Tujina

Domnevno ponarejeni hrvaški dokument se od avtetičnega dokumenta razlikuje v 14 točkah

Zagreb, 03. 03. 2017 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

24UR je razkril domnevno ponarejene hrvaške dokumente, ki so Jean-Clauda Junckerja prepričali, da začasno ustavi postopek komisije pri dodelitvi izjeme za Hrvaško pri uporabi imena teran. Gre za dva hrvaška dokumenta z istim datumom, istimi oznakami, ki bi morala biti enaka, pa nista.

Original hrvaškega dokumenta o zaščiti terana naj bi se v 14 točkah razlikoval od tistega dokumenta, ki so ga Hrvati posredovali v Bruselj.
Original hrvaškega dokumenta o zaščiti terana naj bi se v 14 točkah razlikoval od tistega dokumenta, ki so ga Hrvati posredovali v Bruselj. FOTO: POP TV

24UR je razkril domnevno ponarejene hrvaške dokumente, ki so Jean-Clauda Junckerja prepričali, da začasno zaustavi postopek komisije pri dodelitvi izjeme za Hrvaško pri uporabi imena teran. Gre za dva hrvaška dokumenta z istim datumom, istimi oznakami, ki bi morala biti enaka, pa nista.

Dokument je hrvaški pravilnik o njihovi zaščiti vin iz leta 2004, ki se, kot je poročal 24UR, v 14 točkah razlikujeta od avtentičnega dokumenta. Besedilo, ki je na fotografiji označeno z rumeno in rdečo, naj bi Hrvati dodali kasneje, s čimer naj bi komisijo želeli pretentati, da je Hrvaška teran zaščitila pred Slovenijo.

Kot je znano, je skupina gospodarstvenikov komisiji v Bruslju že predstavila svoje pomisleke oziroma informacijo o domnevnem ponarejanju dokumentov, ta pa bo naredila novi razmislek. Hrvaška sicer vse očitke zavrača in trdi, da je bil celotni postopek glede terana popolnoma transparenten.

Podpredsednik hrvaške vlade in zunanji minister Davor Ivo Stier je glede Junckerjeve napovedi, da se bo Evropska komisija po preučitvi slovenskih trditev, da je Hrvaška ponarejala dokumente o teranu, vrnila k vprašanju terana. Dejal je, da ne gre za napoved o spremembi odločitve komisije o napovedanem uvajanju izjeme za hrvaške vinarje, temveč za ugotavljanje dejstev, kar "ni težava".

Z rumeno naj bi bili označeni deli, ki naj bi jih Hrvati spremenili.
Z rumeno naj bi bili označeni deli, ki naj bi jih Hrvati spremenili. FOTO: POP TV

Presednik sabora: Hrvaška ne bo sodelovala v postopkih arbitražnega sodišča 

Sicer pa je predsednik hrvaškega sabora in vladne stranke Most neodvisnih list Božo Petrov  danes ponovil, da Hrvaška ne bo sodelovala v postopkih arbitražnega sodišča. Zavrnil je pričakovanje predsednika Evropske komisije Junckerja, da bosta Hrvaška in Slovenija brezpogojno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča v sporu o meji.

"Hrvaška ne bo sodelovala v arbitražnih postopkih, za katerimi stoji sramotno početje posameznih udeležencev," je ob robu zagrebške konference o županijah kot nosilcih gospodarskega razvoja novinarjem dejal Petrov.

Hrvaški sabor je konec julija 2015 odločil, da Hrvaška izstopa iz arbitražnega postopka. Kot so pojasnili, glavni razlog za odločitev o odstopu od arbitražnega sporazuma ni bilo le obnašanje nekdanjega slovenskega člana arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik, temveč v naknadno dodanih dokumentih, na podlagi katerih je arbitražno sodišče lahko odločalo o rešitvi spora o meji.

Juncker je v sredo dejal, da Evropska komisija podpira arbitražni proces, "ki je v interesu pravne gotovosti za obe strani ter v interesu gladkega in učinkovitega izvajanja zakonodaje EU". Izrazil je pričakovanje, da bosta Hrvaška in Slovenija popolnoma in brezpogojno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča v sporu o meji, ko bo ta sprejeta.

"Bilo bi zanimivo videti, ali bi se gospod Juncker ali kdorkoli drug iz EU odzval na takšen način, če bi se to zgodilo v njegovi državi," je danes izjavil Petrov.

Plenković Junckerjevo mnenje označil kot skrajno nepomembno   

Tudi hrvaški premier Andrej Plenković je danes izrazil prepričanje, da bi vsaka država, ki bi se našla v podobni situaciji kot Hrvaška v arbitražnem postopku, storila enako.

Junckerjevo spodbudo arbitraži, je označil kot "skrajno nepomembno in nesprejemljivo za Hrvaško". Kot je poudaril, sta hrvaška vlada in sabor soglašala z oceno, da je arbitraža "težko kompromitirana in kontaminirana".

Hrvaški premier Andrej Plenković je prepričan, da bi vsaka država, ki bi se našla v podobni situaciji kot Hrvaška v arbitražnem postopku, storila enako.
Hrvaški premier Andrej Plenković je prepričan, da bi vsaka država, ki bi se našla v podobni situaciji kot Hrvaška v arbitražnem postopku, storila enako. FOTO: AP

"V mednarodnopravnem smislu odločite arbitražnega sodišča v okviru procesa, ki se ga sploh ne udeležujemo, na noben način ne bodo obvezovale Hrvaške," je med današnjim obiskom državne geodetske uprave novinarjem dejal predsednik hrvaške vlade.

"Hrvaška bo s Slovenijo reševala odprto vprašanje meje na kopnem in morju po drugi poti in ne z arbitražnim postopkom, ki je kompromitiran z ravnanjem slovenske strani. Zaradi tega sta slovenska agentka v arbitražnem postopku in sodnik iz Slovenije sama odstopila," je dejal.

Poudaril je še, da je Zagreb Evropsko komisijo pred letom in pol jasno seznanil s hrvaškimi stališči. "Če bo treba pojasniti, zakaj smo to počeli, bomo pojasnili. Temu ne bom dajal večje pozornosti," je še povedal.

Po Plenkovićevih besedah je Hrvaška vstopila v arbitražni postopek "v dobri veri". "Prepričan sem, da bi, potem, kar se je razkrilo, ne samo Hrvaška, ampak katera koli država, ki bi se znašla v podobni situaciji (...) , ravnala enako. Zadeva je trdna in jasna," je sklenil hrvaški premier.

Stier: Reševanje dvostranskih sporov meji ni v pristojnosti Evropske komisije 

Podpredsednik hrvaške vlade in zunanji minister Davor Ivo Stier je danes ponovil, da Junckerjevo mnenje "spodkopava avtoriteto Evropske komisije".

"Hrvaška si prizadeva, da bi se komisija osredotočila na vprašanja, za katera je pristojna," je izjavil Stier v Zagrebu po današnjem srečanju zunanjih ministrov držav procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropo (SEECP). Znova je dejal, da "reševanje dvostranskih sporov, spor o meji pa je dvostransko vprašanje," ni v pristojnosti Evropske komisije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (481)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aerys Targaryen
06. 03. 2017 17.48
+1
N.D.H. je in bo...ali mislite da so se v 60 letih kaj spremenili.
ServerAUTOMATIC
05. 03. 2017 14.07
+0
Novinarji pišejo, da so Hrvati odstopili od arbitražnega sporazuma. Jim dam prav. Ne pišejo pa tega zakaj so Hrvati odstopili. Tista dva katera sta zavozila in osramotila našo državo bi morala odgovarjati. DOKLER NAŠI NE PREVZAMEJO ODGOVORNOSTI ZA SVOJA DEJANJA BOMO VEDNO IZGUBLJALI.
murinar
05. 03. 2017 16.19
+2
Sodišče je odločilo ,da to ni tako velik prekršek za odstop!
Uporabnik113189
05. 03. 2017 20.59
+2
Hrvati ne priznavajo sodišča, za katerega so vse podpisali, uradno potrdili pod nadzorom EU komisije, ki je garant tega sporazuma.. Sedaj je kriv Juncker, slovenska politika, pa bog. Res pestro..
murinar
05. 03. 2017 11.21
+10
Naj Rupel ,Janša in Bavčar pojasnijo zakaj so se 1991 leta umaknili z meje in to prostovoljno cca 2km v notrajnost Slovenije !'
LLLEPI
05. 03. 2017 12.23
+6
To je bil biznis stoletja so pokasirali miljardice za izdajo Slovencev in Slovenije
ServerAUTOMATIC
05. 03. 2017 14.11
-6
murinarmurinar@ Kučan je bil nad vojsko in policijo, si pozabil? Predsednik države je glavni šef.
murinar
05. 03. 2017 16.21
+4
čavlek -mejo je varovala policija in le ta se je umaknila a zakaj ,naj že enkrat povedo
sinhron
05. 03. 2017 16.37
+4
Še enkrat bom zapisal , ker enkrat me je že moderator izbrisal ! Janša in Bavčar sta te kilometre Slovenske zemlje podarila Hrvatom za omogočanje preprodaje orožja !
murinar
05. 03. 2017 11.19
+4
Dajte jim še en Merkator in ostale firme ,da se bojo lažje norca delali iz Slovencev ! Eno drži ;hrvat je prevarant ,tat in lažnivec!
brabusednet
05. 03. 2017 09.09
+13
Nič se bat Hrvati bodo našli izgovor,kot vedno pa tudi podkupili bodo koga.Oni so doktorji proti našim vajencem pravniškim.Če bodo Hrvati sprejeli arbitražno odločitev sem jaz bicikl,edino,če dobijo celo Savudrisko valo.Naši levičarji,ki so se v to sploh spustili so hepani.Če bi takrat vstrajali na blokadi,bi bilo že vse zdavnaj rešeno in to v naše dobro.Kar pa sedaj nikoli ne bo.
ServerAUTOMATIC
05. 03. 2017 09.25
+4
Ne skrbi, mi imamo Karla, Cerarja in Pahorja,....buhuuuuuuu
brabusednet
05. 03. 2017 09.39
+6
Točno,bo pa Karl zapisan v zgodovino države,da je zasral Piranski zaliv in ostalo.
BURGA
05. 03. 2017 09.42
+10
Zasrala sta ga Bavčar in Janša. Malo se spomnite nazaj, ko smo se odcepili in sta srala ta dva.
brabusednet
05. 03. 2017 10.11
-4
Burga ne klamfaj,kdo se je v arbitražo spustil in referendum razpisal.Na katerem niti polovica državljanov ni glasovala za.
ata janez
05. 03. 2017 10.56
+7
Burga ima prav.Če bi ob odcepitvi vojaško zasedli Istro,bi bila danes naša,saj so bili Istrani za Slovenijo.Zato pa je Tuđman pohitel in zamenjal vodilne ljudi v Istri,ki so navijali za Slovenijo.Sicer smo pa Istro po Kardeljevi zaslugi izgubili že 45.leta.
ServerAUTOMATIC
05. 03. 2017 14.03
+2
Zasrali so vsi. In še danes serjejo, levi in desni.
ServerAUTOMATIC
05. 03. 2017 00.21
+8
Po vsem kar smo v teh letih izgubili z Hrvati (po krivdi naših nesposobnežev) rešujemo še vino, da se od razočaranja lahko napijemo z Slovenskim vinom. Drugo nam ne preostane!
Bruhalnica24
04. 03. 2017 20.05
+12
Med tem ko vse moči uporabljamo v bitki za Teran, so Hrvati pokupili kar se je splačalo v SLO, kdo je tu nor, koga briga Teran.. Novinarstvo je res čuden poklic..
Bruhalnica24
04. 03. 2017 20.06
+2
Kaj me briga od koga je Teran, saj ga moram plačat...
LLLEPI
04. 03. 2017 20.14
+10
Igrica nasih lopovskih politikov se bo nadaljevala dokler bo se kaj vrednega v Sloveniji in bo to mozno prodat denar pa odnest iz drzave
ServerAUTOMATIC
04. 03. 2017 22.19
+4
Bruhalnica24@ Ja Hrvati so pokupili. Res je. Sedaj kdo je kriv???? Hrvati ker so pokupili ali tej kateri so dovolili, da se proda in tej kateri so prodali! Krivi so naši! Isto pravim da so naši zavozili vse z Hrvati, vključno z arbitražo in Teranom. Ta dokuument dvomim, da je ponarejen, ker so ga dali ven včeraj ko je Junker bil pri nas. A ni čudno, da ga niso dali takoj, ko je Evropska komisija odločila Hrvatom v prid. Okoli jedrske elektrarne so nam naši govorili neke zgodbice, kako Hrvati ne plačujejo elektrike, na zadnje pa se je izkazalo na sodišču, da so jo še preplačali. In plačali smo mi davkoplačevalci odškodnino Hrvatom. Komu sedaj verjet? Počakajmo, da strokovnjaki ugotovijo kako je sedaj z temi dokumenti.
Uporabnik113189
05. 03. 2017 20.55
-1
Čavlek, ne govori o krivdi naših, ker nisi naš in ti zmanjka kompetenc..
Kollerik
04. 03. 2017 20.01
+12
vi jim pa še kar nosite svoj denar tja v lepo njihovo....bravo, slovenclji, bravo.... :)
Viejo cabron
05. 03. 2017 08.17
-1
Imaš pa pravi nikname KOLERIKA (kolerična) in ja moj denar bom nosil tja kam mi paše. Na Slovenskem morju si ne vem kaj začeti, sicer pa se v kratkem odpravljam v Hurghado in verjamem, da imaš tudi negativni komentar v smislu muslimani, begunci, teroristi in ostale neumnosti, doma pa te lahko povozi pijani Slovenec.
Aerys Targaryen
06. 03. 2017 17.45
jz nikoli.,vedno grem nekaj dlje...še pivo ki jo na poti popijem je iz si...edin poščijem se jim na kakem počivališču. N.D.H. od mene jne dobi nič....uporabim magistralke.
LLLEPI
04. 03. 2017 19.16
+9
Moram pa priznati da mi je ta tditev vsec da je nad hrvasko samo se bog.Nasi podlozniki in hlapci take izjave niso sposobni izjaviti niti v sanjah.Tu se vidi kdo je pravi domoljub in kdo ima hrbtenico ne pa nase jagulje ki se vsem klanjajo do tal
LLLEPI
04. 03. 2017 19.40
+5
Ozziroma nasi sluzavi politiki ki unicujejo Slovenijo in slovence nazadje pa so se ponosni na to
srebrnibreg
04. 03. 2017 20.03
+5
Take butaste izjave naši ne rabijo dajati. Tudi takšnih domoljubov ne rabimo kateri poveličujejo u staše.
LLLEPI
04. 03. 2017 23.02
+5
Viejo cabron
05. 03. 2017 08.18
+2
Slovenci smo sami sebi največji sovražnik.
JE-BI-GA
04. 03. 2017 18.45
+3
Hrvata kako obrneš je še vedno Hrvat.
ServerAUTOMATIC
05. 03. 2017 00.26
+3
Enako velja za naše, kakor koli jih obrneš vse zavozijo.
HolyRomanEmpire
04. 03. 2017 18.19
+1
Ta pravfi Hrvati
Burtonnn
04. 03. 2017 16.04
Kako to, da "domnevne dokumente" ne komentira nihče od relevantnih veljakov? Starejši, se še spomnite štabnega dokumenta? "Domneva" je plod televizij, da si nabirajo naivne gledalce, hrvaški mediji jih niti obrobno ne omenjajo, a kaj šele da jih komentirajo, domnevno!
sinhron
04. 03. 2017 18.34
+3
Sami sebe in svojih malverzacij ne bodo obravnavali in se dajali v slabo luč !
luciluk
04. 03. 2017 15.31
-2
vprašanje za administratorja; ali je to komentiranje namenjeno izključno za osebo po vzdevku čavlek???
mallonge
04. 03. 2017 14.38
+3
Hrvatje lahko počnejo kar želijo, ker so naši politiki slepi ko naskakujejo vsak svojo seksualno tarčo. Pahor Kolindo, Cerar pa Junckerja. Pri vsem pridobi edino mavrična parada, izgobljajo pa konstantno delavci,
sinhron
04. 03. 2017 14.30
+8
Pahor je sigurno užaljen , ker tako obdelujejo Hrvate , ker je njihov veliki prijatelj , zato tega z Teranom ne komentira !
LLLEPI
04. 03. 2017 14.09
-1
ko bo zadeva koncana se pa hvalite. Je pa se dalec od tega da je zadeva urejena hrvati lahko se veliko storijo
LLLEPI
04. 03. 2017 14.07
+10
Malo povprasajte Srbe kaj razumejo HRVATI
LLLEPI
04. 03. 2017 13.21
+2
Kaj je zdaj to DOMNEVNO ??? Je ponareje ali pa ni. Domnevno pomeni da bo SLO politika z svojimi nesposobnjakovici ponovno potegnila takratko NAROD BO ¨PA PLACAL KOT VEDNO
LLLEPI
04. 03. 2017 13.22
+5
a ni ze cas da se resimo teh nesposobnih in pokvarjenih politikov ?? Lahko bi jih poslali junkerju da bi se ljubil z njimi
poletjepika
04. 03. 2017 14.06
+4
DOMNEVA je povsem nepreverjena in plod intuicije :)
Timy15
04. 03. 2017 12.59
+2
Čavlek,ustavi konje!
ServerAUTOMATIC
04. 03. 2017 12.19
+11
Naredimo zid na meji z Hrvaško in naj ga plačajo Hrvati.
ServerAUTOMATIC
04. 03. 2017 12.20
+3
Madžarska dela dvojni zid na meji z Srbijo.