Tujina

Predsednikov zadnji govor

Moskva, 22. 12. 2011 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski predsednik Medvedjev se zavzema za večjo udeležbo državljanov v političnem življenju, obenem pa za povolilne proteste obtožuje skrajneže.

Kritiki pravijo, da je Medvedjev deluje po Putinovih navodilih.
Kritiki pravijo, da je Medvedjev deluje po Putinovih navodilih. FOTO: Reuters

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je v svojem poslednjem govoru o položaju v državi v luči vse večjega nezadovoljstva in protestov zaradi domnevne volilne prevare na nedavnih parlamentarnih volitvah zavzel za temeljito reformo političnega sistema, ki bi dala državljanom več možnosti sodelovanja v političnem življenju.

Najbolj drzen se zdi njegov predlog, da bi regionalne guvernerje ponovno izbirali na volitvah. Leta 2004 je njegov predhodnik in najverjetnejši naslednik Vladimir Putin ukinil volitve regionalnih guvernerjev in dal izbiro v roke Kremlju. Prejšnji teden je Putin namignil, da je pripravljen razmisliti o ponovnem izboru guvernerjev na volitvah. Vprašanje pa je, ali bi lahko do sprememb prišlo pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 4. marca prihodnje leto.

Za protesti stojijo provokatorji iz tujine

Medvedjev, ki je že ob nastopu svojega mandata napovedoval reforme in se kazal kot "mehkejša" različica Putina, meni, da bi morali poenostaviti postopek za registracijo političnih strank in se resneje lotiti problema korupcije. Zavzel se je tudi za ustanovitev "javne" televizije, ki bi bila neodvisna tako od države kot od zasebnih lastnikov. Če se je s tem Medvedjev odzval na kritike, da so državni mediji poročali pristransko o nedavnih protestih, in dal po eni strani prav opoziciji, ki opozarja na nevzdržno korupcijo, pa je po drugi strani hitro s prstom požugal zoper "provokatorje in skrajneže", ki poskušajo tudi iz tujine "manipulirati z ruskimi državljani in ustvariti nedopusten razkol v družbi".

Bo Putin upošteval predloge svojega kolega?
Bo Putin upošteval predloge svojega kolega? FOTO: Reuters

Predsednikov govor najverjetneje ne bo prepričal opozicijskih aktivistov, ki napovedujejo množičen obisk na sobotnem shodu. Opozicija vztraja, da volitve, na katerih je sicer manj prepričljivo kot pred štirimi leti zmagala vladajoča stranka Enotna Rusija, niso bile poštene.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

European22
23. 12. 2011 11.44
+1
Kot bi gledal teniške pare, vsak enkrat udari! Nagrado si pa delita!
Izbrisani8
22. 12. 2011 14.53
-2
To je edina država na svetu, ki se zgleduje po nas.
perkopeter
23. 12. 2011 09.18
+1
major1
22. 12. 2011 13.48
-4
Po guljufiji na volitvah spravni govor - bravo.
vzhod
22. 12. 2011 15.21
-4
ti tako mislis ker so ti mediji plasirali da se je zgodila nepravilnost.poglej pri nas,zmaga jankovic in porazenci hocejo formirat vlado a ni to pol eno in isto ?
NEBESAnaZEMLJI
22. 12. 2011 16.56
-1
Kje pa piše, da mora trmasti netolerantnež sestavljati vlado!? Ima tistih borih 29% glasov, ki jih je dobil na sporen način in se z njimi lahko le slika! Za sestavo vlade je potreben pragmatičen in toleranten odnos do bodočih koalicijskih strank, in povsem normalno je, da mora največja stranka največ popuščati, tako je bilo v vseh dosedanjih vladah. Poglejmo prejšno Pahorjevo LDS najmanjša stranka in je največ iztržila! Vsaka manjša stranka ima v rokavu večje adute in boljša pogajalska izhodišča, kot pa tista ki vlado sestavlja. Ne pa to kar počne Janković, hoče z glavo skozi zid, še z najbolj sorodno stranko SD se na zna dogovoriti, pa se bo s katero drugo!?
Komendator
22. 12. 2011 13.15
+0
Te neposredne volitve guvernerjev so brez veze. Putin ve najbolje kdo je dober!