Tujina

Preizkusili rakete, da bi pokazali pripravljenost na boj

Teheran, 02. 01. 2012 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iran je v bližini Hormuške ožine organiziral vaje, na katerih je med drugim preizkusil protiladijsko raketo. Iranska mornarica, ki z vajami v Perzijskem zalivu krepi grožnje z zaprtjem Hormuške ožine, je sporočila, da je raketa zadela cilj.

Iran je danes na zadnji dan mornariških vaj v Perzijskem zalivu izvedel preizkus protiladijske rakete tipa gader, ki naj bi bila plod zgolj iranskega znanja. Novico je objavila iranska tiskovna agencija Irna, ki je dodala, da je iranska mornarica raketo gader preizkusila prvič. Po navedbah iranskega admirala Mahmuda Musavija je bil preizkus uspešen – raketa je zadela cilj.

Druga iranska tiskovna agencija Isna pa raketo opisuje kot "ultra moderno raketo z integriranim, zelo natančnim radarjem in z naprednim sistemom proti zaznavanju, ki so ga izpopolnili preko prejšnjih generacij". Raketa naj bi imela doseg 200 kilometrov, kar je običajno za rakete srednjega dosega, čeprav v Iranu trdijo, da gre za raketo dolgega dosega.

Iranska mornarica je preizkusila tudi rakete zemlja-zemlja tipa nur in protiladijsko raketo nasr, ki temeljijo na kitajski tehnologiji. Kot je navedla Isna, so v Iranu kitajske rakete izpopolnili "z namerilnim sistemom in sistemom proti zaznavanju". Ena od raket tipa nur naj bi sicer leta 2006 poškodovala izraelsko vojaško ladjo med spopadi Izraela s proiransko libanonsko milico Hezbolah.

Vojaške vaje je Iran organiziral blizu Hormuške ožine.
Vojaške vaje je Iran organiziral blizu Hormuške ožine. FOTO: Reuters

Iran je 10-dnevne mornariške vaje v bližini Hormuške ožine začel 24. decembra. Zaključile naj bi se danes po preizkusu raket in po izvedbi "nove taktične formacije", s katero naj bi zaprli ožino, če bodo dobili tak ukaz.

Iran je namreč zagrozil z blokado prevoza nafte skozi Hormuško ožino v Perzijskem zalivu, če bi mednarodna skupnost zaradi domnevnega jedrskega programa proti njemu uvedla nove sankcije. Gre za strateško izjemno pomembno ožino, saj skoznjo na tankerjih potuje 40 odstotkov svetovne nafte. Na območju Perzijskega zaliva so tudi pomembne izvoznice nafte in plina Bahrajn, Kuvajt, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati. ZDA so sicer sporočile, da ne bodo trpele nikakršnih iranskih poskusov oviranja prostega pretoka blaga skozi ožino.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (307)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

upornik_007
02. 01. 2012 22.33
+0
dejstvo je ko bodo napadli iran se bo s tem uradno zacela 3 svetovno vojno
upornik_007
02. 01. 2012 22.03
+2
napetost narasca narasca...
Slo.pogreb
02. 01. 2012 19.26
+1
bobocat A si tu ze vstel najnovejse najdisce plina tudi naj bi imelo ene najvecjih zaloge plina nahaja se v Kaspjiskem jezeru in pripada Iranski strani
bobocat
02. 01. 2012 19.01
+1
Iran ima 133 milijard dolarjev vredno plinsko polje.Iran je v južni provinci Bušer odkril novo plinsko polje z rezervami 495 milijard kubičnih metrov plina, katerega vrednost je 133 milijard dolarjev. Gre za del plinskega polja South Pars. Iran ima za Rusijo druge največje dokazane rezerve plina v višini 33.000 milijard kubičnih metrov (vrednost 8.800 milijard $ - z besedo osem tisoč osemsto milijard dolarjev). Trenutno država dnevno proizvede okoli 600 milijonov kubičnih metrov plina in skoraj vso proizvodnjo porabi za svoje potrebe. Do leta 2015 pa tudi z razvojem ogromnega polja South Pars država računa na podvojitev proizvodnje in izvoz 250 milijonov kubičnih metrov plina dnevno. Iran je sicer drugi največji proizvajalec nafte v Organizaciji držav izvoznic nafte (Opec) z dnevno proizvodnjo okoli 3,7 milijona 159-litrskih sodov. Njene naftne rezerve znašajo okoli 115 milijard sodov (vrednost 12.650 milijard $). Zaključek: Iran ima za več kot 20.000 milijard dolarjev rezerv v nafti in plinu. Amerika je zadolžena za 15.000 milijard dolarjev od tega približno 3.000 milijard dolarjev Kitajski. No, če ste se vprašali, kako bodo Američani zategnili pas, da odplačajo dolgove, je odgovor, da oni ne zategujejo pasa, ampak napadajo države in ropajo njihova naravna bogastva.
klemenju
02. 01. 2012 19.22
+5
podatki o zalogah nafte in plina so sicer resnični ampak denarja od tega ZDA ne bodo dobile v nobenem primeru, ker je velik del naftnih polj že v lasti Ruskih, Kitajskih in Turških podjetij ( Iranci sami nimajo denarja zato jih prodajo tujcem), ki bodo tudi v prihodnje lastnik. Državna naftna polja pa bodo v primeru Ameriške okupacije tud pokupli Kitajci al pa Rusi kot so naredli v Iraku. Amerika bo z napadom sam povečala dolg (služijo sam orožarji)
Misija1
02. 01. 2012 21.03
+0
Tocno tako klemenju! Ob blokiranju izvoza nafte pa kratko potegne tudi Iran sam, saj kar 80 procentov drzavnega proracuna predstalja IZVOZ nafte in plina.
Platon23
02. 01. 2012 21.58
-2
Ja misija in to poslovanje hoče blokirat ZDA in jih stiska v kot! Blokirajo namreč zmožnost poslovanja centralne banke!
European22
03. 01. 2012 10.54
-3
bobcat dej ne bluzi, dej si še enkrat številke preglej, qatar je v plinu daleč pred vsemi zato so pa že imeli konflikte z iranom, tako kot bahrain!
ochi
02. 01. 2012 18.52
+4
in ta boga raketa je sedaj grožnja za celi svet? toliko kot je znak pozor hud pes na vratih ograje nevarnost za poštarja na cesti.
kim llsung
02. 01. 2012 19.10
+0
kim llsung
02. 01. 2012 19.11
+0
KAVKASKI OVCAR PA SE SOSEDOV OVCAR LAHKO PRESKOCI OGRAJO POTEM SE POSTARJU SLABO PISE
franceljtancelj
02. 01. 2012 18.49
+2
Dajte no dramatizirat, to so samo priprave na ognjemet.
klemenju
02. 01. 2012 18.45
+3
Misija1: protiraketna obramba se sicer zelo hitro razvija sam je vedno korak za napadalno raketno tehniko tako, da se nihče ne more popolnoma zavarovat pred napadom. Že v 70- letih so razvijali protiraketne rakete (načrtovali satelite) sam so američani zaustajali za Rusi v razvoju zato so ga prenehali in se usmerili v napad ter na svoje balistične rakete namesto ene konice namestili več bojnih glav kar pomeni, da enostavno ni več mogoče branit (zaradi prevelikega števila tarč) in sledil je sporazum po katerem sta obe strani prenehali z razvojem protiraketnih ščitov. ZDA so od sporazuma enostransko odstople, ko ni bilo več grožnje iz Rusije (razpad SZ) in zdaj ponovno poizkušajo z razvojem. Današnje balistične rakete je izjemno težko prestrečt (raketa dolgega dosega majo previsoko krivuljo za večino raket) ob tem so pa v splošni uporabi tudi manevrirne rakete, ki se lahko izognejo odkritju (samo za položaj radarjev moraš vedet pa jim sprogramiraš pot okoli območja radarja, leti pa tak na minimalni višini). Tak, da protiraketni ščit je trenutno koristen proti raketam kratkega in srednjega dosega ( za dolgi doseg bi verjetno rabo obrambo iz orbite), proti sodobnim manevrirnim raketam pa niti ni prave obrambe (če bi hoto branit bi mogo radarsko pokrit celotne meje in to na višinah 10-20m kar je nemogoče). Je pa res, da na večino manevrirnih raket lahk namestiš sam manjše konice.
Misija1
02. 01. 2012 21.00
+2
Imas prav. Je pa dandanes ze laserska tehnologija tako napredovala, da je mozno sestreljevat rakete srednjega dosega. V kratkem se bo slednje se izboljsalo. Laserji so prihodnost vojaske tehnike, v mnogih pogledih.
bobocat
02. 01. 2012 17.33
+6
USA in preostali parazitski zahod hoče da prvi fizični kontakt in vojno naredi Iran da lahko lažje prodajo vojno svojim volilcem-ovcam .. Kako to doseči? Preprosto.. z vedno hujšimi sankcijami ki so več ali manj blaga vojna napoved.. Iran dejansko nima dovolj bencina, bencin uvaža, .. nafto izvaža.. in tukaj ZDA z vedno hujšimi sankcijami hoče doseči da Iran začne krvaveti od znotraj.. popolnoma normalno je da Iran napove zaprtje ožine če se mu prepove dostop do bencina.. in z polaganjem min v ožini se začne vojna.. Iran dobro ve da samo čas si je kupoval v upanju da bo ZDA šibkejša.. načrti ZDA so spraviti Iran pod kontrolo ameriških multinacional in s tem nadzor nad kitajskim gospodarstvom saj kitajci ne bodo imeli virov nafte ki niso pod direktno kontrolo ZDA.. Kar se tiče amaterjev ki pišete da imajo iranci predpotopno tehnologijo..hmm, to ožino se da z lahkoto zapret.. ko se enkrat mine položi, .. morajo američani poslati v to ožino minolovske ladje kar pa postanejo lahka tarča saj lahko iz kopnega iranci sestrelijo in potopijo kakršnkoli železje pošljejo teli zahodni fašisti... Z bojnimi operacijami pa kot so rekli, noben ne bo pošiljal nafte skozi vsaj še 12 mesecev..tudi če se iran zbombardira in uniči.. kar pomeni nafta pri nam skoči na 400 $ na sodček kar pomeni okrog najmanj 5-8 € na liter.. hmm, koliko časa mislite da nam bo ekonomija delovala z takimi cenami(glede na to da nam niti zdaj ne deluje ravno če sploh)?? Pride do kolapsa zahodnih vlad, masovni protesti in revolucije.. in to je EDINO kar lahko reši Iran dolgoročno.. da pride na oblast volja LJUDI ki imajo DOVOLJ vojn ki jih vodijo Multikorporacije in nimajo nobene veze z davkoplačevalci zahoda ki morajo vse to pobijanje financirati medtem ko nam teli prašiči zgoraj govorijo da naj zategnemo pas.. !!
Mil?007
02. 01. 2012 17.39
+0
Majhen popravek, Iran ŽE krvavi odznotraj.
Misija1
02. 01. 2012 17.45
+4
Bobothecat, tehnologija je ze napredovala, danes se mine unicuje z letali ki vlecejo magnetno obogatene kable po vodi ;) nimas razciscenih osnov, resnicno ne. Dokler je naftni lobij tako mocen kot je, ne bo alternativ. Takoj ko bi zmanjkalo nafte, bi v kratkem vsi vozili avtomobile na elektricni pogon. Obstajajo izvedve elektro avtomobila z dometom vec kot 1000 km, ampak projekt je hitro bil brisan, saj je naftni lobij premocen. Kar pa ne pomeni da alternativa ne obstaja, vedno obstaja ;) in noben Iran ne more vplivat na to.
Audy
02. 01. 2012 20.42
+2
tako so japonce prisilil v PH. Sankcije na sankcije
European22
03. 01. 2012 11.02
+3
In pokop električnih avtomobilov je naredil kdo?!? BV oz. opec in države ki ga vodijo, S.Arabija, Iran,Qatar,... Države bogate z nafto! Če se to pred 20 eti nebi zgodilo bi danes se vozili dosti ceneje, hitreje in bolj varno, nebi bili odvisni od nafte, arabcem bi pa pogojevali ceno hrane, ne pa da nam oni pogujujejo ceno naše hrane, kot ceno nafte, ko pa podražimo hrano, kot se je zgodilo v 80 letih, pa so bili vsi na nogah in žugali čez zahod, da smo krivi da ljudje umirajo od lakote, soje nafte pa niso hotl dat! Naj žrejo nafto!
bobocat
02. 01. 2012 17.22
+5
Iran v primeru vojne še zdaleč ne bi padel tako hitro, kot Irak, Libija... Po lestvici GlobalFirepower ima Iran 12. najmočnejšo vojsko na svetu, eno mesto pred Nemčijo. Kot drugo, pa svetujem, da pogledate zemljevid. Irak je ena sama ravnica, Libija enako. Iran je skoraj samo gorovje. Zato bi morali američani v vojni, če bi želeli okupirat državo, izkrcati vojake neposredno ob velika mesta. Kot tretje, pa poglejmo mentaliteto. Iran je že tisočletja samostojen. Od dnevov Perzijskega cesarstva, ko so vladali obalam Grčije, do danes, ko igrajo regionalno silo. Žeže, zavzeli so jih arabci, okupirali Angleži, a so se Perzijci vedno otresli tujcev. Morebiten napad na državo bi samo okrepil režim. In prebivalci bi žrtvovali svoja življenja za državo, tako kot pred 20 leti v Irak-Iran vojni, ko je umrlo 500,000!! irancev na fronti.
Mil?007
02. 01. 2012 17.28
-1
Tudi JNA je bila po številkah 4 najmočnejša vojska v Evropi ali na svetu ali ne vem kje, pa ni bilo treba kaj dosti, da se je sesula sama vase.
Mil?007
02. 01. 2012 17.30
+1
Pozabil si omeniti Aleksandra velikega, ki je perzijce dobesedno zradiral.
Misija1
02. 01. 2012 17.33
+0
Ta tvoja lestvica predstavlja jakost kot kolicino vojakov, ne pa dejanske moci. Glej ti lahko trdis kar zelis, dejstvo je, da Iran pade v mesecu dni. Ne pomaga mu niti en vojak, ker americani igrajo na bojevanje v zraku. Ze v prvih fazah bi iz zraka poslali Iran par let v preteklost. Je pa amerofobom to tezko razumet, ker za njih dejstva ne stejejo prav nic ;) tudi za Libijo se je govorilo kako bo trd oreh. Pa kako dolgo je trajalo da se je zgodilo to kar se je? Iran ima lahko 500 000 vojakov, lahko se vec, sej americani ne bodo kar vkorakali tja. Ameriske zracne sile so svetovna elita, to je jasno. Jasno je tudi, da je Iran mocnejsi kot Irak. Jasno je tudi, da ima Iran modernejse orozje (pa tudi to je Rusko in ne najnovejse, saj tudi Rusija svojih najnovejsih izumov ne prodaja). In ravno te najmodernejse zadeve bi bile prvi cilj americanov, nadalje pa ostala infrastruktura. Sami iranci pa niso tako enotni, veliko bi jih stopilo na kontra stran rezimu, kateri versko vpliva na celotno delovanje dzrave in gre marsikateremu prebivalcu Irana konkretno v nos. In pa bobocat, ta tvoja vojna Iran-Irak je bila nekaj najbolj nesmiselnega kar je svet spoznal v zadnjih desetletjih. Poglej kaksen dokumentarec ali preberi kaksno knjigo. Kot si rekel, umrlo je vec kot 500 000 irancev, vecina na fronti, kjer so fanaticno dobesedno TEKLI proti sovrazniku. Taksne nesmisle smo videli samo se v 1 svetovni vojni, kjer je zaman umrlo par milijonov ljudi, vecina teh ravno zaradi taksnih TEKOV od jarka do jarka, kjer so jih kosile strojnice. Tako da res ne vem kaj si zelel povedat s temi stevilkami...to dokazuje samo takratno blaznost in neumnost.
upornik_007
02. 01. 2012 21.50
-1
anaheim812
02. 01. 2012 23.28
+2
upornik a nisi videl kaj se je zgodilo v Libiji? protiletalsko obrambo so jim onesposobili v par dneh, pol so pa letali gor pa dol po državi brez skrbi ...ne zatiskaj si oči, pa čeprav ne maraš Amerike.
upornik_007
02. 01. 2012 23.48
-3
iran ima organizirano in veliko boljso vojsko tako da ne pisi neumnosti
Misija1
02. 01. 2012 17.22
+3
Tehnologija dandanes napreduje hitreje kod kadarkoli. Poglejte samo kaj vse se je izumilo v zadnjih 20 letih, kam smo prisli. Iran se zeli dokopat do tega, kar pozna svet ze dobrih 67 let. Ameriski, Ruski in Izraelski protiraketni sistemi so ze danes zmozni sestrelit 3 ali 4 balisticne rakete izmed 5 in to z 100 odstotno verjetnostjo. Laserji se razvijajo z neverjetno hitrostjo, tako imajo americani ze danes na nekaterih ladjah preizkusno namescene laserje za sestrelitev manjsih raket. Tudi Rusi ne zaostajajo. In potem nekdo misli, da bo Iran lahko kakorkoli skodoval komurkoli? Pravljice. ZDA, Rusija in Kitajska navzven delujejo dokaj hudi vecni nasprotniki. Nekaj dodajo tudi filmi. Realno gledano pa je zadeva drugacna, drug drugea potrebujejo bolj kot si mislimo. Marsikaj je skrito, marsikaj ne vemo. Kitajska je od ZDA odvisna do te mere, da dejansko lahko pozabi na status velesile, ce bi izgubila ameriski trg. Temu dodajmo se Evropski trg in to predstavlja vec kot 80 procentov celotnega Kitajskega izvoza. Izvoza, zaradi katerega je Kitajska sploh lahko velesila. Amerika potrebuje Kitajsko zaradi drugih zadev - POCENI DELOVNA SILA. In se bi najdli kaksno zadevo vredno ogleda. Rusi in Americani? V javnosti nasprotniki, v realnosti pa je veliko vprasanje kaksna je napetost med njima. Verjetno ne kaj velika, saj obe drzavi vesta, da med njima nikoli ne bo prislo do vojne. Pa ne samo zaradi jedrskega orozja. Americanom so veliko blizje Rusi, kar se tice dobrih odnosov in zgodovine, kot pa Kitajsi ali pa arabske drzave. Tudi Rusi bodo za soseda raje izbrali americana kot pa nekega arabca ali Kitajca. TO so dejstva.
Mil?007
02. 01. 2012 17.27
+4
V prid tvojih trditev govori položaj ruskega pravoslavnega prebivalstva na Aljaski, ki je tam ostalo po Ruski prodaji Aljaske ZDA. Na Aljaski je več pravoslavnih cerkev kot v Sloveniji.
Slo.pogreb
02. 01. 2012 17.32
-2
V prid temu da pa pojma nima pa samo nekaj naklada brezveze pa gre podatek da Kitajska v Eu izvozi 20% svojih izdelkov v Zda pa 18% kar je skupaj 38% in ne vec kot 80% kot tale trdi .
anaheim812
02. 01. 2012 17.40
+1
prav je napisal Misija1, tolikšen je delež celotnega izvoza v Evropo in Ameriko. to, kar si ti napisal, ni isto.
Misija1
02. 01. 2012 17.41
+1
Slab podatek antiEU. Cista laz. Verjetno bodo njihovo robo kupovali Africani hehe. Daj no ne natvezaj. Ali pa kar juzna amerika, ker so res tako zelo financno mocni. Vecina africanov si ne more privoscit osnovnih dobrin, pa si bodo privoscili Kitajske LED luci za 5 dolarjev? Daj no, v to prepricuj svoje prijatelje amerofobe ;)
Slo.pogreb
02. 01. 2012 17.44
-2
Ja seveda in jaz bi naj verjel tebi s to tvojo trditvijo namesto uradnemu podatku WTO-ja o Kitajskem izvozu za leto 2010 . Lahko noc biser
Misija1
02. 01. 2012 17.47
+1
Tudi jaz sem navedl zanesljiv vir fantic ;) tako da eden od naju laze kot pes tece. In nekako se mi zdi da amerofob ne more bit ravno verodostojna prica hehe.
Liverp00l
02. 01. 2012 17.48
+1
potem pa povej komu kitajci izvozijo vse ostalo. tudi k japoncem glede na te podatke nebi mogli več kot 10 %. kam bo pa šlo ostalih 52% ???
anaheim812
02. 01. 2012 17.54
+2
joj glejte, misija je napisal procent celotnega izvoza, antiEU pa procent kitajskih pridelkov, ki gredo v izvoz ..a je res tako težko razumet?
Slo.pogreb
02. 01. 2012 18.09
-3
Infamous tebi odgovarjam z ostalimi se ne pogovarjam vec . Moj vir je CNN rubrika Asia nov. 3. podatek je s strani WTO in se nanasa na celoten izvoz , to seveda lahko preveris ce dovolj znas anglesko
Misija1
02. 01. 2012 18.13
+2
antiEU hehe a se pravi zdaj pa celo verjames ZAHODNEMU viru, se pravi CNNu. Sej to je ravno smesno pri amerofobih, vedno proti zahodu, vsi zahodni viri so neverodostojni, ampak LE DO TAKRAT, KO je podatek v njihov prid.
Slo.pogreb
02. 01. 2012 18.14
-3
Kaj te jaz vem , vprasaj na WTO tam sm jaz dobil podatek za Z
Slo.pogreb
02. 01. 2012 18.19
-2
joj Misija1 kuj hudo mi je ko me prisilis v repliko . Kako korist mam jaz od tega da bi sel ta podatek meni v prid res ne vem pac tako je dejstvo . Sploh pa jaz prebiram novice iz vseh strani za boljsi pregled nad dogodki
Misija1
02. 01. 2012 16.51
+1
Ko nekdo govori o izbrisu Izraela mi je res res smesno, namrec ni ga junaka, ki bi napadel Izrael. Jedrsko orozje je danes prevelika nevarnost, da bi se z njim igrackali se najvecji junaki tega planeta. To je prvo dejstvo. Drugo dejstvo - vse drzave ki jedrsko orozje posedujejo ze desetletja, ze dolgo casa delajo ravno na prestrezanju slednjih, saj bodo prihodnja bojisca delovala nekako takole: Ne bo pomembno koliko raket imas, pac pa koliko jih lahko sestrelis. Iran se zna dokopat do primitivnega jedrskega orozja v kaksnih 10 letih, je pa potem se dalec od termonuklearnega ki je danes standard vseh jedrskih velesil. Torej 10 letom dodajmo se kaksnih 10, glede na to da so celo ZDA in Rusi potrebovali konkretnih par let za prehod na termonuklearno orozje. Torej sesteto 20 let. Amerika ze desetletje dela ravno na prestrezanju balisicnih raket z LASERJEM in raketami. Rusi prav tako. Poanta tega je, da bodo americani do casa, ko bo hipoteticno Iran imel konkretno jedrsko orozje, ze imeli sisteme za sto odstotno sestrelitev balisticnih raket. Prav tako Rusi in Izrael, ki trenutno poseduje najmocnejsi radar namenjen ravno temu. Torej kmalu vec ne bo vazno kdo ima jedrsko orozje, ampak kdo ima obrambo pred njim. V koncni fazi potem neki jedrski manjsi drzavi nuklearno orozje ne koristi vec za strasenje, saj imajo ostale drzave na voljo sisteme za sestrelitev. To je pac to.
Slo.pogreb
02. 01. 2012 16.17
+1
@123milance raketa Noor 2 leti s hitrostjo 9 machov bojna glava je tezka 170kg , njihova najvecja raketa Raad pa ima bojno konico tezko 315 kg . To je vec kot dovolj da ena taksna raketa ce prleti na pravo mesto unici veliko ladjo .
Mil?007
02. 01. 2012 16.21
-1
Ja take so številke, enako je bilo pri iraških scudih, ki so leteli na cilje v saudski arabiji in izraelu. Veliko številk malo efekta.
Slo.pogreb
02. 01. 2012 16.36
+3
Vsi dosedanji Zda od Srbije , Iraka ,Vietnama , Libije in ostali niso vsi skupaj nit priblizno tako vojasko mocni kot Iran ki ima ze svoj vesoljski in pa jedrski program Irak ki ga omenjas ni imel niti rezervnih delov za tanke kaj sele kakih omembe vrednih raketnih sistemov . Na internetu mas kr "fascinantn" prikaz Iranske vojaske tehnologije in so dalec od tega da bodo lahek plen Zda. Al mislis da so res tak nori da bodo postali Libija al pa I
Mil?007
02. 01. 2012 16.47
-1
Iran nima kaj dosti za pokazat 30 let stare F-4 in F-14 še iz šahovih časov, te zadnje uporabljajo zaradi močnejših radarjev kot radarske platforme nenakšen iranski AWACS. Takemu F-14, ki ponavadi zaradi težjega prikrivanja vzletajo s civilnih letališč in se skrivajo za pozivnimi znaki potniških letal se lahko zahvalijo za sestrelitev potniškega letala v hormuški ožini pred leti.
Slo.pogreb
02. 01. 2012 17.03
+1
se bomo pogovarjal ce bo poclo bos pa pol vido kaj kdo lahko pa cesa ne . To v primeru ce si bo zahod upal uvest sankcije Iranu kar pa jaz mocno dvomim da se bo zgodilo ne zelim jim vojne sam ce bo ze bi pa rad vido kak bodo ameri pa njihovi hlapci dobili po nosu
Slo.pogreb
02. 01. 2012 17.04
-1
drugac pa malo poglej na jutub pa google bos vido da majo se kaj bolj modernega od lovcev iz 70ih let .
Mil?007
02. 01. 2012 17.13
-1
Mogoče pa so te 30 let stare lovce posodobili tako, da so jim v kabin o vgradili homeinijevo sliko. Baje da zelo dobro odbija ameriške amrame in sidewinderje.
European22
03. 01. 2012 11.11
+1
imajo mige, čisto obarjene, take kot so rusi izgubljali nad afganistanom 30 let nazaj!
European22
03. 01. 2012 11.12
+2
Martian
02. 01. 2012 15.54
-4
jst sm boljše rakete vidu za silvestra ob polnoči....teli pa sanjajo da bodo s temi raketicami amere potolkli... ajde lp za danes....sploh mojmu kolegu Plutonu23...se zvečer kej vidimo..
anaheim812
02. 01. 2012 15.10
+2
tole na sliki zgleda kot ena večja ribiška ladja (približno kot naš Triglav). in vi dajete neke velike šanse Iranu v primeru vojne, poglejte si mal ameriške ladje.
korintos1
02. 01. 2012 15.15
+3
Mil?007
02. 01. 2012 15.19
+1
Meni so dali 5 minusov, ko sem napisal, da je hezbolah s tako raketo poškodoval izraelski patruljni čoln velik kot naš Triglav. Verjetno ne vedo, da so ameriške letalonosilke dolge več kot 360 m in da nosijo 90 letal in to ne pilatusov PC-9, da ne bo kake pomote. seveda se postavlja vprašanje, koliko takih raket je potrebno za potopitev ena 360 m dolge letalonosilke. Po moje zelo veliko v bistvu toliko, da je potopitev takega plovila razen z nuklearnim orožjem nemogoča.
Mil?007
02. 01. 2012 15.24
+2
In sploh letalonosilke ne plujejo in delujejo same, so le glavni del eskadre vin plujejo obdane z raketnimi križarkami, rušilci in fregatami,ki jih ščitijo pred napadi. V eskadri je ponavadi tudi ena ali dve jedrski podmornici. Ko vse to seštejete boste ugotovila, da lahko iranci na letalonosilko izstreli 100 raket hkrati a se nobena ne bo prebila niti 10 milj do nje. In ne preveč sanjat o kaki kitajski supertehnologiji.
Mil?007
02. 01. 2012 15.40
-1
S temi raketami se lahko iranci gredo samo pirate in z njimi napadejo kak neoborožen tanker ali potniško ladjo.
kim llsung
02. 01. 2012 16.37
-1
the se malo ven glej iz okvirjev ne bit sam na slovenskih portalilih pa bos videl da je to sam za igre ko se bo pa slo zares bojo pa dali rezervo ven kaj mislis da jim ni jasno da stemi colnicki nimajo sans
Max_Headroom
02. 01. 2012 15.09
+2
Če ne bodo zadovoljni s problemom prostega pretoka blaga in storitev skozi to področje, jim lahko ustvarijo tudi nove. Iranske rakete, made in China, so odlično orožje v 3.svetovni vojni, velika je namreč verjetnost, da se bodo zrušile na ozemlju lastne države. Šele takrat se bo sveto perzijsko ljudstvo zavedlo pomena sprotnega obveščanja gledalcev, ki spremljajo dogajanje v živo, pred ekrani. To pa je nenazadnje dobro tudi za biznis piratov iz perzijskega zaliva ter njihovo luksuzno flotiljo razkošnih jadrnic in jaht, na solarni pogon in veter. Podobno kot pri nas, ima Iran podoben problem, nihče ne zna napisati programa, ki bi gledalce navdušil za novo sezono nadaljevanke o drugi republiki, vsi gledajo le čudne strice, ki preizkušajo nove tehnologije pred ekrani.
LJUBLJANA.
02. 01. 2012 14.40
+2
Izrael je edini zaveznik, kateri je sam njihov general rekel,da so njihove rakete uperjene v vse evropske prestolnice v primeru neukrepanja oz ne branjenja Izraela.
Misija1
02. 01. 2012 17.09
+1
Iran pa je tako edina drzava na svetu, katere predsednik je JAVNO VECKRAT pozval k izbrisu Izraela iz oblicja sveta. Imas govor se na internetu da ne bo kaksna ameriska propaganda kriva se za to ;)
Martian
02. 01. 2012 14.38
-1
teoretiki zarot so pred petimi leti imeli trdne dokaze...baje...da so strašni Bilderbergi dali ameriški vladi ukaz za takojšen napad na Iran....napada pet let pozneje še vedno ni...tle se vidi kolk ameriška vlada upošteva bilderberge...hahahha
LJUBLJANA.
02. 01. 2012 14.41
+2
kaj praviš na biološko orožje, ki je bil v Iraku in jederskem iraskem programu in kemicnem orozju, to je bil povod za napad na Irak ? Kje je vse to zdaj ?
HLAPCI.HLAPCI
02. 01. 2012 14.45
+4
Razen tega kar so američani prodali Iraku - niso našli nič drugega.
Martian
02. 01. 2012 14.48
-1
Derpzed za biološko in jedrsko orožje vprašaj iraške kurde...sadamov jedrski program so pa židje uničili..
LJUBLJANA.
02. 01. 2012 14.55
+0
frajer na kar ne more odgovoriti postane cinicen sarkasticen,sedaj krivi neko manjšino, dej pober se martian..
anaheim812
02. 01. 2012 15.07
+4
Derpzed mislim, da debata teče o Iranu, ne mešaj Iraka zraven.
DedekLakai
02. 01. 2012 14.29
+4
Ok. Dajmo logično razmišlat. ZDA že 5 al kolk let govorijo kako bodo napadli Iran pa ga še kr niso. ZDA si v bistvu sploh ne želijo napasti Iran ampak so pod velikim pritiskom s strani Izraelske fanatične vlade. Izrael sam govori, da je Iran kao nacistična država, ki hoče narediti samomor z napadom na Izrael samo, da bi naredila novi holokaust. A nihče se ne vpraša kdo je agresor tu. Iran, ki že vsaj 100 let ni bil v vojni razen v vojni z Irakom, ki ga je začel Iraq z podporo ZDA. Ali ZDA in Izrael, ki sta bila v zadnih 50 letih že v nevem kolkih vojnah? Tukaj sta tudi Rusija in Kitajska, ki seveda ne bosta se vključila neposredno v vojno v primeru napada na Iran ampak še vedno lahko zalagata Iran z orožjem in kako drugače. In bosta 100% tudi naredila, vsaj Kitajska bo. Saj z Ameriškim napadom na Iran bi bil to VELIK udarec za Kitajsko ekonomijo saj je Iran največji dobavitel nafte Kitajski. Nekateri ste rekli, da Kitajska in Rusija nista nič naredili, ko je Amerika napadla Irak. Tukaj je razumljivo saj je Kitajska gledala na dolgi rok. Sedaj, ko so se Američani umaknili iz Iraka so Irak "napadli" Kitajski poslovneži in naftna podjetja. Kurdska vlada je nekaj dni nazaj podpisala VELIKo pogodbo z Kitajsko naftno družbo, in še več jih bo prišlo. Prav tako se enako dogaja v Afganistanu. Trunutno domunirata Kitajska in Indija pri črpanju Nafte, Plina in izkoriščanju zemeljskih bogastev, kot so zlato in železna ruda. Torej, Ameriški napad na Irak in Afganistan je v bistvu bil v interesu Kitajske saj je tako lahko prišla, do svojega kosa pogače. Medtem pa bi v primeru Ameriškega napada na Iran bila Kitajska zelo ekonomsko prizadeta.
Martian
02. 01. 2012 14.30
-3
DedekLakai 02.01.2012 14:29:07 Ok. Dajmo logično razmišlat. ZDA že 5 al kolk let govorijo kako bodo napadli Iran pa ga še kr niso. --- v bistvu...vsi drugi govorijo da bodo ZDA napadle Iran....ZDA tega še nikoli niso rekle..
Mil?007
02. 01. 2012 14.40
+1
Ma v bistvu ZDA že nekaj časa izvajajo veliki nateg s to nafto in zlatom. Na dan prihaja, da je zlata ok. 20 krat več kot trdijo tisti,ki imajo monopol v trgovanju z njim. Realna cena zlata naj bi bila enaka ceni srebra. Nekaj podobnega velja za nafto. ZDA kao drago prodajajo vsak vrelec, že nekaj časa se ve, da so zaloge ogljikovodikov neorganskega izvora z današnjim tempom porabe skoraj neizčrpne.
streljamo.leve
02. 01. 2012 14.27
-1
svetovne vojne ne bo. ker vsi vedo, da je nihče ne bi preživel. če pa bi, pa vseeno vsi vsedo, da bi zmagala kitajska. v svetovni vojni pač zmaga svetovno najmočnejše gospodarstvo.
bobocat
02. 01. 2012 14.16
+0
Iranska vojska ni tehnološko toliko odzadaj, kot večina misli. Rakete zemlja-zrak in zemlja-morje resda niso najnovejši tehnološki višek, vendar so moderne rakete, ki naredijo konkretno škodo. In kaj je največja prednost Irana, če pride do konflikta? Domači teren. Iztreliš 10 raket na letalonosilko, in če jih obrambni sistemi po najboljšem scenariju zaustavijo 7, potem ostale 3 naredijo tolikšno škodo, da se američanom FINANČNO ne bi splačalo naprej bojevat.... no razen če jih nukajo... kar upam da se nikoli nikjer ne naredi več. Vi se sploh ne zavedate, da če Iranu uspe sklatit z neba vsaj desetino letal, da so to milijonske izgube za ameriško vojsko. Mislite, da bi politiki doma ob pritisku revnega prebivalstva kar tako podprli prazen ček za vojsko? Ti dnevi so mimo. Ameriška vojska je resda tehnološko vrhunska, vendar samo tehnologija ni dovolj, da zmagaš vojno ;) Upam da do tega spopada nikoli ne pride, saj ne bi trajal sdamo par dni, kot nekateri menite in bi bile izgube na obeh straneh ogromne, da ne omenim cibvilnega prebivalstva in posledice potem v gospodarstvu na celem svetu...
Mil?007
02. 01. 2012 14.19
+1
Ja res je to o raketah samo vprašanje je koliko teh raket ima Iran ali ima dve ali tri, to je zdaj vprašanje.
streljamo.leve
02. 01. 2012 14.23
-5
amerika in rusija niti za kerozin in bencin in nafto za tanke in letala nimajo. vse staro 50 let, vse fuč.
Mil?007
02. 01. 2012 14.28
-3
Hezbolah je s tako raketo uspel poškodovat izraelski patruljni čoln do dolžini in izpodrivu podobem našemu vojaškemu veleplovilu, Koliko takih raket bodo morali izstreliti iranci na 350 m dolgoletalonosilko, da jo potopijo je bistveno vprašanje. Po moje se število raket potrebnih za potopitev supercarier classa suče nekako med 310 in 330. Veliko vprašanje ali so iranci sploh izdelati toliko raket kolikor ima ZDAvojaških plovil.
European22
03. 01. 2012 11.32
+1