Tujina

Pred kritičnimi trenutki globoke misli: Dokler je čas, je upanje. Cipras Merklovi po telefonu predstavljal 'vzajemno koristen dogovor'

Atene, 21. 06. 2015 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Še je čas, a le nekaj dni. Izkoristimo jih modro," poziva predsednik vrha evrskega območja Donald Tusk pred kriznim vrhom o Grčiji. Državi se namreč izteka čas do trenutka, ko bi lahko postala plačilno nesposobna.

Atene
Atene FOTO: Reuters
Grški premier Aleksis Cipras se bo v ponedeljek zjutraj, pred izrednim vrhom območja evra, posvečenem Grčiji, srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.
Še devet dni časa imajo Grčija in posojilodajalci, da se dogovorijo o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč ter izognejo bankrotu. Naslednji teden bo tako odločilen. Usklajevanja potekajo ves čas, Grčija je danes predstavila nove predloge. V ponedeljek okoli poldneva se najprej sestanejo finančni ministri, nato zvečer vrh območja evra.

"Dokler je čas, je upanje," je v petek dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem, potem ko četrtkov sestanek finančnih ministrov držav v območju evra ni prinesel dogovora.

"Še je čas, a le nekaj dni. Izkoristimo jih modro," pa je pozval predsednik vrha evrskega območja Donald Tusk v nagovoru pred ponedeljkovim kriznim vrhom o Grčiji. Pred tem je sicer Grčiji požugal, da "se je iztekel čas za igre".

Blizu smo točki, ko bo grška vlada morala izbrati med dobro ponudbo nadaljnje pomoči in potjo proti bankrotu, je še opozoril Tusk.

Na potezi je torej Grčija - to je bilo glavno sporočilo upnikov konec minulega tedna. Poleg opozoril, naj se grške oblasti zresnijo, obnašajo odraslo in predstavijo verodostojne predloge.

V ozračju takšnih sporočil in svaril je danes iz Aten prišla novica, da je grški premier Aleksis Cipras predstavil nove predloge za "vzajemno koristen dogovor" in "končno rešitev".

Predstavil jih je nemški kanclerki Angeli Merkel, francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju v telefonskem pogovoru.

Odziva na predloge za zdaj ni bilo. V ponedeljek zjutraj bo o njih najprej razpravljala evrska delovna skupina, nato se predvidoma ob 12.30 sestanejo finančni ministri držav z evrom, zvečer pa še vrh območja evra.

Sestanka evrskupine se bo predvidoma udeležil tudi slovenski finančni minister Dušan Mramor, na vrhu pa bo sodeloval tudi slovenski premier Miro Cerar.

Predsednik vrha evrskega območja Donlad Tusk je krizni sestanek na najvišji ravni sklical, ker se čas izteka in ker se igre morajo končati. Namen vrha je po njegovih besedah zagotoviti, da bodo vsi razumeli stališča drug drugega in tudi posledice odločitev.

"Znebiti se moramo iluzij, da obstaja čarobna rešitev na ravni voditeljev. Vrh ne bo končni korak. Ne bo podrobnih tehničnih pogajanj. To je naloga finančnih ministrov," je v petek poudaril Tusk.

V petek napovedi finančnih ministrov za ponedeljek niso bile preveč spodbudne. Minister Mramor je na primer dejal, da v ponedeljek ne pričakuje resnega preboja. Tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble ni bil optimističen.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v petek v Berlinu opozorila, da je lahko odločitev na vrhu v ponedeljek sprejeta le, če se podlaga pripravi prej.

Medtem ko se čas za dogovor izteka, množično odteka denar iz grških bank. Po poročanju grških medijev so Grki le v petek dvignili do dve milijardi evrov s svojih računov.

Konec minulega tedna se je ugibalo, da morda grške banke v ponedeljek ne bodo odprle vrat. Evropska centralna banka naj bi v ponedeljek tudi znova odločala o povečanju nujne likvidnostne pomoči grškim bankam.

Nevihta nad Grčijo
Nevihta nad Grčijo FOTO: Reuters

Grčija se od februarja pogaja z institucijami - Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) - o reformah v zameno za še preostalih 7,2 milijarde evrov v sklopu sedanjega okvira pomoči.

Medtem ko je konec minulega leta evroskupina načrtovala konec drugega programa pomoči Grčiji in nato previdnostno posojilo, ki bi državi olajšalo samostojno financiranje na trgih, se je z volitvami januarja in zmago leve Sirize vse postavilo na glavo.

Siriza pod vodstvom karizmatičnega Aleksisa Ciprasa je namreč na volitvah zmagala z obljubami, da bo napravila križ čez boleče zategovanje pasu in omehčala pogoje za finančno pomoč državi.

Februarja se je nova grška vlada dogovorila za podaljšanje sedanjega programa pomoči do konca junija, a vse bolj jedka pogajanja Aten, preostalih članic območja evra in institucij še niso prinesla dogovora.

Časa za dogovor zdaj res ni več, saj se sedanji program pomoči izteče čez devet dni. Poleg tega mora Grčija do konca junija izpolniti finančno obveznosti do IMF v vrednosti okoli 1,6 milijarde evrov.

Napetost se tako vse bolj stopnjuje. Stopnjujejo se tudi ugibanja o izstopu Grčije iz območja evra in iz EU. V območju evra sicer vsi poudarjajo, da si želijo obdržati Grčijo v svojih vrstah, a da so pripravljeni tudi na druge scenarije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DonDonDan
22. 06. 2015 06.57
+2
Cipras izpostavlja "drugaćnost" svoje vlade, da so bili zaradi te "drugačnosti" tudi izvoljeni in da od te drugačnosti ne mislijo odstopati, pa tudi za ceno, da Grčija bankrotira. Tukaj se vidi totalna neodgovornost, da so zaradi enih bolanih principov pripravljeni sesut lastno državo. Ciprasu in Varufakisu ne bo hudega, ona dva sta bogata. Predvsem Varufakisova družina, ki se je obogatela na račun prisesanja svojih firm na državne vime, kot eni pri nas.
DonDonDan
22. 06. 2015 06.51
+2
Evropa gospodarsko že sedaj ni več konkurenčna na svetovnih trgih, ker mora preživljati toliko lenuhov. Njen položaj se še slabša in ta trend je treba ustaviti. Nemčija je gospodarsko učinkovita in socialna država z najvišjim standardom v EU in nam je lahko vsem za vzor. Če pa bomo vsi propadli zaradi lenuhov, potem nam bojo zagospodarili Azijci s svojim "na tričetrt suženjskim sistemom". Tam pa pol ni prostora za jamranje okoli nekega "neoliberalizma".
DonDonDan
22. 06. 2015 06.52
+2
Mokre sanje balkancev, da ni treba delati, ampak živeti na visoki socialni nogi se ne bo in ne more uresničiti.
M_teorija
22. 06. 2015 06.38
+2
Narobe je, ko se razmšlja o ukinitvi združene Evrope. Združena EU je že OK, sam sedanja politična neoliberalna politika , servitut kapitala in elit je zgrešena!? Tej buldožer sorti kapitalizma je treba rečt NE!?
M_teorija
22. 06. 2015 06.31
-1
Cipras pa Luka Mesec in podobne politične opcije z dejanji uresničujejo želje papeža Frančiška za bolj enakopraven svet, svet z manj pohlepa za materialnim, za Človeka!?
Bolfenk2
22. 06. 2015 06.20
+1
Vstop SLO v EU je bil en veliki nateg. Živimo slabše kot pred 10 leti. Grki izstopite iz EU in se rešite, sledili vam bomo.
movi 1
22. 06. 2015 05.45
+5
Danes je dan za upanje in odrešitev za Grke, da zapustijo EU MAFIJO!!
M_teorija
22. 06. 2015 06.22
+1
Angela Franko
22. 06. 2015 06.54
+2
Kdaj bodo pa Grki nam vrnili posojilo ???? in od kod imajo toliko miljard na banki ???? delajo se pa reveži !!!!! dolg naj vrnejo potem pa naj odidejo !!!!
puspan
22. 06. 2015 00.50
+4
Za globoke misli ob kriticnih trenutkih je bilo casa na pretek. Dobro jutro leva avantgarda, zimskega spanja je konec!!!
F-117
21. 06. 2015 23.59
+5
A ni Luka Mesec prav hvalil novega rdečega odrešenika Grčije hehe :)
M_teorija
22. 06. 2015 06.27
+4
Je, pa Frančišek je tud na njihovi strani, ko je obsodil pohlep bogatih!?
DonDonDan
22. 06. 2015 06.59
+1
Franček naj raje vrne denar, ki ga je cerkev v Sloveniji pokradla in odnesla očitno v Vatikan.
TheGrayMask
21. 06. 2015 23.25
-2
Mi smo dali grčiji 400 miljonov pa vi ste same ovce tukaj gor...Zanimivo, da nevidim Grke da živijo v luksuzu le kam je šel denar ? A v Grške žepe ?! Šole majo kot bi pred pedesetimi leti v jugi kakšni lenuhi...Kapitalizem "tisti, ki so revni so lenuhi" vi niste lenuhi ste pa hinavci, brez pameti !
vetlan
21. 06. 2015 22.11
+3
Ko berem komentarje tukaj, vidim, da še zdaj niste razumeli kako deluje ta EU banda. Res ste Slovenci naivne v nulo. 1. EU uničuje države takšne kot Slovenija, Grčija, Slovaška... s kvotami, različnimi programi, itd. ki samo uničujejo gospodarstvo države in nič drugega, ne bodite naivne, da vam EU želi pomagati, to je lari fari. 2. Ko je gospodarstvo uničeno, ti ponudijo kredite, kredit za kreditom za močne obresti, država postane suženj njihovih bank in bodo še naslednje generacije odplačevali dolgovi, ki jih ni mogoče odplačati, ker gospodarstvo je uničeno. To je konec. Če bo Grkom uspelo pobegniti iz tega pekla, bom jim samo čestital.
emilzapata
21. 06. 2015 22.43
+1
imaš pravilno razmišljanje, tako so nam z dekretom ukinili tekstilno indostrijo, češ da s 500evri plače pa res ne moremo graditi moderne države. Sedaj pa je velika večina bivših tekstilk brezposelnih, ostale pa delajo še za manj kot 500evrov.
tony_abcde@yahoo.com
21. 06. 2015 21.28
+13
Dokler je "glasba igrala" so kreditodajalci veselo posojali, grški politki in njihovi prijatelji iz ozadja so kradli, pobirali provizije na vsakem vogalu, socialni transferji so lepo šibali, socialni mir je bil zagotovljen...kreditodajalci iz EU so se delali, da je vse super kljub ponarejenim finančnim izkazom, ponarejenim bonitetnim ocenam, kriminalci na zahodu so lepo pobirali mastne provizije na vsakem vogalu itd. Če bi se grške oblasti resno lotile svoje situacije bi lepo najprej spravili za rešetke svoje lopove, zasegli premoženje lopovom in njihovim sorodnikom in potem s pomočjo določenih metod pridobile imena vseh vpletenih na zahodu, ki so imeli prste in roke v marmeladi...pa na človekove pravice bi morali malce pozabiti...bi se hitreje in bolj učinkovito odvijalo.
TheGrayMask
21. 06. 2015 23.30
-1
Ko so "teroristi" v igri je waterbording, ko pa so v igri razni bogatuni je pa tudi "waterbording" samo na morju medtem, se odvetnik igra igrice za miljončke v sodni dvorani. Kje so dobra stara vojaška sodišča !!? Predvsem pa menim, da si goljufija na širšem nivoju in pranje denarja zasluži večjo kazen kot umor !
hoeleefuk
21. 06. 2015 21.22
+12
Evo vam solidarnost...Bli smo solidarni, denarja od Grkov pa ne bomo več dobil nazaj. Jst pomagam samo takim, ki res nujno potrebujejo -- > in to najprej Slovencem oz. živečim v Sloveniji.. Grkom pa smo mi plačevali luksuz.. Imeli so boljše plače, imajo ogromno turizma.. Mi nimamo nič od tega.. Zakaj smo jim sploh dali denar, resno?
Dule Med
21. 06. 2015 22.04
+5
Zato smo jim dajali, ker so pametnejši od nas oni so nas na limalico vrgli ne mi njih - pred nami so vsaka jim čast .
Danny Veliki
21. 06. 2015 22.32
+3
Angela Franko
22. 06. 2015 06.58
+2
Z kakšno pravico jim je Pahor dal naš skupni denar ????
kolbek460
21. 06. 2015 21.21
+3
Nič denarja ,orožje jim je treba dat da svoje domove sami razrušijo se pokoljejo med sabo Evropa in Evropejci se bomo pa hodili borit z somišljeniki Sirize proti desničarjem .Ko bodo revni in skregani dobi Evropa vse poplačano ,na dobo 20 let ,
LuckyBastardo
21. 06. 2015 21.04
+6
odpisat kredite in ponudit pomoč... to rabimo tudi mi.....
Redtka
21. 06. 2015 20.45
+8
Kot polizan Cucek, na kolenih Fehta..taki so tudi pri nas Luka Mesec, Violeta Tomič...Hanžek in ZL skupaj pa nimajo teden dni delovne dobe...In Luka že tretje leto brez enega izpita na Fakulteto...ČESTITAMO...
virgo3
21. 06. 2015 21.08
+2
korintos23
21. 06. 2015 20.10
+1
Grki nič se ne bojte, sedaj lahko izsiljujete EU kolikor hočete ker vun vas ne bodo izpustili, potem gre vse v *ožjo mater. Krediti in odpisi bodo ziher.
korintos23
21. 06. 2015 20.08
-2
100 nickni se pa sam s sabo ukvarja celi dan?
Moj?ica123
21. 06. 2015 18.42
+11
Predlagam,da bi se mi vzeli posojilo ene 50 miljard,kva pravte,a bi dobr ziveli ene 20 let!?!?
DonDonDan
21. 06. 2015 18.47
+17
Mi ne bi dobro živeli, ker bi privilegirana kasta vse pobrala zase, kot je to do sedaj.
Moj?ica123
21. 06. 2015 18.50
+9
To mas pa tudi prav,jest bi ukinu vse pufe,povsod po svetu.
soniksk
21. 06. 2015 18.19
+38
Miro Cerar je na začetku obljubil 10 beguncev. Nato se je številka povišala na 200, sedaj na 700,, EU pa načrtuje da jih bo Slovenija prejela 1000 beguncev. To je največji procent glede na število prebivalcev. Luksemburg jih ne bo sprejel nič, Nemčija minimalno. Tudi ko se je dajala pomoč Grčiji niso vse države EU priskočile na pomoč. Slovenija more bit pa vedno prva, po drugi strani morejo pa starši plačevat za operacije svojih otrok in zaposleni hodijo na karitas. To ni prav!
buco1993
21. 06. 2015 18.21
+17
soniksk
21. 06. 2015 18.22
+15
Ja prav imaš, to so v 90% mladi ljudje in vsaka ženska bo hitro imela 3-4 otroke, kar bo v kaj hitro 10000. Bodo še kakšnega sorodnika privlekli in bo to to.
DonDonDan
21. 06. 2015 18.44
+15
Sej nam bojo vse "subvencionirali". Tako kot naše Rome. Za njih naša država dobi od EU več, kot jim da. Torej dela z Romi profit, Nemčija pa plačuje, da ne pridejo k njim. Pri nas so se tako namnožili, da jih je že kot kitajcev. Ko pridejo s kombiji v trgovino, se zabašejo vse blagajne. Smrdi noter pa tako, da ti tut gas-maska ne pomaga hehe
Berdem
21. 06. 2015 19.11
+17
Ni tako lepo, kot zgleda. Otroke zato načrtno delajo, da dobijo subvencijo.
kolbek460
21. 06. 2015 21.14
+0
Ko pa so jim z avijoni in bombami zrušili domove beguncem so pa vsi roke dvignili.BEDAKI ,
TRUMPP
21. 06. 2015 18.18
+10
Ta 24 urni portal je čedalje manj zanimiv. Od treh top nedeljskih člankov, si dopoldan lahko komentiral samo vreme,...ha,ha,....predlagam še članek o cenah solate na ljubljanski tržnici,....bi bilo ful zanimivo..... Folk bi klikal kot nor,.....stoposto,....pa to.
Duhec0011
21. 06. 2015 18.20
+1
Bravo.... +++++++++++ sam men je fajn, ko ti uletiš.
TRUMPP
21. 06. 2015 18.33
+1
Duhec jaz tebi ne dam nikoli minusa,.....mora, da je bil kakšen monstrum iz leve strani,....
Duhec0011
21. 06. 2015 18.34
+0
Hahahaha.... itaq.... to se kr tresejo in čakajo, da se pojavim.