Tujina

FOTO in VIDEO: Timošenkova v invalidskem vozičku: Protesti se morajo nadaljevati

Kijev, 22. 02. 2014 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinsko opozicijsko voditeljico Julijo Timošenko so izpustili iz zaporniškega oddelka bolnišnice v Harkovu. Iz stavbe so jo pripeljali na invalidskem vozičku, Timošenkova pa je le na kratko pozdravila privržence. Napovedala je, da se bo potegovala za predsedniški stolček.

Ukrajinska opozicijska voditeljica Julija Timošenko je spet svobodna. Timošenkova je bila oktobra leta 2011 zaradi zlorabe oblasti v času, ko je zasedala premierski stolček, obsojena na sedem let zapora. V zadnjem obdobju je bila pod zaporniškim nadzorom v bolnišnici v mestu Harkov, kjer se je zdravila zaradi težav s hrbtenico. Iz stavbe so jo pripeljali na invalidskem vozičku, ko je odhajala jo je pozdravilo več sto njenih privržencev, ki so vzklikali: "Svobodna Julija!"

Tik po prihodu na prostost je Timošenkova za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass dejala, da namerava nastopiti na prihodnjih predsedniških volitvah. Ukrajinski parlament jih je danes razpisal za 25. maj. "Naša domovina bo od danes naprej spet lahko videla sonce in nebo, saj se je diktatura končala," je povedala. "Moramo storiti vse, da zagotovimo, da protestniki niso umrli zaman," je dejala Timošenkova.

Timošenkovo so po izpustitvi prepeljali v Kijev na Trg neodvisnosti, kjer je protestnike označile za "heroje stoletij". V nagovoru jim je dejala, da bi morali s protesti nadaljevati. "To je država svobodnih ljudi, to je vaša zmaga in vi ste odstranili tega raka iz naše države. Ko so ostrostrelci izstrelili tiste naboje, so streljali v vsa naša srca in v nas bodo večno ostali," je še povedala. Hkrati je menila, da bi moral predsednik Viktor Janukovič priti na Trg neodvisnosti.

Plakat s fotografijo Timošenkove na trgu Majdan.
Plakat s fotografijo Timošenkove na trgu Majdan. FOTO: Miro Majcen

Timošenkovi je pot na prostost odprl parlament, ki je včeraj sprejel spremembo kazenskega zakonika in dekriminaliziral člen zakona o zlorabi oblasti, po katerem je bila Timošenkova obsojena. Danes je parlament dobil tudi novega predsednika Oleksandra Turčinova, imenoval pa je tudi začasnega notranjega ministra Arsena Avakova. Oba veljata za podpornika Timošenkove. Parlament je nato na izredni seji glasoval za njeno takojšnjo izpustitev na prostost.

Jevgenija, hčerka Julije Timošenko, v trenutku, ko je parlament glasoval za takojšnjo izpustitev Timošenkove na prostost.
Jevgenija, hčerka Julije Timošenko, v trenutku, ko je parlament glasoval za takojšnjo izpustitev Timošenkove na prostost. FOTO: Reuters

ZDA pozdravile izpustitev

ZDA so pozdravile izpustitev Timošenkove in zagotovile, da bodo skupaj z Rusijo in Evropsko ter mednarodnimi organizacijami podrle združeno in demokratično Ukrajino. "Vztrajno smo zagovarjali, umirjanje nasilja, ustavne spremembe, koalicijsko vlado ter predčasne volitve, današnji dogodki pa nas lahko le približajo k tem ciljem," je sporočila Bela hiša.

Znala se je spretno prilagajati

Timošenkova se je 5. avgusta 2011 zaradi obtožb o zlorabi pooblastil ob podpisu pogodbe z Rusijo v začetku leta 2009 znašla v priporu. Sama je proces označila za politični linč, s katerim jo želi Janukovič izločiti iz politične tekme, a na koncu je bila oktobra 2011 obsojena na sedem let zapora.

Timošenkova je znana po svoji ambicioznosti in kot ukrajinska železna lady ter plinska princesa se je vedno odločno borila za oblast, pri tem pa se je spretno prilagajala razmeram.

Timošenkova na splošno velja za prozahodno usmerjeno, vendar pa je večkrat zamenjala svojo "politično kožo" in se tudi približala Rusiji, če se je to izkazalo za potrebno. Tako je leta 2009 z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom podpisala sporazum, s katerim se je končala plinska kriza, ki je močno prizadela več evropskih držav.

Leta 1999, ko je Ukrajino vodil predsednik Leonid Kučma, je bila Timošenkova namestnica ukrajinskega premiera, a so jo dve leti kasneje odstavili zaradi spora s predsednikom. Nato je bila krajši čas v zaporu zaradi poneverb in prekupčevanja s plinom. Leta 2005 so sicer te obtožbe v skrivnostnih okoliščinah umaknili, privrženci Timošenkove pa trdijo, da je v ječi pristala izključno zaradi nesoglasij s Kučmo. V isti škandal je bil vpleten tudi soprog Timošenkove Oleksander, s katerim se je poročila v najstniških letih. Leto dni je preživel v zaporu, še dve leti pa se je skrival pred oblastmi.

V oranžni revoluciji leta 2004, ki je pometla z režimom Leonida Kučme, je bila Timošenkova na strani Viktorja Juščenka. Zaveznika iz časa oranžne revolucije pa sta v letih, ki so sledila, postala velika sovražnika, kar je onemogočalo normalno vodenje države.

Preberite še: Janukovič je zapustil Kijev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1071)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
26. 02. 2014 18.34
ALI NI TO ZELO LEPO,ČLOVEŠKO,SRČNO,ČUSTVENO,KI VSAKEGA ČLOVEKA PRIZADENE,SE GA DOTAKNE,KAKO MNOŽIČNO SO SPREJELI PO KRIVICI ZAPRTO Julijo Timošenko,ki ČLOVEKU POVZROČI SOLZNE OČI.KOLIKO TRPLJENJA,GORJA JE SPOSOBEN POVZROČITI HUDOBEN ČLOVEK,KI JE NA OBLASTI IN SI JE PRISVOJIL VSO OBLAST,TUDI ODLOČITEV O ŽIVLJENJU IN SMRTI SVOJIH DRŽAVLJANOV.
minnaema@yahoo.com
23. 02. 2014 20.31
+1
ENA ČUDOVITA NOVICA da je gospa "Julija" z svojo hčero in družino na prostosti, kar zadeva NOVIH volitev pa bi bilo bolje, da eno ali dve leti umiri številnih represij, ki so se nad njo zgrinjale v zaporniških prostorih in naj prepusti to delo tistemu, ki se čuti 100% sposobnega voditi državo....kako bo pa bilo s sedajšnjim predsednikom Ukrajine pa bi bilo pošteno, da bi narod Ukrajinski odločil pa tudi oni ljudje, ki so izgubili svoje najdražje v tej večtedenski i trajajoči revoluciji ; lepo, da se narodu in Ukrajincem pišejo boljši časi in da bo v pravem pomenu dejanj bila zagotovljena enakost vsem državljanom Ukrajine. Da , da vsepovsod ljudje želijo iz dneva v dan uživati ekvivalenco in prav je tako !
Goflja_1
23. 02. 2014 14.54
+6
Ob takšnih demonstracijah se zmeraj spomnim Lubeja, Semuliča, Ščernjaviča, Štruklja, Posedija, enega Vuka z čudnim priimkom,predstavnico sindikata kemične in papirne industrije , pa pogrešam Nina medio....in ostale. Pa kje so zdaj ti ljudje???? Imamo zlato pravilo, slabo banko, višji DDV, višjo vinjeto, nepremičninski davek, višjo ceno avtobusnih kart, holding. In zdaj je vse tiho!!!! Se še spomnite, ko je bivši finančni minister Šušteršič omenil dvig DDV-ja za časopis, frizerje, sladke pijače. Kako so v SD, PS in Desusu tulili. Da ne omenim Vebra. Kako so zdaj vsi tiho!!! Le zakaj? Vam je muca papala jezičke, Ali morate biti tiho!!! Revčki ste vsi po vrsti. Ko bo zmanjkalo denarja, bo konec veselja. Me čudi, kako tega ne veste. Aja, se še spomnite trzinskega župana Peršaka???? Da ne omenim enega kulturnika, ki se je drl na šolskega ministra. Pa še to. Gospa Thacher je rekla:" Komunizem je toliko časa živ, dokler časa ga financira kapitalizem."
Marta Jezernik
23. 02. 2014 15.45
-1
Vse to, kar navajate je popolnoma jasno. Nimamo več Janše in s tem so vse težave rešena. Velika HVALA Previrantu in desusovem zvirantu, da sta ga pospravila v kot, sedaj lahko v miru čakamo KONCA !!!
lenatina
23. 02. 2014 12.02
+3
Čez 6 tednov bo Amerika bankrotirala! Japonska je v buli, Kitajcem tudi trda prede, ker premalo prodajo, Evropa je pa itak perešček ki ga bo kmalu odpihnilo! ZDA čaka težko obdobje. Vprašanje je če se ne bodo med seboj skregali. Preveč denarja pomeni malo prijateljev, ko ga pa ni ga pa poskušaš ukrasti še včerajšnjim "prijateljem". Še Mussomeliju se ne gre domov.
Ustavimo-IPCC
23. 02. 2014 13.17
+0
Amerika ne bo "bankrotirala" (vsaj establishment ne...), saj so že pred časom UKINILI zgornjo mejo zadolževanja.... ovce po svetu pa še vedno svoje izdelke "menjajo" za včeraj natisnjen ničvreden sekret papir.... ki se imenuje "dollar" !!!!!. .... ..... .... Dokler ne bodo kitajci rekli.. "nočemo US$... hočemo, da plačujete z zlatom... ne z ničvrednim včeraj natiskanim papirčkom"... toliko časa se bodo lahko afnali..... ko pa bodo naredili to... pa sledi WWIII..... .... ..... ..... ..... .... Imaš pa zgoraj prav.... Kitajci jemljejo ta papir samo zato, ker bi brez prodaje v EU in ZDA... doživeli "drugi Tiananmen"......
tali?ni tom
23. 02. 2014 14.26
+1
recimo da je Gadafi hotel prekinit z dolarjem pa poglejmo kje je! pa lahko verjamete da se zahod ni sekiral za ljudi v libiji ampak za nafto! pa hoteli so nardit nek afriški denar ki bi konkuriral dolarju pa evru! skratka vsako tako mahinacijo zahod utiša z vojno ali destabilizacijo države in "uporniki" ki jih utura!
lenatina
23. 02. 2014 11.58
+3
Po izboljšanju gospodarskih razmer v ZDA so se v Washingtonu odločili za postopen umik ukrepov za povečevanje količine denarja v obtoku, kar pa je vznejevoljilo hitro rastoče države, saj je obilje dolarjev na trgu v zadnjih letih spodbudilo selitev kapitala v te države, kjer so donosi na kapital višji." In potem naj nam še tvezijo zgodbice o konkurenčnosti, tržni ekonomiji itd. Kdo je sploh lahko še konkurenčen ZDA, glede na to, da dirigirajo tako globalni ekomoniji, kot to da dolar nad vodo drži le še naša vera, ki nam ne dovoljuje priznati si, da gre očitno za brezvreden papir. Nam prodajajo zgodbice o potratni državi, previsokih mezdah, pokojninah, radodarni socialni državi, drugi pa se švercajo na povsem imagninarnem nivoju, posojajo brezvreden denar, ki smo jim ga potem dolžni z obrestmi vračat, degradirat lastno socialno okolje, infrastrukturo, kulturo, vse v veri da obstaja neka fer igra in da nam bo bolje.
lenatina
23. 02. 2014 11.56
+3
Denarna politika ZDA povod za spor na zasedanju G20
iGURT
23. 02. 2014 10.19
+1
Težko bo predsednica, lider D. Sektorja zatrjuje da bo predsednik države iz D. Sektorja.
AtaAuffix
23. 02. 2014 10.02
+0
Čestitke Ukrajincem.Človeku postane slabo, ko vidi, da protestirajo, ko gre na bolje in ležijo na kavčih, uspavani od RTV-ja, ko rasejo davki, ko narašča brezposelnost, ko se država zadolžuje...
Feinstein
23. 02. 2014 08.24
+1
Jezus, ustavi konje, frustracije so nadlezna stvar.
Gaudeamus
23. 02. 2014 07.55
+2
Glumica, tale Julija.
askralj
23. 02. 2014 07.53
+9
Tudi mi drvimo proti revščini še dobro leto bo držal kredit in takrat bo konec šale in se bo narod vprašal kje je denar ki so nam ga pokradli in uničli podjetja z bankami vred. Mediji več nebojo dolgo mogli ščitit te mafije ki si je napolnila račune po tujini si zgradila vile ki so ocenjene za lope. Tudi pri nas že vre
Jezus Kristus
23. 02. 2014 07.24
+0
Tile "spontani" protesti se "slučajno" sovpadajo z olimpijskimi igrami v Rusiji ........ kdo vam pa to verjame, dejte no mir.
Jezus Kristus
23. 02. 2014 07.26
-4
metronom
23. 02. 2014 07.17
+7
Gremo na ulice gremo red naredit
naranca1
23. 02. 2014 07.14
+20
Vsi se zbujajo....samo mi ovce čepimo doma......
dr.dare
23. 02. 2014 07.16
-2
Kaj mi naj tudi lopove iz zaporov spravljamo?
mes
23. 02. 2014 07.46
+3
Mi smo se že zbudili pa smo tam kjer smo tako kot zdaj Ukrajinci.
sled
23. 02. 2014 07.12
+8
ukrainci pa štajerci ste spoštovanja vreden narod
dr.dare
23. 02. 2014 07.16
+7
oboji razbijate da vam je potem še slabše....
sled
23. 02. 2014 07.19
+3
žal nisem štajerc aja pa dobro zgledajo ožgani radarji
croc
23. 02. 2014 06.49
+6
gledam te butaste komentarje levakov in desnakov. Ljudje zbudite se, dobro jutro. V Ukrajini bo najbolj nastradal narod zaradi teh pokvarjenih igric. Ovce pa itak ostanjeo ovce....
Disapointed123
23. 02. 2014 07.04
+4
isto sranje bo, ko bo timošenkova na oblasti 2 leti
Jezus Kristus
23. 02. 2014 06.44
-1
Kdo bi si mislil da bo Janukovič sam odstopil, Janša pa ni hotel ........ c,c,c,c,c,c ......
Disapointed123
23. 02. 2014 07.02
-3
mr. kristus lepo je da imaš svoje mnenje, ni pa potrebno da z njim napolniš celotno stran.. lp
Jezus Kristus
23. 02. 2014 07.28
-3
Kaj celotno stran?!! Že 2.000 let po cerkvah polnim glave s svojim mnenjem!
dr.dare
23. 02. 2014 06.39
+0
Komaj čakam da se danes OI končajo da Putin začne z drugim polčasom!
Jezus Kristus
23. 02. 2014 05.50
-8
Odin Ragnarök 22.02.2014 03:48:52 XXX.....video iz prejšnje internacionalne skupščine demokratov kjer smo bili SDS ovci zelo množično zastopani........................................ vojna91 22.02.2014 20:12:04 VSI za JANEZA JANŠO, za Očeta slovenske osamosvojitve!
Jezus Kristus
23. 02. 2014 06.02
+10
Kolk mora bit kej člouk prizadet, da rabi "stranko"........c,c,c,c .......15 let v Švici nisem nikdar nikogar slišal, da bi govoril o katerikoli politični stranki ali o političnem prepričanju! Oni se raje ukvarjajo z gospodarskimi temami........ Smo pač 50 let uzad, ni kej ..........Ukrajina pa 70 ......
Jezus Kristus
23. 02. 2014 06.06
+4
....... je pa zanimivo, da noben komentator nima v svojem nicku PS, SD, Desus, celo Nsi in SLS nisem zasledil .........
Jezus Kristus
23. 02. 2014 06.08
+4
Zastavice, parole, slepo navijanje za stranko ...... celotna ikonografija totalitarnih strank (nacističnih in komunističnih) iz mlajše zgodovine človeštva. In kdo je potemtakem zaslepljen v Sloveniji?
Jezus Kristus
23. 02. 2014 06.13
+5
vesolec1
23. 02. 2014 07.01
+2
Ps jih bo resla muk z alenkico na celu....no ko se parkrat banke dokapitalizirajo in se oni malo oplemenitijo spet....eh ne da se mi vec,raje grem na pir
ne rabimo predsednika
23. 02. 2014 05.16
-5
Yulia Tymoshenko je pravo ime ne pa Timošenko (Timošenkova ha ha ha , se pravi je v lasti Timošenka'' -neumna slovenščina...)
ne rabimo predsednika
23. 02. 2014 08.29
ne rabimo predsednika
23. 02. 2014 14.03