Tujina

Predsednik vodil protinapad

Rostov, 29. 08. 2010 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čečenski predsednik je obiskal rodno vas, ko se je zaslišalo streljanje. Uporniki so silovito napadali, predsednik pa je s svojo osebno stražo obračunal z oboroženimi napadalci.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov FOTO: Reuters

V Čečeniji se nasilje nadaljuje. Tokrat so uporniki vdrli v vas Centoroj, sicer gre za vas predsednika Ramzana Kadirova, in začeli streljati. Predsednik je bil v vasi, njegova osebna straža pa je takoj odgovorila na napad. Umrlo je najmanj 12 napadalcev in pet nedolžnih civilistov, poročajo tuji mediji.

Predsednik Kadirov je sam usmerjal protinapad, je še sporočil njegov tiskovni predstavnik. "Spustili smo jih v vas, da niso mogli pobegniti," je Kadirov povedal televiziji Channel One, ki je čečenskega predsednika posnela ob pregledovanju trupel domnevnih skrajnežev. "Prisilili smo jih v položaj, v katerem smo jih lahko odstranili," je pojasnil.

Že navajen napadov

To sicer ni prvi napad na Kremlju naklonjenega Kadirova. Policija je lani preprečila domnevni poskus atentata, ko so možje v modrem ubili voznika domnevno z eksplozivom napolnjenega vozila. Ta je vozil proti gradbišču, na katerem naj bi kmalu nastopil Kadirov.

Danes se je zgodil še en incident

V ločenem incidentu so danes varnostne sile v bližnji provinci Dagestan ubile štiri domnevne skrajneže v dveh vozilih, ki niso želeli ustaviti pri policijski nadzorni točki, so sporočili možje v modrem. Pri pregledu vozila so našli orožje.

Rusija je sicer vajena rednih napadov upornikov na severnem Kavkazu, a ta konec tedna je še posebej krvav. Že v soboto je bilo v dveh ločenih spopadih s policijo ubitih devet domnevnih bojevnikov v republiki Kabardino-Balkarija, še pet upornikov in dva policista pa so življenje izgubili v streljanju v Dagestanu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
01. 09. 2010 14.17
Danes so ideologi, pripovedovalci pravljic in tisti ki obljubljajo raj v Ceceniji samo z vojno in nasiljem zastopani samo v tesko dostopnih goratih vaseh in v gozdovih.
KosezVeliki
01. 09. 2010 14.12
Nenazadnje tudi rezultati federalnih volitev v Ceceniji kazejo vecinsko podporo stranki enotna Rusija Vladimirja Putina. Tudi javnomnenjske ankete in raziskave neodvisnih in tujih agencij so prisle do presenetljivih rezultatov, da vecina Cecenskega naroda misli, da se je njihovo ekonomsko in druzbeno stanje po koncu cecenske vojne in verskih in ideoloskih viharjih spremenilo na bolje.
KosezVeliki
01. 09. 2010 13.45
Edini, ki je prisel na oblast ilegalno v Ceceniji je bil kriminalec in morilec Dzhohar Dudajev, ki je z drzavnim udarom zrusil dotedanje zakonito izvoljeno vodstvo Zagajeva. In razglasil Islamsko republiko Ickerijo, ki so jo priznali samo talibani v Afganistanu. Nato pa nagnal iz Cecenije 450.000 etnicnih Rusov.
KosezVeliki
01. 09. 2010 13.35
Upam, da je dovolj neumnosi in naj se ve, da je Akhmad Kadirov, prvi predsednik Cecenske Republike bil izbran za predsednika z vecino glasov na republiskih volitvah. Po umoru Kadirova, ki so ga izvrsili leta 2004 islamski fanatiki in tuji najemniki pod morilcem Basajevom. Putin nato samo potrdi Ramzana Kadirova za predsednika...ne izbere in ne namesti pa ga on. Ramzan Kadirov je bil potrjen tudi na volitvah v Ceceniji, ki so imele vec kot 60 odstotno udelezbo.
Martian
31. 08. 2010 14.10
KosezVeliki31.08.2010, 00:06 0 Kdor ne razume kulture, zgodovine in narodov severnega kavkaza na zalost ne razume nicesar Cecenija je suverena Republika na severnem kavkazu, ki ima svojo zastavo, svojo republisko ustavo, svoje lastne zakone in svojo lastno vodstvo. Moskva je predala vse vzvode oblasti v roke cecenskega vodstva, ki ga je na republiskih volitvah potrdilo ljudstvo Cecenije. Ruska vojska je zapustila ozemlje Cecenije leta 2008 in prekinila 10 let trajajoco protiteroristicno operacijo. Cecensko vodstvo in republiski organi, ki jih je na volitvah potrdilo cecensko ljudstvo je edini zakoniti zastopnik Cecenije. ------------- imam občutek,da ti tut kej dost ne razumeš glede Čečenije!Ramzan Kadirov je postal predsednik tako,da ga je Putin direktno imenoval!Torej,čečensko ljudstvo ni imelo nobene besed pri temu. Tazdnje parlamentarne volitve so bile leta 2005.Mnogi mednarodni opazovalci so poročali,da je bilo na volitvah več tujih novinarjev kot pa volilcev in pa,kanndidati na volitvah so bili vsi člani ene stranke-stranke Kadirova! Ti pa nakladaš o volji čečenska ljudstva!Ne pametuj prov preveč,ker nimaš pojma!
KosezVeliki
31. 08. 2010 00.45
Malega otroka lahko preprosto ze od rane mladosti oblikujes kot plastelin. In kaj je lazjega kot od rane mladosti hraniti otroka z sovrastvom, utopijami in fanatizmom. Taksen otrok ko bo imel pribl. 20 let bo sam z orozjem in razstrelivom jurisal proti lastnemu narodu. In kaj preostane drugega republiskim oblastem in policiji kot, da zaustavi zlorabljenega in psihicno unicenega otroka z strelom v glavo.
KosezVeliki
31. 08. 2010 00.37
Tisti, ki so bili bolj racionalnega razmisljanja in so v besedah sejka Samila dovolj hitro zavohali bikov drek, so ze pod Ruskim carstvom ustanovili vaske svete, ki so v zameno za svojo suverenost in pravice pod Rusijo lovili fanaticne nepismene reveze, ki jih je Samilova ideologija in utopija tako prevzela, da so za njo bili pripravljeni ubiti tudi lastnega brata.
KosezVeliki
31. 08. 2010 00.24
Vse te pravljice, mitologije in mitske podobe o palmah, kamelah in nagih dekletih v raju Emiratov na kavkazu, kjer se bo cedilo mleko in med, kjer bodo na smrt skregani sosedje na kavkazu plesali skupaj objeti in se veselili nad porazom sovraznika... je pripovedoval ze stari vodja kriminalnih roparskih oborozenih tolp sejk Samil ze pred 200 leti nazaj. Ni cudno, da so mladi fantje v njegovih tolpah sli v smrt za te obljube.
KosezVeliki
31. 08. 2010 00.10
Seveda pa so tako v Ceceniji kot tudi v drugih Republikah kavkaza in Ruske Federacije kriminalni druzbeni elementi, ki se z mirnim zivljenjem in normalnim razvojem ne strinjajo. Oni se pod nikakrsnimi pogoji nocejo intergrirati v mirno zivljenje in druzbo, saj so od kriminala ekonomsko odvisni. Izsiljevanje, kraje, pranje denarja, umori, napadi, ropi, narkotiki, teroristicni napadi...itd. So njihova edina mozna pot kako priti z nasiljem do oblasti in vpliva ter strahospostovanja med lastnim ljudstvom. Njihov cilj pa ni samo prevzem oblasti v Ceceniji in razglasitev Islamske neodvisnega kalifata...ampak se Vera in Jihad zoper "krivoverce" uporablja predvsem v propagando o izgraditvi utopicne ideje o zdruzenih kavkaskih islamskih emiratih, ki bi segali od juznega Derbenta v Dagestanu pa vse na sever do Tatarstana in Moskve. Emiratim bi tako vladal vrhovni Emir z zelezno roko po zakonih srednjeveskega seriatskega prava.
KosezVeliki
31. 08. 2010 00.06
Kdor ne razume kulture, zgodovine in narodov severnega kavkaza na zalost ne razume nicesar. Romanticne predstave o narodno osvobodilnem boju cecenskega naroda izpod tuje okupacije danes prodajajo samo se tisti, ki so ze davnaj izgubili stik z realnostjo in zdravim umom. Cecenija je suverena Republika na severnem kavkazu, ki ima svojo zastavo, svojo republisko ustavo, svoje lastne zakone in svojo lastno vodstvo. Moskva je predala vse vzvode oblasti v roke cecenskega vodstva, ki ga je na republiskih volitvah potrdilo ljudstvo Cecenije. Ruska vojska je zapustila ozemlje Cecenije leta 2008 in prekinila 10 let trajajoco protiteroristicno operacijo. Cecensko vodstvo in republiski organi, ki jih je na volitvah potrdilo cecensko ljudstvo je edini zakoniti zastopnik Cecenije. Po vojni se je v Ceceniji pricel proces obnove in razvoja gospodarstva in normalizacija zivljenja.
puffdaddy
30. 08. 2010 17.57
seveda on je pa glih z kom obračunal,čufta!
jurimuri1
30. 08. 2010 05.27
ta tip sodi na haško sodišče ne pa da ga opisujejo kot heroja
Martian
30. 08. 2010 00.10
Ca6e pri teb bi blo tut dobr,da bi kaj preveril....vodja separistov je bil njegov očka,ne pa ta kao pri 16-tih letih..ne ga srati..pol je pa očka postal predsednik...tale sinček je bil pa skoz ob njem....in ko je bil očka ubit,je Putin sinčka dal za predsednika... v obeh vojnah,je ta največ poguma pokazal pri pobijanju nedolžnih in neoboroženih civilistov...toliko o njem!pa rajš kej prever,kokr da napišeš da je pri 16tih vodil sparatiste..
Ca6e
29. 08. 2010 23.03
Kva ste eni ljudje pametni, pa pišete bedarije brez da bi prej kej preverl. Kadirov je pr 16 letih ratal vodja separatistov v prvi čečenski vojni z Rusijo ko se je Čečenija osamosvojila. Prav tako je drugo čečensko vojno vodil Milice "Kadyrovites" ki pa so se borile na ruski strani! model ni kr tako, se že celo življenje strela, poleg sebe ma pa sigurno svoje borce!
Johnny_boy
29. 08. 2010 22.08
to je vrjetn tko zgledal, da se je on skrivu in na ves glas kričal "pobijte jih, nočem umreti" potem je pa PR svetovalec se spomnu da je to "vodenje protinapada".
MOSAD
29. 08. 2010 17.10
Samo promotor! Da bi ga tapravi dobil,bi ga zrihtal tud za pomest nebi ostal!!
Kimberley-Echo
29. 08. 2010 16.55
Tu je tako napisano kot da so uporniki be*ci , ki so se pustili ujeti v past. Dvomim, da je to res in dvomim, da je kdo od njih sploh bil upornik. Od človeka, ki je izdajalec lastne dežele ne moreš pričakovati verodostojnih podatkov. Seveda jih pa tudi preveriti ni mogoče. Slejkoprej bo tudi on naletel na "mino".
MERDE-AVE-MERDE
29. 08. 2010 16.26
Tja je prišel s skupino komandosov, 12 napadalcev 5 civilistov in 2 od njegovih so umrli. Tako pravijo na "RussiaToday"
vinolog
29. 08. 2010 16.17
Ta je pravi RAMBO ! trlalalalala
Cris17
29. 08. 2010 16.13
daljse reklame od posnetka