Tujina

Predlog za spolno vzgojo v šolah

London, 29. 01. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V vse angleške šole bodo poslali vodič, ki bo v pomoč učiteljem pri izobraževanju učencev o spolnosti in medsebojnih odnosih. Britanska vlada namreč meni, da bi morali izobraževati otroke od pet let dalje.

Otroci
Otroci FOTO: iStockphoto

V predlogih, ki so še v posvetovalnem postopku, je zapisano, da bi morali učence od 11. do 14. leta seznaniti s pomenom zakonske zveze in stabilnih medsebojnih odnosov za družino in vzgojo otrok. Ob tem predlagajo, da se otroke spodbuja k pogovorom o seksu, odraščanju in tabu temah, za katere so slišali le od prijateljev.

Najstnike bi tako poučevali o starševstvu in se z njimi pogovarjali o starševskih odgovornostih in spretnostih. Vodič zajema izobraževanje o spolnosti in medsebojnih odnosih za otroke, stare od 5 do 16 let. Vključili so tudi priporočila, naj učitelji spodbudijo 5-letne otroke k razmišljanju o vprašanjih, kot so od kod pridejo dojenčki in kakšna je razlika med deklicami in dečki. Od sedmega leta dalje bi otroke učili tudi o puberteti in možnostih zanositve.

Preberite si, zakaj so se tako odločili in kakšno mnenje ima o tem britanski minister za šolstvo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ursi-ursi
18. 08. 2010 15.13
ja mogoče bi blo pametno ampak js bi raj da bi učil spolno vzgojo od 7 razreda dalje...pa naj povejo slabe in dobre strani sexa in seveda zaščitami pred zanositvijo in tudi, da je to nekaj lepega...da ne bojo otroc tako kot dans nekateri ko samo seksajo z žensko, do nje pa ne čutijo nič ljubezni
domremy
29. 01. 2010 18.29
+1
več kot veš o varnem seksu, manj je šans, da rataš starš takrat, ko si še sam otrok.
buderus
29. 01. 2010 14.20
Vse lepo in prav, samo to nebi imelo učinka, za to skrbi dnevo 24ur , tako da smo v spolnosti že pravi eksperti. ( otroci to čitajo, gledajo kmetijo slavnih...)
Ramzess
29. 01. 2010 14.07
AnastasijaT="ja kot mamica, se kar strinjam s spolno vzgojo v šolah in mislim da bi tudi pri nas morali to uvesti. Seveda vse prilagojeno letom." Katerim letom, ravno to je problem, kar se tiče otrok, se vse formulira, kategorizira po letih, starosti, kot da drugi kriteriji ne obstajajo. Na koncu pa mobo spet ugotovili, da je program izven konteksta, v določen cilj, v okviru določenih ineresov šolskega sistema, ki jim le-ta sledi. Nič nimam proti izobraževanju ... -letnikov o ... vprašanje je le 'kaj' in 'kako' se bo izobraževalo mlade, ker bo spet izven pravega konteksta. "Po najnovejšem predlogu naj bi učitelji z učenci razpravljali o tem, kakšne vrste zlorab se dogajajo v medsebojnih odnosih in kakšne posledice takšno nasilje prinese." Manjši otroci vsega kljub temu še ne razumejo, še najmanj pa kontekst, zna se zgoditi, da bodo kaj omenjali, kar se bo napak ali po svoje razumelo, in spet bomo brali zgodbe o obtožbah zaradi ... staršev itd., ker pač ... obstaja to in ono, ... nek sum na nekaj, itd. ... saj veste kako to gre. Previdno pač.
6zabica
29. 01. 2010 10.09
+1
Ah dajte no,petletnike izobraževati o spolni vzgoji...alo,a ma še kdo kaj možganov v glavi. Nisem proti vzgoji o spolni vzgoji, ampak prosim,naj tega ne izvajajo župniki:-)))) (to je mišljeno rahlo sarkastično). Pa prosim ne verouka v SLO v šole, ker potem bodo moji otroci deležni domače učiteljice/ja brez verouka.Nisem proti verouku, ampak naj ostane to izbira posameznika in ne prisila za vse - kaj če bodo moji otroci budisti,jehovci,muslimani...?
suzanaavbelj
06. 12. 2011 17.45
Mi smo mogl že pisat o spolnosti pri veruku.
trip
29. 01. 2010 08.41
ja... ali to ali pa verouk:)
CyChick85
29. 01. 2010 08.31
Ja, to že vse lepo in prav. Ampak naj 'promovirajo' odnos do spolnosti, da je to nekaj lepega in skoraj svetega in ne kontracepcije in kondomov, če ne bojo otroci seksali že pred 10 letom...
AnastasijaT
29. 01. 2010 08.21
ja kot mamica, se kar strinjam s spolno vzgojo v šolah in mislim da bi tudi pri nas morali to uvesti. Seveda vse prilagojeno letom.
kvapatebriga
29. 01. 2010 07.12
Za spolno vzgojo pri nas poskrbi kar cerkev.....