Tujina

Pred voliščem odjeknili streli: ena oseba umrla, tri so ranjene

Tirana, 23. 06. 2013 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na albanskih parlamentarnih volitvah so pred enim od volišč odjeknili streli. Umrl je en človek, šlo pa naj bi za aktivista opozicijskih socialistov. Tri osebe so bile ranjene. Iz številnih drugih krajev po državi poročajo o pretepih pred volišči.

V Albaniji potekajo parlamentarne volitve. Volišča so se odprla ob 7. uri, le nekaj ur po tem pa so pred voliščem v mestu Lac odjeknili streli. Pri tem je umrl 53-letni pripadnik Socialističnega gibanja za integracijo (LSI) nekdanjega premierja Ilira Mete, ki na volitvah sodeluje s socialisti nekdanjega župana Tirane Edija Rame. Ranjeni so bili trije ljudje. Med ranjenimi naj bi bil podpornik demokratske stranke aktualnega premierja Salija Berishe, ki se danes poteguje za tretji mandat.

V Albaniji potekajo parlamentarne volitve.
V Albaniji potekajo parlamentarne volitve. FOTO: Reuters

Podpornik LSI in podpornik stranke aktualnega premierja naj bi se sprla, nakar naj bi oba začela streljati. Policija je za zdaj previdna v ocenah, ali gre za dejanje, povezano z volitvami. Kot je povedala predstavnica policije Alma Katragjini, "bi streljanje lahko bilo povezano z volitvami". Na kraj dogodka so odhitele tudi specialne sile policije, pa tudi Ilir Meta sam. Lac leži približno 45 kilometrov severno od prestolnice Tirana.

V južnem pristaniškem mestu Vlora pa je medtem odjeknila eksplozija, ki je uničila avto lokalnega sekretarja stranke socialistov. Iz številnih drugih krajev po državi poročajo o pretepih pred volišči.

Neodvisni opazovalci volitev poročajo o številnih nepravilnostih pri izvedbi volitev. Na nekaterih voliščih naj bi dovolili glasovanje brez predložitve veljavnega osebnega dokumenta, mnogi pa so glasove oddali za celotno družino. Številna volišča naj bi se odprla več kot uro po uradnem začetku volitev, na nekaterih voliščih pa so zaradi pomanjkanja volilnih lističev glasovanje morali prekiniti.

Volitve v Albaniji bodo potekale do 19. ure, na njih pa bo okoli 3,3 milijona volivcev izbiralo 140 predstavnikov v albanskem parlamentu. Tokratne volitve zaradi nasilja po zadnjih volitvah leta 2009 veljajo za ključen preizkus demokracije v državi in pogoj, ali bo Albanija napredovala na svoji poti proti Evropski uniji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rade74
23. 06. 2013 20.30
+8
Albanska plemena,ki živijo še vedn 400 let za Zemljo,nič novega!
Brabus
23. 06. 2013 16.20
+9
Jao, tudi te kapice bi rade v EU.