Tujina

EU zaskrbljena zaradi nasilja

Skopje, 02. 06. 2008 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
7

Makedonske volitve so zaznamovali incidenti. EU v primeru ponovitve volitev v posameznih okrožjih poziva k mirni izvedbi glasovanja.

Koalicija Za boljšo Makedonijo pod vodstvom stranke makedonskega premierja Nikole Gurevskega VMRO-DPMNE je na predčasnih parlamentarnih volitvah po preštetih 82,63 odstotka glasov dobila 46,7 odstotka glasov, sledijo pa koalicija Sonce za Evropo z 22,19 odstotka glasov, Demokratična unija za integracijo (DUI), ki je dobila 11,26 odstotka glasov.

Nikola Gurevski
Nikola Gurevski FOTO: Reuters

Vodja makedonske volilne komisije Josif Josifovski je sporočil, da je bila volilna udeležba na volitvah 58,47 odstotna.

Premier Gurevski je na novinarski konferenci na sedežu stranke v Skopju dejal, da je njegova stranka dobila več kot dvakrat več glasov kot njena najbližja tekmica, opozicijska socialdemokratska stranka SDSM. "Če se bodo ti trendi nadaljevali, bomo imeli več kot 60 poslanskih mandatov v parlamentu s 120 mandati," je povedal Gurevski.

Gurevskijeva stranka je v kampanji stavila na nacionalistično jezo proti Grčiji, ki ovira makedonski vstop v zvezo Nato, saj država še ni dobila povabila za vstop.

Številni incidenti in zaskrbljenost EU

V času volitev je prihajalo do številnih oboroženih spopadov med rivalskimi albanskimi skupinami in pa tudi do spopadov s policijo. Ubita je bila ena oseda, devet pa je ranjenih. Poleg tega sta na volišču v Kumanovu oborožena Albanca uničila volilne skrinjice. Po posredovanju policije so volišče zaprli.

Evropska komisija v primeru napovedane ponovitve volitev v okrožjih, kjer je izbruhnilo nasilje, poziva k mirni in urejeni izvedbi ponovnega glasovanja. Od ponovnih volitev je tudi odvisno, kakšno splošno oceno bodo makedonske volitve dobile s strani evropskih opazovalcev.

Komisar za širitev Rehn se je o incidentih pogovarjal z makedonskim premierom.
Komisar za širitev Rehn se je o incidentih pogovarjal z makedonskim premierom. FOTO: Reuters

Komisar za širitev Olli Rehn je zaskrbljenost izrazil tudi v telefonskem pogovoru z Gruevskim.

Evropska komisija in slovensko predsedstvo s podrobnejšim odzivom čakata na poročilo mednarodnih opazovalcev, ki ocenjujejo potek nedeljskih volitev.

V Bruslju sicer niso želeli ugibati, kako bo nasilje na volitvah vplivalo na pot Makedonije v EU, ki je sicer že nekaj časa na mrtvi točki. Makedonija je namreč kandidatka za članstvo od decembra 2005, pristopnih pogajanj pa še ni začela.

Slovensko predsedstvo želi na junijskem vrhu Makedoniji posredovati pozitivno sporočilo glede njene evropske prihodnosti, vendar je bil pogoj za napredek vseskozi ustrezna izvedba predčasnih parlamentarnih volitev.

Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy je ponovila, da bo komisija napredek Makedonije ocenila v rednem jesenskem poročilu, in poudarila, da je izvedba poštenih in svobodnih volitev ključna pri ocenjevanju izpolnjevanja meril za članstvo v EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

okr22
06. 06. 2008 23.37
JOJ SRPKO VEM DA SI PONIZAN K SO VAM VZEL KOSOVO JEBES TKO JE!!!! SOCUSTVUJEM S TABO!!!!! SAMO PRJATU KOSOVO NI MAKEDONIJA DA SE GA LAHKO GDO PRILASTI !!!! LP UNITED MACEDONIAN
iliri spahiu
18. 03. 2012 15.27
hmmm VELIKA ALBANIA. ker 15 MILJONOV.....HMMM
srpko
02. 06. 2008 22.27
Šiptarji počasi pripravljajo razdejanje makedonije. Pa naj bo.
muvimen
02. 06. 2008 19.06
EU zaskrbljena zaradi nasilja, a reees ?? Ko so pa šipce priznaval je blo vse OK, marš golazen !!
og_bobycar@hotmail.com
02. 06. 2008 14.55
oooohh UE zaskrbljena zarad nasilja zjokov se bom buuuhuuuu :'''''''...
nikola_r_87@yahoo.com
02. 06. 2008 12.04
Ne vem zakaj vsepovsod pišejo, da je stranka zmagala na podlagi nacionalizma. Od kdaj je to, da nekdo ne sprejema spremembe svojega imena zaradi tujih interesov nacionalizem? Stranka je zmagala, ker so prvi, ki so zaceli delat na podrocju gospodarstva in so zaceli veliko investirat v kmetijstvo, tudi so zaceli bojevat s korupcijo (več aretacij je že bilo).
ssany
02. 06. 2008 10.35
koncno neki pametnga tm dol ;) bravo gruevski