Tujina

Preiskava o okoliščinah napada na WTC

Washington, 24. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupni odbor za obveščevalne dejavnosti senata in predstavniškega doma ameriškega kongresa v preiskavi okoliščin terorističnega napada na ZDA 11. septembra 2001 ugotavlja, da so varnostno-obveščevalne agencije naredile precej napak, vendar hkrati meni, da napadov ne bi bilo mogoče preprečiti.

Poročilo odbora kritizira počasno prilagajanje FBI na teroristične grožnje. Nekdanji vodja protiterorističnega urada pri FBI Dale Watson in direktor sorodnega urada Bele hiše Richard Clarke sta članom kongresnega odbora povedala, da sta marca 2000 na sestanku šefov uradov FBI po ZDA opozorila na obstoj skrivnih celic Al Kaide v državi in pozvala k spremembi načina dela oziroma k odkrivanju teh spečih celic teroristov.

WTC, stolpnica
WTC, stolpnica FOTO: Reuters

Vendar pa sta po Clarkovih besedah naletela na težave, podobne spreminjanju smeri velike čezoceanske potniške ladje. Birokrati FBI opozoril niso jemali resno, ker si napadov, podobnih tistim 11. septembra 2001, niso mogli predstavljati. Le urad v Dallasu je upošteval opozorila in ustanovil posebno protiteroristično enoto. Poročilo omenja tudi agenta iz Phoenixa, ki je poleti 2001 opozoril šefe na sumljivo veliko število Arabcev, ki se šolajo na zasebnih pilotskih šolah, vendar okostenela birokracija ni ukrepala, dokler ni bilo prepozno.

Pričanja agentov in visokih predstavnikov FBI so bila predvsem namenjena obrambi sedanjega vodstva na čelu z direktorjem Robertom Muellerjem, ki je nastopil položaj le nekaj dni pred 11. septembrom 2001. Predstavniki FBI so poudarjali, da je Mueller uvedel potrebne reforme in izboljšal sodelovanje s CIA, ki sedaj uri agente FBI v smeri preventive.

Tudi direktor skrivnostne Agencije za nacionalno varnost (NSA), general Michael Hayden, je članom kongresnega odbora priznal, da njegovi ljudje niso najbolje ravnali z informacijami o pripadnikih Al Kaide. NSA je že leta 1998 in 1999 s prisluškovanjem na Bližnjem vzhodu prestregla informacijo, da sta kasnejša udeleženca napadov 11. septembra 2001 Kalid al Midar in Navaf al Hamzi člana Al Kaide, vendar ni opozorila drugih agencij. CIA je od NSA dobila omenjeno informacijo šele leta 2002. Vendar pa je CIA iz svojih virov že leta 2000 vedela, da sta oba člana Al Kaide, ker sta se marca istega leta udeležila teroristične konference v Kuala Lumpurju. CIA je informacijo posredovala FBI, vendar pa sta se oba terorista brez težav prebila v ZDA in sodelovala v terorističnih napadih, ki so zahtevali okrog 3000 življenj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja