Tujina

Preprečili morilski pohod

Washington, 21. 04. 2006 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V ZDA so aretirali pet dijakov, starih med 16 in 18 let, ki naj bi na svoji šoli pripravljali morilski pohod.

Peterica napadalcev naj bi nameravala udariti na sedmo obletnico napada na srednji šoli Columbine
Peterica napadalcev naj bi nameravala udariti na sedmo obletnico napada na srednji šoli Columbine FOTO: Reuters

Pet dijakov srednje šole v kraju Riverton v ameriški zvezni državi Teksas naj bi nameravalo morilski pohod izvesti na sedmo obletnico masakra na šoli Columbine v Coloradu, po katerem je bil posnet odmeven dokumentarec.

20. aprila 1999 sta dva dijaka na šoli Columbine v Coloradu ustrelila trinajst sošolcev, nato pa sta sodila še sebi. Napad, ki se je zgodil na rojstni dan Adolfa Hitlerja, naj bi nameravala posnemati peterica dijakov iz Teksasa.

Njihovo namero so odkrili, potem ko se je na neki spletni strani pojavilo opozorilo pred strelskim napadom. »Opozorilo je bilo kratko. Sporočalo je, da bo na šoli v Rivenrtonu prišlo do streljanja in da bi morali dijaki nositi neprebojne jopiče,« je dejal šerif Steve Norman, ki vodi preiskavo.

Štiri osumljence, stare med šestnajst in osemnajst let, so aretirali na njihovem domu, enega pa so prijeli v šoli. Policija je v sobi enega od njih odkrila več pištol, zalogo streliva in nože. Z orožjem naj bi se 20. aprila med dvanajsto in eno popoldne odpravili na morilski pohod, njihova glavna tarča pa naj bi bili med sošolci najbolj priljubljeni najstniki. Izbrali naj bi si najmanj dvanajst žrtev, med njimi tudi zaposlenega na šoli.

V Združenih državah te dni obeležujejo sedmo obletnico morilskega pohoda na šoli Columbine. Podobno tragedijo so uspeli preprečiti
V Združenih državah te dni obeležujejo sedmo obletnico morilskega pohoda na šoli Columbine. Podobno tragedijo so uspeli preprečiti FOTO: Reuters

»Najbolj odmeva dejstvo, da so to res nameravali storiti,« meni Norman. Obtožbe proti peterici najstnikov naj bi objavili še danes, ni pa še znano, ali štiri bodo osumljencem, ki še niso polnoletni, sodili po zakonih za odrasle.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jackoo
21. 04. 2006 16.54
kgb@akcija.net
21. 04. 2006 10.36
saj že dogo niso imel nobene take "veselice"