Tujina

FOTO in VIDEO: Okoli 10.000 protestnikov zahtevalo EMŠO

Sarajevo, 11. 06. 2013 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sarajevu se je pred parlamentom zbrala desettisočglava množica, ki je zahtevala sprejem zakona o enotni matični številki, pa tudi, da predstavniki oblasti začnejo delati in nehajo politizirati. Protesti so minili mirno.

V Sarajevu so danes potekali množični protesti glede sprejemanja zakona o enotni matični številki občana (EMŠO), pa tudi, da predstavniki oblasti začnejo delati in nehajo politizirati. Pred parlamentom se je, kot poročajo bosanski mediji, zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so v Sarajevo prišli iz vseh koncev države. Parlament je bil sicer praktično prazen, saj so poslanci odšli, še preden so se protesti začeli.

Prebivalce Bosne in Hercegovine je na noge dvignila zgodba male Belmine Ibrišević. Trimesečna deklica je morala zaradi bolezni na presaditev kostnega mozga v Nemčijo. Ker je bila brez matične številke, se je močno zapletlo in njeno življenje je bilo ogroženo.

Bosanski poslanci se ne morejo zediniti glede zakona o enotni matični številki občana, in ker zakona še niso sprejeli, so otroci, rojeni po 12. februarju letos, ostali brez te številke. Starši novorojenih otrok so tako naleteli na številne težave pri uveljavljanju osnovnih pravic, saj otroka, ki nima matične številke, za državo ni. Otroci lahko dobijo začasno matično številko, a bistva problema poslanci niso rešili.

Poleg zakona še številne druge zahteve

Protestov so se udeležili tako študentje, nezaposleni, zaposleni, upokojenci kot člani nevladnih organizacij in sindikatov. Med protestniki so bile tudi mamice z majhnimi otroki. Otroci so pred državnimi ustanovami plesali in slikali po tleh, so zapisali na bosanskem portalu Klix.ba. Protestom so se pridružili tudi taksisti, zato je bil v središču mesta pravi prometni kaos. 

Protest v Sarajevu
Protest v Sarajevu FOTO: klix.ba

Nekateri protestniki so navajali, da naj se poslanci odpovedo 30 odstotkom svoje plače, ki bi se stekali v poseben fond za osebe, ki rabijo medicinsko pomoč v tujini.

Med protesti so javili, da je v trgovskem centru nasproti parlamenta bomba. Delavce in obiskovalce so evakuirali, poroča Klix.ba. Nekateri protestniki menijo, da želijo s tem doseči odhod protestnikov.

Protest so organizirali tudi v Mostarju in drugih mestih v BiH. Podpora protestnikom pa prihaja tudi iz številnih mest iz tujine, še dodajajo bosanski mediji.

Iz glavnega mesta Republike srbske Banja Luke pa so med protesti sporočili, da je mestna policija študentom "zaradi možnih prometnih zastojev" prepovedala, da bi v sredo v mestu pripravili proteste pred poslopjem vlade entitete. Študenti kljub temu vztrajajo, da se bodo v sredo zbrali na mirnih protestih, ki so jih sklicali zaradi pomanjkanja prostora v študentskem domu, želijo pa tudi izraziti nezadovoljstvo s splošnim stanjem v družbi.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tandi Venture
11. 06. 2013 21.02
+8
ko tole gledam in primerjam s slovenskimi protesti imam občutek kod da je tam minilo vse bolj mirno ni bilo ograj policaji pa niso bili oblečeni tako po ''vojaško''
appollyon
11. 06. 2013 19.57
-9
Zakaj mediji vsga ne napišete! Napišite da bi EMŠO že bil, če se nebi določeni politiki, predvsem pripadniki bošnjakov zavzemal zato da se po EMŠO številki ločijo med versko pripadnostjo! Oz. d bo iz številke razvidna verska pripadnost! To je po njihovo enakopravnost, ki jo bodo kmalu zahtevali tudi tukaj!
fanatic720
12. 06. 2013 12.01
+7
Imaš napačen podatek, pripadniki srbov so tisti ki se zavzemajo za to da se EMŠO loči po verski pripadnosti ne pa bošnjaki, kajti njihovi pripadniki vztrajajo da razlik ne bi smelo biti, prav zaradi tega je tudi prišlo do nesoglasja, naslednjič pa se raje pravilno informiraj preden začneš širiti napačne podatke..pa lep dan še naprej :)
KlubPravilnoPretepenihŽena
11. 06. 2013 18.22
-3
iz ptičje perspektive jih je okoli 1000, saj 1 človek zavzame 1m2....24h matematika 1
POWER2thePEOPLE
11. 06. 2013 17.37
+8
To so protesti, ne pa pri nas, ko ni P od protesta! Seveda da ne, če nas pa naše slovenske elite vedno delijo na pol-pol, pa še potem nas premešajo in dodobra razredčijo, da še sami več ne vemo kaj je prav in kaj ne!
LovecNaKomuniste
11. 06. 2013 17.03
+6
Ej jej, te majo pa res katastrofo v politiki in na vseh ostalih področjih..... Upajmo, sedaj, da ko bodo mejili direktno na EU, da se stanje izboljša.
KlubPravilnoPretepenihŽena
11. 06. 2013 15.21
+9
aha, to arabsko poletje preko turškega v bosno in na končno destinacijo EU