Tujina

'Prehitra pomoč Grčiji bi bila pogubna'

Berlin, 17. 03. 2010 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Probleme v Grčiji je treba začeti reševati pri koreninah, zato mora država sama skozi boleče javnofinančne reforme, vse drugo pa bi bilo pogubno, meni nemška kanclerka.

Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je v spodnjem domu nemškega parlamenta opozorila pred prehitro pomočjo Grčiji, ki se sooča z velikim javnofinančnim primanjkljajem. "Hiter izraz solidarnosti ne more biti dober odgovor. Nasprotno, težavo je treba začeti reševati pri koreninah in ugotoviti, ali bo Grčija sama spravila svoje javne finance v red," je zatrdila najmočnejša političarka stare celine. "Ne bi smeli prehitro zagotoviti pomoči, temveč vnesti red v celotno zadevo. Vse drugo bi bilo pogubno," je dodala in se s tem odzvala na odločitev evroskupine, da pripravi mehanizem za finančno pomoč Grčiji, če bo ta potrebna.

Finančni ministri držav z evrom so to odločitev sprejeli v ponedeljek in pripravili tehnične rešitve za morebitno pomoč, politično pa naj bi ga na vrhu EU prihodnji teden potrdili voditelji držav in vlad Unije.

Obenem pa je kanclerka zagotovila, da nobena država evrskega območja ne more ostati povsem osamljena in izpostavljena finančnim trgom, saj je po njenih besedah naloga evroskupine, da zagotovi stabilnost evrskega območja. Vseeno pa je podprla tudi nedavna razmišljanja nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubleja, da bi kot zadnji izhod morala obstajati tudi možnost, da se članico evrskega območja s stalnimi javnofinančnimi težavami izključi iz območja skupne valute.

Grške oblasti se soočajo z vse bolj pogostimi demonstracijami proti napovedanim ukrepom za reševanje finančne krize.
Grške oblasti se soočajo z vse bolj pogostimi demonstracijami proti napovedanim ukrepom za reševanje finančne krize. FOTO: Reuters

Po mnenju Merklove bi v prihodnosti morala obstajati pravna možnost za takšen ukrep, če država dolgoročno ne izpolnjuje pogojev za poslovanje v skupni valuti. "V nasprotnem primeru sodelovanje ne bo mogoče," je bila jasna. Trenutni mehanizem v okviru pakta o stabilnosti in rasti, ki predvideva sicer neuporabljeno možnost denarne kazni za države s presežnim javnofinančnim primanjkljajem, preprosto ni prilagojen na scenarij, ko neka država nima denarja, da bi spoštovala svoje obveznosti, še dodaja.

Nemčija bo še naprej spodbujala izvoz

Odzvala pa se je tudi na očitke francoske ministrice za finance Christine Lagarde. Ta meni, da Nemčija s spodbujanjem izvoza, ki temelji na obvladovanju stroškov dela s stalnimi zunanjetrgovinskimi presežki poglablja neravnovesja v območju evra. Zato bi morala, kot pravi, v večji meri spodbujati domačo potrošnjo, pri čemer bi morali znižati davke in tako spodbuditi domačo porabo. To bi pomenilo spodbudo za izvoz nemških partneric v območju evra in tako pomagalo k zmanjšanju razlik znotraj območja skupne valute.

Kanclerka zagotavlja, da Nemčija svoje gospodarske strategije glede spodbujanja izvoza ne bo spremenila. "Na tistih področjih, kjer smo močni, se tem prednostim ne bomo odpovedali, samo zato, ker v tujini kupujejo več naših proizvodov kot tistih iz drugih držav," je pojasnila. Po njenem prepričanju bi bilo tovrstno prilagajanje Nemčije ostalim državam slab odgovor na težave stare celine s konkurenčnostjo. "Gospodarska politika v EU ne bi smela temeljiti na najšibkejšem, temveč na najmočnejšem členu," je sklenila.

'Nemci upravičeno zaskrbljeni, a zadolževanje je nujno'

Sicer pa je kanclerka govorila v okviru sprejemanja proračunskega predloga za letošnje leto. Vlada se želi v času, ko se nemško gospodarstvo izvija iz krize, zadolžiti za rekordnih 80,2 milijarde evrov, kar je četrtina letošnje porabe. Tako naj bi letos javnofinančni primanjkljaj dosegel 5,2 odstotka bruto domačega proizvoda, to pa za 2,2 odstotni točki presega zgornjo mejo, ki jo dovoljuje pakt o stabilnosti in rasti.

Opozicijski socialdemokrati (SPD) ji očitajo, da se država nahaja v krizi vodenja, pri čemer meni, da so ljudje upravičeno zaskrbljeni nad vse večjim zadolževanjem, a hkrati je prepričana, da mora država v luči petodstotnega skrčenja gospodarstva v lanskem letu in počasnega okrevanja poskrbeti, da se gospodarstvo postavi na pot vzdržne rasti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospodMare
19. 03. 2010 12.22
sicer pa glede na to kako je pri nas bomo tudi mi potrebovali pomoč ko nas križanič in kresalova ožameta
carpathian
18. 03. 2010 20.30
vsi se bojijo revolucije.
SLOVENIASTAN
18. 03. 2010 10.00
Ja drugac pa ,naj razpade ta monetarna unija ,ko smo meli tolar je blo itak bolse place so tak vedno ble boge samo te si vsaj neka dobo za tolar dans pa za euro nic
SLOVENIASTAN
18. 03. 2010 08.36
slovenija bi naj prispevala 0.48 % kar je okol 100miljonov eurov ,mislim da se tu kazejo neke podobnosti z bivso Jugo, pa tega dnarja res verjetno nimamo tu doma kje bolj pametno vlozit .
Millena
17. 03. 2010 22.43
Haha noče prehitro dat denarja ker ga nima in ker ve da če odrežeš kos hlač na desni strani da zakrpaš levo ostane desna ševedno strgana. Luknje se zamaši z izkopom iz druge nakoncu ostane luknja nej raj une politikanarje ki so use pokradli zamenjajo in obsodijo na smrtno kazen pol se bojo pa novi spametoval kajti vedeli bodo kaj jih čaka če zamočijo kot prejšnji.
AlternativeFacts
17. 03. 2010 22.31
Tisti palci povedo, da tudi oni nimajo nič in da so v enaki diareji kot Grki.Počakajte še malo, bo smeha polna skleda.
bnam 2707
17. 03. 2010 21.56
Ne vem točno kaj je mislila povedati z mimiko na sliki.vse bolj se mizdi,da je to letelo na Slovenijo,češ,če bomo zavozili,kar smo že,ne dobimo prebite pare.Tisti njen palec in kazalec veliko povesta.
12345s
17. 03. 2010 20.50
Samo vprašanje dneva je, kdaj bodo naši lopovi razglasili bankrot države.
cokos
17. 03. 2010 19.35
v nbaši mali državi je velika grčija,vse kar so zafurali politiki,nesposobni meneđerji itd.bomo mi plačevali in ne nobena merklova,sarkozy,obama!!
Desktop.Messiah
17. 03. 2010 19.26
Nemški velekapital z odrekanjem pomoči Atenam poskuša zlomiti uporniškega duha Grkov. Ponosna Helada, ne dovoli, da ti vzamejo denar, ki ti pripada!
tron3
17. 03. 2010 19.02
Ta glavna v Evropi je povedala, da je z EU konec, bravo, bravo, saj ni Nemčija socialna ustanova kamor bodo drugi hodili po denar
zahod.west
17. 03. 2010 18.53
države, ki imajo hud finančne probleme 1. grčija 2. španija 3. portugalska 4. slovenija ali veste kaj imajo skupnega? ali veste kdo so na oblasti? sami taki, ki bi vam prodajali tu zrak...same lepe beseda, dejstev pa nič.
AlternativeFacts
17. 03. 2010 18.52
Grki so že obdavčili Cerkvene nepremičnine.Domine so začele padati !!!!!!
zahod.west
17. 03. 2010 18.50
to si mislijo vsi, ampak samo ona si upa povedati na glas.....
savinjon
17. 03. 2010 18.46
kaj sploh pišejo o grčiji,pa ko smo mi v istem dreku kot oni.....
pepar
17. 03. 2010 17.41
Enkrat so,smo že pomagali,tistim,ki so v bivši skupni državi znali na veliko krivine hvatat,pa se je zgodil en velik bum.Tole sedaj je približno ista stvar.Grki so na veliko trošili in malo ustvarjali.Naj lepo sami plačajo kar so zafurali,drugače se bo ponovilo tudi drugje,ker zgledi pač vlečejo.
skydrol7
17. 03. 2010 16.36
nemska kancelerka ima prav ,zakaj bi drzave EU financno podprle grsko aristokracijo in burzoazne sindikate ki zahtevajo vedno vec od drzave ceprav je da drzava na financnemu polomu....... glej,25% vseh zaposlenih v grciji so drzavni usluzbenci z nenasitnimi zepi.... neomejena korupcija....... sami so se spravili v to situacijo pa naj se se sami potegnjejo iz nje..... kar se tice pa pomoci Slovenije za GR. je pa ena najvecjih neumnosti doslej.....
Libra77
17. 03. 2010 15.39
Zakaj EU pomaga Grčiji? Zakaj ji ne pomagajo njihovi državljani, multi milijonarji, ki si moda praskajo na najlepših plažah in otokih Grčije. Vsak da 20% od svojega imetja in bo 20 miliard takoj tukaj. Eden izmed njih je tud mož znane Slo missice.
sarah.k
17. 03. 2010 15.18
verjetno bo kmalu naslov: 'Prehitra pomoč Sloveniji bi bila pogubna' ! Z enako vsebino :(