Tujina

FOTO: Predsednica pokopala moža

Buenos Aires, 30. 10. 2010 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Argentina je pokopala Nestorja Kirchnerja. Od nekdanjega predsednika in moža sedanje predsednice so se poslovile množice, ki so vdovi sporočale, naj "ima moč".

Argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner
Argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner FOTO: Reuters
Tuji mediji poročajo, da so prizori na ulicah Buenos Airesa spominjali na veliko žalost, ki je v Argentini zavladala ob smrti slovite in izredno priljubljene nekdanje prve dame Eve Peron, Evite, leta 1952 in kasneje leta 1974 ob smrti njenega soproga, trikratnega predsednika Argentine Juana Perona.

Nekdanjega argentinskega predsednika in moža sedanje argentinske predsednice Nestorja Kirchnerja so v petek pokopali v njegovem domačem kraju na jugu Argentine. Krsta s posmrtnimi ostanki Kirchnerja, ki je umrl v sredo zaradi odpovedi srca, je pred tem ležala v predsedniški palači v Buenos Airesu. Kljub dežju so bile vrste žalujočih vseskozi dolge celo po dva kilometra in več.

Množica je Kirchnerjevi vdovi, sicer sedanji argentinski predsednici Cristini Fernandez de Kirchner, med drugim sporočala, naj "ima moč". Predsednica je skupaj z otrokoma najprej v predsedniški palači več ur sprejemala izraze sožalja, kasneje pa je bila na čelu pogrebnega sprevoda, ki se je vil po ulicah Buenos Airesa proti letališču.

Sprevod je spremljalo na tisoče in tisoče ljudi, ki so jokali, peli, mahali z belo-modrimi argentinskimi zastavami ter metali cvetje. Številni so se odločili tudi za pot v hladno in oddaljeno Patagonijo, kjer so krsto pospremili vse do pokopališča v Kirchnerjevem rodnem kraju Rio Gallegos. V Riu Gallegosu so sicer predsednikovo krsto pričakali tudi številni latinskoameriški voditelji, med njimi venezuelski predsednik Hugo Chavez.

Ugibanja glede vdove

Kirchner je bil argentinski predsednik med letoma 2003 in 2007, mnogi pa so pričakovali, da se bo prihodnje leto, ko se njegovi soprogi izteče mandat, ponovno potegoval za predsedniški položaj.

V Argentini in širše v Latinski Ameriki so se že pojavila ugibanja, kako bo vdova še naprej zmogla opravljati predsedniške posle. Njen soprog je imel namreč v ozadju velik vpliv na njeno administracijo, bil pa je tudi predsednik vladajoče Peronistične stranke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Partysan1983
30. 10. 2010 19.52
mi vsak dan takole jokamo,ampak zato ker so naši politiki še živi! Bo pa na njihovih pogrebih bolj veselo :)
beton
30. 10. 2010 13.49
je videt,kot bi ga pokopali v bobu dvosedu
a-dmin-je-gnoj
30. 10. 2010 12.45
nekam mi je sumljiva
akcija-reakcija
30. 10. 2010 12.19
dobra vdova, ji ne bo hudega. Vrsta za štafeto čaka!!!