Tujina

FOTO: Na protestih v Španiji ranjenih najmanj 76 ljudi

Madrid/Bruselj, 11. 07. 2012 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
47

Več sto rudarjev je začelo proteste proti zniževanju državnih subvencij, kar naj bi ogrozilo njihovo preživetje. Pridružilo se jim je več deset tisoč Špancev. Izbruhnili so spopadi med protestniki in policijo, v katerih je bilo ranjenih najmanj 76 ljudi.

Evro
Evro FOTO: Thinkstock

Španski premier Mariano Rajoy je za naslednji dve leti in pol napovedal nov sveženj ukrepov za uravnoteženje proračuna, vreden 65 milijard evrov. V Bruslju so potezo Madrida že pozdravili, ob tem pa so napovedali, da bo španski zasebni sektor prisiljen pristati na izgube, ki bodo nastale ob čiščenju slabih posojil španskih bank.

Rajoy danes ni pojasnil, ali novi paket vključuje tudi že prej napovedane reze v javno porabo, vredne okoli 37 milijard evrov.

Dejal je le, da gre tako za ukrepe na prihodkovni kot odhodkovni strani proračuna. Med ukrepi je predvideno tudi zvišanje davkov, med drugim davka na dodano vrednost (DDV) za tri odstotne točke na 21 odstotkov.

V okviru krčenja javne porabe je španski premier omenil ukinitev božičnic za javne uslužbence, ukinitev davčnih spodbud za kupce nepremičnin in znižanje nadomestil za brezposelne od šestega meseca naprej.

Proračuni ministrstev bodo ob 600 milijonov evrov, manj sredstev pa bo na voljo tudi za lokalne oblasti, je napovedal Rajoy.

Protestniki se bojijo, da bo zaradi tega ukrepa delo izgubilo več tisoč ljudi.
Protestniki se bojijo, da bo zaradi tega ukrepa delo izgubilo več tisoč ljudi. FOTO: Reuters

Zapiranje državnih podjetij, višanje upokojitvene starosti

Med ukrepi za znižanje plač javnih uslužbencev in poslancev je tudi nov val zapiranj državnih podjetij, Madrid pa naj bi zvišal tudi upokojitveno starost, in sicer s 65 na 67 let.

"Živimo v kritičnih trenutkih, od katerih bo odvisna naša prihodnost in prihodnost naših družin, naše mladine, naše blaginje," je dejal španski premier. "To je realnost. Ni druge realnosti in moramo se izkopati iz te luknje. To moramo storiti čim prej, ni prostora za sanjarjenje in improvizacije," je dodal.

Španija bo znižala javni primanjkljaj

Predsednik španske vlade je sicer nove ukrepe za konsolidacijo javnih financ napovedal le dan po tem, ko je evroskupina podprla podaljšanje roka za znižanje javnofinančnega primanjkljaja Španije na tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) za eno leto, na leto 2014. EU je v zameno za to Madrid pozvala k novim ukrepom.

Po novem naj bi tako Španija letos javnofinančni primanjkljaj z lanskih 8,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) znižala na 6,3 odstotka BDP, prihodnje leto na 4,5 odstotka BDP, leta 2014 pa na 2,8 odstotka BDP.

V Bruslju pozdravil Rajoyevo napoved

V Bruslju so se na Rajoyevo napoved že odzvali. "Pozdravljamo napoved španske vlade glede novih fiskalnih ukrepov," je dejal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Simon O'Connor. "Gre za pomemben korak za dosego fiskalnih ciljev v letošnjem letu," je dodal.

Tiskovni predstavnik je spregovoril tudi o do 100 milijard evrov vredni pomoči španskim bankam, pri čemer je poudaril, da bo zasebni sektor prisiljen prevzeti del izgub, ki bodo nastale ob čiščenju bančnih bilanc.

"Delali bomo po načelu, da je sodelovanje zasebnega sektorja pri distribuciji izgub nujno, če se želi preprečiti, da breme pristane na plečih davkoplačevalcev," je pojasnil. Dodal je, da glavni lastniki obveznic in tisti z bančnimi depoziti izgub ne bodo imeli.

Na tisoče Špancev na ulicah

Več sto španskih rudarjev je v noči na danes v Madridu začelo proteste proti zniževanju državnih subvencij, kar naj bi ogrozilo njihovo preživetje. Rudarjem se je na demonstracijah pridružilo več deset tisoč Špancev.

Rudarjem z belimi čeladami in modrimi delovnimi kombinezoni se je pred ministrstvom za industrijo v Madridu ponoči pridružila množica španskih državljanov, ki so prav tako zaskrbljeni zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je vlada uvedla zaradi gospodarske krize.

Večtedenski protesti rudarjev na severu države so se sprevrgli v nasilne spopade s policijo. Za današnji protest je sprava kazalo, da bo minil brez incidentov. A ni šlo vse gladko. Kot poroča rt.com, je bilo ranjenih najmanj 76 ljudi, od tega 33 policistov in 43 protestnikov. Zaradi izgredov je bilo tudi aretiranih več ljudi.

Španski premogovniki se v zadnjih 20 letih postopoma zapirajo. Trenutno jih je obratuje samo še 40, večinoma na severu države. V njih je zaposlenih okrog 8000 rudarjev, več tisoč delovnih mest pa je posredno še odvisnih od rudarske industrije.

Nekaj izmed rudarjev je 19 dni v znak protesta hodilo od severnih in vzhodnih rudarskih predelov države do prestolnice Španije, da bi se shoda udeležili. Na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol jih je sinoči pričakala množica podpornikov. "Vsi smo rudarji," je bilo zapisano na nekaterih transparentih demonstrantov. "Nismo pričakovali tako velike podpore. Da so ljudje prišli na ulice in se mobilizirajo, je dober znak," je dejal 50-letni rudar Roberto Quintas, ki je skupaj z drugimi rudarji prehodil več sto kilometrov od severa države do Madrida.

"Prosimo le, da je znižanje 10- in ne 60-odstotno," je dejal eden od zbranih rudarjev, 41-letni Carlos Marcos, in dodal, "če se ne bodo ozirali na nas, se bomo vrnili – z dinamitom!"

Tudi 38-letni rudar Jose Ramon Pelaz je bil oster: "Moramo iti na ceste in se boriti, ker prihaja čas, ko ne bomo imeli za hrano."

Rudarji protestirajo proti odločitvi vlade, da za 63 odstotkov zmanjša višino državnih subvencij premogovni industriji. Lani so subvencije znašale 301 milijon evrov, letos pa samo 111 milijonov. Sindikati trdijo, da bo takšno varčevanje uničilo špansko premogovništvo, ki je zelo odvisno od državne pomoči, da se zaščiti pred cenejšim uvozom. Varčevalni ukrepi bi lahko tako neposredno in posredno ogrozili tudi do 30.000 delovnih mest. Državne subvencije pa naj bi do leta 2018 glede na sporazume z Evropsko unijo dokončno ukinili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
12. 07. 2012 09.20
+12
Stanje Slovenije do sedaj znano sledeče; Vsaj 3 MILIJARDE EUR brezna v NLB, nadaljne 3 Milijarde brezna v ostalih bankah, 0,5 Milijarde za izbrisane, pa nepoplačana poplačila še za žrtve 2ww. 3 do 5 Milijard je izginilo oz poniknilo v najdražjem avtocestnem programu na svetu, s tem da 3 os obstaja le na projektni dokumentaciji... gospodarstvo pa do ušes v dolgovih ob hkratnem padanju naložb, razvoja, proizvodnje in izvoza.... Vsako risanje grafov nakazuje na to, da je popolni zlom sistema pred vrati. Državo so nam pred nosom ukradli in zapravili oz še nas za več generacij zadolžili do ušes ! Domovina je izgubila vse vzroke zaradi katerih je bila ustanovljena. Gre za proti Slovensko in protinarodno tvorbo v lasti političnih in pravniških elit, ki deluje izključno v njihovem pridobitniškem interesu !
yarrick
12. 07. 2012 16.29
+0
kaj bomo storili zoper tega? Ne moremo se iti ravno divjezahodnih obračunavanj sredi ulice, kajne? v takem primeru nebi bili veliko boljši kot ti ki so nam ukradli državo...
sannja5
12. 07. 2012 08.33
+5
Brala sem prispevek Miše Novak iz Grčije, kjer piše, da je tam pravi raj, po 3 mesece so poleti doma, ribe, sonce, morje, polne ulice ljudi, trgovine polne.... Pred kratim je pa pisalo, da je v Grčiji že apokalipsa, vojno stanje na ulicah. A je to zdaj prenapihnjeno to medijsko pisanje, da gre par ljudi na ceste kot pri nas par penzijonistov pa to navijejo na pravo mini revolucijo?
Slo4theist
12. 07. 2012 13.50
-3
Grki ne bodo nikoli mogli iz svoje kože, kdo bi pa šel, če za 6 urni delavnik, poležavanje in feštanje dobijo 1000€!
yarrick
12. 07. 2012 16.28
+5
@sannja5 Mislim, daj e odvisno kje.Par dni nazaj je prišel sosed z krete in ej rekel, da se tam SPLOH NE POZNA da bi bila kaka kriza, da pa je na celini čisto drugače. @atheist tudi ti bi tak delal, če bi ti država to omogočala.Tudi ti bi se bunil, če bi ti to država hotela vzeti.Ne delaj se svetnika, ker si daleč od tega !!!
BogatunLOL
12. 07. 2012 08.23
+9
Opa, 76 ranjenih v demokraciji.... Cifra se že pribčižuje "žrtvam" v Siriji. Bo potreben mirovni načrt UNa :-) V demokraciji naj to nebi bilo mogoče!!!! Čisto nasilje priviligirancev in samodržcev nad mirnim, golorokim prebivalstvom, ki si želijo le pravićnosti, enako kot v Siriji.
T_one
12. 07. 2012 09.35
+6
Ja, to je tista nova (ameriška) "demokracija"; policijska država totalitarnega suženjskega sistema... to čak vse nas..
Slo4theist
12. 07. 2012 13.51
-5
Hehe kaj to niso teoristi, tako kot so bili protestniki v siriji in libiji, egiptu in tuniziji?!? No vsaj tako ste tebi podobni pisali!
yarrick
12. 07. 2012 16.26
+2
@atheist ČE bi ti malo spremljal globalne novice, bi vedel da so skoraj vse večje obveščevalne agencije PRIZNALE, da so bili med uporniki v prevratih (tako v libiji, kot sedaj v siriji) pripadniki al kajde.Seveda pa to ne ovira NATO pakta, ki preko turčije pošilja dol orožje in logistično podporo.Teroristom, seveda.Pol pa naj še kdo reče, da niso DVOLIČNE KAČE !!!
draghci
12. 07. 2012 07.14
+12
Tko bi mogl bit pr nas, samo JJ nas je lepo razdelu na gospodarstvo in negospodarstvo, na bele in na tr rdeče in ni začetnega zagona. Granitne kocke bi mogle vsak dan letet v njihove posvečene sobane
Jimi1
12. 07. 2012 09.09
+5
Predvsem, ko bi se granitna kocka s kakšno "posvečeno" glavo srečala bi bilo kaj pozitivnega efekta...
Slo4theist
12. 07. 2012 13.53
-7
Ni nas JJ razdelil, razdelil ste nas tardeči, ki se bunite za vsako stvar ki jo slovenci spremenimo v prid slovencev!!!! Uničujete nas že od nastanka SHS!!! Veliko bolje nam je šlo pod Avstrioogarsko, tudi razvoj je bil očiten, ki pa se je v Jugoslaviji čudežno ustavil! In sedaj bote slovence obtoževali, tako kot za vojno leta 91!
yarrick
12. 07. 2012 16.17
+2
me prav zanima KAM spada desna klika...Ker če spada med evropsko oz svetovno neoliberalno srenjo potem smo ga naj... kapitalno :P. Krivi so ta rdeči eh? a misliš da bi bila ta težava če nebi takrat belouške prijele za orožje in skočile v posteljo z SOVRAŽNIKOM?
KisloZelje333
12. 07. 2012 18.13
+2
ta atheist preprosto ni zdrav shadownsun, hitro rataš besen ob njegovih neumesnih komentarjih, tako da nič bolje samo da napišeš naj ga ljudje ne jemljejo resno in je to to...boš še največ naredil :)
matic cad
11. 07. 2012 23.49
+13
Ljudje so apatični in si mislijo, da se nič ne tiče njih, dokler dobijo vsak mesec isto plačo. Ampak vsako varčevanje poveča število nezaposlenih, kar posredno obremeni gospodarstvo in zato so te ukrepi ZAČASNI na dolgi rok pa se zmanjša potrošnja in s tem se zmanjša državna blagajna, ki mora spet začeti varčevati in tako se vrtimo v krogu spirale, ki je vedno hitrejša in vedno večja. Ko bo 10% ljudi poznalo MONETARNO POLITIKO bo nastala revolucija na globalni ravni, dokler pa ljudje samo DELAJO, SPIJO, JEJO IN GLEDAJO TV bo pa agonija trajala. Če bi samo en dan na večernih poročilih prikazali resnično stanje gospodarstva in RAZUMLJIVE GRAFE bi naslednjo jutro ljudje že dvigovali prihranke iz BANK.
yarrick
12. 07. 2012 16.21
+2
en dan za tem bi pa imeli bank holiday in sesutje celotnega sistema.Dobro veš da se to NE BO zgodilo kar tako.Vsaj ne v času v katerem bi lahko ljudje še dvignili svoje prihranke. Se pa strinjam,da bi bilo fino ko bi ENKRAT ZA SPREMEMBO objavili POMEMBNE NOVICE in ne teh tračev....
BNAM2707
11. 07. 2012 23.35
+9
Tole naj bi bila novica? To se dogaja v Španiji že cel teden in več samo na 24 ur niso imeli volje,da to objavijo.Španska TV je poročala tudi z konkretnimi posnetki in naredila primerjavo z dogodki iz leta 1934. Če bi bral samo novice 24 ur,bi zamudil pogreb.Tam je veliko huje kot se piše.
iz.za
11. 07. 2012 22.54
+15
glavno, da je bruselj zadovoljen, ljudje pa naj crknejo... welcome to eu...
Audy
11. 07. 2012 21.51
+17
Zaprite bankirje, ne podjetij
yarrick
11. 07. 2012 22.04
+4
Jimi1
11. 07. 2012 21.02
+8
Ha,ha...naslednjič se bodo vrnili z dinamitom.... To bo fešta takrat !
molotov
11. 07. 2012 21.24
+5
hahahah ja tako bi se šele lahko kdo zbudil
yarrick
11. 07. 2012 21.44
+4
..ko bi lahk prišli poleg...take žurke pa nebi rad zamudil :D.
KisloZelje333
11. 07. 2012 19.27
+20
hja, še bo potrebnih nekaj mesecev da bodo povprečen slovenec, povprečen evropejec in povprečen američan dojeli, da je v tem svetu problem samo z kakšnim milijonom ljudi ki si deli praktično preko 90% vsega, torej vatikan, bilderbergi, kraljevi dvori.....skatka za mnoge še vedno le teorije zarote, kaj razmišlja tak folk, to bi tako rad vedel, dajte mi lolipoly, slo4theist povejte mi kako vam uspe razmišljati na ravni 10 letnika?
yarrick
11. 07. 2012 20.55
+10
dvomim,da jih je miljon... Ko bi se narod zavedal kakšno moč ima v rokah bi ne klecal pred takozvanimi "elitami".
Jimi1
11. 07. 2012 20.59
+10
Nekega dne se bodo narodi zavedli.... v to ne dvomim, samo sprašujem se, koliko je potrebno do takrat še trpeti ta neoliberalni fašizem, ki nas tlači !
molotov
11. 07. 2012 21.10
+7
To folk zavestno ve ampak je veliko ljudi že toliko zafrustriranih da o tem niti ne razmišlja,,,folk ki si trenutno privošči avto dopust obleke itd tudi ne razmišlja preveč o tem,,,,ZATO VSI KI NISTE OVCE se vsaj malo izobrazite o tem kaj se grejo proti vsem nam skupaj na ujet.si ali wearechange.si itd.,,,,dokazov o tem je veliko,,,,samo problem je u tem ker je večina ljudi možgansko spranih,,,,aja in TV KI GA GLEDAŠ TI DAJE NAPAČNE INFORMACIJE !!!!
yarrick
11. 07. 2012 21.43
+8
@molotov niso samo tisti, ki še imajo dohodek ki tako razmišljajo.Ves sistem je postavljen tako, da je treba človek že od malega ustrahovati, kaj se bo zgodilo če SLUČAJNO izstopi iz \"sistema\" oz. se obrne proti njemu.Tako so vzgajali generacijo za generacijo, tudi te čisto zadnje generacije so tkao vzgojene(na žalost).Vsak, ki ima še službo bo raje tiho, sklonil hrbet in delal naprej, saj ve kaj ga čaka v drugačnem primeru.Ne morem jih obtoževati, kajti velčina nas je v takem položaju, seveda pa takega dejanja NE vzpodbujam, niti ga ne mislim.Vsak se po svoje poiskuša prebiti iz meseca v mesec... Me pa zanima, KOLIKO ljudi, bi bilo pripravljenih vzeti en dan dopusta za en ornk štrajk? Sam sem ga že, pa ga še bom če bo potrebno.Kaj pa ostali? koliko takih je, ki se upajo upreti sistemu in to tudi pokazati? Pa ne, nisem mamina maza, ki bi mu vse doma k * prinesli.Sem si moral svoj položaj kar krepko izboriti !Tako da, vse tiste pametnjakoviče ki imajo vsega dovolj že vnaprej opozarjam, da NIMAM POTRPLJENJA da bi se z njimi pregovarjal o tako banalnih rečeh. LP
suzukigsxr
11. 07. 2012 22.36
+9
res je,elita si je naredila svoj svet....dokler bomo samo gledali bo njigov svet vedno večji:)
hellbastard666
11. 07. 2012 19.15
+4
Mineros youtube
yarrick
11. 07. 2012 18.30
+18
"V Bruslju so potezo Madrida že pozdravili, ob tem pa so napovedali, da bo španski zasebni sektor prisiljen pristati na izgube, ki bodo nastale ob čiščenju slabih posojil španskih bank." ZAKAJ ?! ZAKAJ bi moral zasebni sektor trpeti posledice napak BANK in politike?! KJE piše, da mora ZASEBNI SEKTOR kriti škodo, ki jo dela politika in koruptivni bankirji ?! KJE TO PIŠE !? pokažite pravni akt, pa bom verjel, vse do takrat pa bom verjel da je to vse skupaj IZMIŠLJOTINA in nat-eg-ovanje davkoplačevalcev .
Slo4theist
12. 07. 2012 14.03
+2
Hehe in piše samo moraš prebrati, piše da vsaka državna banka pri pozavarovalnicah zastavi narodno premoženje, ki pa je premoženje veh komitentov! Napak pri tem je samo ta da tej direktorji bank, ki so banke pripeljali v tako situaijo, ne odgovarjajo še več izplačujejo si nagrado za uspešno poslovanje! Po vseh pravilih bi mogli samo odgovarjat, in tudi plačati primankljaj! No če bi se zgledovali po Ameriki, bi bilo tako! sm kaj ko mi silimo na balkan, tam pa se lopove ščiti!
KisloZelje333
12. 07. 2012 18.14
+1
pa a ti je oče direktor banke, realno daj povej no! Če si normalen človek, ki živi v normalni pošteni družini, takih bedarij ne bi pisal, kaj je s tabo narobe človek?!?!?!
Sara Brglez 1
11. 07. 2012 16.49
+8
slonicka
11. 07. 2012 19.40
+8
mislim da se mora enkrat končati ta barabija in ćas je da se ta evropa raspade kot se je jugoslavija
Sara Brglez 1
11. 07. 2012 22.40
+4
yarrick
11. 07. 2012 22.50
+4
saj se bo. Se pa zna zgoditi, da bo tokrat dosti bolj krvavo, ko smo doživeli mi, ko smo zapustili jugo...če ne bodo amerosi z pomočjo izrahella in UK naredili ornk vojno na bližnjem vzhodu, ki se bo razširila še na ostale regije(ww3)....
matic cad
11. 07. 2012 16.36
+25
LOGIKA na višku: - da bi državo spravili iz krize bodo naredili slednje: 1) odpustili ljudi, da bo več nezaposlenih 2) zaprli delovna mesta 3) vse podražili, da bo še več revnih in na pragu revščine ............ Skratka sem 100%, da se bomo proti koncu tega leta klali na ulicah za hrano, ker SISTEM BO KMALU POČIL !!
yarrick
11. 07. 2012 18.32
+7
v Bruslju OČITNO menijo, dasotaki ukrepi DOBRI za rešitev držav iz gospodarstva...Pol pa naj še nekdo reče,da bi bile ZDE pod nadzorom bruslja SPOSOBNE PREŽIVETI neko daljše obdobje....
KisloZelje333
11. 07. 2012 18.42
+7
tiger in grim reaper :P ..mogoče pa se bomo do konca leta zbudili v takem številu, *, ampak glede na to kakšni so ljudje, je odprta tudi opcija, da bomo en drugega za hrano....
yarrick
11. 07. 2012 20.52
+5
malo verjetno, kajti DOKLER bo kruha in iger, narod ne ob odprl oči.ko pa bo tako daleč, da ne bo ne kruha ne iger, bo pa že prepozno.Pa ne, nočem nikogar * zaradi hrane ali vode.še je čas, dase spravi na kup kar se da...
MERDE-AVE-MERDE
11. 07. 2012 16.15
+11
V Španiji krvavi protestniki - nasilna policija !!
Michael Myers
11. 07. 2012 15.23
+5
Zastava Valencie
minimalisch
11. 07. 2012 16.19
+3
Hammurabi
11. 07. 2012 22.28
+2