Tujina

FOTO: Našli rep strmoglavljenega letala, prepovedali bodo najcenejše vozovnice

Džakarta, 07. 01. 2015 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskovalci so našli del repa pogrešanega letala družbe AirAsia. Lahko bi šlo za pomembno odkritje, saj se v repu letala nahajata za preiskovalce ključni črni skrinjici. Indonezijske oblasti pa zdaj napovedujejo prepoved najcenejših vozovnic.

V Javanskem morju so našli rep letala družbe AirAisa, ki je 28. decembra lani s 162 ljudmi na krovu Z radarjev izginilo v nedeljo. Za preiskovalce je rep letala zelo pomemben, saj sta v njem shranjeni obe črni skrinjici, ki snemata potek poleta in dogajanje v pilotski kabini.

Vodja indonezijske iskalne in reševalne misije Bambang Soelistyo je dejal, da so ga v vodi odkrili potapljači. "Če gre za pravi del repa, potem bi morali biti v njem tudi črni skrinjici. Najti moramo vse dele, kakor hitro je mogoče, da bomo lahko našli vse goste in olajšali bolečine naših družin. To je še vedno naša prednostna naloga," je dejal.

V torek so razširili območje iskanja, saj so ocenili, da so verjetno močni morski tokovi še bolj razpršili razbitine letala z mesta, kjer so jih opazili. Pretekli konec tedna so namreč s sonarjem pod vodo odkrili pet večjih kosov letala, a so jih tokovi premaknili.

Tudi repa zdaj niso našli na območju, ki so ga sprva pregledovali. V iskanje je vključenih več kot 30 ladij, pomagajo pa si tudi z letali. Našli so že nekaj razbitin in sedežev za potnike, morebitnih preživelih pa za zdaj niso našli.

Vzrok za strmoglavljenje letala za zdaj ni znan. V času nesreče se je letalo, ki je bilo na poti iz indonezijske Surabaye v Singapur, znašlo v nevihti in je zahtevalo dovoljenje za spremembo smeri.

Prepovedali bodo najcenejše vozovnice

Indonezijsko ministrstvo za promet je v okviru preiskave o kršitvah voznega reda s strani AirAsia in morebiti še drugih letalskih družb začasno zaprlo sedem letališč in suspendiralo nekaj letalskih uradnikov. AirAsia je namreč imela dovoljenje za letenje na progi ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in sobotah in ne ob nedeljah, na dan, ko se je zgodila letalska nesreča.

Ministrstvo je tudi napovedalo prepoved najnižjih cen letalskih vozovnic. "S tem naj bi zagotovili, da bodo letalske družbe imele dovolj denarja za izboljšanje varnosti," so pojasnili na indonezijskem ministrstvu za promet.

Cenovna vojna lahko letalske prevoznike sili k ukrepom, ki so v škodo varnosti letal, je danes na lokalni televiziji pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva.

Za zdaj sicer ni še nobenega dokaza, da bi pomanjkljivi varnostni ukrepi imeli vlogo pri nedavni nesreči letala Air Asia. Preiskovalci raziskujejo tudi, ali so morda strmoglavljenje povzročili slabo vreme, tehnične težave airbusa A320 ali pa napaka pilota. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ficfiric 1
07. 01. 2015 15.44
+5
Z drazjimi kartami bodo dosegl sam to da bodo ljudje manj leteli...tisti ki letijo ze sedaj sluzbeno bodo se naprej saj ne placajo iz svojega zepa...ostali, ki so si komaj placal en let za obisk druzine ali pa krajse pocitnice, bodo sli pa kam blizje...tko da bodo malo manj leteli pa kaksno letalo manj bo v hangarju parkirano...
tomazbodner
08. 01. 2015 04.18
+6
Pravzaprav AirAsia s povsem novo ter dokaj dobro vzdrzevano floto nima ravno tezav z varnostjo zaradi pomanjkanja denarja. AirAsia je (ceprav lansko leto najmanj v zadnjem desetletju a vendar) vsako leto zakljucila s precejsnjim dobickom. Narocila in placala je tudi 120 novih Airbusov A320-200 in A320 Neo, to 6 let staro letalo pa je bilo eno najstarejsih v floti. Ta ideja narediti karte drazje je bolj za pomoc Garudi ter Mandali, ki sta obe priblizno toliko uspesni kot Adria Airways (in mimogrede obe na crni listi v EU). Nic nima to z AirAsia, ampak zascito lastnih druzb. Mandala je v lasti Indonezijske vojske, Garuda pa vlade.
xmp125
08. 01. 2015 11.37
Garuda Indonesia ni prepovedana v EU, ze nekaj let vec ne.
aleksander_vel9
07. 01. 2015 12.19
-8
mogoče so škropili s chemtrailsi in potem katastrofa..
Ramzess
07. 01. 2015 12.05
+6
Pri današnji tehnologiji se ne bi smelo dogajati, da obstajajo smo črne skrinjice, ki snemajo samo eno zadevo, na en način, samo en izvod, pa še ta shranjen v tej skrinjici, ... zgleda da je to ena redkih ali zadnjih zadev v letalu, ki ni digitalizirana. Vsak boljši fotoaparat lahko posnetke pošilja dalje, kopira na varno.
skydrol7
07. 01. 2015 20.54
+2
Kimberley-Echo
07. 01. 2015 11.15
+15
Zavarovalnica AirAsie je včeraj sporočila, da bo svojcem nakazala kompenzacijo. Za vsakega od 155 potnikov po 98.000$, za vsakega od 25 potnikov, ki so bili zavarovani prav za ta let, pa še dodatno med 24.700 in 59.000$. Vem, žalosten in suhoparen komentar, ampak to med drugim piše v članku, ki ni preveden v celoti.
skydrol7
07. 01. 2015 20.57
blasus
07. 01. 2015 09.06
+31
.... da bomo našli vse goste in olajšali bolečine naših družin... hahaha google translate?
Ferdo Crni
07. 01. 2015 11.43
+8