Tujina

Predsednik Federacije BiH na prostosti; želi si nemoteno nadaljevati svoje delo

Sarajevo, 25. 05. 2013 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so Živka Budimirja, osumljenega prejemanja podkupnine za pomilostitve obsojenih, izpustili iz pripora, je državno tožilstvo že napovedalo pritožbo. Budimir pa je izrazil upanje, da bo lahko nemoteno nadaljeval opravljanje funkcije predsednika Federacije BiH.

Potem ko je ustavno sodišče BiH razsodilo, da ne obstaja podlaga za sum, da je predsednik Federacije BiH Živko Budimir prejemal podkupnino za pomilostitve obsojenih, so ga v petek izpustili iz enomesečnega pripora.

Ob njem so bili na prostost izpuščeni še štirje osumljenci – njegov svetovalec Petar Barišić, predsednik komisije za pomilostitve Federacije BiH Hidajet Halilović ter predsednika bošnjaškega in hrvaškega združenja borcev Saud Kulosman in Ivan Jurčević, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

predsednik Federacije BiH Živko Budimir
predsednik Federacije BiH Živko Budimir FOTO: dnevnik.hr

Ustavno sodišče BiH je v petek namreč uslišalo pritožbo Budimirjevih odvetnikov glede njegove aretacije in pripora ter pri tem razsodilo, da so bile s tem kršene določbe ustave BiH kot tudi evropske konvencije o človekovih pravicah. Sodišče je presodilo, da ni bilo podlage za oceno, da je Budimir storil kaznivo dejanje, ki mu ga očita tožilstvo in da posledično ni bilo podlage za odreditev pripora.

Državno tožilstvo BiH je danes že napovedalo pritožbo na odločitev sodišča in obenem zagotovilo nadaljevanje preiskave s ciljem, da se čim prej vloži obtožnica.

Budimirjev odvetnik Ragib Hadžić pa je danes izjavil, da bi bilo glede na takšen razvoj dogodkov treba preučiti delo tožilstva, ki vodi primer. Po njegovem mnenju to doslej ni zbralo nobenih resnih dokazov, ki bi obremenjevali Budimirja.

Spomnimo. Budimir je bil aretiran 26. aprila med obsežno policijsko protikorupcijsko akcijo v BiH, v okviru katere je bilo aretiranih še 18 oseb.

Lokalni mediji so takrat poročali, da je od 435 prošenj za pomilostitev Budimir odobril 162, tudi nekemu moškemu, ki je prestajal dve leti in pol zaporne kazni zaradi poskusa umora.

Budimir vse obtožbe zavrača. Po izpustitvi iz pripora je izrazil upanje, da bo lahko nemoteno nadaljeval opravljanje funkcije predsednika Federacije BiH.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dq
25. 05. 2013 16.05
+5
to kar se dogaja v Bosni, Srbiji pa Sloveniji......ja neb se cudu ce se vojna izbije...!! Je pa res da kar se v Sloveniji dogaja je huj k ceu balkan..!!