koncu bo ispadl,da so Ruske JE boljše od Japonskih.
upornik007
30. 03. 2011 19.42
sam en velik bum se cakamo in bo vse fertik
Google_Chemtrails
30. 03. 2011 19.25
Zgleda da smo ljudje res postali zverine, s vso to moderno in ubijalsko tehniko, ki jo imamo in ki nas bo na koncu koncev tudi vse uničila. En kup dokazov, ki potrjujejo, da je bil tudi zadnji potres na Japonskem "umetno sprožen", načrtovan zločin s pomočjo HAARP Tehnologije. Pred njim pa Haiti, Čile itd.. Kdo bo naslednji? Kdo jih bo ustavil?? Te masovne morilce??
lolipoly
30. 03. 2011 19.20
Japonci so dali razpis , za delovno mesto, kdor hoce kontrolirat( Usposobit) elektrarno lahko zasluzi 5000 dolarjev na dan, sedaj pa vsi znanstveniki in fiziki , ki ste tu tako pametni imate priloznost , da poskusite svoje znanje.
malodane
30. 03. 2011 19.02
In kje je pof...na logika, da ti ljudje ne smejo niti jesti?
itiswhatitis
30. 03. 2011 18.55
enkrat je en zlo pameten stric rekel: 'če nimaš nič pametnega za povedat, bodi raje tiho...' leti na 3/4 komentarjev, najdite se sami.
badzo87
30. 03. 2011 18.49
zabetonirajo naj pa bo
haarpo
30. 03. 2011 18.48
je bi ga, kapla in curlja.... dobro da je morje blizu.... morje je veliko in prostrano, kje se bodo poznali vzroki sevanja.... koliko jedrski podmornic in bojnih glav z plutonijem je na dnu oceanov.... in vse polahko pušča in pušča...