Tujina

Predlogi za lažje reševanje sporov med potrošniki in trgovci

Bruselj, 29. 11. 2011 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija predlaga sveženj predlogov, na podlagi katerih bodo lahko vsi potrošniki težave reševali brez sodišča, ne glede na vrsto izdelka ali storitve in ne glede na to, kje na evropskem trgu so izdelek ali storitev kupili.

Lani je imel vsak peti potrošnik v EU težave pri nakupu blaga ali storitev na enotnem trgu, pri čemer se izgube za potrošnike ocenjujejo na 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda EU, navajajo v Evropski komisiji. Tako predlagajo sveženj zakonodajnih predlogov za hitrejše in cenejše reševanje sporov potrošnikov s trgovci. V komisiji tako ocenjujejo, da bodo potrošniki s splošnim dostopom do kakovostnega alternativnega reševanja sporov po vsej EU prihranili 22,5 milijarde evrov na leto.

Nakupovanje - 4
Nakupovanje - 4 FOTO: Reuters

Predstavljeni sveženj sestavljata dva predloga. Prvi je direktiva o alternativnem reševanju sporov, ki naj bi zagotovila delovanje kakovostnih izvensodnih organov za reševanje vseh pogodbenih sporov med potrošniki in podjetji. Organi za alternativno reševanje sporov bodo morali izpolnjevati določena kakovostna merila, kot so: zaposlovati visokokvalificirano osebje ter delovati nepristransko, pregledno, učinkovito in pošteno, podjetja pa bodo potrošnike obvestila o organu, ki lahko obravnava morebitni pogodbeni spor s podjetjem. Spore bodo morali rešiti v 90 dneh.

Drugi predlog je uredba o spletnem reševanju sporov. Vzpostavili naj bi vseevropsko platformo za spletno reševanje sporov, ki bo potrošnikom in podjetjem zagotavljala enotno vstopno točko za spletno reševanje sporov glede spletnih nakupov v drugi državi EU. Platforma bo samodejno poslala pritožbo pristojnemu nacionalnemu organu za alternativno reševanje sporov ter omogočila rešitev spora v 30 dneh.

Nakupovanje - 2
Nakupovanje - 2 FOTO: Reuters

Evropski parlament in Svet EU sta se po navedbah komisije zavezala, da bosta zakonodajni sveženj sprejela do konca leta 2012 kot prednostni ukrep akta za enotni trg. Države članice EU pa bodo morale direktivo o alternativnem reševanju sporov prenesti v nacionalno zakonodajo v 18 mesecih po njenem sprejetju, torej bi moralo biti kakovostno izvensodno alternativno reševanje sporov na voljo povsod v EU v drugi polovici leta 2014. Platforma za spletno reševanje sporov pa naj bi v celoti delovala šele v začetku leta 2015, saj njeno delovanje ponekod zahteva vzpostavitev in nadgradnjo izvensodnih organov.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.