Tujina

Dodik in Tadić tarči atentatorjev?

Banjaluka, 11. 01. 2012 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti Republike srbske so aretirali osumljenca, ki je v banjaluški dvorani Borik skril večje količine eksploziva in orožja. Domnevno naj bi poskušal izvesti atentat na predsednika Republike srbske Milorada Dodika in srbskega predsednika Borisa Tadića.

Predsednika Republike srbske in Srbije sta se v dvorani Borik udeležila proslave ob obletnici ustanovitve Republike srbske.
Predsednika Republike srbske in Srbije sta se v dvorani Borik udeležila proslave ob obletnici ustanovitve Republike srbske. FOTO: Reuters

Policijski organi Republike srbske so v Banjaluki aretirali moškega, ki je potrdil, da je v dvorano Borik prinesel in skril večje količine orožja ter razstrelivo. Kot poročajo banjaluške Nezavisne novine, so policisti moškega, osumljenega terorizma, aretirali v torek.

Lokalni mediji poročajo, da naj bi šlo za 61-letnega Božidarja Stanišljevića, ki je že 20 let zaposlen v dvorani, zadnjih deset dni pa je bil odsoten zaradi bolniške. Stanišavljević se je po tem, ko je policija zaslišala vse zaposlene v dvorani, predal sam.

V banjaluški dvorani Borik je 9. januarja potekala proslava ob 20. obletnici Republike srbske. Poleg predsednika Republike srbske Milorada Dodika in srbskega predsednika Borisa Tadića so v prvi vrsti med povabljenci sedeli še srbski pratriarh Irinej, predsednika vlad Republike srbske in Srbije Aleksandar Džombić in Mirko Cvetković, med povabljenimi pa je bil tudi slavni režiser Emir Kusturica.

Potrdili so tudi, da so v dvorani že dan pred proslavo, 8. januarja, odkrili večjo količino razstreliva in orožja, po poročanju medijev pa naj bi med pregledom dvorane odkrili več kot tri kilograme eksploziva, bombe, detonator, ostrostrelsko puško, avtomatsko orožje, dušilec in 400 nabojev. Preiskovalci so orožje odkrili v prostoru za novinarje nad južno tribuno dvorane.

Minister za notranje zadeve Republike srbske Stanislav Čađo je potrdil, da so prijeli eno osebo in da so v preiskavi dosegli pomemben napredek. Dodal je, da pričakuje skorajšnji razplet zadeve.

Preiskovalci so zaslišali več kot sto ljudi. Direktor policije Republike srbske Gojko Vasić je povedal, da preiskava še poteka, zato ne more potrditi, ali je bilo orožje namenjeno za teroristični napad oziroma za atentat na katero izmed znanih osebnosti na slovesnosti. Pojasnil je, da orožja niso odkrili na podlagi kakšnega namiga ali obveščevalnih podatkov, ampak med običajnim varnostnim pregledom.

Ali sta bila predsednika Dodik in Tadić tarči nesojenega atentatorja, zaenkrat ni znano, saj preiskava še poteka.
Ali sta bila predsednika Dodik in Tadić tarči nesojenega atentatorja, zaenkrat ni znano, saj preiskava še poteka. FOTO: Reuters

Kljub temu je Televizija Republike srbske poročala, da naj bi šlo za poskus atentata na predsednika Republike srbske Milorada Dodika in na srbskega predsednika Borisa Tadića. Neimenovani vir blizu policije je za Nezavisne novine povedal, da so bili pred nekaj dnevi v bližini dvorane zaustavljeni pripadniki skrajnega islamskega gibanja vahabitov, ki naj bi pred dvorano čakali nekoga.

Mediji v BiH poudarjajo, da je prezgodaj podajati sklepe o domnevnem poskusu atentata na visoke politične predstavnike kot tudi govoriti o poskusu terorističnega napada, saj preverjanje dokazov še poteka, prav tako pa niso pristojni organi podali niti končnega poročila o dogodku.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

European22
12. 01. 2012 19.22
Me pa čudi da primati na tem forumu niso obtožili Američane ali celo žide! Napredujejo, napredjejo!
ljx
11. 01. 2012 16.25
+2
Tega orožja je v Bosni tok da se vleče po vseh možnih kotičkih,tko da ne bi pripisoval kakega večjega pomena tej novici.
Never forget 11.7.95
11. 01. 2012 14.47
-3
Dokaj pocasi pridejo novice sem na 24ur!O tem kar sem tu prebral je vecina staro ze vec kot 48 ur!!! Me pa veseli/moti sledece.Terorizem ali atentat!!! In res verjamete v povezanost cloveka starega 61 let.Mislim,da je gresni kozel.Poleg njega pa se ponovno povezujejo nekaksni vehabiti.Logicna razlaga je,da bi z odstranitvijo Tadica ali Dodika,najvec izgubil Bosnjaski narod!!! Verjamem pa v teorijo,da bodo Srbi poskusali izvrsiti uboj nekoga od teh dveh.Je vec razlogov!
Arminbih
11. 01. 2012 14.46
-3
Alcatraz970
11. 01. 2012 15.30
+5
Never forget 11.7.95
11. 01. 2012 16.14
+6
Se sploh ne cudim tvojemu komentarju.Verjetno si se mlad in verjames vsemu kar slisis in vidis.Skozi zivljenje bos opazil,da marsikdaj ni bilo tako kot si videl ali slisal.
odprioci
11. 01. 2012 14.35
+3
Tadič je izdajalec in sedaj se navidezno nekaj upira EU.
LJUBLJANA.
11. 01. 2012 13.43
+1
potrjeno res je, iz strani admina :D
G.R.E.E.N
11. 01. 2012 12.37
+7
Če so že Đinđiča ubili ko je bil premier me ne bi čudilo če bi Tadiča kdo pihnil
suckers
11. 01. 2012 12.18
+1
no in kdo je ta oseba, ki je poizkusila atentat ? Samo ena oseba je bila vpletena v taksno akcijo ? Verjetno sebi samo dvigujejo pozornost.
DeadBull
11. 01. 2012 13.30
+5
Vrjetno je več oseb, ampak ena je pa direktni izvršitelj....