Tujina

Za Obamo dokumenti nič novega

Washington, 27. 07. 2010 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Obama pravi, da okoli 92.000 objavljenih dokumentov o vojni v Afganistanu ne prinaša ničesar novega. Pentagon je medtem sporočil, da je ameriška vojska začela kazensko preiskavo o izdaji dokumentov.

V poslanski skupini Zares zahtevajo razpravo v DZ o nadaljnjem sodelovanju Slovenije v Afganistanu v luči objave tajnih dokumentov o dogajanju v tamkajšnji mednarodni operaciji. Objava teh dokumentov tudi potrjuje nujnost spremembe zakona o obrambi, da bi dosegli širše družbeno in politično soglasje o sodelovanju v tovrstnih operacijah, menijo.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je včeraj skupaj z dopisniki ameriških televizij iz Bele hiše prepričeval javnost, da objavljeni dokumenti ne prinašajo nič novega. Besede svojega tiskovnega predstavnika je danes ponovil tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Obama je sicer dodal, da ga skrbi izdaja informacij, ki lahko ogrozi posameznike ali operacije na terenu, a sami podatki ne prinašajo nič takšnega, česar javnost doslej še ne bi vedela. "Opozarjajo pa na tiste izzive, ki so me napeljali, da lani jeseni izvedem izčrpno revizijo politike," je dejal Obama. "Sedem let nismo uspeli uresničiti strategije, ki bi ustrezala izzivom v tej regiji, zato sem povečal našo zavezo, zahteval večjo odgovornost od Afganistana in Pakistana ter razvil novo strategijo, ki lahko deluje," je dejal Obama.

Ameriški vojak v Afganistanu
Ameriški vojak v Afganistanu FOTO: Reuters

Gibbs je že pred tem dejal, da je izdaja tajnih dokumentov kršitev zvezne zakonodaje. Ali to leti tudi na medije, ki so informacije ponatisnili, ali le na WikiLeaks, ki jih je prvi objavil, pa še ni popolnoma jasno. Dokumente, ki zajemajo časovno obdobje od leta 2004 do 2009, so sicer objavili še nemška revija Spiegel, ameriški dnevnik New York Times in britanski Guardian. Kako je spletna stran WikiLeaks, ki je včeraj napovedala objavo še dodatnih dokumentov, sploh prišla do teh papirjev, pa še vedno ni jasno. Je pa eden od ustanoviteljev spletne strani slavni avstralski heker in t. i. spletni aktivist Julian Assange.

Assange je za Spiegel zagotovil, da so pred objavo preverili, ali bodo podrobnosti, ki so jih razkrili, dejansko ogrožale vojake in njihove zaveznike v Afganistanu. Kot je še dejal Assange, sam meni, da je med objavljenimi dokumenti najti dokaze o vojnih zločinih. Ob tem je povedal, da naj sodišče odloči, ali gre dejansko za zločine.

Sicer pa je Obamova administracija preiskavo objave zaupnih dokumentov sprožila že v petek, torej še preden je WikiLeaks sploh objavila te dokumente na svojih spletnih straneh.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skandinavec
28. 07. 2010 09.44
Kot prvo vsa čast Wikileaks!!! Od tukaj dalje pa sem jaz postal malo skeptičen in sicer na avtentičnost teh podatkov! Wikileaks je že od svoje ustanovitve vse e-dokumente zaupne narave kot tudi prikrite javno dostopne dokumente avtentificiral z elektrinskim podpisom...teh NISO! Do zdaj so še vedno dokumente oz. informacije najprej predstavili javnosti oz. na svoji spletni strani, tokrat so te informacije kot prvi objavili "mainstream" mediji in zgodbo še konkretno predstavili javnosti, kar ponavedi NE počnejo kljub temu, da je na Wikileaks in drugih alternativnih medijih še veliko bolj strašnih dokumentov (npr. resnično ozadje codex alimentarius,itd.). Upam da se motim ampak v vsakem primeru gre tukaj za zelo čuden odstop od protokola Wikileaks kar se tiče pri odkritju dokumentov javnosti in zaradi tega sem malenkost skeptičen o avtentičnosti dokumentov!! PS: ŠE VEDNO PA SEM ZA IZSTOP SLO IZ EU IN LOČITEV NAŠEGA FINANČNEGA SISTEMA OD ECB!!
Audy
28. 07. 2010 00.32
Oglejte si še Ring of power - empire of the city, če še niste.
Slovanec
27. 07. 2010 23.50
Kaj sploh preverjajo pr wikileaks, če bo kaj ogrozilo ameriške teroriste?! Kr naj jih!
PrljaviDzem
27. 07. 2010 23.33
B E Y O N D - T R E A S O N
PrljaviDzem
27. 07. 2010 23.32
Ta je četrti, tako da v kolikor spodnji trije ostanejo, ste me prijetno presentil. Kakorkoli že vredno ogleda - predlagam, da se dokumentarec poleg drugih (med včerajšnjimi komentarji je bila omenjena zanimiva stran - 58 documentaries you must see ...), ki prikazujejo kaj se v resnici dogaja po svetu, predvaja našim vojakom in se jih šele nato vpraša ali so še zmeraj zato, da se jih pošlje v Afganistan in Irak. Predlagal bi, da si zadevo ogledajo tudi naši politiki preden se odločijo za taka dejanja ampak vem, da na ljudi pri katerih so moralna in etična načela povezana z denarjem, močjo, položajem in lezenjem v rit Američanom, take stvari nimajo vpliva.
PrljaviDzem
27. 07. 2010 23.04
Zadeva po krutosti presega še tako nepredstavljive oz. bolje rečeno bolne teorije zarote. In to defenitivno je, zarota namreč ne teorija! Tisti, ki trdi drugače je kot se je včeraj lepo izrazi Grim-reaper; ZOMBI (jast preferiram izraz ovca). Ne samo, da je zarota oz. bolje rečeno genocid (s strani vodilnih mož v Ameriki in tistih iza kulisja, ki imajo v resnici vse niti v rokah - šefi bank, korporacij, ...), nad prebivalci okupiranih držav (Irak, Afganistan, Kuwait, Vietnam, ...), ampak je to zločin proti Ameriškim vojakom, samemu človeštvu in ne nazadnje proti materi naravi (ki nosi posledice takih dejanj/onesnaževanja)!
PrljaviDzem
27. 07. 2010 23.00
In mi pošiljamo vojake v Afganistan, da pomagamo tem zločincem (katere bi bilo potrebno postavit pred sodišče), pri širjenju "demokracije", "zagotavljanju" varnosti, svobode in svetovnega miru?
PrljaviDzem
27. 07. 2010 22.58
Invisible war (pravi naslov je drugačen ampak tisti , ki se bo potrudil ga bo našel) Zanimivo da napiše, da originalni naslov vsebuje neprimerne besede in noče poslati komentarja, kako priročno (cenzura na max - predvidevam, da striček SAM plača)
PrljaviDzem
27. 07. 2010 22.53
Zdaj pa opazujte kaj dela cenzura na 24UR (3 komentarji za tem)!
PrljaviDzem
27. 07. 2010 22.51
ROBIN HOOD: danes sem uspel sneti dokumentarec, ki si mi ga predlagal včeraj.
gozdar1
27. 07. 2010 20.01
@PERZARSONN Tudi SZ je bila velesila pa vemo , kako so jo odnesli v Afganistanu...talibani sploh ne rabijo zmagati nobene bitke (spomni se vijetnama) ampak samo pocakati , da se NATO,.. navelica in odide ter potem razglasiti zmago...
RobinHood
27. 07. 2010 19.25
VOJNI ZLOŽINCI - KRIMINALCI mi hlapci pa to podpiramo - sramota
Frane Šajn
27. 07. 2010 19.25
Ja, ja strićek Sam ima najraje samo svojo "DEMOKRATIČNO" resnico. Ej si predstavljade ko bodo bežali iz Afganistana ne bo dolgo, koliko bo novega materjala v Hoolivodu za nove Rambote in sličana jajca Kako bodo z eno navadno pušo tolkli talibane njih naselja garnizije da bo vse okrog frčalo seveda vse v duhu domoljubja in DEMOKRACIJE!!!!!
BDTR
27. 07. 2010 15.26
hahahah američani zgubili vojno v afganistanu...rajko ti neveš kaj govoriš.....američani so že zdavnaj okupirali afganistan sedaj so talibani le še poskriti po luknjah in se na vsake tok časa razstrelijo ali pa bombe nastavljajo ob cesta kar se američanom ne pozna skoraj nič....američani niso tam doli da bi se maščevali za 9/11 ter so zaradi drugih dobrin...če bi hoteli zmagati bi afganistan zravnali z zemljo že na začetku....nekateri tako govorijo samo zato ker ne marajo amerike noben se pa ne zaveda vojaške moči ZDA in primerjave med talibani in ZDA so resnično smešne....
carpathian
27. 07. 2010 15.11
Ca6e, če kdo nima kaj iskat dol so to američani in židje s svojimi hlapci.
Ca6e
27. 07. 2010 14.34
bnam 2707, slovencljni so v iraqu zaradi NATO pakta, ki pomaga A-stanski vladi v boju proti Talibanom, ki so edini ki nimajo tam kaj iskati, niso niti Afganistanske krvi, pa se duvajo za ozemlje. To je tako kot če bi sedaj mudžahedini boril proti Bosanski vladi po končani balkanski vojni, a vsi vemo zakaj so se prišli borit iz Islamskih dežel!
ninja.subvert
27. 07. 2010 11.57
za vse ki jih zanimajo zaupni dokumenti, podobna stran kod wikileaks je tudi public inteligence
bnam 2707
27. 07. 2010 09.28
V afganistanu nima nihče kaj iskat.Tisti,ki so tam so soodgovorni za morijo.Slovenija bi morala takoj umakniti vojake iz aganistana,ker služijo kot hlapci nekim drugim interesom,ki jih vodi ZDA.
RobinHood
27. 07. 2010 08.49
Da se jih prebrat online, lahko si jih dol potegnete z njihove strani, pa kot torrent fajl so tudi. Včeraj slišim po TV da eh, sej ti dokumenti, nič novega, pred tem pa da so živlenja vojakov ogrožena zaradi njih. Ogrožen je votli mit kako oni demkracijo širijo doli, za tiste ki so še verjeli to. To kar se tam prebere ni "D" od dekomracije nikoli ni bilo in nikoli ne bo. Sicer je pa itak blef, napadli so jih po 11 septembru, naravna bogastva, opij, geostrateški položaj. Imperializem. Naj bi prišlo še ovih 15.000 ven. Kr naj.
12345s
27. 07. 2010 08.32