Tujina

Preplahi v nuklearkah vse pogostejši

Pariz/Helsinki, 30. 07. 2008 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko se v Franciji kot po tekočem traku vrstijo težave z nuklearkami, je preplah zajel tudi Finsko. Na enem izmed reaktorjev je namreč zagorelo.

V Franciji se težave z jedrskimi elektrarnami še kar nadaljujejo. Na jugu države, le pet kilometrov od mesta Avignon, so včeraj iz kompleksa Tricastin evakuirali 127 delavcev, saj naj bi iz enega reaktorja jedrske elektrarne odtekali radioaktivni delci. Po poročanju nekaterih svetovnih medijev so 45 delavcev prepeljali v bolnišnico, izvidi pa so pri dveh osebah pokazali šibke sledi radiacije, je povedal eden izmed inženirjev v elektrarni. Kot je znano, so delavci stavbo zapustili šele po vklopu alarma. Tiskovni predstavnik francoskih oblasti za jedrsko varnost pa je zanikal navedbe, da je bil kdor koli izmed delavcev izpostavljen sevanju. ''Ne vemo, zakaj se je alarm vključil, a nihče ni bil izpostavljen radioaktivnemu sevanju,'' je povedal.

V Franciji nesreča ne počiva (simbolična slika).
V Franciji nesreča ne počiva (simbolična slika). FOTO: Reuters

V francoskem podjetju za proizvodnjo električne energije EdF so povedali, da nesreča ni vplivala na zdravje zaposlenih, več informacij pa javnosti niso posredovali.

Omenjena jedrska elektrarna je že nekaj časa pod budnimi očmi javnosti, saj je poznana po številnih incidentih. Pred tremi tedni je iz istega reaktorja v Tricastinu iztekla tekočina z neobogatenim uranom, pri čemer je del tekočine iztekel v bližnjo reko. Prav tako se je z radioaktivnimi delci, ki so iztekli iz enega izmed reaktorjev, kontaminiralo okoli 100 delavcev elektrarne. Poleg omenjenih incidentov, pa sta Francijo pretresla še dva podobna primera.

Preplah na Finskem

Nesreče pa se ne dogajajo le v Franciji. Včeraj je zagorelo na enem izmed reaktorjev v gradnji na Finskem. Gasilci so povedali, da je požar izbruhnil okoli 2. ure zjutraj, do 9. ure pa naj bi ga že skoraj v celoti pogasili. Zagorelo je na lesenem gradbenem odru na novem tretjem reaktorju. Poškodovanih ni bilo, nastala škoda pa je minimalna.

Kljub vsemu pa je gašenje trajalo skoraj štiri ure, saj je gorelo na dveh težko dostopnih predelih, obstajala pa je tudi nevarnost, da bi se požar močno razširil. Pri gašenju požara je sodelovalo pet gasilskih vozil.

Odgovorni so sporočili, da je o škodi še prezgodaj govoriti, prav tako še ni znano, ali bo požar na kakršen koli način vplival na gradnjo reaktorja. Tretji reaktor naj bi bil zdaj dokončan do leta 2011.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
31. 07. 2008 11.55
Jedrske elektrarne v Evropi je potrebnio zapreti, vse. Ni vredno
Navihanko
30. 07. 2008 20.04
vedno pogostejše in bolj kvalitetne kntrole oz. inšpekcije bo potrebno izvajati, ker so sedaj te centrale stare preko 25 let in s tem se približuje tudi konec njihove življenske dobe. PREVIDNO PROSIM, ČE NE NAS NE BO POTREBNO SKRBETI ZA SEGREVANJE OZRAČJA...
klko
30. 07. 2008 16.39
redinmir -- težko bi se strinjal s tabo
redinmir
30. 07. 2008 16.21
Jedrska energija nas bo še tepla, to je šele začetek. Če vemo, da je jedrsko gorivo še po koncu uporabe zelo nevarna snov, ki prežre vsako snov, tudi beton. Za sodove se ve da zdržijo največ 100 let. Če pomislimo kako bo 50 let po koncu uporabe neke jedske elektrarne, ko se nobenemu ne bo dalo več vlagati v vzdrževanje varnosti in bo začelo najprej počasi, nato pa hitro vse uhajati v okolje. Kar se tiče reaktorja ITER je čisto sanjaštvo in ga lahko gladko pozabimo. Nikoli ne bo tehnologije, ki bi zadostila nemogočim tehničim pogojem.
Libra77
30. 07. 2008 16.07
Še malo pa bo zadnji ognjemet na zemlji. Kam bežati, planet Evropa?
wow.blow.me@gmail.com
30. 07. 2008 16.01
@jonson: Če slediš kaj razvoju fuzijskega reaktorja, boš videl, da smo šele pred prvo fazo - določitev kraja reaktorja. Od polemik, ali naj bo na Japonskem ali v Evropi itd (seveda testni reaktor), pa naj bi nas do komercialne rabe ločevalo še cca. 30-40 let. Toliko o fuziji. Vsekakor bo potrebno nekaj narediti v vmesnem času, poleg tega pa bo do takrat velika večina fisijskih reaktorjev že za odpis....
Ramzess
30. 07. 2008 14.33
Tole je res malo preveč, pa kaj se dogaja v elektrarnah EU, bomo res izvedeli resnico, šele, ko bo za mnoge prepozno. So kot otroci, ki se igrajo s plinsko bombo, ne da bi se zavedali posledic. Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic.
DarthRevan
30. 07. 2008 14.18
Jonson, dokler ITER ne da rezultatov, pozabi na fuzijo.
tomazbodner
30. 07. 2008 14.16
Zavajujoc poden od clanka. Ce se reaktor sele gradi, in torej se vsaj 3 leta v tisti luknji ne bo nic radioaktivnega, kaksen je to preplah? Da se je lesen oder vzgal? Sicer pa je cel prispevek poln protislovij. Skoda je minimalna = prezgodaj je govoriti o nastali skodi. ni znano ali bo pozar vplival na gradnjo reaktorja = tretji reaktor naj bi bil zdaj koncan do leta 2011. na enem od reaktorjev je zagorelo = zagorelo je na lesenem gradbenem odru na novem tretjem reaktorju. 24ur res potrebuje lektorja....
jonson
30. 07. 2008 14.11
Namesto, da se gradijo fisijski tip nuklearnih elektrarn, bi že lahko začeli graditi fuzijski tip, ki je veliko bolj varen.
aljoša gomilšek
30. 07. 2008 13.15
1) "... nastala škoda pa je minimalna." 2) "Odgovorni so sporočili, da je o škodi še prezgodaj govoriti ..." hm