Tujina

Preobrati v predsedniški tekmi republikancev

New York, 19. 01. 2012 21.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V kampanji za izvolitev predsedniškega kandidata republikanske stranke so se zgodili številni preobrati. Od tekme je odstopil Rick Perry in podprl Newta Gingricha. Nekdanja žena zanj pravi, da je brez morale, povedala pa je še marsikaj zanimivega ...

Rick Santorum
Rick Santorum FOTO: Reuters

Današnji dan je bil v ZDA poln zanimivih preobratov v kampanji za izvolitev predsedniškega kandidata republikanske stranke. Najprej so potrjeni rezultati strankarskih zborovanj Iowe pokazali zmago Ricka Santoruma, nato pa je od tekme odstopil Rick Perry in podprl Newta Gingricha. Slednjega je njegova bivša žena obtožila pomanjkanja morale.

Na strankarskih zborovanjih v Iowi 3. januarja je nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney zmagal z le osmimi glasovi prednosti od skupno 121.500 oddanih glasovnic. Tako je veljalo vse do danes, ko je predsednik republikancev v Iowi Matt Strawn sporočil, da so uradno potrjeni rezultati pokazali zmago nekdanjega senatorja iz Pensilvanije Ricka Santoruma za 34 glasov.

Santorum je nemudoma razglasil zmago in sporočil, da je izid v zmagah sedaj ena proti ena med njim in Romneyjem, ki je slavil na strankarskih volitvah pretekli teden v New Hampshireu. Romney je Santorumu čestital za dober rezultat, vendar izid opredelil kot izenačen. Temu je načeloma pritrdil tudi Strawn, saj rezultat še vedno ni povsem dokončen, ker manjka nekaj glasovnic iz osmih od skupno 1774 volišč.

Za republikance v Iowi je bil torej izenačen, kar pa tehnično sploh ni pomembno, saj delegatske glasove za konvencijo glede na izid zborovanj delijo po proporcionalnem načelu. Iowa jih skupaj razdeli le 28 od skupno 2286 iz vseh držav ZDA. Romney in Santorum si ne glede na prvo ali drugo mesto delita po šest delegatov, ki pa bodo dejansko predani kandidatom šele kasneje v marcu in to najverjetneje v paketu le enemu najverjetnejšemu končnemu zmagovalcu.

Romney pa se sedaj sooča s povsem drugimi težavami, in sicer dvigom podpore v anketah Južne Karoline nekdanjemu predsedniku predstavniškega doma iz Georgie Newtu Gingrichu. Volitve bodo v soboto, Romneyjeva velika prednost pa zaradi napadov na njegovo preteklost investicijskega kapitalista in zavračanje objave davčne napovedi počasi plahni. Gingrich je v eni od anket danes celo prevzel vodstvo, ki ga je sicer že imel do začetka januarja.

Ameriška zastava
Ameriška zastava FOTO: Thinkstock

Ko spregovori nekdanja žena

V skladu s pričakovanji je danes od kampanje odstopil guverner Teksasa Rick Perry, ki je izrazil svojo podporo Gingrichu. Gingrich, Perry in Santorum so se doslej borili za glasove krščanske desnice v Južni Karolini, Perryjev odstop pa pomaga Gingrichu, ki se z ostro negativno kampanjo maščuje Romneyju za podobne izkušnje pred zborovanji v Iowi. Vendar pa je tudi Gingrich danes prejel udarec. Televizija ABC je posnela pogovor z njegovo drugo in sedaj že bivšo ženo Marianne, ki je pred tem večkrat povedala, da lahko uniči kampanjo nekdanjega moža. Na televiziji ABC je potekala ostra razprava o tem, ali naj intervju objavijo pred soboto in s tem morda vplivajo na rezultat. Odločili so se, da bodo intervju objavili nocoj, pred tem pa so dali v javnost nekatere podrobnosti.

Marianne pravi, da Gingrich nima pravega moralnega značaja, da bi lahko bil predsednik ZDA, saj so njegova stališča o svetosti poroke in pomenu družinskih vrednot povsem v nasprotju s tem, kar je počel v 18 letih njunega zakona, do ločitve leta 1999. Gingrich naj bi od soproge želel "odprt zakon" in ji je predlagal, da ostaneta poročena, istočasno pa bo imel še naprej ljubico.
To je bila takrat njegova pomočnica v kongresu Callista, ki je danes njegova tretja soproga.

Calliste takšna ureditev menda ni motila, Marianne pa jo je ogorčeno zavrnila. Povedala je tudi, da jo je Gingrich vsak večer klical po telefonu iz njunega stanovanja v Washingtonu in ji izražal ljubezen, medtem ko je bil v postelji s Callisto. Istočasno je v kongresu vodil ostro kampanjo proti predsedniku Billu Clintonu zaradi pomanjkanja morale. To je bilo v času postopka odstavitve Clintona zaradi razmerja s pripravnico Monico Lewinsky.

Gingrich je med drugim svoji prvi ženi Jackie prinesel ločitvene papirje v bolnišnico, kjer se je zdravila za rakom, v času ločitvenega postopka pa je bil že skupaj z Marianne. Njegovi hčerki iz prvega zakona Kathy Lubbers in Jackie Cushman sta sporočili, da je očetu zelo žal za vse bolečine, ki jih je povzročil ljudem, ki jih je imel rad. Druge mačehe Marianne nista želeli kritizirati, Gingrich pa se na kritike nekdanje žene še ni odzval.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DedekLakai
21. 01. 2012 02.01
Vote Ron Paul in svet bo lepši...
Geronemo
20. 01. 2012 14.16
+3
Bog ne daj da bi karkoli napisali o Ron-u Paulu..... Se točno vidi kam je usmerjena vsa pozornost in kako se manipulira z informacijami v medijih...
Elias47
20. 01. 2012 13.21
+2
Popravek; predsedniškega kandidata z moralo ZDA še sploh nikoli niso imele!!! Res pa je zanimivo, kako tudi mednarodni mediji popolnoma ignorirajo Ron Paula, čeprav je on eden vodilnih v takmi za naslednjega predsedniškega kandidata, in EDINI Ameriški predsedniški kandidat dosedaj, ki je imel oz. ima kanček morale. Poglejte si malo njegove govore in intervjuje na Youtube; Ron Paul je edini sedanji predsedniški kandidat, ki ima povedati kaj pametnega; vsi ostali pa so popolni izprijeni skorumpirani de-bili. Očitno mediji ignorirajo Ron Paula popolnoma načrtno zato, ker je edini, ki ima kaj šans, da premaga lažifila Obmano na naslednjih volitvah; ker je Ron Paul stokrat pametnejši od Obmane, in ima stokrat več morale.
Sodnik_Kriv
20. 01. 2012 11.16
Arnolda za predsednika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! arni arni arni arni arni arni arni arni !!
janez20000
20. 01. 2012 11.03
+4
In niti besedice o Ronu Paulu?? In se imate za "novinarje"?
LexLuthor
20. 01. 2012 10.58
+5
RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL! RON PAUL!
LexLuthor
20. 01. 2012 10.57
+2
A ni zanimivo, da tudi 24kokošk niti z besedico ne omeni Rona Paula?... Se vidi v čigavi lasti so....
Sodnik_Kriv
20. 01. 2012 10.56
+3
Če pridejo republikanci na oblast se bojo spet na nekoga spravli z vojno ! ...
LexLuthor
20. 01. 2012 11.00
+3
Nima veze, kdo pride gor, samo Ron Paul lahko morda malo zaustavi vampirje... Se pa v primeru zmage bojim za njegov (fizični) rok trajanja..
yarrick
20. 01. 2012 13.10
+1
@legion A je pol Obama republikanec? ke KDO hoče imeti vojno z iranom?! še nisi opazil d Bamsy (demokrat) ni ČISTO NIČ DRUGAČEN od republikancev? Ponavlja točno isto kot so delai pred njim :S.
Elias47
20. 01. 2012 13.26
+1
A Obama pa ni počel in začel nobene vojne kajne?!! Očitnio
European22
20. 01. 2012 13.31
-2
European22
20. 01. 2012 13.31
-2
Elias47
23. 01. 2012 08.37
Aja, kaj pa v Libiji?! Pa tiste, ki jih začenja s Sirijo, Iranom in Pakistanom, pa Rusijo in Kitajsko?!!
Luka Škorjanc
19. 01. 2012 22.20
+14
Raje promovirajte mogoce najbolj potencialno uspesnega predsednika v ZDA in to je Ron Paul. Ni ravno oseba ki mu tekoce leti iz jezika, ampak me je njegovo razmislanje navdusilo. Mal si poglejte kaksne filmcke na Youtubu
gjah
19. 01. 2012 23.01
+7
Sem slišal, da naj bi bil kar car. Bom pogledal
yarrick
20. 01. 2012 00.08
+3
Ron Paul skor nima šans d pride za predsednika.je preveč oster do finančno politično gospodarskih elit, ki vodijo ameriko in svet.Nikoli g a ne bodo spustili blizu. NIKOLI ! Sploh pa volitve skoraj nič ne spremenijo.ne verjamete? Poglejte Slovenijo ali pa katerokoli drugo "demokratično" državo; vsi nekajobljubljajo n koncu pa delajo ISTE NAPAKE kot oni pred njimi... bi volitve KARKOLI SPREMENILE, BI BILE ŽE ZDAVNAJ PREPOVEDANE.
BiznisMan
20. 01. 2012 08.00
+4
A še niste opazil, da se vodi čvrsta medijska blokada proti Ron Paulu? Poglejte samo članek zgoraj. Niti enkrat ga ne omenijo, pa tudi v prejšnjih člankih ga niso. Če ga tukaj ne omenjajo, kaj je šele v Ameriki.
yarrick
20. 01. 2012 13.11
+3
itak da se.saj se moer.tip ve kaj govori, ve kaj je napak ameriškega istema, ve kaj bi morali narediti da se v nekem doglednem roku amerika kot republika postavi nazaj n noge.Seved pa to pomeni, da je treba pregnati politično finančne elite, ki so se zaredile v washingtonu.to pa jim čisto NIČ ne paše..
European22
20. 01. 2012 13.48
-2