Tujina

Pred kitajskim vrtcem eksplodirala bomba, osumljenec umrl na kraju dogodka

Peking, 16. 06. 2017 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kitajske oblasti so četrtkovo eksplozijo v vrtcu označile kot kriminalno dejanje. V eksploziji je umrlo osem ljudi, ranjenih je 65, osem od tega še vedno v kritičnem stanju. Med žrtvami ni otrok. Osumljenec, ki naj bi bombo sam izdelal doma, je umrl na kraju dogodka. Motiv za zločin še ni znan.

Število umrlih v eksploziji v vrtcu na vzhodu Kitajske je naraslo na osem, najmanj 65 ljudi pa je ranjenih, osem od tega v kritičnem stanju. Šest oseb je umrlo na kraju dogodka, še dve v bolnišnici. Kitajske oblasti so napad označile kot kriminalno dejanje, poročajo tamkajšnji mediji. Med smrtnimi žrtvami ni otrok ali vzgojtieljic, zagotavljajo oblasti. 

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je objavila, da je policija identificirala osumljenca za dejanje. Osumljen je 22-letni moški z zdravstvenimi težavami, ki je najel sobo blizu vrtca v mestu Fengxian, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V njegovi sobi je policija našla material za izdelavo eksplozivne naprave, na stenah pa je bilo napisano "umreti" in "uničiti", še piše v sporočilu. Moški, ki ga omenjajo le s priimkom Xu, naj bi bombo izdelal sam, umrl pa je na kraju eksplozije.

Motiva za zločin še vedno niso ugotovili.

AFP še dodaja, da so ranjenci po eksploziji na tleh ležali preliti s krvjo, družbena omrežja so preplavili posnetki raztrganih oblačil, ki jih je s teles snela močna eksplozija. Na enem od posnetkov je videti žensko, ki v rokah drži vreščečega otroka. 

Ena od preživelih je iz bolnišnične postelje za kitajsko televizijo CCTV povedala, da so se v trenutku eksplozije ravno odprla vrata poslopja, a na srečo noben od otrok ni ravno takrat prestopil praga. Omenjena priča se je ob poku onesvestila ter se zbudila šele v bolnišnici. 

Po prvih podatkih naj bi eksplodirala bomba v obliki plinske jeklenke na stojnici s hrano pred vhodom v vrtec, a je policija kasneje to zanikala. Prebivalci so takoj po eksploziji dejali, da takšna uporaba jeklenk predstavlja veliko nevarnost. "Manjše kitajske restavracije so tleče mine, vsak mobilni prodajalec pa prava premikajoča se bomba," so bili ostri, še preden je bilo znano, da je eksplodirala doma narejena bomba.

Kitajski minister za javno varnost Guo Shengkun je že zahteval popolno preiskavo tragičnega dogodka, njegov namestnik pa je takoj odšel na kraj napada, da bi sam nadzoroval potek preiskave. 

Kitajsko ministrstvo za zdravje je danes izdalo nujen poziv za okrepitev preventive pri zagotavljanju varnosti v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah.

Eksplodirala je plinska jeklenka na mobilni stojnici s hrano.
Eksplodirala je plinska jeklenka na mobilni stojnici s hrano. FOTO: AP

Zgodovina napadov na kitajske šolarje

Gre za zadnjega v nizu napadov na Kitajskem v zadnjih tednih. V začetku maja je šolski avtobus v cestnem predoru zajel ogenj, umrlo je 11 otrok, učiteljica ter voznik avtobusa. Oblasti so kasneje pojasnile, da je požar zakrivil voznik sam, ker mu niso izplačevali nadur. 

V šolah prihaja do številnih napadov z nožem. Januarja je moški, oborožen s kuhinjskim nožem, ranil 11 otrok v vrtcu na jugu Kitajske. 

Februarja letos pa je napadalec z nožem poškodoval 10 otrok na šolskem igrišču v provinci Hainan ter nato storil samomor. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marston
16. 06. 2017 16.28
+1
oglasa o 2 tiru pa ne smemo komentirat...demokratija
adonai
16. 06. 2017 09.16
+3
Ni čudno da majo Kitajci največ izvedb smrtnih kazni
Negan
16. 06. 2017 09.10
-1
A zdaj bomo pa še o terorizmu v Aziji poslušali? Toliko o tem za tiste, ki o tem prvič šele slišijo. V Aziji, sploh na Kitajskem je OGROMNO napadov na vrtce, toliko namreč, da imajo že vrtci obvezno opremo za preprečevanje takšnih napadov, Tam je dokaj navadno da se človeku odklopi in gredo moriti v vrtce male otroke. Sicer se pa o tem ne sliši dosti, saj niso islamisti ali tujci, temveč domačini.