Tujina

Preiskovalci se bojijo, da bodo na trajektu Norman Atlantic našli nova trupla

Rim, 03. 01. 2015 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalcem še vedno ni uspelo ugotoviti, koliko žrtev točno je terjala nesreča in kaj je bil vzrok zanjo. Preiskovalci se bojijo, da se v notranjosti ladje skriva še več trupel, a do tja zaradi vedno novih manjših požarov zaenkrat ne morejo priti.

Uničeni avtomobili.
Uničeni avtomobili. FOTO: Reuters

Preiskovalci so danes v italijanskem pristanišču Brindisi stopili na poškodovani trajekt Norman Atlantic, na katerem je v nedeljo izbruhnil požar. Še vedno pa niso uspeli ugotoviti, koliko žrtev točno je terjala nesreča in kaj je bil vzrok zanjo. Odgovorov se nadejajo tudi iz črne skrinjice plovila, ki so jo našli v petek.

Skupina, ki jo vodi državni tožilec Ettore Cardinali, je na krov ladje stopila s pomočjo gasilske lestve. Pridružili so se jim tudi gasilci, da bi ocenili pogoje za morebitne nadaljnje preiskave in iskalne akcije.

Preiskovalci se bojijo, da se v notranjosti ladje skriva še več trupel, a do tja zaradi vedno novih manjših požarov zaenkrat ne morejo priti.

Poleg zaenkrat najdenih enajstih smrtnih žrtev z ladje je uradno pogrešanih še 15 ljudi, je povedal državni tožilec iz Barija Guiseppe Volpe. Po navedbah grških oblasti, ki jih povzema makedonska tiskovna agencija Mia, pa je pogrešanih še 19 oseb. Točno število pogrešanih ni znano zato, ker ni jasno, koliko ljudi je bilo dejansko na trajektu. V Grčiji naj bi se nanj vkrcalo med 470 in 500 ljudi.

Trajekt je bil na poti iz grškega Patrasa v italijansko Ancono, ko je v nedeljo na njem izbruhnil požar. Dramatično reševanje potnikov in gašenje požara sta trajala 36 ur. Reševalci so našli 11 trupel s trajekta, dva albanska mornarja pa sta umrla, ko se je utrgala jeklenica na vlačilcu, s katerim so želeli ladjo odvleči do pristanišča.

Italijansko tožilstvo je sporočilo, da so bili v notranjosti ladje morda skriti nezakoniti priseljenci in da naj bi nekateri vozniki spali v svojih vozilih, ker v kabinah ni bilo prostora. Ogenj naj bi izbruhnil prav v garažnem prostoru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marijan Ton?i? 1
04. 01. 2015 01.44
+1
To ni krivda samo posadke ampak tudi pristaniških oblasti, ki nedosledno izvajajo nadzor skladno s pravili o varnosti v pristaniščih in na ladjah (ISPS).
Marijan Ton?i? 1
04. 01. 2015 01.42
+1
Kako so lahko spali v vozilih? Poleg že povedane prepovedi vsebovanja več kot minimalne količine goriva v tankih avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, je prepovedano akkršnokoli gibanje in ali bivanje v vozilih med plovbo. Skladišče se zapre in zavaruje, nadzor pa se izvaja z video kamerami in z rednimi obhodi posadke, ki izvaja stalen nadzor med stražami? Če pravila ne izvajamo v srcu Evropskega pomorstva (Grčija, Italija), kako je šele drugje po svetu?