Tujina

Preiskovalci: Pilot zapeljal v nevihtni oblak in izgubil nadzor nad letalom, ki je nato strmoglavilo

Yangon, 19. 07. 2017 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dober mesec dni po letalski nesreči mjanmarskega vojaškega letala, na katerem je bilo 122 ljudi, so preiskovalci sporočili, da je bil vzrok za nesrečo slabo vreme. Pilot je zapeljal v nevihtni oblak, kjer je izgubil nadzor, motor pa se je zaradi močnih vetrov ustavil. Še vedno pa ostaja uganka, zakaj se pilot nevihtnemu oblaku ni izognil.

Na letalu, ki je strmoglavilo v Andamansko morje, je bilo 122 ljudi.
Na letalu, ki je strmoglavilo v Andamansko morje, je bilo 122 ljudi. FOTO: AP

Po tem, ko so preiskovalci temeljito preučili podatke iz črne skrinjice, so sklenili, da pri letalski nesreči vojaškega letala s 122 ljudmi na krovu ni šlo za "sabotažo, eksplozijo ali odpoved motorja". Preiskava je namreč pokazala, da je pilot izgubil nadzor nad letalom po tem, ko je to priletelo v gost nevihtni oblak. Na krilih letala se je nabral led, zaradi nenadnih sunkov vetra iz različnih smeri pa se je motor ustavil. 

"Nesreča se je zgodila po izgubi nadzora zaradi slabega vremena, kar je povzročilo, da se je letalo ustavilo ... in posledično strmoglavilo," so danes poročali mjanmarski mediji.

Na letalu Shaanxi-Y8 kitajske izdelave so bili večinoma vojaški uslužbenci in njihove družine, med njimi številni otroci. 

Kontrola letenja je stik z letalom izgubila pol ure po vzletu. Let naj bi bil kratek, rutinski. Slabega vremena naj ne bi pričakovali, čeprav se je nesreča zgodila v času deževne dobe.  

Letalo je letelo iz Myeika v Yangon, ostanke letala pa so našli v morju v bližini obalnega mesta Dawai. Sprva so zaradi tega, kako so bile razbitine razpšene, domnevali, da je letalo strmoglavilo zaradi eksplozije, vendar preiskava je to možnost izključila. 

Za preiskovalce sicer ostaja uganka, zakaj je pilot zapeljal v nevihtni oblak, saj vremenski radarji ponavadi opozorijo pilota, da se izogne takšnim oblakom.

Letalo je v Andamansko morje strmoglavilo 7. junija. Nesreče ni preživel nihče od 122 ljudi. Gre za eno najhujših letalskih nesreč v zgodovini Mjanmara.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
19. 07. 2017 21.20
+3
Peljal sem se z letalom skozi nevihto in v naše letalo je strela treščila. Bilo ni nobenih posledic, le nekaj prestrašenih potnikov, ki so mislili, da je eksplodirala bomba. :)
ni_mi_vse_eno
19. 07. 2017 21.16
+3
Zaradi nevihte se motorji baje vedno ustavijo. :)