Tujina

FOTO: Bo Grčijo vodil evropski ombudsman?

Atene, 07. 11. 2011 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kdo bo prevzel vodenje grške vlade narodne enotnosti, še ni znano. Najpogosteje se omenja Lucas Papademos, nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke. Med možnimi kanididati pa se je pojavilo ime evropskega ombudsmana.

Voditelji grških političnih strank so dosegli dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Kdo bo vodil vlado, še ni znano, a omenja se ime nekdanjega podpredsednika Evropske centralne banke (ECB) Lucasa Papademosa. Med možnimi kandidati je tudi evropski ombudsman Nikiforos Diamandouros. Sam pravi, da te možnosti ne izključuje. Sicer pa se pogovori o oblikovanju prehodne vlade nadaljujejo. Odločitev naj bi bila znana jutri dopoldne. Predčasne volitve naj bi bile 19. februarja prihodnje leto, poročajo tuje tiskovne agencije.

Čeprav je bilo že videti, kot da je dogovor tik pred vrati, so neimenovani viri iz vrst doslej vladajočih socialistov premierja Papandreuja in iz vrst opozicijskih konservativcev Antonisa Samarasa zvečer sporočili, da pri nekaterih vprašanjih glede sestave prehodne vlade še obstajajo problemi.

Papandreu je že včeraj sporočil, da začasne vlade ne bo vodil, potem ko je pred tednom dni povzročil razburjenje zaradi napovedi referenduma o paketu pomoči. Grčija se je medtem referendumu odpovedala, Papandreu pa je sporočil, da je pripravljen zapustiti premierski položaj.

Bo Grčijo vodil evropski ombudsman?
Bo Grčijo vodil evropski ombudsman? FOTO: Reuters

Pripravljenost za vstop v koalicijo je izrazila tudi skrajno desničarska stranka LAOS, a le pod pogojem, da ne bo vlada vpeljevala novih poostritev in zategovanja pasu ali pa prisilne privatizacije, je poudaril predsednik stranke George Karatzaferis. "Vlado narodne enotnosti bomo podprli pod tremi pogoji: če ne bo nadaljnjega zniževanja plač, nobenega odpovedovanja nacionalni suverenosti in nobenega nasilnega prodajanja državnega imetja,“ je po srečanju s predsednikom povedal Karatziferis. Stranka LAOS ima v grškem parlamentu, v katerem je 300 poslancev, 16 sedežev.

"Po težkem tednu imamo sedaj nove politične razmere, nov politični okvir v Grčiji. Imamo novo vlado narodne enotnosti in narodne odgovornosti. To je dokaz naše zavezanosti in naše zmožnosti za izvedbo programa in obnovo države," je dejal grški finačni minister Evangelos Venizelos.

Komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je poudaril, da je za povrnitev zaupanja evropskih partnerjev v Grčijo ključno, da ta sestavi koalicijsko vlado narodne enotnosti. Ta proces sicer po njegovih besedah napreduje dobro in naj bi bil končan kmalu.

Ti grški koraki k političnemu konsenzu so kot prvi otroški koraki, ki so navidez obetavni, a ne morejo zagotoviti dolgoročnega uspeha. Bob Andres, član investicijske družbe Merion Wealth Partners LLC

Začasna koalicija razbremenjuje grško politično krizo

Medtem ko nekateri analitiki že naznanjajo olajšanje, številni dvomijo, da bo ta razdrobljena koalicijska vlada zmogla izpeljati poglobljene reforme, nepriljubljeno znižanje plač in davčne ukrepe, ki jih morajo Grki izvesti, da obstanejo v mednarodnih finančnih tokovih ter v evrskem območju. "Ti koraki so kot prvi otroški koraki, ki so na videz obetavni, a ne morejo zagotoviti dolgoročnega uspeha,“ je za Reuters povedal Bob Andres, član investicijske družbe Merion Wealth Partners LLC, in dodal, da dvomi, da bi s tem lahko dosegli končno rešitev grškega finančnega vprašanja.

"Če bo šlo vse po pričakovanjih, bomo lahko imeli vlado z zadostno parlamentarno podporo že v enem tednu,“ je poudaril tiskovni predstavnik grške vlade Ilias Mossialos. Kot prva naloga nove vlade bo zagotovitev naslednjega, osem milijard evrov vrednega posojila Grčiji, ki se bo nakazalo v enem tednu, če bodo spoštovani koraki, ki so jih pogajalske strani dorekle z evropsko trojko predstavnikov IMF, Evropske unije in ECB. Drugi paket mednarodne finančne pomoči bi bil tako zaključen že konec novembra.

Usoda Grčije znotraj evrskega območja še ni popolnoma zagotovljena. Kdo bo vodil grško vlado?
Usoda Grčije znotraj evrskega območja še ni popolnoma zagotovljena. Kdo bo vodil grško vlado? FOTO: Reuters

Ko v pogajanja poseže Evropa

Evropski komisar za ekonomske in denarne zadeve Olli Rehn je v nedeljo Grčijo opozoril, da ima na voljo le 24 ur, da sestavi začasno vlado, ki bo evropske zahteve tudi izpolnila. Če tega ne bodo storili, sledijo sankcije in izključitev iz evrskega območja.

O nadaljnjih ukrepih je 17 finančnih ministrov evrskega območja razpravljalo na sestanku v Bruslju.  To reflektira tudi grško javno mnenje, saj je le nekaj ur po tem, ko so strankarski voditelji dosegli okvirni dogovor o prvem osnutku koalicijskega sporazuma, 52 odstotkov Grkov podprlo koalicijska prizadevanja, 36 odstotkov pa jih je zahtevalo razpis predčasnih volitev in razpustitev vlade. 80 odstotkov vprašanih je ocenilo, da je bil predlog referenduma politična zabloda in slaba poteza dozdajšnje vlade.

Po javnomnenjskih analizah obstaja najverjetnejša rešitev Venizelosov prevzem predsedovanja stranki PASOK, ki ga podpira 34 odstotkov strankinih volivcev, le 10 odstotkov pa jih podpira Papandreuja, z 12 odstotki pa ga je na lestvici prehitel celo minister za zdravje Andreas Loverdos. Venizelos bo najverjetneje ostal na mestu finančnega ministra, prevzel pa naj bi celo začasno vodenje dveh ministrskih resorjev, kot podpremier pa bi vodil vlado s predstavnikom Nove demokratske stranke. Tovrstno tehnokratsko vodenje številni ocenjujejo kot problematično in nestabilno, saj skeptiki dvomijo, da bi dve tako različni politični frakciji zmogli doseči konsenzualne rešitve v ključnih odločitvah, ki bi zahtevale hitro odzivnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
08. 11. 2011 09.46
@admin pa lepo se te prosil, da pustiš comment gor, da še drugi lahko preberejo.
hakija
08. 11. 2011 08.48
hakija
08. 11. 2011 08.00
in pa še to ljudje. če je obrestna mera 2% in inflacija 2.6% ste ga našpukali.
hakija
08. 11. 2011 07.56
@tiger444 ko bo hiša vredna 500 unč si bova midva palače zidala ;) @grim_reaper strinjam se s tabo, ampak upam, da do takega scenarija ne bo prišlo! ne sme priti! če pride je pa tako najbolje imeti hišo nekje na deželi. s srebrom je tako, da najmanša količina, ki jo prodajajo so kovanci teški 31.1035g oz eno trojsko unčo. gram srebra trenutno stane 0.8€ oz. 1€ pri nas zaradi davka. Če pa imaš slučajno melo več pod palcem ti pa priporočam, da narediš izlet v nemčijo, kjer je davek 7.5% na te reči. še vedno pa mislim, da je bolše imeti zlato kot evre ali kakšno drugo valuto. in sem prepričan, da so vodje držav dosti pametne, da se ogemo ww3. bi pa prosil, da posreduješ link, ki si ga omenjal.
djdj
07. 11. 2011 23.50
Naslednji se bo verjetno pisal Papamamas.
yarrick
07. 11. 2011 23.44
tiger444 07.11.2011, 23:16 Ne zanikam, da so plemenite kovine dobra rešitev v primeru da imaš denar na banki.najslabša možnost je da hraniš deanr n računu v upanju na večji donos ali na boljše čase.kot si dejal, v primeru da nastane hiperinflacija bo denar vreden toliko kot WC papir.Sem pa že napisal da marsikdo ne bo jemal zlata, ker ga v času krize NE rabi, rabi pa tablete za čiščenje vode(kako dolgo bodo komunalni sistemi še prečiščevali vodo v primeru da se podre sistem in zmanjka elektrike oz ne bo hotel nihče delati), rabi zdravila (antibiotiki, painkillerji ;) )rabi hrano in oblačila(sploh pri nas ko so precej hude zime občasno), rabi nekaj za obrambo pred plenilci( tu nastopi dobri stari AK47 hehe). Seveda se da to vse kupiti z zlatom, sem pa prepričan da bo večino trgovanja v tako kriznih časih diktirala blagovna menjava, kajti zna se zzgoditi da boš kaj hitro ob vse zlato in srebro zaradi nerealnega menjalnega tečaja. moja dognanja bazirajo na krizi v argentini let 93 in pa sestavku enega preživelega bošnjaka iz vojne v 90ih. če te zaniam več povej, pa ti dam link do članka pa si sam preberi, ti bo verjetno hitro jasno kaj vse človek naredi in rabi za preživetje ;) . ker pa sem pač odprt za veliko idej me zanima kje se splača pri nas kupovati srebro in kje se ga da dobitit v ploščicah po 10g ali 1g ker kovancev nekako ne rabim ,niti se mi ne zdijo najbolj praktični. me pa veseli, da znaš razmišljati v drugo stran, stran od vsega tega * o evru in kako ga bodo rešili. @waco hehe, kalaši in karkoli se bo dobil v NATo kalibru eh? Nočem biti na napačni strani cevi v tako turbulentnih časih hehe ;).
tali?ni tom
07. 11. 2011 23.25
se pa počasi kaže prva okupacija evropske države s strani nwo-ja ! upam da je to tudi zadnja in da se folk po evropi zbudi in te starce vrže z oblasti in narod prevzame skrb zase in za svojo prihodnost kapitalistično pijavko pa je potrebno odstranit iz scene ! od kje inflacija in zakaj zguba??? zaradi pohlepa in prej ko bo raja pogruntala da ni vse v denarju bolše bo !
tali?ni tom
07. 11. 2011 23.22
ni važno kolk zlata,srebra bo gdo imel ampak kdo bo mel bolše orožje ! to bo trgovalno orodje kot nekoč na divjem zahodu ki počasi spet vstaja iz pepela !
matic cad
07. 11. 2011 23.16
@Grim_reaper se strinjam glede tvojega razmišljanja o zlatu in srebru ampak probaj še tako razmišljat; - če imaš 10.000 ali pa samo 500 eur na banki a ni bolje imeti to v ZLATU in SREBRU in ljudje morate razumeti razliko med vrednostjo in ceno. kaj ti pomaga če zlato zraste iz 1800 eur. na 20.000 eur če pa bo euro padel za 97 % in bi z 100 eur kupoval kruh morate gledati realno vrednost npr 500 srebrnikov za povprečno družinsko hišo jest že 3 leta shranjujem srebrnike 99,9 čistoče vsak tehta 31,000g ko sem začel kupovati so bli vredni samo 13 eurov sedaj so že 35 eur plus srebro je uporabljen na 10.000 različnih načinov v industriji in trenutno ga je 9 x manj na površju kot zlata sploh pa zaenkrat nočem da več veste in gledate rast srebra ker potem ga bo v sloveniji zmanjkal največja Canadian royal mint je že zaprla zaradi prevelikega povpraševanja sedaj se pa vprašaje ali je bolje imeti 10.000 na BANKAH IN HRANITI BANKE IN ZRAVEN INFLACIJA TI ZBIJA VREDNOST ALI IMAŠ NEKAJ FIZIČNEGA ZA HUDE ČASE NE PA KRATKOROČNE ŠPEKULACIJE
hotchilipoper
07. 11. 2011 22.25
Še k nam naj enga pošljejo
Ata_Smrk
07. 11. 2011 22.14
borata za predsednika! pa bo iz vlaka avion!
yarrick
07. 11. 2011 21.31
hakija 07.11.2011, 21:06 samo zlato ne bo vredno veliko, verjemi ;). je dobra naložba če hočeš obdržati vsaj nekaj vrednosti svojih naložb ampak v praksi pa je malo verjetno da ti bo šel kmet menjati svoj krompir za zlate ploščice(in če le teh nimaš po gram ali 10g si ga * kapitalno).bolj verjetno je (pač v primeru da se sesuje ekonomija, oz d gredo Eu države v vojno z iranom in njegovimi zaveznicami) da bo kmet menjal svoj krompir in zelje za tisto kar mu manjka.v končnem z zlatom ne more poganjati trakotorja, niti svetiti ponoči.Ne verjameš? poglej bosno med okupacijo JNA, poglej argentino med kolapsom leta 93 (ali tam nekje) ali pa v omejenem obsegu grčijo danes. resnično upam, da nisi tako nor da spravljaš na kup samo zlato ali ostale plemenite kovine.Ti svetujem da si prebereš kak forum o prepperjih oz kaj podobnega.ti bo kaj hitro ajsno da zlato NI VSE.sem bil od začetka isti kot ti, danes sem bolj praktično narvnan in spravljam na kup bolj stvari, katere lahko menjam za tisto kar mi manjka, kot pa da bi si kupoval večje zaloge srebra ali zlata.Upam da se motim( oz par deset miljonov ljudi po svetu, ki si pripravljajo zaloge za "sodni dan") in bo šlo tole skoz brez nekih hudih pretresov( ok, zej se pa že slepim eh) ampak nikoli ne veš...in če si "pripravljen" imaš pač par procentov več možnosti da preživiš če/ ko pride do kolapsa sistemov. Pa ne zameri moji kritiki, je precej dobronamerna ;) LP
hakija
07. 11. 2011 21.06
Namesto valut imejte zlato in vam bo dol viselo kaj se dogaja z grki in slovenijo. Kmet bo vzel samo kovino, ko v trgovinah ne bo več hrane.
yarrick
07. 11. 2011 21.03
ker mi je PRIJAZNI ADMIN brisal post bom napisal v malše lepi verziji ;). To kar se dogaja z grčijo je čisti fašizem.V primeru da katera država ogroža stabilnost NAVIDEZNE VALUTE (evro), ima ECB, IMF, in Eu parlamet PRAVICo da povozi vse ustavne člene države v vprašanju. Seveda se je za vprašati OD KDAJ je ustava EU (lizbonska pogodba, katere pa niti Eu politiki NE POZNAJO, kaj šele da bi se je držali) nad usto posamezne države? zaenkrat še nismo ZDE in v tem primeru to NEBI smelo veljati. Me prav zanima kaj bodo storili z italijo in španijo... @mojstermiha10 07.11.2011, 19:40 Razen v primeru da ljudstvo in vojska vzameta oblast v svoje roke in naredijo državni udar ter rečejo NE evropi.V tem primeru pa dvomim, da ima katera država znotraj EU dovolj * da bi kaj naredila.Seveda pa so ravno zato zamenjali "premierja"; da bodo nastavili gor takega ki razume doktorino Eu, neglede na to kaj meni ljudstvo.Za moje pojme bi šlo grčiji DOLGOROČNO bolje če gre ven iz eu in plača svoje kredite z svojim denarjem.Bo pa problem pri visoki inflaciji(če gredo pač po poti amerike in pred njo še argentine in nemčije)...
Nimivseeno
07. 11. 2011 19.41
chadmaster1 07.11.2011, 13:39 Se popolnoma strinjam.
Nimivseeno
07. 11. 2011 19.40
ECB ima edina pravico tiskanja denarja in posojanja na obresti vladam. Mayer Amschel Rothschild je rekel: "Dokler imam oblast nad izdajanjem in obvladovanjem denarja mi je vseeno, kdo je v vladi. " Ta novi bo plesal tako, kot bo elita hotela ne glede na ljudstvo.
matic cad
07. 11. 2011 18.18
če misliš da bo Grčija propadla v 1 letu in da smo denar za pomoč stran metal, stisni palec 3x gor
12345s
07. 11. 2011 17.02
ha ha david, preden se pohvališ z makedonsko svobodo, se prej z albanci pomeni
bobocat
07. 11. 2011 15.47
Naj bo prehodna vlada ali ne, spomladi bo Grcija skoraj verjetno izstopila iz evroobmocja! Grcija enostavno ne bo vzdrzala pritiskov ljudstva, Merkozyjeva pa bosta to se podprla. Na pohodu k podobnemu scenariju je Italija in Merkozy dvojcku se ne bo izslo imeti odprti dve fronti.
skodelica kave
07. 11. 2011 15.36
če misliš da bo Grčija propadla v roku 1 leta, stisni palec gor !