Tujina

Prepoved gejevskih porok je neustavna

San Francisco, 05. 08. 2010 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Republikanski sodnik je odločil, da je prepoved porok med homoseksualci v Kaliforniji neustavna. Tovrstne poroke sicer še ne bodo takoj veljavne, saj bo treba počakati na pritožbe na to zgodovinsko odločitev.

Zvezni sodnik Vaughn Walker je v sredo sprejel odločitev, ki prepoved porok med homoseksualci v ameriški zvezni državi Kalifornija opredeljuje za neustavno. Gre za zgodovinsko odločitev v korist homoseksualnih porok, saj doslej zvezno sodišče v ZDA še ni odločilo proti zakonu zvezne države glede tega občutljivega vprašanja.

Tovrstne poroke v Kaliforniji sicer še ne bodo takoj veljavne, ker bo morda sodnik počakal z izvrševanjem odločitve do konca pritožbe. Obe strani v tožbi sta namreč že pred sodnikovo odločitvijo napovedali pritožbo na zvezno prizivno sodišče v San Franciscu, nato pa v primeru poraza tudi na zvezno vrhovno sodišče, ki bo najverjetneje reklo zadnjo besedo.

Gejevske poroke v Kaliforniji bodo dovoljene.
Gejevske poroke v Kaliforniji bodo dovoljene. FOTO: Reuters

Primer je na strani homoseksualcev skupaj pripeljal nenavaden odvetniški par, Theodorja Olsona in Davida Boiesa. Olson je nekdanji glavni odvetnik zvezne države pred vrhovnim sodiščem, ki je položaj dobil, ko je republikancu Georgeu Bushu leta 2000 pomagal osvojiti predsedniške volitve. Boiesom pa je leta 2000 pred vrhovnim sodiščem zagovarjal stališča kampanje demokratskega kandidata Ala Gora.

Republikanski sodnik, ki ga je postavil Reagan

Zagovorniki homoseksualnih porok so dodatno zadovoljni, ker so zmagali pred republikanskim sodnikom, ki ga je na položaj imenoval nekdanji ameriški predsednik Ronald Reagan. Sodnik Walker je odločal o tožbi dveh homoseksualnih parov proti prepovedi porok, potrjeni z 52 odstotki glasov kalifornijskih volivcev na referendumu leta 2008.

Referendumska prepoved je uspela pet mesecev potem, ko je državno vrhovno sodišče Kalifornije homoseksualne poroke dovolilo. Nastala je zmešnjava, ki jo sedaj spet skušajo razvozlati sodišča. Tožba je bila vložena proti republikanskemu guvernerju države Arnoldu Schwarzeneggerju in demokratskemu pravosodnemu ministru Jerryju Brownu. Vendar pa sta oba odstopila od podpore prepovedi porok, zato je toženo stran zagovarjala le konservativna organizacija z imenom Za zaščito poroke, ki je sponzorirala referendum.

Prepoved ne daje racionalne razlage

Referendum naj bi poskušal v ustavo vriniti večvrednost heteroseksualcev.
Referendum naj bi poskušal v ustavo vriniti večvrednost heteroseksualcev. FOTO: Reuters

Sodnik Walker je v 136 strani dolgi obrazložitvi sprejel vse glavne argumente Olsona in Boiesa. Ugotovil je, da prepoved porok krši zvezno ustavo in ne daje racionalne razlage, zakaj prav homoseksualci ne bi smeli dobiti poročnega dovoljenja. Glede referenduma je dejal, da poskuša njegov izid v ustavo vriniti večvrednost heteroseksualnih parov. Olson je med procesom, ki je trajal od januarja, med drugim dejal, da tradicija strahu heteroseksualnih parov pravno ni dovolj dober razlog za diskriminacijo homoseksualcev.

Tožniki so se na primer temeljito pripravili in so poklicali 18 prič. Šlo je za strokovnjake z različnih področij družbenega življenja, ki so osvetlili problematiko z zgodovinskega, verskega in političnega vidika. Zagovorniki prepovedi se niso potrudili, ker so prepričani v končno zmago na vrhovnem sodišču ZDA. Vztrajali so, da so homoseksualne poroke poskus z nepredvidljivimi posledicami, jasno pa naj bi bilo, da lahko otroke uspešno vzgajata le mati in oče.

V ZDA se lahko homoseksualci zakonito poročijo v državah Massachusetts, Iowa, Connecticut, Vermont, New Hampshire in prestolnici Washington. Zagovorniki pravic homoseksualcev so julija dobili pomembno zmago pri zveznem sodniku v Massachusettsu, ki je ugotovil, da zvezna vlada neupravičeno zanika finančne ugodnosti legalno poročenim homoseksualnim parom iz Massachusettsa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

letalooo
06. 08. 2010 12.02
Rimokatoliška cerkev in njen vzgled je naredil naše dede, očete, matere, da je homosexualnost ne naravo in je nekaj grdega.... v španiji in v drugih Eu državah, kjer se po lulajona cerkvene miši in njihovo bededo je to čisto normalno ...to, da je slovenski narod primitiven in, kot bi bili nekateri še dojenčki je pa tudi svetovno znano !!!
cross_T
05. 08. 2010 23.57
Kdor je gejman,naj bo (spremenit se ga menda več ne da) če te ženska ne privlači,pol nisi naš,tako to je!! proti posvojitvi otrok,ne mislite nase! pač otrok bo kaznovan,slabše kot bi ga dal v zapor,očitki vprašanje zapostavlenost sram... uničeno življenje. otrok MORA imeti mamo in očeta,tako je že od jame naprej!! s poroko se ne strinjam,ker nima smisla,razen za dedovanje menda, MOŽ-ŽENA nato otrok.to je edino pravo.
mjolnir
05. 08. 2010 20.53
Melx Ja, tukaj ne morem pomagati! Meni je to dan in oč! Vem pa eno stvar....ko sem prvič sliuašl za to tematiiko (precej zgodaj) nisem imel pojma o ničemer in začuda dva deca ki se kušujeta mi ni zbujalo nobenega gnusa! Ko pa semprvič slišal za sodomijo (pa tud pedofilijo in nekrofilijo) sem bil celo travmatiziran, no ne zares, sam tolk me je šokiralo! Bolj kot kake zgodbe o serijskih morilcih in knibalizmu! Zdi se mi da je odpor do teh čist prvinski, do homoseksualnosti a družbeno vsiljen!
mjolnir
05. 08. 2010 20.49
mathiasdeejay 05.08.2010, 20:35 1 Poroke me ne motijo. Normalni homoseksualci prav tako ne. Mi pa grejo na jetra moteni osebki ki skačejo po paradah oblečeni v maškare in se obnašajo na nivoju nižje razvitih živali. Ampak, mislim si pač svoje, ni pa to moj problem, sami so krivi če se sramotijo na tak način. Mediji pa (posredno) vse homoseksualce prikazujejo na ta način in med ljudmi dodatno spodbujajo odpor. In če že pišete o vsaki malenkosti na zahodu, pišite še o tem, kako lepo se imajo istospolni v Iranu, Saudski Arabiji in nekaterih afriških državah... nekako tako kot v nacistični Nemčiji. Tu pa se absolutno strinjam!!! Če ne bi spoznal par ljudi take usmeritve in videl kako diskretni, skuluirani in navadni ljude so(pa pd tem ne msilim da prikrivajo svoje usmeritve, daleč od tega!) bi najbrž tudi jaz bil homofob! Ta "medijski" gej ki so jih vzeli iz debilnih filmov in nadaljevank nima nič za opraviti z geji v vsakdanjem življenju! Raje poglejte angleške igralce npr Stephen Fry, pa Derek Jacobi, Iqan Mckellen pa še koga bi naštel...tud so geji in priznajo, pa so džentlmeni in kulturni. če bi vsi poznali kakega geja in videli da je čist tak kot oni, sam z to izjemo da ima rad isti spol, bi bilo dosti manj homofobije! Strinjam sde....parade so hudo zgrešene!!! Naj bodo , sam za zdaj ima NASPROTEN UČINEK!!!
xczyx12
05. 08. 2010 20.35
Poroke me ne motijo. Normalni homoseksualci prav tako ne. Mi pa grejo na jetra moteni osebki ki skačejo po paradah oblečeni v maškare in se obnašajo na nivoju nižje razvitih živali. Ampak, mislim si pač svoje, ni pa to moj problem, sami so krivi če se sramotijo na tak način. Mediji pa (posredno) vse homoseksualce prikazujejo na ta način in med ljudmi dodatno spodbujajo odpor. In če že pišete o vsaki malenkosti na zahodu, pišite še o tem, kako lepo se imajo istospolni v Iranu, Saudski Arabiji in nekaterih afriških državah... nekako tako kot v nacistični Nemčiji.
Melx
05. 08. 2010 20.34
Sorry, za mene je oboje enako grozljivo in neprimerno.
mjolnir
05. 08. 2010 20.25
Melx Ni mi mar za "strokovnjak" nič bolj kot tebi. Zame so vsi ti psihijatri ravno tolk koristni in pametni kot vedežavalje ali naši vrli župniki! Sicer pa tvoj odgovor pol lukenj....od kod primerjava med homoseksualnostjo in sodomijo??? Mislim, nikoli nisem razumelk logike tega "argumenta"
mjolnir
05. 08. 2010 20.07
polikarbonatka Ni res da vsaka religija enako gleda, nasploh krščanska in ostale moteistične že, in to iz istih razlogov zaradi katerih po črki cerkvenih pravil (vsaj nekoč) paru ki ni mogel imeti otrok niso dali blagoslova, oz iz istih razlogov zakaj obsojajo preventivno kontracepcijo (saj menda kondom ne ubije zarodka?? Drgač, pa je trdna veza, ki temelji na iskrenosti, zvestobi, zaupanju in ljubezni še ena od redkih stvari ki kaj veljajo v moralno propadlem svetu(ja, tu se STRINJAM z homofobi, sam jaz simptome tega propada vidim povsod drugod, sam ne v gejih in njihovih zvezaj!),in zato tak odnos zagovarjam tudi če je med dvema moškima ali ženskama! Kot sem že omenil, če se taki ne bi meli radi zakaj bi jima bilo do poroke? Drhač, pa je do nedavnega poroka kot ideal, inštitucija veljala za nekaj praktičnega in samo kakih 150 let nazaj je bilo sramotno, bnezrelo in neodgovornio poročat se iz ljubezni, zato se iskreno sprašujem koliko je sploh vredna ta inštitucija ki jo konzervativci tolk skrbno varujejo? Nekoč je veljalo da se poročamo zaradi frocov...kaj pa če nekdo noče imeti otrok? Kaj pa če ne more? Širitev pravice do poroke na istospolne je zame del že omenjnega razvoja v ZDRAVI smeri(prav szte slišali, homofobi!) kjer je edini namen poroke ljubezen in želja da se le-ta prizna kot taka!
polikarbonatka
05. 08. 2010 17.40
mjolnir,v zahodnih kulturah,je negativen odnos do homoseksualnosti povezan predvsem z religijo.Uradni razlogi so/moralne narave/ v resnici pa taki odnosi kršijo družbeno hierarhijo,predvsem tradicionalne odnose med moškim in žensko,katerih zakonska zveza je tesno povezana tudi s premoženjem in politično močjo družin,ki se povežejo s tradicionalnimi porokami.Istospolne zveze seveda motijo vse vrste takšnih možnih političnih in lastninskih povezav.Prav zato tako moška kot ženska homoseksualnost pri vseh verah velja za greh in je v skladu s tem tudi kaznovana.Spet delno citiram dr.Klemena J.B.
polikarbonatka
05. 08. 2010 17.22
Kot humana in demokratična družba smo odgovorni do vseh drugačnih,ki ne spadajo v naš koncept,našo predstavo reda in normalnosti,motijo le naše predsotke in predstave.Če jim že ne moremo pomagati-ne škodujmo jim!
Melx
05. 08. 2010 17.12
Mnenja različnih strokovnjakov, dr. ipd., so tako različna, da sploh ni nobenemu nič za verjet. Zato, pamet solit, z nekimi "strokovnimi" mnenji, ne hvala, lahko perejo možgane komu drugemu, meni ne. Kar se tiče moje spolnosti je odlična, kar se tiče mojega mnenja glede spolne iztirjenosti, ljudje-živali, moški-moški, ženska-ženska, je pač moje mnenje takšno kot je. Če živiš v nekem okolju se moraš prilagodit večini, tako je bilo in vedno bo. Naj živi vsak življenje po svoji želji in naj s svojim početjem ne moti večine. Če to družba sprejme, je meni tudi prav, se bom pač izognil, kje se bom le lahko in živel svoje življenje dalje.
mjolnir
05. 08. 2010 16.58
polikarbonatka No, ja lohk zmerno nasprotovanje ima drugačne motive, ne samo latentno homoseksualnost, ampak ko je mekdo z to tematiko tako obseden kot prenekateri, potem je to najbolj verjetna teorija! Je pa dejstvo da odnos do tako intimne in čustvene tematike VEDNO odvisen od notranosti, čustev, spolnih osnov kot pa ratuma, politike, vere itn. Najsi bo odnos ne vem kako homofobben, ali nsilno strpen, tu je v ozadje bolj čustveno-spolna plat kot katerakoli druga!
polikarbonatka
05. 08. 2010 16.56
še en zelo realen citat/dr.Klemena Jelinčiča B./ Homofobija se izraža z izkazovanjem sovraštva,nestrpnosti,žaljivega odnosa do vsega,kar je povezano z istospolnimi praksami.Dogaja se tako na osebni ravni,s posameznikovim utrjevanjem predstave o sebi kot o pravoverni,pravični,naravni,normalni,osebi,kot tudi na splošni,družbeni ravni..................Ironično je,da so javne osebe,ki so najbolj nasprotovale priznanju vseh pravic istospolno usmerjenim osebam in so večkrat dale homofobne izjave,nemalokrat tudi same homoseksualne ali biseksualne.Odlična primera za to sta kalifornijski politik,ki je najbolj nasprotoval istospolnim porokam,pozneje pa so ga odkrili v baru za geje,in pokojni koroški deželni glavar Jorg Heider,ki je imel dolga leta ljubimca istega spola.
_dolfi_
05. 08. 2010 16.50
fuj...against ..PROTI!!!!!!!!
mamica55***
05. 08. 2010 16.49
aja, to je stran narobe zvezanih . . .
polikarbonatka
05. 08. 2010 16.44
citiram/Oseba,ki ima pri sebi razčiščen odnos do lastnih spolnih nagnjenj,ne more izkazovati sovraštva in nestrpnosti do drugačnih spolnih praks.Pri odpravljanju oz.omejevanju homofobije se mora posameznik soošiti z lastnimi strahovi.Vsakdo mora pri sebi razšistiti,kaj je zanj spolnost,kaj ga privlači,kaj ga dela srečnega,kako si želi živeti in v katerih nagnjenjih se najbolj prepozna.Posameznik pri katerem je opaziti homofobijo,bi se moral osredotočiti na nevtraliziranje sovraštva do česarkoli ter razumevanje samega sebe ter vzrokov,ki v njem provzročajo sovraštvo in strah./dr.Klemen Jelinčič Boeta podpišem
didiss
05. 08. 2010 16.32
PONAVADI JE TO V DRZAVAH KI SO PO STATISTIKI NAJMANJ RELIGIOZNE....
Melx
05. 08. 2010 15.35
Meni osebno se to gnusi. Glede porok sem osebno proti temu, še bolj pa nasprotujem posvojitvi otrok med istospolnimi partnerji. Ti ljudje mislijo le nase in ne na otroka. Tak otrok bo trpel celo žviljenje (sošolci, družba), na kar seveda ti istospolni partnerji sploh ne pomislijo, važno jim je samo, da so njihove potrebe zadovoljene. Manj jih vidim in čujem kaj od njih, raje jih imam.
QueerAsYou
05. 08. 2010 15.33
porka.malorka No jaz pa tipe, tut take z malo več... lol
porka.malorka
05. 08. 2010 15.18
QueerAsYou Ti se k tolaž s tem. Če rad živiš v iluzijah Mene osebno ne mika isti spol,žival.....Rad mam ženske tud take z malce celulita hahaha.