Tujina

Predsednik 'Srečko' s Facebooka

Abuja, 02. 10. 2010 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nigerijski predsednik ima na Facebooku več prijateljev kot britanski premier, nemška kanclerka in južnoafriški predsednik skupaj. Tudi svoj status vsak dan osvežuje in objavlja novice s področja vladne politike.

Prvič v zgodovini se je na naslovnice nigerijskih časnikov zavihtela zgodba o spletnem družbenem omrežju. In to po zaslugi nigerijskega predsednika Goodlucka Jonathana. Slednji je namreč strasten privrženec omenjenega družbenega omrežja in ima na facebooku več oboževalcev kot britanski premier David Cameron, nemška kanclerka Angela Merkel in južnoafriški predsednik Jacob Zuma skupaj.

Predsednik Goodluck (Srečko) Jonathan
Predsednik Goodluck (Srečko) Jonathan FOTO: Reuters

Johnatan je svoj profil na Fecbooku odprl junija letos, odtlej pa le redko mine dan, da ne bi osvežil svojega statusa. To za šefe držav ponavadi počnejo posebni pomočniki, a po poročanju CNN nigerijski predsednik dejansko za svoj profil skrbi kar sam.

Tako je med drugim prav na Facebooku najprej napovedal svojo kandidaturo na prihajajočih predsedniških volitvah 2011. ''Jaz, Goodluck Ebele Johathan se z milostjo božjo tukaj in zdaj predajam v službo nigerijskemu narodu kot kandidat za mesto predsednika,'' je 15. septembra zapisal v svojem statusu.

V svojih sporočilih na omrežju tudi neposredno komunicira z ljudmi, ki ga spremljajo na Facebooku in se odziva na njihove predloge in sporočila. Tudi zaradi tega naj bi se po navedbah nekaterih strokovnjakov, njegova priljubljenost med mladimi volivci še dvignila. Njegove objave pa velikokrat dobijo tudi po več kot 6000 odgovorov.

Vendar brez kritik tudi ne gre. Tako je na primer objavil, da je preklical dveletno prepoved igranja nigerijske nogometne reprezentance zaradi pritiska svojih prijateljev na Facebooku. Vendar nigerijski novinarji trdijo, da je šlo za pritisk s trani Fife, s takšnimi izjavami pa je predsednik le poskušal zaščititi svoj imidž.

Spet drugi kritiki pa predsedniku očitajo, da se spletnega omrežja poslužuje le zato, da bi si zagotovil višji delež glasov na volitvah. Očitajo mu preračunljivost in preveč govorjenja ter premalo akcije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DrC
02. 10. 2010 20.13
Mislim da sem nekaj pomembnega zamudil... Kaj je facebook? :/
12345s
02. 10. 2010 19.39
Bravo Nigerija
saoirse
02. 10. 2010 17.49
tud srečko prijatelj bi si želel met tok prijateljev kot jih ma predsednik srečko.
Desktop.Messiah
02. 10. 2010 17.25
Pa naj kdo reče, da je Afrika zaostala. Predsednik, čigar uspešnost mandata se meri v klikih na Facebooku je lahko zgled svetovnim voditeljem. RESPECT!