Tujina

Preiskava nesreče dveh helikopterjev v Argentini: pilota je moralo nekaj zamotiti

Buenos Aires, 11. 03. 2015 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po trčenju dveh helikopterjev na severu Argentine, v katerem je umrlo 10 ljudi, med njimi tudi francoski vrhunski športniki, prve ugotovitve kažejo na človeško napako. Enega od pilotov naj bi nekaj zamotilo, zaradi česar ni videl, kje je drugi helikopter.

Nesreča helikopterjev v Argentini - 3
Nesreča helikopterjev v Argentini - 3 FOTO: Reuters

Prve preiskave smrtonosne helikopterske nesreče na severu Argentine, v kateri je v ponedeljek umrlo deset ljudi, med njimi tudi trije francoski vrhunski športniki, kažejo na človeško napako, poročajo argentinski mediji. Pred trčenjem dveh helikopterjev naj bi namreč enega od pilotov po vzletu nekaj zamotilo in ni videl drugega helikopterja.

"Očitno je, da nobeden od njiju ni vedel, kje je drugi (pilot)," pa je za argentinski časnik Clarin povedal upokojeni pilot in nekdanji direktor letalskega prometa v argentinski provinci La Rioja Ricardo Beale na podlagi videoposnetkov, ki so jih posnele priče.

Med mrtvimi so bili tudi trije francoski vrhunski športniki - plavalka in olimpijska prvakinja Camille Muffat, nekdanji boksar Alexis Vastine ter jadralka Florence Arthaud.
Med mrtvimi so bili tudi trije francoski vrhunski športniki - plavalka in olimpijska prvakinja Camille Muffat, nekdanji boksar Alexis Vastine ter jadralka Florence Arthaud. FOTO: Reuters

Iz teh je razvidno, da sta oba helikopterja letela blizu drug drugega, preden sta trčila, strmoglavila na tla in zagorela. "Trčila sta, ker se nista videla," je zatrdil Beale.

Daniel Gokich, trenutni letalski direktor v La Rioji, kjer se je nesreča zgodila, medtem izključuje možnost mehanske okvare.

Nesreča helikopterjev v Argentini - 3
Nesreča helikopterjev v Argentini - 3 FOTO: Reuters

Možni tudi zračni vrtinci

Ena od možnih razlag za nesrečo so tudi zračni vrtinci, ki so v regiji zelo pogosti tudi v lepem vremenu. Pilota sta bila sicer zelo izkušena in sta regijo poznala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nesreče ni preživel nihče od potnikov na helikopterjih, ki so jih uporabljali na snemanju resničnostne oddaje, ki naj bi jo predvajali na francoski televiziji.

Med mrtvimi so bili tudi trije francoski vrhunski športniki - plavalka in olimpijska prvakinja Camille Muffat, nekdanji boksar Alexis Vastine ter jadralka Florence Arthaud. Umrlo je še pet francoskih državljanov, ki so bili del produkcijske ekipe oddaje, ter dva argentinska pilota.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
11. 03. 2015 22.07
-5
Ni videl kje je, ... resno, ... kaj helikopterji nimajo detektorjev bližine. Letala jih imajo.
appollyon
12. 03. 2015 12.06
-1
raje ne komentiraj, ker skoraj vsak tvoj post vsebuje butaste izjave! MNe letala nimajo senzorjev detektorjev bližine, ampak samo računalnik, ki jim javi če kakšno letalo leti na isti višini, in če se njihova pot seka! Predvsem so za to zaznavanje zasluženi kontrolorji letenja, zato jih tudi treba plačati za prelet skozi njihovo območje!
Ramzess
12. 03. 2015 13.27
Kod da smo v srednjem veku, ... kje je logika, za začetek.
Cobra007
11. 03. 2015 20.49
+8
Nesreče so se dogajale in žal se še bodo! Škoda vseh teh mladi življenj! R.I.P.
ssecnik
11. 03. 2015 20.34
+15
A je sedaj dovolj "resničnostno"?