Tujina

FOTO in VIDEO: Kdo lahko ustavi prelivanje krvi?

Tripoli, 23. 02. 2011 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.D./STA/U.Z.
Komentarji
171

"EU je pripravljena sprejeti ukrepe proti libijskemu režimu, a obstajajo meje za to, kaj lahko naredi," je po izrednem srečanju držav članic izjavila Ashtonova. Tako ni padla nobena odločitev, javno napovedovanje sankcij pa bi ogrozilo njihovo učinkovitost.

Varnostni svet (VS) Združenih narodov (ZN) je obsodil nasilni način obračunavanja libijskih oblasti s protestniki. V izjavi je zapisal, da se mora nasilje takoj končati, libijske oblasti pa morajo prisluhniti zahtevam prebivalcev. 15 članic sveta meni, da bi libijske oblasti morale sprejeti odgovornost in zaščititi svoje državljane, pri tem pa spoštovati človekove pravice in mednarodno pravo. Hkrati menijo, da bi morali tisti, ki so odgovorni za napade na civiliste, odgovarjati, saj imajo prebivalci pravico, da se zbirajo in svobodno izražajo svoje mnenje.

Kako lahko voditelj strelja na svoje ljudi s strojnicami, tanki in topovi? Kako lahko bombardira svoje ljudi, potem pa reče, da bo ubil vsakega, ki mu bo nasprotoval? iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad

Ibrahim Dabbashi, namestnik libijskega predstavnika v ZN, je dejal, da ta izjava ni dovolj močna, a gre vseeno za jasno sporočilo režimu v Libiji, da se mora prelivanje krvi končati. A njegov nadrejeni, Abdul Rahman Mohamed Shalqam, se je od takšnih izjav distanciral in vladarja Libije označil kot svojega prijatelja.

Moamer Gadafi je včeraj v 75-minutnem govoru, ki ga je prenašala državna televizija, dejal, da bo upor zatrl. Pozval je k napadu na protestnike, ki jih je označil za ščurke in podgane. "Vsi, ki imate radi Moamerja Gadafija, pojdite na ulice, zavarujte ulice, ne bojte se jih … Preganjajte jih, aretirajte jih, predajte jih,“ je dejal.

Nekateri so ob Gadafijevem govoru metali čevlje v televizijo. Fotografija je nastala v Jordaniji.
Nekateri so ob Gadafijevem govoru metali čevlje v televizijo. Fotografija je nastala v Jordaniji. FOTO: Reuters

Notranji minister: Nisem odgovoren!

Britanski Times poroča, da ima posnetke huje ranjenih in mrtvih protestnikov v bolnišnici v Bengaziju. Njihove rane naj bi dokazovale, da libijske oblasti v boju proti protestnikom uporabljajo težko orožje. Časopis poroča, da je jasno, da ti ljudje niso umrli zaradi solzivca ali udarcev s palicami. Po podatkih organizacije Human Rights Watch je v nemirih v Libiji umrlo že skoraj 300 ljudi. Italijanski zunanji minister Franco Frattini je medtem dejal, da je bolj realno število smrtnih žrtev 1000. Neki francoski zdravnik je za revijo Le Point ocenil, da je v tem tednu samo v Bengaziju umrlo več kot 2000 ljudi. Po njegovem jih pobijajo plačanci iz Čada in Nigra. Mednarodna federacija za človekove pravice (IFHR) pa je sporočila, da je od začetka protestov umrlo 640 ljudi.

Po Gadafijevem govoru je odstopil libijski notranji minister Abdul Fatah Junes. V izjavi za Al Arabiyo je dejal, da se je tudi sam pridružil revoluciji, zanikal pa je, da bi svojim vojakom ukazal, da s strelnim orožjem napadejo Libijce. Dodal je, da ni odgovoren za številne smrtne žrtve, ki so jih zahtevala obračunavanja med protestniki in predstavniki oblasti.

Junes trdi, da je eden od Gadafijevih pomočnikov nedavno streljal na Gadafija, ki je takrat na zborovanju imel govor, a je pomočnik zgrešil in ranil neko drugo osebo. Junes je dodal, da libijska plemena podpirajo upor in da imajo protestniki pod nadzorom Bengazi. Pravi, da so zdaj že prav vsi oboroženi.

Gadafijev zadnji govor ga je razočaral. Meni, da Gadafi res ne bo zapustil države, pač pa bo raje storil samomor. "Gadafijevega režima je konec,“ je Junes dejal Al Arabiyi.

Sicer je Gadafi izgubil oblast nad vzhodnimi regijami, saj je vojska v tem delu države stopila na stran protestnikov. General Sulejman Mahmud, poveljnik libijske vojske v Tobruku, je Gadafija oklical za tirana. Osvoboditev iz Gadafijevega železnega prijema slavijo tudi v mestih Bengazi, Kufra in Derna. Po Tripoliju, od koder še vedno ni posnetkov o realni situaciji, pa še vedno patruljirajo plačanci. "Ljudje so mi povedali, da je v Baydi in Bengaziju danes vse mirno. Gadafijevi plačanci sicer patruljirajo po mestih, še posebej ponoči. Gre za Afričane, ki govorijo francosko, zato domačini domnevajo, da so iz Čada,” je opisala dopisnica Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate veselje v mestu Tobruk.

Umrl turški delavec

V bližini Bengazija je strmoglavilo libijsko letalo. A bilo je prazno, saj sta tako pilot kot kopilot predčasno izskočila s padali, ker nista želela izpolniti ukaza in obstreljevati mesta, poroča libijski časopis Quryna.

Zaradi položaja v Libiji številne države poskušajo pomagati svojim državljanom pri vrnitvi v domovino. Med njimi niso le turisti, ampak tudi številni delavci, ki se bojijo za svoje življenje. Srbski delavci so imeli težave, ko jih je napadla skupina ljudi, enako naj bi se zgodilo tudi bosanskim delavcem. Oboji so jo sicer odnesli brez poškodb. Takšne sreče pa ni imel turški delavec, ki so ga po poročanju turške televizije danes blizu Tripolija ustrelili.

Turčija je sicer le ena izmed številnih držav, ki se trudi, da bi svoje državljane čim prej spravila varno domov. Kot je znano, je v Libiji tudi 26 slovenskih turistov, za katere skrbita dva vodiča.

EU o sankcijah, danes le spregovoril Obama

EU je "pripravljena sprejeti nadaljnje ukrepe" proti libijskemu režimu, je po izrednem srečanju držav članic Unije o Libiji izjavila visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton.

Obama je danes obsodil nasilje v Libiji.
Obama je danes obsodil nasilje v Libiji. FOTO: Reuters

"Obstajajo meje za to, kar EU sploh lahko naredi, a pripravljenost na ukrepanje je močna," so dejali viri pri EU. Poudarili so, da danes ni bila sprejeta nobena odločitev o sankcijah, ter dodali, da želi Unija ukrepati čim prej in da je to odvisno od razmer v državi. Niso želeli povedati, kakšne so možnosti sankcij, pojasnili so le, da bo potrebno še nadaljnje delo za njihovo opredelitev, ki je odvisno od razvoja dogodkov. Poleg tega so izpostavili, da bi javno napovedovanje sankcij ogrozilo njihovo učinkovitost. EU je sicer doslej uveljavljala sankcije v obliki zamrznitve premoženja in prepovedi potovanja v države članice.

Prav tako je EU spet ostro obsodila in obžalovala nasilje nad protestniki, zaradi katerega je umrlo na stotine civilistov. "Takšne množične kršitve človekovih pravic so nesprejemljive," je  Ashtonova poudarila v imenu vseh. Poleg tega je podprla poziv k transparentni, verodostojni in neodvisni preiskavi dogodkov v Libiji ter posebno zasedanje Sveta ZN za človekove pravice ta petek.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je poudaril, da "grozljivo" nasilje nad protestniki ne sme ostati brez posledic.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je francoske zunanje ministrstvo pozval, naj v okviru EU predlaga uvedbo sankcij, kot sta prepoved vstopa v EU za vse, ki so sodelovali pri nasilnem zatrtju protestov, ter zamrznitev njihovega premoženja. Poleg tega je predlagal, da se preuči možnost ukinitve gospodarskih, trgovinskih in finančnih stikov z Libijo. Poudaril je, da mednarodna skupnost ne more ostati le opazovalec ob teh množičnih kršitvah človekovih pravic.

EU je doslej že zamrznila pogajanja z Libijo o sporazumu o sodelovanju s to državo, prav tako so vse članice Unije zamrznile trgovino z orožjem z Libijo.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je ocenil, da bodo sankcije "neizbežne", če bo libijski režim še naprej nasilno zatiral proteste. Kot je dodal, je glede tega v EU precejšnje soglasje.

Pomočnik britanskega premierja Davida Camerona pa je dejal, da želi Velika Britanija "zapreti pipico" evropske pomoči bližnjevzhodnim državam. Kot je še poudaril, je politika pogojevanja evropske finančne pomoči z demokratičnimi spremembami, ki je delovala v vzhodnoevropskih državah, "v tej regiji popolnoma propadla". Evropsko pomoč so doslej prejemali Egipt, Tunizija, Libija, Maroko, Alžirija, Izrael, Jordanija, Libanon in Sirija.

Danes se je vendarle odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je strogo obsodil nasilje v Libiji in povedal, da ZDA sodelujejo z Združenimi narodi pri pregledovanju različnih možnosti in sankcij. Na ljudeh je, da izberejo svojega vodjo, je še menil Obama.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je obsodila nasilje in pozvala ameriške državljane, naj čim prej zapustijo državo.

Afriška unija je sporočila, da obsoja “neprimerno uporabo sile proti civilistom" in izrazila sožalje ob izgubi življenj.

Človekoljubna organizacija Amnesty International je Obami in tudi ameriškemu predstavniku v ZN poslala peticijo ter poziv k čimprejšnjemu ukrepanju. “Voditelj Gadafi je očitno pripravljen ubiti neomejeno število ljudi, da bi ostal na oblasti! Mednarodna skupnost mora ukrepati zdaj in ustaviti prelivanje krvi,” so zapisali.

Protestniki stopajo na Gadafijevo sliko
Protestniki stopajo na Gadafijevo sliko FOTO: Reuters

O dogajanju tudi naš odbor za zunanjo politiko

Uporabo vsake sile, kršitev človekovih pravic in mednarodnega prava nad protestniki v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu pa so obsodili tudi na našem odboru DZ za zunanjo politiko (OZP). Vlado so pozvali, naj stori vse, kar je v njeni moči, da slovenske državljane na območju konfliktov zaščiti. Hkrati od nje pričakujejo tudi zaščito gospodarskih interesov v Libiji in Severni Afriki.

Letalo družbe Arab Airlines, na katerem naj bi bila ena od Gadafijevih hčera, je brez predhodnega obvestila zaprosilo za dovoljenje, da bi pristalo na Malti, a so ga po 20 minutah kroženja zavrnili, zato je odletelo nazaj v Libijo.

Je pa odbor vladi priporočil, naj v svojih zunanjepolitičnih aktivnostih večjo pozornost nameni državam, ki temeljijo na demokratičnih standardih in spoštovanju človekovih pravic. Več poslancev je bilo namreč v razpravi kritičnih do vlade. "Slovenija je znova stavila na napačnega konja," je menil Branko Grims (SDS).

SDS za prepoved letenja vojaških letal

V stranki SDS so vlado pozvali, naj se aktivno vključi v prizadevanja EU in ZN za zaščito življenj v Libiji. Slovenija naj v pristojnih organih EU in ZN predlaga, da se poleg sankcij proti Libiji z resolucijo VS ZN nemudoma uvede prepoved letenja za vsa libijska vojaška letala v libijskem zračnem prostoru ter zagotovi sile, ki jo bodo nadzorovale.

Stranka v javnem pozivu vladi poudarja, da dolgotrajna razprava o sankcijah ne bo prinesla nobene dejanske zaščite nedolžnemu civilnemu prebivalstvu, medtem ko lahko uvedba cone prepovedi letenja, kot je bila s sklepom VS ZN po letu 1991 uvedena za del iraškega zračnega prostora, prepreči uporabo letalstva proti prebivalstvu ter reši veliko človeških življenj.

Ukrepanje je potrebno takoj. Slovenija, ki si prizadeva za nestalno članstvo v VS ZN, pa mora biti aktivna pri iskanju rešitev za mir in stabilnost v mediteranskem prostoru, ki mu zaradi našega pomorskega statusa pripadamo, so še poudarili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skodelica kave
24. 02. 2011 09.35
Svet je začel propadat!
cupofmarja@email.si
24. 02. 2011 08.49
Ta je hujši ku Janša:-)......
Hesus_Hristus
24. 02. 2011 08.43
Anyway ta Ahmadinejad je pa tudi en komik, podpira ljudstvo v drugih državah, obsoja ubijanje protestnikov, v lastni državi pa dela prav to isto reč.
Hesus_Hristus
24. 02. 2011 08.40
@Tehnokrat 24.02.2011, 00:32 -''''Zanimivo kako nekateri režimi, pa če so obstajali še tako dolgo in še pred kratkim tako trdi, propadejo v ognju. Sistemi, v katerih so vlade pripravljene ustrahovati svoje državljane, pač ne morejo obstajati. Morda bo naslednja že Venezuela, Kuba ali pa kdo drug?'''''''- ... je najbolj verjetno da je na vrsti Bahrajn, Iran, nato pa še mogoče Savdska Arabija, Ipd. Na Kubi ni veliko verjetnosti da bi se to zgodilo kajti nakako ni videti da bi oni imeli voljo protestirati, kaj šele zamenjati režim. Venezuela pa tudi skoraj ni možno in tudi skoraj niti ne upravičeno kajti od takrat ko je Chavez na oblasti se vse več človekovih pravic spoštuje, in tudi nasplošno je država bolj stabilna in varna kot je bila prej. Volitve še kar obstajajo, tako da ga lahko še kar zamenjajo, čeprav pa so bili nekateri ukrepi ki jih je naredil zaskbljujoči.
bingo 1
24. 02. 2011 07.36
Gadafi ukazal bombni napad na svoje državljane z letali v katerjem dovolj bi bilo eno letalo da se obrne in bombadira palačo Gadafija in bi bil rešen problem ker so par pilotov ukaz odpovedali napad in izkočila z padali ker so narobe naredila --bingo x Ljubljana--
skydrol7
24. 02. 2011 01.25
sodcek olja $ 200 na vidiku ??
Tehnokrat
24. 02. 2011 00.32
Zanimivo kako nekateri režimi, pa če so obstajali še tako dolgo in še pred kratkim tako trdi, propadejo v ognju. Sistemi, v katerih so vlade pripravljene ustrahovati svoje državljane, pač ne morejo obstajati. Morda bo naslednja že Venezuela, Kuba ali pa kdo drug?
Tehnokrat
24. 02. 2011 00.28
Če bo Gadafi podurhal iz Libije, upam da mu Pahor ne bo ponudil ''zatočišča'' - kakšne vile za katero bo plačevala država - torej davkoplačevalci.
Aljosa Skrabelj
24. 02. 2011 00.22
@Ca6e Prosim te da si nehaš zmišljevat. Aktivnih profesionalnih vojakov ima švica preko 130.000. Na voljo kot prostovoljcev jih je 1,8 miliona. Številčno, po izurjenosti in glede na opremo je Švica sposobna sama zase bojevat vojno proti vsem državam in zmagat proti večini z izjemo najmočnejših. Marsikdo bi rad njih imel za vzgled. Glejte brez vojske... Bedarija. Švica še kako dobro ve, da more zavarovat svojo državo in to brez podpore ostalih. Vojaška moč Švice sega na nivo držav kot so Nemčija. LP
glich
24. 02. 2011 00.08
platon si že opazil, da je za nekatere biti pameten žalitev in osebni napad? Temu ne moreš ubežati, žal.
glich
23. 02. 2011 23.44
Kje si Amerika, znanilka demokracije in braniteljica svetovnega miru. Zmanjkalo misionarjev?
glich
23. 02. 2011 23.40
ALFe23.02.2011, 08:1940 Pa kaj se čudite? Oblast kvari ljudi ----- ljudi kvarijo oblast
lustracija
23. 02. 2011 23.14
Moamer Gadafi in Miran Potrč sta v politki že 42 let, ampak naš Miranček je zadnjih 20 let demokrat.
1939-1975
23. 02. 2011 23.07
pluton ti si eno ubogo osamljeno bitje. kupi si psa morda te bo pa on imel rad, čeprav dvomim...
SAABfen
23. 02. 2011 23.07
mir bi lahko en naredo ko ma : -jajca -mirno roko -pa eno dobro snajpo pa ko bi enemu "Gadafiju" v glavu naredu "rupicu" te pa bi se vsi tak umirli da bi vidli kak trava raste !!!
Kiwich
23. 02. 2011 22.58
zihr bo NATO napadu
tali?ni tom
23. 02. 2011 22.32
a ja pa še to ! muslimanski zakon oziroma šeriatski je tut v enem primeru dobr in bi moral veljat tut pr ns , zakon o krajah kjer odsekajo roko , ker če bi to veljalo pri nas bi bli mnogi brez vseh udov , pa večina brez rok !!! brigajo me minusi , ker na te klamfe tle moraš klamfat nazaj !!
tali?ni tom
23. 02. 2011 22.18
sds bi kr v libijskem zračnem prostoru prepovedal letet libijskim letalom ???? hahahahahahaha , pa kaj so čist usekan ti sds ovci !! pa jst bi jim prepovedal delovat v sloveniji ker sam "blato mešajo pa denar tratijo" ! pa kaj se en sds meša v probleme suverene države ?? tam se noma pravice nihče vtikat razen libijcev saMIH KI SE BOJO ŽE ZMENIL !! je pa gadafi car tle ni kej sm kaj ko zaahod voha njihovo pocen nafto pa je sedaj v težavah !! mislim pa da bo treba res en tak večji čistilni servis naročit in počistit nesnago pogoltno ion nehvaležno po svetu in na novo zastavit medčloveške in ostale odnose ki ne bojo temeljili na pogoltnem kapitalu kot sedaj ko to dela manjšina ostali naj pa pocrkamo !! bravo gadafi !!
Ca6e
23. 02. 2011 22.05
Pa če gledamo koliko dajo okoli 4 miljarde letno, to ni nič za državo s tako zgodovino in z takim BDP-jem Mi imamo samo 8x manjši proračun za vojsko, pa naša država obstaja šele 20 let! Da ne govorim da imajo oni vojaško sposobnih ljudi samo 1.4 milje mi pa okol 500k! Njih je tudi 4x več! In če pa praviš da je ena najmočnejših, pa tudi prav, sm se mi kr smeje, še sploh ko posmislim kako veselo se urijo v sloveniji v gorskem bojevanju, a sami živijo v gorah!
Ca6e
23. 02. 2011 21.50
Govorim o profesionalni ki sestavlja samo 5% 200000 glave trenutno bojne zmožne vojske, vse ostalo so rezervisti!! to je 10000 profesionalnih vojakov, to ni nič za tako denarno močno državo!